Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Україна розробляє економічну стратегію для Донбасу - Резніков (https://zn.ua/)

12:29 05-08-2020

Віцепрем'єр повідомив, коли можуть представити Кабміну дорожню карту стратегії.


Редакционная строка

05.08.2020

Віцепрем'єр повідомив, коли можуть представити Кабміну дорожню карту стратегії.

 

 
Україна розробляє економічну стратегію для Донбасу - Резніков

Україна працює над розробкою амбітної економічної стратегії для Донбасу, написав віцепрем'єр-міністр України - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в колонці для Atlantic Council. За його словами, дорожню карту стратегії Кабінету міністрів можуть представити вже в вересні.

"Україна в даний час розробляє амбітну нову економічну стратегію для сходу країни. Основна увага приділяється розвитку частин Донецької і Луганської областей, які в даний час знаходяться під контролем України. Можливо це найкраще описати як український підхід до поняття "особливий статус" регіону для того, щоб трансформувати там інвестиційний клімат та реалізувати нову економічну модель на регіональному рівні", - написав Резніков.

Він зазначив, що вказаний процес має почати набирати обертів якомога швидше в контрольованих українською владою районах Донбасу. Після чого він може поширитися на окуповані території Луганської та Донецької областей після їх звільнення.

За словами Рєзнікова, інвестори в сучасному світі працюють і в гарячих точках. Віцепрем'єр додав, що провів десятки бесід з іноземними дипломатами, представниками міжнародного бізнесу та українськими інвесторами, яких набагато більше турбує стан української системи правосуддя, ніж близькість до лінії фронту.

"Наша мета - створити особливий інвестиційний режим в контрольованій Україною частині Донбасу. Ми розглядаємо поширення правил міжнародного комерційного арбітражу на регіон як невід'ємну частину цих планів. Крім того, українська держава повинна взяти на себе хоча б частину страхового тягаря від тих політичних і військових ризиків, які інвесторам складно передбачити. Щоб зробити цей підхід стійким, ми передбачаємо цільовий фонд для заохочення і сприяння інвестиціям, і не будемо покладатися на допомогу донорів", - написав Резніков.

Він сподівається на те, що дорожню карту економічного розвитку Донбасу Кабміну представлять вже у вересні цього року. Після цього, за словами Резнікова, буде потрібно близько півроку для підготовки необхідних розрахунків.

"В ідеалі цей внесок повинен виходити безпосередньо від потенційних майбутніх інвесторів", - написав Резніков.

Віцепрем'єр також звернув увагу на те, що спочатку потрібно задати правильний тон, адже зазначена стратегія - це "не питання полегшення кризи в Донбасі, а прагнення створити передову та інноваційну економічну зону, яка може справити позитивний вплив на всю Європу".

Резніков вважає, що в умовах кризи, викликаної поширенням коронавірусу, Україна ідеально підходить для диверсифікації виробництв за межами Китаю і наявності високоякісних виробничих потужностей ближче до країн Євросоюзу. При цьому, на його думку, у Донбасу є багато специфічних характеристик, необхідних для провідної ролі в цьому процесі.

Віцепрем'єр вважає очевидним, що на сьомому році війни російське тлумачення "особливого статусу" для Донбасу є неприйнятним.

"Замість того щоб допомагати у врегулюванні конфлікту, підхід Москви спеціально розроблений для прискорення розпаду України. Чим раніше ця тупикова модель буде відкинута, тим краще. Міцний мир може бути досягнутий тільки шляхом створення більш світлого майбутнього для людей східної України, яке підриває здатність Росії дестабілізувати українське суспільство", - підкреслив Резніков.

Він провів аналогію, що європейські інвестиції можуть створити "нову еру можливостей зростання" в Донбасі так само, як колись вони перетворили цей регіон в один з промислових двигунів континенту в дев'ятнадцятому столітті.

У своїй колонці Резніков також вказав, що російська агресія "зруйнувала Донбас довоєнної ери" і вже безглуздо говорити просто про "відновленні регіону". Замість цього, за його словами, потрібно зосередитися на створенні нової економіки.

"Відновлений і оновлений Донбас може стати центром нових підходів до виробництва. Трагедія війни перетворила промислові центри України в руїни, але це спустошення також створює простір для сміливих інновацій та оригінального мислення, які не завжди можливі в більш розвинених економічних умовах", - вважає Резніков.

 

Читайте також: Резніков розповів, якими будуть місцеві вибори в ОРДЛО

 

Нагадаємо, під час засідання ТКГ в Мінську 14 травня українська сторона виключила можливість закріплення «особливого статусу» ОРДЛО в Конституції. При цьому українська делегація підкреслила, що вибори на тимчасово окупованих територіях можуть відбутися згідно з Конституцією і законодавством України і на основі Копенгагенських критеріїв ОБСЄ, зокрема, в частині стабільності установ, що гарантують демократію, верховенство права, дотримання прав людини та захисту прав меншин, виключно після отримання Україною контролю над кордоном.

У свою чергу представник Росії Борис Гризлов звинуватив Україну в «саботажі» через те, що під час переговорів 14 травня не було прийнято заяву про додаткові заходи щодо припинення вогню.

Також перед настанням перемир'я в Донбасі президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, в ході якої обговорювалися проекти законів про «особливий статус» Донбасу (знаходиться на розгляді в політичній підгрупі ТКГ) і децентралізації, яка передбачає зміни до Конституції України.

У свою чергу Леонід Кравчук, який замінив в ТКГ Леоніда Кучму, заявив про те, що в Мінських угодах немає обов'язкової вимоги вводити положення про "особливий статус" ОРДЛО до Конституції України, хоча Росія вже п'ять років стверджує, що цей пункт там прописаний.


ПО МАТЕРIАЛАМ: ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА