Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

6 річниця подій на Куликовому полі в Одесі: в ООН закликали покарати винних (https://gazeta.ua/)

12:07 02-05-2020


Редакционная строка

02.06.2020

 

 

 

 

6 річниця подій на Куликовому полі в Одесі: в ООН закликали покарати винних
В ООН закликали покарати винних в сутичках в Одесі. Фото: УНН.

 

 

 

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликала покарати винних у трагедії 2 травня 2014-го в Одесі.

"2 травня 2020 року відзначається шоста річниця насильства в Одесі, яке забрало життя 40 чоловіків, 7 жінок і 1 неповнолітнього. Останні шість років родини загиблих боролися за справедливість у справах їхніх близьких. Однак справедливість лишається примарною: деякі справи застрягли на етапі розслідування, інші – на етапі судового розгляду. Ніхто не був визнаний винним за жодну з 48 смертей. Ані розслідування, ані судовий розгляд справ щодо подій в центрі міста не просунулися вперед з 2 травня 2019 року", - йдеться у заяві ООН.

Моніторингова місія рекомендувала Офісу Генерального прокурора забезпечити ефективне, ретельне і неупереджене розслідування вбивств і насильницьких смертей під час насильства 2 травня 2014 року в Одесі, й розглянути можливість передачі керівної ролі у розслідуванні від Головного управління Національної поліції в Одеській області до Головного слідчого управління Національної поліціїї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 48 людей загинули під час масових сутичок та пожежі

Голів відповідних судів закликала вжити належні заходи для забезпечення завершення судового розгляду у кримінальних провадженнях щодо вбивств та насильницьких смертей, вчинених в контексті насильства. Суди мають належно інформувати всіх потерпілих учасників процесів, або повертати обвинувальні акти прокурорам для виключення з них потерпілих, яких немає можливості сповістити про судові засідання, з метою забезпечення судових розглядів без неналежних затримок, вважають в ООН.

"Міжнародне співтовариство має розглянути можливість надання міжнародної правової допомоги в розслідуваннях, що проводяться правоохоронними органами України щодо відповідальності підозрюваних за події 2 травня 2014 року, якщо запити про екстрадицію підозрюваних не можуть бути задоволені", - зазначають у Заяві.

2 травня 2014-го учасники одеського антимайдану напали в центрі Одеси на колону вболівальників одеського ФК "Чорноморець" і харківського "Металіста", активістів місцевої "Самооборони" та Євромайдану. Під час сутичок у результаті стрілянини загинуло кілька людей. Антимайданівців відтіснили до Куликового поля, де спалили їхній табір. Учасники антимайдану забарикадувався у Будинку профспілок. Обидві сторони закидали один одного пляшками із запальною сумішшю. У результаті пожежі, що охопила Будинок профспілок, загинуло 48 людей. Ще 200 осіб з обох сторін конфлікту постраждало.