Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Антикорупційну систему в Україні намагаються знищити - Ситник (https://gazeta.ua/)

10:42 19-03-2021


Редакционная строка

19.03.2021

 

 

 

 

 

Антикорупційну систему в Україні намагаються знищити - Ситник
Ситник на посаді директора НАБУ з 2015 року. Фото: @nabu.gov.ua

 

 

 

 

 

 

Чим більше антикорупційні органи в Україні набирають обертів, тим більше їм чиниться супротив. Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на кримінально-правовому форумі у п'ятницю.

"Єдине, що не обмежується і не зупиняється - це спроби якимось чином знищити чи зупинити антикорупційну систему в Україні. На це не можуть вплинути ні карантин, ні ковід", - сказав він.

"Коли ми почали проводити розслідування по справах, які раніше вважалися неможливими, суттєво змінилася якість і кількість справ щодо тих суб'єктів, які можуть заплатити нормальні гонорари (адвокатам. - Gazeta.ua). Якщо порівняти з минулими роками. Дуже часто чуємо по-хорошому слова вдячності за нашу роботу саме від адвокатської спільноти.

Єдине, що ми не чуємо слова вдячності від значної частини політичної еліти. Тому що якраз це більше всього їх бентежить.

Змінюється влада, парламенти, але деякі речі, на жаль, не змінюються. І чим більше антикорупційні органи набирають оберти - тим більший супротив. Все нові і нові способи зупинити.

Бачимо, що наші міжнародні партнери які були поряд з Україною завжди - до Революції гідності і після. Особливо після, коли були поряд під час проведення реформ. Ці реформи добре розпочалися, але чим далі вони заходили, тим важче вони просувалися", - заявив Ситник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна щороку втрачає через корупцію 1 державний бюджет

Він сказав про "відсутність політичної волі на реальну підтримку".

"Після того, як ми сформували цю систему (антикорупційну. - Gazeta.ua) - отримали цілу низку рішень Конституційного суду, законопроєктів, які скеровані на зупинення, обмеження можливостей.

Демонструється певна відсутність політичної волі на реальну підтримку антикорупційної системи.

Якби там не було, вже є перші вироки. Буквально позавчора представники управління спеціальних операцій помістили в СІЗО чергового суддю, який був викритий при отриманні неправомірної вигоди. Отримав реальний строк у ВАКСі. Це та тенденція, яку суспільство чекало дуже довго.

Антикорупційний суд під величезним тиском розглядає справи. Останній приклад - вирішується питання про продовження строку досудового розслідування. І в цей же час, за це рішення цього суддю ВРП притягує до дисциплінарної відповідальності. Настільки вже цинічно тиснуть на суддів.

Є НАЗК, яке налякало відразу всіх так, що потрібно було відміняти відповідальність за фіктивне декларування. Є система, яка отримала "добру" оцінку від нашого істеблішмента, судячи по тих рішеннях, які намагаються прийняти в парламенті, приймаються у Конституційному суді", - розповів директор НАБУ.

Президент Володимир Зеленський хоче звільнити директора НАБУ Артема Ситника, повідомляв Центр протидії корупції.

Ситника призначив директором НАБУ попередній президент Петро Порошенко у квітні 2015 року. Термін його 7-річних повноважень закінчується у квітні 2022-го.