Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Зеленський пропонує всенародний референдум із 4 питань і голосувати через інтернет (https://www.pravda.com.ua/)

15:30 09-06-2020


Редакционная строка

09/06/2020

Законопроєкт про всеукраїнський референдум №3612, внесений президентом до Верховної Ради, передбачає здійснення народного волевиявлення з 4 питань та з можливістю електронного голосування.

Джерело: текст законопроєкту, пояснювальна записка до законопроєкту

Дослівно текст проєкту закону: "1. Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання:

  • 1) затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;
  • 2) загальнодержавного значення;
  • 3) про зміну території України;
  • 4) про втрату чинності законом України або окремими його положеннями".

Деталі: Разом з тим всеукраїнський референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії.

 

Проєкт закону також розширює коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК.  

Крім того, законопроєкт визначає можливість запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань.

Для забезпечення організації і проведення всеукраїнського референдуму законопроєкт передбачає створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи із забезпечення електронного голосування.

Повідомляється, що прийняття закону потребуватиме видатків з держбюджету на створення згаданої  системи, а також на саме забезпечення проведення всеукраїнського референдуму (разом з коштами відповідних суб’єктів процесу референдуму).

Що було раніше: 9 червня президент Володимир Зеленський подав до парламенту законопроєкт №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум".

Передісторія: 

  • 28 квітня президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" № 552-ІХ. Відповідно до підписаного закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.
  • 30 квітня перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що у Верховній Раді завершили роботу над першим законопроєктом з блоку народовладдя щодо всеукраїнського референдуму.

 

Українська правда