Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Нардеп від "Слуги народу"звинуватив прем`єра у створенні нової схеми заробітків для Ахметова ("tsn.ua")

14:10 19-03-2020


Редакционная строка

19.03.2020

Картинки по запросу

Рішення уряду про введення мита 65% на постачання електроенергії та вугілля з Росії передбачає створення умов для підвищення ціни вугілля, 80% якого в Україні видобуває Рінат Ахметов, і тарифів на електроенергію, 65% якої також виробляє Ахметов - з вугілля.
 
Таку думку висловив народний депутат від провладної фракції "Слуга народу" Олександр Дубинський. Він не виключає, що таке рішення буде ще вигідніше для Ахметова, ніж схема "Роттердам+", повідомляє УНІАН з посиланням на Telegram-канал.
 
"Як і всі чорні справи останніх 6 років, це рішення також подаватись суспільству як "патріотичне" - введення мита 65% на постачання електроенергії та вугілля з Росії. Хоча, насправді, мова йде про банальне схематозі - створення умов для підвищення ціни вугілля, 80% якого в Україні видобуває Ахметов, і тарифів на електроенергію, 65% якої також виробляє Ахметов - з вугілля. Тому Ахметову (і тому Шмыгалю) вкрай невигідний вугілля з РФ, який стоїть зараз майже вдвічі дешевше, ніж ахметовський", - вважає політик.
 
Він повідомив, що ціна вугілля на біржі в Роттердамі сьогодні майже в два рази нижче, ніж вартість в Україні: $47/т (ф'ючерси) проти $80/т у Ахметова.
 
"При тому, що майже весь вугілля в країні продає ДТЕК. І більшу його частину – всередині власного холдингу, своїм ТЕС. В результаті, в Україні для юридичних осіб (підприємства, магазини, садочки, школи – все, що не населення) найдорожча електроенергія в регіоні. Це можна перевірити на сайті державної енергетичної біржі - https://www.oree.com.ua. Ціна в Україні (45 євро/МВт*год) дорожче, ніж у Польщі (39 євро), Румунії, Угорщини (по 30 євро) і Словаччини (27 євро). Ціни на електроенергію у нас вища, ніж у Німеччині (29 євро), Франції (26 євро) і навіть Великобританії (42 євро)", - додав Дубинський.
 
При цьому прибуток "ДТЕК Павлоградвугілля" - основний вуглевидобувний актив Ахметова за 2019 рік - показав чистий прибуток 6,7 млрд грн. Ще 3,5 млрд грн прибутку у "ДТЕК Трейдинг" - компанії, яка купує вугілля шахт у Ахметова і продає його ТЭСам Ахметова.
 
"І ця прибуток стане ще більше із-за того, що у ДТЕК монополія (90% видобутку вугілля в країні і 63% теплової генерації). Після підвищення тарифів для бізнесу, щоправда, доведеться скасувати пільгову ціну на електроенергію для населення, щоб хоч якось виживав бізнес. Але це нічого. І не таке витримували. Так, Денис Ринатович?", - підсумував народний депутат.