Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Чи втримається "Голос" без Вакарчука в Раді (https://gazeta.ua/)

21:21 17-06-2020


Редакционная строка

17.06.2020

 

 

 

 

 

Лідер "Голос" Святослав Вакарчук йде з Верховної Ради. Що складає повноваження народного депутата заявив на брифінгу 11 червня.

"На мене персонально намагаються лити інформаційне лайно. Але найбільше мені дістається від тих, кого я волів би називати товаришами. Це ті політичні лідери, їхні команди, які ніяк не можуть вибачити мені, нашій партії, що ми забираємо в них монополію на звання найбільших патріотів", - сказав він журналістам. При цьому залишається членом партії.

Рік тому в холі Національного музею історії України проходив з'їзд політсили. Тоді представили команду і програму для участі у позачергових парламентських виборах. Перед музеєм ставили сцену, виступав гурт "Океан Ельзи".

Партія отримала 20 депутатських мандатів.

 
Автор: @GolosZmin
У фракції - 17 списочників, 3 мажоритарники.
У фракції - 17 списочників, 3 мажоритарники.

Чому Вакарчук йде з парламенту і які подальші перспективи у "Голос" Gazeta.ua поцікавилася в експертів.

Автор: Олексій Панич, Facebook
Якщо ти вже взяв на себе відповідальність, треба тягнути цього воза, говорить Володимир Фесенко.
Якщо ти вже взяв на себе відповідальність, треба тягнути цього воза, говорить Володимир Фесенко.

- Вакарчук у чомусь схожий із Зеленським, обоє із творчого середовища. Але один більше схильний до коливань, другий – більш наполегливий. Славко так і не став політиком, він класичний інтелігент. А інтелігент завжди сумнівається, - каже політолог Володимир Фесенко.

Вакарчук може надихнути інших, як носій емоцій, мрійник. Його політична активність двічі показала: постійна, рутинна організаційна робота не подобається. Це не його, він хоче займатися творчістю. Але якщо ти вже взяв на себе відповідальність, треба тягнути цього воза. Люди надали тобі мандат. А Славко не хоче. Після такого кроку третього шансу у політиці в нього не буде. У політиці можуть пробачити програш, але не вибачають слабкості.

Коли Вакарчук вперше пішов з парламенту (2007-го вперше обрався до ВР від блоку "Наша Україна". Народним депутатом пробув 389 днів, достроково склав повноваження. - Gazeta.ua), багато-хто позитивно оцінив такий вчинок, вважали проявом принциповості. Зараз ситуація інакша. У нього повірили, як в лідера. Люди хотіли, щоб він і в президентських виборах брав участь. Пішов у парламент на чолі політсили, а потім кинув.

Вакарчук так і не став політиком

Шанс втриматися у "Голосу" є. Якщо перейдуть до моделі колективного лідерства, будуть активними. І головне – відмінними від інших політсил. Зараз у партії найбільша проблема – виживання.

Автор: Сергій Старостенко
Політсила, це коли партія представлена не тільки в парламенті, але і в місцевих радах, каже Євген Дикий
Політсила, це коли партія представлена не тільки в парламенті, але і в місцевих радах, каже Євген Дикий

- Вакарчук не є, ніколи не був і не буде політиком. Він людина із шоубізу, яка двічі погодилася зіграти роль політика. Обидва рази виявилося, що це напряжно, заважає його основній сценічній кар'єрі, - говорить колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий.

Виглядає так, що політичної сили "Голос" не існує. Бо політсила, це коли партія представлена не лише в парламенті, але і у місцевих радах, має місцеві осередкі. Є маленька фракція у Верховній Раді. Під брендом проєкту на чолі з шоуменом зайшли адекватні і цілком патріотичні депутати. В умовах монобільшості, вони непогано відіграють роль української демократичної опозиції. Що непогано показали під час суду над Стерненком – їхні депутати єдиними були там на вулиці, захищали людей від поліцейського свавілля.

Непогано відіграють роль української демократичної опозиції

У парламенті "Голос" можуть розчинити. Формується триполярна система, де з однієї сторони правляча монобільшість із величезними тріщинами і волею з Банкової. Другий полюс – російська п'ята колона ОПЗЖ. Третій - "ЄС" Порошенка, як національна, патріотична опозиція.

Чи втримається партія, побачимо під час осінніх виборів. Якщо зайдуть у місцеві ради, тоді далі щось може бути. Якщо проваляться з тріском, на цьому проєкті фактично можна буде поставити крапку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення Авакова винесли на порядок денний Ради

Автор: Анатолій Гаєвський
За рік не мали серйозних зашкварів, каже Віталій Дейнега
За рік не мали серйозних зашкварів, каже Віталій Дейнега

- "Голос" отримує можливість довести своє право на існування, що вони політики. Партія дуже різнорідна, зараз хороший привід згуртуватися навколо загальних проблем – війни, корупції, COVID-19, Аваков на посаді міністра внутрішніх справ, утиски прав людини на прикладі Стерненка і Гандзюк, - каже засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега.

Можуть зайняти величезну електоральну нішу - люди, які за вступ України до НАТО і ЄС, але з різних причин не готові підтримувати "Європейську солідарність" Порошенка. Як прозахідна сила, не пов'язана з Петром Олексійовичем. У них реально класний список людей, які за рік не мали серйозних зашкварів.

Вакарчук свій максимум зробив. Як відомий співак, завів у парламент фракцію. Десь зрозумів – це не його і пішов. Це краще, ніж би продовжував бути нардепом. Перед тими, хто лишився у ВР постав виклик.

Треба бути далі зубастими

Для членів фракції буде політичною смертю піти у будь-який із інших таборів у парламенті.

Партії треба показувати більш жорстку позицію. Найяскравіше "Голос" виглядав, коли під час зміни Кабміну атакували команду Зеленського, уряд Шмигаля. Тоді виглядали дуже потужно. По своїй зубастості дали фору іншим. Треба бути такою зубастою опозицією далі. Яка готова розмовляти з діючою владою, але с позиції сили. Тоді їх будуть поважати, а виборці за них голосуватимуть.

 

 

 

 

 

Автор: Назар ВАЛЬЧУК