Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


16.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Окружний Конституційний суд України. Хто і чому знищує антикорупційну реформу? (https://www.pravda.com.ua/)

11:21 29-10-2020


Редакционная строка

29.10.2020

Конституційний суд України розпочав свою діяльність восени 1996 року одразу після прийняття Конституції. Він став єдиним органом конституційної юрисдикції у молодій демократії та був покликаний забезпечувати верховенство Конституції, тлумачити її, а також перевіряти закони України на відповідність їй.

І КСУ справді часто ставав на її захист, от тільки так само часто він ставав інструментом боротьби у політичних ігрищах. Згадати хоча б дозвіл Леоніду Кучмі кандидувати на третій президентський термін, допомога в узурпації влади Януковичем, підтримка розпуску парламенту у 2019 році.

28 жовтня суд прийняв чергове політичне рішення, яке може знищити усю антикорупційну реформу, і до турботи про Основний Закон країни воно не має жодного стосунку.

Лише 3 тижні тому Конституційний суд України почав розгляд справи про неконституційність окремих положень Закону України "Про запобігання корупції", Кримінального кодексу України та низки інших законів, що стосуються антикорупційної реформи, за поданням 47 народних депутатів, в основному з фракції ОПЗЖ та "За майбутнє".

 

Депутати вимагали визнати неконституційними:

Положень багато, як і багато необхідно часу, щоб заслухати позиції сторін і детально розібратись у безлічі правових інститутів. Однак КСУ так не подумав. Суд дуже швидко перейшов у закритий режим розгляду і вже 27 жовтня, з порушенням своїх же процедур розгляду видав на-гора рішення, яке може знищити усю антикорупційну реформу.

Тексту досі не опубліковано, однак, за повідомленнями журналістів та джерел у самому КСУ, точно визнана неконституційною стаття 366-1 КК, яка передбачає відповідальність за недостовірні дані у декларації, та частина повноважень НАЗК — ключового органу у всій системі запобігання корупції.

Фактично, мова йде про знищення системи електронного декларування руками конституційних суддів, а також будь-якої відповідальності за її порушення, включно із незаконним збагаченням (уже повторно!).

Спроби підірвати легітимність антикорупційної системи не припинялись ні на мить з моменту її запуску, але саме останні пів року вони стали такими системними.

Чому система декларування та відповідальності за неї у такому вигляді законна?

Тому конституційне подання колишніх регіоналів є необґрунтованим та таким, що не виправдовує порушення українського законодавства.

У Конституційного Суду України не було підстав приймати рішення на його користь, оскільки оскаржувані норми повністю відповідають Конституції України.

Однак КСУ вже не вперше використовується у політичних іграх корупціонерів, які не бажають жити за правилами. Так, саме впливом на КСУ хвалилися судді ОАСКу на славнозвісних плівках про політичну проституцію. І саме петиція про ліквідацію ОАСК днями набрала необхідну кількість голосів для реагування Президента.

В око впадає і синхронність рішень Окружного та Конституційного судів у справах, пов’язаних із антикорупційною інфраструктурою.

Навіть більше, судді КСУ приймали рішення в умовах конфлікту інтересів, адже самі підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, які хочуть скасувати. Так, за повідомленнями НАЗК, у декларації Сергія Головатого за 2019 рік виявлено 3,6 млн грн. недостовірних відомостей, а у декларації Ірини Завгородньої за 2018 рік виявлено недостовірних відомостей на 615 тис. грн, у декларації за 2019 рік  754 тис. грн.

Також у НАЗК є питання до суддів Володимира Мойсика та Ігоря Сліденка. Усі ці судді були прямо зацікавленні у послабленні позицій держави у справах, які стосувалися їх персонально.

Скасування відповідальності за недостовірне декларування (ст. 366-1 КК) — це сотні знищених кримінальних справ, це мільярди гривень з державного бюджету, витрачені впусту, і це вкотре відсутність справедливості та невідворотності покарання за корупцію.

І чіткий сигнал усім топчиновникам: робіть що завгодно, ви все одно не сядете.

Президент учора пізно ввечері пообіцяв виправити ситуацію і подати новий законопроєкт. Тільки насправді це дуже нагадує спробу зробити гарний вираз обличчя, погано граючи на роялі. Бо вже 9 місяців офіс президента блокує призначення нових суддів у Конституційний суд України за квотою Верховної ради.

Тобто цілком і повністю задоволений тим, що відбувається в КСУ і не планує міняти. А про умивання рук і нереагування на ситуацію в ОАСК, хоча лише президент може ініціювати реорганізацію цього суду, не говорить тільки лінивий.

Антикорупційна реформа знищується руками партнерів президента з групи Коломойського за активної участі проросійських сил. Усе це призведе до безкарності фігурантів справ щодо корупції, а також зруйнує співпрацю України з ЄС та НАТО. Отже президент — або співучасник корупційно-проросійського реваншу, або настільки безхребетний, що боїться йому протиставитися.

Ми на майданчику Верховної ради захищали й надалі будемо захищати антикорупційну реформу. Шкода, що цей шлях доводиться проходити знову і знову, як уже було після скасування КСУ відповідальності за незаконне збагачення.

Але, на відміну від президента, ВРУ захищатиме право українців на справедливість та європейський вектор розвитку. Навіть коли його атакує проросійсько-корупційна більшість за допомогою окружних конституційних судів.

Ярослав Юрчишин, народний депутат, заступник голови партії "Голос"