Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Зеленський пропонує Раді звільнити весь склад Конституційного суду (https://babel.ua/)

10:07 30-10-2020


Редакционная строка

30.10.2020

 

Twitter / Конституційний Суд України

Президент України Володимир ЗеленськийЗаконопроєкт щодо «доброчесності» КСУ, ініційований Зеленським, вже передали до Ради подав до парламенту законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». У Раді його визначали як невідкладний.

Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

Відповідно до законопроєкту, президент пропонує нардепам визнати рішення Конституційного суду про неконституційність певних положень закону «Про запобігання корупції» нікчемним і таким, що не створює правових наслідків.

Також у документі передбачається і звільнення усіх суддів Конституційного суду та початок відбору нового складу КСУ.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що судді КСУ вийшли за межі конституційного подання, а їхнє рішення не мало належного обґрунтування, а тому ухвалили вони його шляхом маніпуляцій.

«Відтак існує необхідність забезпечити збереження європейського та євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу для національної безпеки України та забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України», — йдеться у записці.

Водночас у Конституції України перелічені конкретні випадки, у яких можна звільнити суддів Конституційного суду. Це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками та подання заяви про відставку.

Також Конституцією закріплено те, що рішення КСУ не підлягають оскарженню та є обов’язковими для виконання, тоді як президентський законопроєкт пропонує скасувати це рішення голосуванням у парламенті.