Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Меморандум про злочини РФ у Керченський протоці передають до Міжнародного трибуналу (https://gazeta.ua/)

18:27 19-05-2020


Редакционная строка

19.05.2020

 

 

 

 

 

 

Меморандум про злочини РФ у Керченський протоці передають до Міжнародного трибуналу
Росія відповість за злочини у Керченській протоці перед Міжнародним трибуналом. Фото: reuters.com

 

 

 

 

 

Міністерство закордонних справ України 22 травня подасть до Міжнародного трибуналу з морського права ООН Меморандум у справі про захоплення моряків та кораблів у Керченській протоці у листопаді 2018 року.

Як уточнив у коментарі "Укрінформу" заступник міністра закордонних справ Євген Єнін, після цього повідомлять деталі позову до РФ.

"Насамперед хотів би розвіяти всі конспірологічні теорії зради, які ширилися мережею останнім часом: ми працюємо над цим кейсом проти Росії у повному обсязі, жодний процес не зупинено, всі матеріали до судових слухань готуються, команда працює на "відмінно". 22 травня Україна має подати свій меморандум у справі проти Росії за її захоплення і затримання трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів. Деталі повідомимо в день подачі меморандуму", – наголосив дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори щодо Донбасу: ЗМІ назвали дату візиту Кулеби та Єрмака в Берлін

За його словами, робота над документом триває чітко за графіком.

"Наша мета – це чітке рішення Міжнародного арбітражного трибуналу про порушення російською стороною вимог міжнародного морського права. Більше того, ми хочемо отримати від Росії гарантії, що вона буде утримуватися від таких порушень, а також щоб вона сплатила належну компенсацію морякам, Військово-Морським силам і Україні", – сказав Єнін.

Після 22 травня Росія матиме три місяці на висловлення своїх заперечень щодо юрисдикції. Фінальне рішення у цій справі, за прогнозами дипломата, можна очікувати приблизно в середині 2023 року.

25 листопада 2018 російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли та захопили кораблі Військово-Морських сил України: катер "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Повернулися українські моряки на Батьківщину під час обміну полоненими з Росією у вересні 2019 року.

Раніше п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко попередив чинну владу про ризик скасування "азовського пакету" санкцій проти Кремля.