Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


08.05.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Покрова 2020: як святкують і чого не можна робити 14 жовтня (https://gazeta.ua/)

15:31 14-10-2020


Редакционная строка

14.10.2020

 

 

 

 

Покрова 2020: як святкують і чого не можна робити 14 жовтня
Не можна лаятися і бажати оточуючим зла, забороняється зловживати алкоголем. Фото: memory.gov.ua

 

 

 

 

 

 

Покрова Пресвятої Богородиці – одне із найважливіших християнських свят, яке відзначається православною церквою. Свято Покрови належить до неперехідних, тобто має постійну дату святкування. Кожного року православні християни відзначають його 14 жовтня.

Цьогоріч святкування припало на середу, і цей день для українців вихідний, адже на Покрову відзначається ще одне свято – День захисника України. У народі цей день ще називають Третьою Пречистою.

За переказами, Константинополю 910 року загрожувала небезпека, адже місто було взято в облогу противниками. Людям, що молилися у храмі за визволення від ворогів, явилася Матір Божа, йдучи в повітрі осяяна небесним світлом та в оточенні ангелів. Богородиця помолилася разом із віруючими, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало та простягнула його над усіма, хто перебували в церкві. Тим самим Богоматір взяла народ під свою опіку, а її покров захистив вірян від ворогів видимих та невидимих: війська противника відступили й місто було врятовано. Тож, можна сказати, що Покрова – це захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покрова і козаки - історія вшанування у раритетних іконах

Напередодні свята прийнято наводити порядок в будинку. У саме свято всі фізичні роботи в полі і вдома припинялися. Заборонено: будувати, копати, шити, прати та займатися будь-якими роботами по господарству. Не можна лаятися і бажати оточуючим зла, забороняється зловживати алкоголем.

День присвячують службі у храмі, поминають померлих. На Покрову печуть млинці, аби вшанувати пам'ять усіх покійних родичів. Також частування готують із фруктів та овочів нового врожаю: печуть святковий коровай із капусти, яблук або слив, готують гарбуз із медом і корицею, каші з горіхами та родзинками. Крім здоби, якою можна пригостити сусідів або подати на милостиню, готують вареники, холодець та ковбаси. Вважається, що всі приготування потрібно завершити до вечора.

Дівчата, які мріють про заміжжя, обов'язково мають поставити в церкві святкову свічку. Хто раніше свічку поставить, той швидше досягне успіху у шлюбі. Цікаво, що заміжнім жінкам з непокритою головою переступати поріг храму - гріх. Молодим і незаміжнім це дозволено.

Цього жовтня українці відпочиватимуть на один день більше. Додатковий вихідний серед тижня - День захисника України 14 жовтня. Це дата ще двох великих свят: Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Загалом на другий місяць осені випадає 10 вихідних.