Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


20.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Через 16 років після підписання договору про дружбу Росія вдерлася в Україну (https://gazeta.ua/)

10:14 31-05-2020


Редакционная строка

31.05.2020

 

31 травня 1997 року Україна та Росія уклали Договір про дружбу, співробітництво і партнерство. Документ у Києві підписав президент України Леонід Кучма та російський Борис Єльцин.

 
Автор: "Укрінформ"
Кучма і Єльцин під час процедури підписання.
Кучма і Єльцин під час процедури підписання.

У тексті зокрема йшлося, що країни "відповідно до положень Статуту ООН і зобов'язань по Заключному акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів".

Також у документі йшлося про скорочення кількості збройних сил та озброєнь країн. Договір ратифікували Верховна Рада України та Держдума РФ. Його уклали терміном на 10 років. У 2008-у дію автоматично продовжили.

Через 16 років після підписання договору, у 2014-у Росія почала збройну агресію проти України і захопила частину її території.

У кінці лютого - початку березня 2014-го перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків захопили Кримський півострів. Ворог скористався моментом зміни влади в Україні після революційних подій. 16 березня у Криму пройшов псевдореферендум, Росія анексувала півострів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія концентрує важке озброєння на Донбасі

12 квітня минуло 6 років із початку російської агресії на Донбасі. Того дня 2014-го російські бойовики захопили місто Слов'янськ на Донеччині. Наступного — обстріляли бійців Антитерористичного підрозділу Служби безпеки України, які прямували до міста. При зіткненні загинув капітан СБУ Геннадій Біліченко — став першим загиблим військовослужбовцем у війні на Донбасі. У Донецьку і Луганську діють російські окупаційні адміністрації.

 
Колона російських танків 136-ї мотострілецької бригади РФ рухається в районі населеного пункту Фабричне неподалік від луганського аеропорту. Жовтень 2014 року.  Фото у соціальному профілі російського танкіста знайшла спільнота InformNapalm.
Колона російських танків 136-ї мотострілецької бригади РФ рухається в районі населеного пункту Фабричне неподалік від луганського аеропорту. Жовтень 2014 року. Фото у соціальному профілі російського танкіста знайшла спільнота InformNapalm.

У війні загинули понад 4 тис. українських військових і добровольців, поранення отримали понад 10 тис. Загинули понад 3 тис. цивільних осіб, близько 9 тис. поранених.

В Україні зареєстровано понад 1,4 млн переселенців з окупованих районів Донецької і Луганської областей.

Збройні сили України тримають оборону на лінії зіткнення. 1 квітня позаторік АТО переформатували на операцію Об'єднаних сил, під командуванням Генерального штабу.

6 грудня 2018 року Верховна Рада припинила дію договору між Україною та РФ. "Зважаючи на збройну агресію Російської Федерації проти України, що становить істотне порушення РФ договору", - сказано у тексті.

Російський окупант на Донбасі ховається за спинами дітей і жінок, ведучи вогонь із житлових кварталів.