Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

МЗС закликає учасників “Норманді” тиснути на Росію через недопуск місії ОБСЄ на Донбас ("Укрінформ")

20:46 24-03-2020

Недопуск спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей України суперечить Мінським домовленостям


Редакционная строка

24.03.2020

МЗС закликає учасників “Норманді” тиснути на Росію через недопуск місії ОБСЄ на Донбас

Фото: ОБСЄ

Недопуск спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей України суперечить Мінським домовленостям.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ з приводу блокування патрулів СММ ОБСЄ з 21 березня представниками окупаційної влади.

"Міністерство закордонних справ України засуджує дії представників російської окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, які з 21 березня блокують доступ на зазначені території патрулів Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) для здійснення спостережної діяльності в рамках виконання свого мандату, затвердженого Постійною радою ОБСЄ. Зазначені факти зафіксовані у відповідних доповідях СММ ОБСЄ", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такі дії окупаційної адміністрації РФ є прямим порушенням мандату місії ОБСЄ, суперечать Мінським домовленостям, а також загальним узгодженим висновкам Паризького саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року, згідно з якими СММ ОБСЄ повинна мати безпечний і надійний доступ до всієї території України для повного виконання свого мандату.

"Запроваджене під приводом поширення коронавірусу Covid-19 обмеження доступу СММ ОБСЄ до ТОТ Донецької та Луганської областей є неприйнятним, в тому числі з точки зору безпеки міжнародних спостерігачів. Уряд України, тимчасово закривши пропуск через лінію розмежування осіб та транспортних засобів з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну уряду України територію коронавірусної інфекції, зробив належне виключення для пропуску представників моніторингових місій ОБСЄ, ООН, МКЧХ за раніше встановленим порядком", - наголошують у відомстві.

Читайте також: Окупанти не пускають на Донбас міжнародних спостерігачів і місцевих жителів

У МЗС закликали міжнародну спільноту, насамперед, учасників Нормандського формату, продовжити здійснювати тиск на Російську Федерацію, яка несе відповідальність за розвиток ситуації на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях, з метою забезпечення повного та неухильного виконання нею Мінських домовленостей.