Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


27.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

На Об`єднавчому соборі українських православних церков обрали предстоятеля ПЦУ (https://gazeta.ua/)

10:35 15-12-2019


Редакционная строка

15.12.2019

 

 

 

 

На Об`єднавчому  соборі українських православних церков обрали предстоятеля ПЦУ
Очолив з'їзд уповноважений представник Вселенського патріархату — митрополит Галльський Еммануїл. Фото:img.tsn.ua

 

 

 

О 10 годині ранку 15 грудня 2018 року 60 архієреїв розпочинають Об'єднавчий собор в Софійському соборі у Києві. Перед тим відслужили літургію, здали телефони та іншу техніку для підтримки безпеки.

"Як добрий пастир, Вселенський Патріархат покинув 99 овець і провів цим рішенням від 11 жовтня до єдності цю одну вівцю — мільйони православних християн, здійснюючи свою голгофську самопожертвенну місію, яку він продовжує здійснювати всупереч власним інтересам, а діючи як Матір-Церква заради майбутнього своїх дітей, даруючи автокефалію від московської церкви донедавна дарованої автокефалії Чехії і Словаччини. А тепер настав час для православної церкви в Україні", - написав в листі Вселенський патріарх Варфоломій.

Очолив з'їзд уповноважений представник Вселенського патріархату — митрополит Галльський Еммануїл. На Соборі було 200 делегатів із правом голосу. У першому турі в трійці лідерів були Михаїл Зінкевич — 38 голосів, Симеон Шостацький — 56 і Епіфаній Думенко — 81 голос. У другому турі миряни і священики не голосували. У фіналі Михаїл Зінкевич зняв свою кандидатуру, а голоси єпископів розподілилися так: за Симеона — 28 голосів, за Епіфанія — 36. В обох турах голосували таємно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До ПЦУ можуть приєднатись архієреї Московського патріархату

В очікуванні рішення з'їзду перед Софіївським собором люди сформували сцену. Вони співали, спілкувалися, грілися почергово в мобільних пунктах обігріву, висловлювали підтримку Собору.

"Ми змогли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну церкву. Ми змогли засвідчити, що ми можемо об'єднатися і створити в Україні єдину помісну церкву нашими спільними зусиллями… Я б хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірних в єдину Українську православну церкву. Двері нашої церкви відкриті для всіх", - сказав новообраний Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, вийшовши на майдан до людей.

В усіх храмах Православної Церкви України перед "нормандським самітом" у суботу, 8 грудня, молилися за встановлення справедливого миру та перемогу України. Відповідне Розпорядження підписав предстоятель Православної Церкви Україн и Блаженнійший Митрополит Епіфаній