Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Кабмін провів аудит економіки. Кажуть про потенціал на трильйон доларів (https://gazeta.ua/)

11:00 06-11-2020


Редакционная строка

06.11.2020

 

 

 

Кабмін провів аудит економіки. Кажуть про потенціал на трильйон доларів
Аудит уряд презентував у п'ятницю.

 

Кабінет міністрів провів аудит української економіки.

"$1 трлн ВВП за 10 років - це нереалізований потенціал нашої країни", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль та пов'язав це з незавершеними реформами, відсутністю довгострокової економічної стратегії, корупцією та неефективним управління.

Найбільшу частку в цій цифрі займають корисні копалини, повідомляє "Економічна правда"

За словами прем'єра, правильне використання надр може принести Україні $409 млрд. А збільшення видобутку корисних копалин не означає збільшення їх експорту за кордон в якості сировини.

"Це означає створення основи для створення високотехнологічної продукції з доданою вартістю. У нас є нафта і газ, у нас є руди і дорогоцінні метали", - сказав Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друзі президента й олігархи гроблять економіку

Україна не використала свій земельний потенціал на $85 млрд, кажуть в уряді.

"29 років вільне розпорядження землею було обмежене, а отже її цінність була знижена в рази. За цей час у державі зникло 5 млн га землі, розвиток зрошення та інвестицій у сільське господарство було загальмоване на десятиліття, а подекуди зупинено зовсім", - заявив прем'єр.

За 10 років середня вартість землі сільськогосподарського призначення за один гектар зросте фактично у 5 разів.

Нереалізований потенціал України з використання водних ресурсів - $12 млрд, лісових - $40 млрд.

"Ми повинні були розширювати площі наших лісів і використовувати деревину переважно для розвитку власного меблевого виробництва. Тільки зміна орієнтирів з експорту сировини на виробництво власної продукції дасть країні, як мінімум, 40 млрд доларів за 10 років", - сказав Шмигаль.

"Україна роками ігнорувала розвиток гідроенергетики, цей потенціал ми використовуємо тільки наполовину. Потенціал аквакультури, розвиток рибного господарства ми використовуємо лише на чверть, зрошення земель розвинене менш ніж на 20% від того, як повинно бути.

Наприклад, ефективна система зрошення у південних областях України дала б можливість збільшити врожаї в 2,5-3 рази і це - теж невикористаний потенціал, який дасть країні додатковий ВВП", - також заявив прем'єр.

4 березня Верховна Рада призначила Дениса Шмигаля на посаду прем'єр-міністра. Його кандидатуру пропонував президент Володимир Зеленський. Тоді ж парламент затвердив новий склад Кабінету міністрів. Уряд із прем'єром Олексієм Гончаруком звільнили.