Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Історія з "консультативною радою" смердить Росією - міністр закордонних справ Литви (https://gazeta.ua/)

16:46 22-05-2020


Редакционная строка

22.05.2020

 

 

 

 

 

Історія з
Росія, яка веде агресію на Донбасі, пробує подати її як "внутрішній конфлікт", каже Лінас Лінкявічюс. Фото: Reuters

 

 

 

Попри агресію Росії на Донбасі Україна має продовжувати реформи, а Захід надаватиме підтримку в цьому.

Про це сказав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс на Київському безпековому форумі у п'ятницю.

"Варто зауважити, що ситуація попри кризу з коронавірусом не змінилася на краще у плані російської пропаганди та агресії. І це не лише відчуття. Це підкріплюється і статистикою. Якщо порівняти ситуацію минулого року - бачимо більше обстрілів, порушень із боку Росії.

І також бачимо, що випробовується певна політика, як і раніше, щоб показати Росію як посередника, спостерігача. Скажімо, ця ідея щодо "консультативної ради". Ми вже говорили публічно про своє ставлення до неї. Її не було втілено, але така ідея існувала. І вона дещо смердить спробами Росії показати себе стороннім спостерігачем. Нібито конфлікт відбувається в Україні і між українцями. Все. А ми постійно повторюємо, що це російська агресія проти України", - сказав Лінкявічус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія концентрує важке озброєння на Донбасі

"Що можна зробити? Насампреред Україна повинна продовжувати курс реформ. Звичайно це легше сказати, ніж зробити. Але останні рішення парламенту, ми також їх вітали публічно, маю на увазі закон про землю, банківську діяльність, було нелегко їх ухвалити. Але це було зроблено. Хоча це й забрало чимало часу. І це найкращий аргумент у відповідь тим скептикам, які говорять, що ситуація не покращується у плані реформ", - зауважив литовський міністр.

У майбутньому Україні треба зосередитися на вдосконаленні верховенства права, реформуванні Офісу генерального прокурора, органів боротьби з корупцією, забезпечити їхню незалежність. Це важливо також для створення належного інвестиційного клімату. Оскільки незалежно від російської агресії та пандемії рівень вимог щодо цього не буде знижено. Ми не стоятимемо осторонь, практично допомагатимемо Україні. Але ми не можемо зробити це за Україну. Ми можемо лише сприяти цьому. І це думка, яку я хочу особливо підкреслити.

Що маємо справді усвідомити, так це те, що підтримка України з боку країн ЄС не є особливо вражаючою. Отже наше завдання полягає в тому, щоб ця робота серйозно продовжувалася. Можу сказати принаймні з позиції своєї країни. Що для нас суверенна, європейська Україна з європейським вибором відповідає безпековим інтересам Литви. Тож працюємо далі, оскільки це наше спільне завдання і спільна візія", - сказав Лінкявічус.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в Мінську керівник Офісу президента Андрій Єрмак і експрезидент Леонід Кучма погодили створення консультативної ради з російськими колаборантами на Донбасі, а агресор Росія у статусі гаранта-спостерігача опинилася нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

60 народних депутатів від "Слуги народу" звернулися до президента Володимира Зеленського й нагадали, що в ОРДЛО діють окупаційні органи Російської Федерації.