Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Як сапери, крокуємо вперед – про децентралізацію, “Мінськ” та Нормандський формат розповів Зеленський (

14:23 28-07-2021


Редакционная строка

28.07.2021

 

 

Фото UA

 

 

 

 

 

Децентралізація повинна діяти по всій території України, зокрема на всьому Донбасі. При цьому питання врегулювання ситуації на Донбасі не надто залежить від реформи децентралізації. Повернення окупованих територій залежить від РФ. Про це сьогодні, 28 липня, розповів президент України Володимир Зеленський під час форуму “Україна 30. Децентралізація”, відповідаючи на запитання кореспондента телеканалу UA.

За словами президента, у реформі децентралізації є дуже багато позитивного – є і невеликі прорахунки. І влада розуміє всі проблемні питання.

“Ми зараз, як сапери, крокуємо вперед. Бо реформа децентралізації дуже важлива. І промовляємо з громадами. Громади повинні розуміти, що децентралізація – це не тільки про те, що бюджети передали громадам. І всі питання тепер до них. Люди вибирали собі місцеву владу, тому, будь ласка, питання до них. Тому що дійсно це велика відповідальність”, – зазначив Зеленський.

Для держави це великі зміни, наголосив очільник держави. І центральна влада теж буде допомагати місцевій владі. Тому і створені Конгреси місцевих та регіональних влад.

“Питання Донбасу – не місцеве. Це питання України та всіх українців. Я вважаю, це питання не дуже залежить від реформи децентралізації. Бо ми розуміємо, що питання повернення Донбасу, питання “тиші” на Донбасі й питання збереження людей, зменшення кількості обстрілів, обміну – всі питання, які всі вже розуміють в Україні. Незалежно, як вони прописані у “Мінську”. Всі ці питання, я вважаю, перш за все залежать від бажання РФ. І тиску, допомоги, підтримки наших європейських партнерів – учасників Нормандської четвірки”, – пояснив Зеленський.

Президент вважає, що Україна на цьому шляху робить все.

“Зміни в Мінських угодах, пов’язані з реформою децентралізації – по всій країні, включаючи Донбас. Цей закон повинен діяти на всій території України. Донбас і Крим – це Україна, тому ці зміни, вони будуть всюди”, – зазначив голова держави.

Він ще раз підтвердив готовність до переговорів у Нормандському форматі.

“На сьогодні все це залежить від Росії… Ми, зі свого боку, просуваємося – нешвидко, але як тільки можливо, в цьому питанні”, – резюмував Зеленський.