Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Шибениця, файєри та послання: як громадськість з`їздила в гості до Тупицького (ВІДЕО) (https://gazeta.ua/)

10:11 09-11-2020


Редакционная строка

09.11.2020

7 листопада до голови Конституційного суду Олександра Тупицького завітали біля сотні людей з акцією "Тупицький - вали до Ростова". Вони влаштували автопробіг з Києва у Васильків. Так протестували проти нещодавніх скандальних рішень КСУ. Як це було в репортажі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В КСУ висувають свій план виходу із кризи

О 10:30 учасники автопробігу збираються біля входу на стадіон "Динамо" в Києві. Їх було близько сотні. Серед присутніх керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін, адвокат Масі Найєм та політик Єгор Соболєв.

Тупицький сам обслуговував олігархів

"Українцям набридло дивитися як руйнують всі реформи, які за шість років ми намагались зробити, - каже член правління "Автомайдану" Сергій Хаджинов. - Тупицький сам обслуговував олігархів. І цей же КСУ голосував за продовження повноважень Януковича. Ми (активісти, - Gazeta.ua) покажемо людям, хто ці судді насправді. У фракції "Слуги народу" є багато тих, хто працює в інтересах олігархів і "руского міра".

Поліція перед початком акції попереджала людей, що Васильків знаходиться в червоній карантинній зоні, тому більше 20 осіб збиратися не можна. Але громадянам це не стало на перешкоді.

 

Фото: Дмитро Анохін

 

"Ми хочемо донести голові КСУ, що нам така позиція не підходить. Мирна акція якнайкраще передає це обурення, яке в нас є, - каже учасниця автопробігу 23-річна Марія Клюс. - Новий склад КСУ необхідний. Ми діємо, влаштовуємо революції. Але замість того, щоб прийшли люди, які будуть щось робити, просто змінюються обличчя".

Об 11:20 велика колона з автівок вирушила до Василькова, де живе голова КСУ. В акції брало участь близько 30 автомобілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді зареєстрували законопроєкт про блокування роботи КСУ

Як тільки учасники акції заїхали у Васильків, мешканці міста відразу ж почали діставати з кишень свої гаджети для того, щоб зробити фото та відео проїжджаючих повз автівок з прапорами.

"Дуже хочеться щоб ця історія пов'язана з КСУ допомогла зміцнити нашу державу та утвердити верховенство правих, - каже член команди партії "Голос" 36-річний Валентин Десятник. - Влада мала би дбати більше про розвиток інституцій. Це країна "рожевих поні". Якщо наразі змінити КСУ нереально, то це не означає що це неможливо в майбутньому. Ми тут заради того майбутнього, за яке шість років тому боролись і перемогли".

В 12:50 громадськість прибула до місця призначення. Але правоохоронці перекрили під'їзд до житла судді.

Це лише одна з акцій. Але я боюсь, що вона може бути останню цивілізованою, якщо не буде адекватної реакції КСУ

"КСУ як "здурівший принтер" штампує рішення, які дуже загрозливі для подальшого розвитку країни. Бажано щоб судді добровільно пішли у відставку, - каже лідер місцевого осередку організації "Автомайдан" 27-річний Віталій Устименко. - Тупицький має розуміти, що суспільство уважно стежить за тим, які статки він накопичує і за які рішення він ці статики отримує. Це лише одна з акцій. Але я боюсь, що вона може бути останню цивілізованою, якщо не буде адекватної реакції КСУ".

Правоохоронці почали блокувати рух машин "Автомайдану". Учасники акції вимагають пропустити їх до дому глави КСУ. В результаті виникла бійка.

Поліцейські і учасники автопробігу домовилися, що дві машини проїдуть до будинку на 5 метрів, а люди перебуватимуть біля паркану на відстані витягнутої руки.

 

 

 

 

 

Прийшовши до будинку Тупицького, виникли нові сутички мітингувальників з поліцією. Екснардеп Володимир Парасюк почав штовхатися з правоохоронцем, вимагаючи відійти від нього і не злити. На місці чергували десятки силовиків в масках.

"Начальник поліції каже що не пропустить, бо боїться. Місцевий ідіот, який зловживає повноваженнями, підставляючи всю поліцію і не допомагаючи громадянам", - коментує політик Єгор Соболєв, 43 роки.

Учасники автопробігу дуже обурені поведінкою поліцейських.

"Навіщо ви створюєте напругу в суспільстві? Ми б провел собі мирну акцію, та й поїхали б додому".

"А ще кажуть, що поліція з народом".

"Дайте пройти. Ганьба вам!".

"Не бійтеся. Люди прийшли виказати свою думку. Якби ми принесли димові шашки, ви б знали про це".

"Та дайте пройти. Керуючі в суді, прокуратурі живуть, бл*ть, як кошка в маслі. Я відіравав би на*ер їхні погони і кинув їм в очі".

В свою чергу правоохоронці не відповідали на коментарі громадян, а лише нагадували про дистанцію та маски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ростов не гумовий" - секретар РНБО звернувся до голови КСУ

Автоколону так і не пустили під будинок голови Конституційного суду. Тому після декількох хвилин штовханини і криків активісти встановили шибеницю прямо посеред вулиці, де і провели свою акцію. Потім запалили фаєри і виконали гімн України.

"Нардепи пиняйте на себе, що знову люди через вулицю роблять вашу роботу, - звертається до політиків представник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін, 35 років. - Вже більше 10 днів як КСУ перебрав на себе повноваження Ради, вийшовши за межі власних повноважень. Тому шановні депутати, це ваша, пробачте, політична імпотентність. Найпростіший вихід з цієї кризи - це судді КСУ самі йдуть у відставку. Ми від себе зробили все щоб вони пішли.

Коломойський і Медведчук стоять за цими несправедливими рішеннями КСУ

Парламент і різні фракції обманюють нас, намагаючись не розв'язати проблему і залишити цей КСУ дієздатним. Якщо цей суд не зупинити, він знищить всі реформи. Якщо він знесе зараз частини повноважень РНБО, то відкриє можливість Коломойському і іншим власникам банків повернути гроші, - додає Шабунін. - Парламент кришує цей суд. Вони спеціально б'ють по тих реформах, які були умовою дипломатичної, військової та фінансової допомоги західних колег. Але Коломойський і Медведчук стоять за цими несправедливими рішеннями КСУ. Бо їм потрібно, щоб Захід припинив нас підтримувати і ми залишилися з російською агресією один на один. Якщо парламент не відреагує, то ми знову змушені будемо вийти, тільки вже до будинків ключових гравців парламенту. Шановні депутати, не у Фейсбуці репости пишіть, а роботу свою робіть".

Саме з цих суддів почалася кров на Майдані

"Всі ці акції і протести і ваше (звертається до поліції, - Gazeta.ua) зобов'язання бути тут виникає тому, що група "моральних добродіїв" топчуться по Конституції, - каже Єгор Соболєв. - Саме з цих суддів почалася кров на Майдані. З суддів, які заборонили мирні зібрання, в результаті чого, частина людей загинула з двох боків, а судді залишилися на посадах і далі беруть хабарі. Наша ціль, щоб більше туди моральні уроди не потрапляли. Люди, які співпрацюють з окупантами, зневажають Конституцію і підтераються нею".

"Це реакція на бездіяльність. Коли не працює влада, то вулиця приїздить і починає працювати сама, - коментує активістка ВГО "Автомайдан" Катерина Бутко, 32 роки. - Інсталяція шибениці була зроблена для того, щоб показати те, що терпіння не резинове, і якщо влада буде далі ігнорувати проблему навколо КСУ, то тоді може статися все що завгодно".

Минулого тижня стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

30 жовтня біля КСУ відбулася громадська акція "Відправимо суддів-зрадників до Ростова". Учасники акції протесту закидали двір КСУ фаєрами, презервативами і димовими шашками. Суддів, які ухвалювали скандальне рішення, вимагали відправити до російського Ростова.

У парламенті з'явилася заява від імені народних депутатів із закликом до суддів КСУ добровільно скласти повноваження. 3 листопада вона набрала необхідну кількість підписів народних депутатів.

4 листопада голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія разом з іншими нардепами приніс до КСУ заяву зі зверненням до 11 суддів КСУ.