Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Донбас, реформи та пандемія — про що говорили Шмигаль та Меркель під час відеоконференції (https://dt.ua/)

18:36 12-05-2020

Канцлерка пообіцяла прем'єр-міністру і надалі надавати підтримку курсу реформ.


Редакционная строка

12.05.2020

Канцлерка пообіцяла прем'єр-міністру і надалі надавати підтримку курсу реформ.

 

 
Ангела Меркель пообіцяла вивчити можливу підтримку в боротьбі з коронакризою© Меркель

Під час відеоконференції прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та канцлерка Німеччини Ангела Меркель обговорили економічні зв'язки, процес реформ в Україні та ситуацію у сфері безпеки в Донбасі. Про це повідомив речник німецького уряду Штеффен Зайберт.

"Канцлерка пообіцяла прем'єр-міністру і надалі надавати підтримку курсу реформ, особливо в сферах децентралізації, енергетики, судової реформи та боротьби з корупцією", — повідомив речник.

Прем'єр-міністр України, в свою чергу, запевнив, що України продовжує працювати в тісній співпраці з ЄС і МВФ, а також висловив сподівання, що співробітництво за програмою Stand-by слугуватиме отриманню 5 млрд доларів, з яких 3,5 млрд доларів будуть направлені в держбюджет-2020. 

Шмигаль також порушив питання отримання Україною промислового безвізу з країнами ЄС та приєднання до Партнерства розширених можливостей НАТО (EOP). 

"Під час віртуальної зустрічі сторони також порушили питання трансформації вугільних регіонів. Зокрема, питання допомоги у втіленні пілотного проекту на одній з українських шахт. Пані канцлер запевнила, що Німеччина із задоволенням візьме участь у такому проекті",  - повідомляє пресслужба українського уряду.

Також сторони обговорили боротьбу з новим коронавірусом COVID-19. Ангела Меркель пообіцяла вивчити можливу підтримку в боротьбі з кризою.

 

Читайте також: Меркель оголосила про вступ Німеччини в нову фазу пандемії коронавірусу

 

Як повідомлялося, Україна і МВФ припинили переговори за програмою розширеного фінансування EFF і перейшли до обговорення 18-місячної програми standby.

Програма EFF була попередньо узгоджена і передбачала надання Україні 8 млрд доларів протягом трьох років в обмін на структурні реформи. Програма standby розрахована на 18 місяців, за які Україна може отримати 5 млрд доларів кредитних коштів кількома траншами. Рішення щодо кожного траншу  узгоджуватиметься окремо.

Зазначимо, що від співпраці з МВФ залежить не просто макрофінансова стабільність, але й виконання держбюджету в 2020 році.

На позачерговому засіданні 13 квітня депутати підтримали секвестр бюджету у зв'язку з пандемією COVID-19. До дохідної частини бюджету заклали понад 130 млрд гривень допомоги МВФ. Однак зробили це до затвердження закону про банки, без якого на цю допомогу розраховувати не варто. При цьому дефіцит держбюджету збільшується втричі - зі 100 млрд до 300 млрд гривень.

Однією з ключових умов співпраці України з МВФ є ухвалення закону про банки, який ще називають "антиколомойським". Він забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам. А також визначає порядок розгляду результатів аудиту, на підставі якого суд має виносити рішення щодо можливої компенсації: раніше ця процедура залишалася неврегульованою і фактично залежала від особистого переконання суддів.

Докладніше читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Коломокриза" у ZN.UA.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ: DT.UA