Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Іран офіційно визнав, що військові збили український літак (https://gazeta.ua/)

09:22 11-01-2020


Редакционная строка

11.01.2020

Причиною катастрофи лайнера Boeing 737-800 Міжнародних авіаліній України став людський фактор, повідомив генштаб збройних сил Ірану.

"Український літак, який зазнав катастрофи раніше на цьому тижні поблизу Тегерана, слідував занадто близько до чутливого військового об'єкту і був збитий. Причиною є людський фактор", - йдеться у заяві.

У доповіді ЗС Ірану, витримки якого публікують іранські ЗМІ, зазначається, що група військових експертів, працюючи незалежно від колег зі служби цивільної авіації, з'ясувала, що український літак збили в ситуації, коли іранські системи ППО перебували в стані підвищеної боєготовності у зв'язку з ризиком атак з боку США. Незадовго до катастрофи іранські військові відзначили підвищену активність ВПС США поблизу Ірану. Вона була викликана іранським ракетним обстрілом баз в Іраку, на яких знаходилися американські військові.

Такі умови в доповіді названі "складними і напруженими". Український "Боїнг" незабаром після вильоту з Тегерана змінив курс.

"При цьому він став повністю схожий (на іранських радарах - ред.) на ворожий літальний апарат, що наближався до важливого об'єкту Корпусу вартових Ісламської революції. За цих обставин через людську помилку і ненавмисно, цю ціль збили, що призвело до мученицької смерті наших дорогих співгромадян, а також - іноземних громадян", - йдеться в доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа в Ірані: всі підсумки в цифрах

У ній також наголошується, що ВПС Ірану пообіцяли "звести до нуля ризик повторення таких катастроф. Для цього потрібно радикально змінити методи ведення операцій".

"Винний постане перед військовим трибуналом", - підкреслили автори документа.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф визнав відповідальність Тегерана за катастрофу і висловив співчуття близьким загиблих.

"Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування, проведеного ВПС: людський фактор в умовах кризи, привів до катастрофи. Висловлюємо глибоке співчуття, приносимо вибачення і співчуття нашому народові, сім'ям всіх жертв і іншим постраждалим країнам", - написав міністр в Твіттері.

Літак Boeing 737-800 Міжнародних авіаліній України, що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ, розбився відразу після зльоту з тегеранського аеропорту в середу поточного тижня.

Всі 176 осіб, які перебували на боту, загинули. Серед них - громадяни Ірану, України, Канади, Великобританії, Німеччини, Швеції та Афганістану.