Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


23.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

"Росія просуває свої окупаційні ідеї через втомлену Європу" - експерт про Мюнхенську конференцію з безпеки (https://gazeta.ua/)

20:34 17-02-2020


Редакционная строка

17.02.2020

 

 

 

 

 

Олександр Кочетков: "Мюнхенський план", якщо і не створювався у Кремлі, то точно погоджувався там. Так само як і "формула Штайнмаєра". Найгірше те, що зближення ЄС та Росії буде відбуватись за рахунок України. Фото: Укр.лайф

Продовжуючи санкції проти Росії, Європа втрачає гроші. Україна ж за 6 років не змогла стати цікавою для ЄС. Не намагаємось компенсувати їх втрати, тому європейці починають зближатись з РФ. Варто завжди пам'ятати, що розмови про велику політику, це - розмови про гроші. Вимагаємо стійкої позиції від цивілізованого світу, продовжуючи торгувати з агресором.

 

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить політолог Олександр Кочетков.

Про що свідчить поява так званого "мюнхенського плану" врегулювання війни на Донбасі? Має 12 пунктів, що фактично повністю ігнорують українську позицію?

- Росія грає в довгу. Має для цього ресурси. Кремль розуміє втому Європи та Сполучених Штатів через непевну позицію України. У нас начебто війна, натомість Росія лишається нашим третім за потужністю економічним партнером. Ще раніше французький президент Еммануель Макрон сказав, що санкції проти РФ не дали результату, від них треба відходити. Захід хоче відновити стосунки з Москвою за рахунок України. Адже за 6 років ми не змогли запропонувати світу корисність свого існування. Європейські країни через санкції несуть економічні втрати. Ми не запропонували нічого, аби хоч якось зменшити їх. Навіть не намагаємось компенсувати втрати ЄС. Варто завжди пам'ятати, що розмови про велику політику, це - розмови про гроші. Вимагаємо стійкої позиції від цивілізованого світу, продовжуючи торгувати з агресором.

Росія дочекалась ситуації, коли може пролобіювати свої ідеї через стомлених європейських політиків. "Мюнхенський план", якщо і не створювався у Кремлі, то точно погоджувався там. Так само як і "формула Штайнмаєра". Найгірше те, що зближення ЄС та Росії буде відбуватись за рахунок України.

Що маємо такого, аби запропонувати Європі? Чим можемо бути корисні для ЄС?

- Маємо досвідчене, працездатне населення. Це - не просто робоча сила, а розумні цивілізовані люди. Для Європи вони значно приємніші, ніж мігранти з Близького Сходу. Маємо досить перспективно ІТ-сферу. Але головне - наше розташування. Можемо стати певним хабом на вході у Євросоюз. Через нас будуть заходити азійські та африканські країни.

Проте немає жодної стратегії для розвитку нашого потенціалу від влади. Україна може стати зоною випереджаючого розвитку Європи. Для цього є усі передумови, окрім волі нашої влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарячий конфлікт, про який всі хочуть забути - президент Естонії різко розповіла про війну в Україні

На які основні аспекти "мюнхенського плану" варто звернути увагу. Що там є найбільш небезпечним?

- Сам факт існування таких планів - уже небезпека. Адже їх узгоджували без участі України. Щоб там не було написано, головне - до нас досі ставляться як до об'єкта. Росія у всіх своїх таких ініціативах просуває тільки одне - особливий статус Донбасу у тій чи іншій формі. Хочуть утворити у складі нашої держави регіон, що буде зорієнтований не на Київ, а на Москву. Після цього у Кремлі очікують, що інші прикордонні області України захочуть собі особливий статус.

Світ навіть не зважає на Україну, вигадуючи все нові та нові неприйнятні для нас алгоритми припинення війни. ЄС та Росія думають, що лікують хворого, який у комі.

Чому у цьому плані повністю відсутній Крим? Захід змирився з його окупацією?

- Формально - ні. Відклали у довгу шухляду на роки. Крим - величезна невід'ємна складова російсько-українського конфлікту. Зараз його усіляко намагаються винести за дужки. Це вже є великою поступкою Росії, яка постійно підкреслює, що півострів вже є офіційною частиною РФ.

Як Київ має реагувати на цей план?

- Наш МЗС відреагував. Заявив, що такий план неприйнятний. Але якщо на нас не зважали, розробляючи такі плани, ніхто не збуде звертати увагу на незгоду Києва. Треба пропонувати свій варіант, який можна було б реалізувати. Треба було 6 років не говорити про найсильнішу армію у Європі, а реально діяти. Зараз, враховуючи настрої суспільства, ми менш потужні, ніж раніше.

Як у загальному оцінюєте Мюнхенську без пекову конференцію для України? Як на ній проявила себе наша делегація?

- Це - похідна подія. Виступили, поговорили, але не буде ніяких рішень та наслідків. Мюнхенська конференція - майже протокольний захід. Головне, що там було, це - поява плану щодо врегулювання ситуації на Сході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це війна не в Україні, а в Європі: Зеленський зробив заяву на Мюнхенській конференції

Як далі буде розвиватись ситуація з цим планом?

- Його можуть винести на порядок денний під час наступної "нормандської зустрічі". Говоритимуть про кожний пункт окремо. Україна раніше пропонувала змінити Мінські угоди, адже вони не працюють. От тепер Росія буде пропонувати корегувати Мінськ саме у контексті "мюнхенського плану". Кремль вкинув через Німеччину своє бачення майбутніх Мінських угод.

У рамках Мюнхенської конференції з безпеки, що відбувалась з 14 по 16 лютого оприлюднили план припинення війни на Донбасі. Він пропонує 12 пунктів, які повністю ігнорують усі вимоги офіційного Києва. Серед них створення "нормандського формату" на рівні військових, запуск програми розмінування, відновлення торгівлі між Україною та Росії на принципах вільної зони, поступове зняття санкції з Росії, її зближення з Європейським Союзом. Документ також закликає до загальнонаціонального діалогу щодо нової ідентичності України, який має враховувати погляд сусідів, включаючи Росію.

 

 

 

 

Автор: Ангеліна КОВАНДА