Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


19.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

В ООН ухвалили резолюцію по Криму (https://gazeta.ua/)

09:53 27-03-2020


Редакционная строка

27.03.2020

 

 

 

В ООН ухвалили резолюцію по Криму
Більшість країн світу підтримали територіальну цілісність України Фото: 5.ua

 

 

Генеральна Асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід'ємними частинами 27 березня 2014-го.

Відповідна резолюція закликала всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати ніяких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на підставі незаконного референдуму і утримуватися від будь-яких дій або поведінки, що можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу.

Резолюцію підтримали 100 країн, утрималися 58. Проти виступили 11, серед яких Росія, Білорусь, КНДР, Сирія, Зімбабве, Венесуела, Вірменія, Судан, Куба, Болівія, Нікарагуа. Решта представників країн-учасниць ООН участі у голосуванні не брали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генасамблея ООН ухвалила другу резолюцію про мілітаризацію Криму

Україні та Росії радили негайно приступити до мирного врегулювання ситуації шляхом прямого політичного діалогу. Закликали виявляти стриманість, не вдаватися до односторонніх дій і войовничої риторики, які можуть підсилити напруженість. Попри це у документі не було жодного слова про засудження дій Росії, а анексія Криму, що відбулась напередодні, не була згадана взагалі.

У Росії заявили, що резолюції Генеральної Асамблеї ООН не є юридично обов'язковими для держав і мають рекомендаційний характер. До цього, 15 березня, наклала вето на проект резолюції щодо референдуму про статус Криму у Радбезі ООН.

Угоду про приєднання Криму та Севастополя до Росії підписали у Москві 18 березня 2014-го. Окупація українського півострова перейшла у завершену анексію.

Підписи у Георгіївському залі Великого Кремлівського палацу поставили президент Росії Володимир Путін, спікер розпущеної Верховної ради Криму Володимир Константинов, прем'єр Сергій Аксьонов та мер Севастополя Олексій Чалий.