Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Карта олігархів України та їхній вплив на владу ("ВВС Україна").

10:45 11-05-2015


  • 27 березня 2015
  •  
  • 2коментарі
Ахметов Пінчук
Після Помаранчевої революції у Ріната Ахметова та Віктора Пінчука забрали "Криворіжсталь" та продали на аукціоні у шість разів дорожче

Які основні групи українських олігархів, за що вони борються і на які політичні процеси впливають та впливали.

Після відставки з посади губернатора Дніпропетровської області відомого бізнесмена Ігоря Коломойського в Україні заговорили про наступ влади на позиції потужних олігархів країни, які керують левовою часткою її економіки, приватизованої в 2000-х роках.

У коридорах влади говорять про можливість часткового перегляду результатів приватизації минулих років та вирішують, у який найбільш цивілізований спосіб це зробити.

Спеціальна парламентська комісія з питань приватизації ще на початку березня оголосила про намір перевірити законність приватизації у 2000-х роках найбільш ласих шматків української економіки: видобувних активів "Укррудпрому", "Укртелекому", "Київенерго" та обласних енергогенеруючих компаній.

Ці активи, на думку парламентарів, могли приватизувати за заниженими цінами через політичний вплив на керівництво держави.

Фігурантами у цих справах можуть бути найвідоміші українські бізнесмени: Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук.

ВВС Україна спробувала поглянути, які головні бізнес-групи склались в Україні після Євромайдану за президента Петра Порошенка та їхній вплив на владу.

Ахметов та Новинський

Згідно з останнім рейтингом Forbes, Рінат Ахметов продовжує бути найзаможнішим бізнесменом України. Його статки оцінюються у 6,9 мільярда доларів.

Пан Ахметов був одним із найбільш наближених бізнесменів до колишнього президента Віктора Януковича, а його головний офіс розташовувався в Донецьку.

Рінату Ахметову належить холдинг SCM, до якого входить низка українських бізнес-активів, зокрема металургійна корпорація "Метінвест", енергетичний холдинг "ДТЕК" та низка дрібніших.

Йому належить левова частка шахт на Донбасі та Дніпропетровщині, низка металургійних комбінатів Донеччини, енергогенеруючі підприємства, "Укртелеком" та "Київенерго". Причому дві останні компанії пан Ахметов купив за президентства Віктора Януковича.

Ахметов, Новинський
Підприємства "Метінвесту" Ріната Ахметова та Вадима Новинського постраждали від війни на Донбасі

Рінат Ахметов володіє футбольним клубом "Шахтар", національним оператором мобільного зв'язку Life, а також телеканалом "Україна" й медіа-холдингом "Сегодня".

Одним з найвідоміших бізнес-партнерів Ріната Ахметова є Вадим Новинський, який контролює групу компаній "Смарт-Холдинг".

Пан Новинський у 2012 році змінив російське громадянство на українське, у минулому скликанні Ради був у фракції Партії регіонів, а зараз обраний за списком "Опозиційного блоку".

У цій же партії до парламенту пройшли кілька колишніх топ-менеджерів підприємств Ріната Ахметова.

До спільних бізнесів панів Новинського та Ахметова належать металургійна компанія "Метінвест" та аграрний холдинг HarvEast.

Також пан Новинський контролює кілька суднобудівних підприємств.

Експерти Forbes в останньому рейтингу поставили Вадима Новинського у першу десятку - його статки оцінюють у майже 800 мільйонів доларів.

Коломойський та Боголюбов

Другою за потужністю групою українських бізнесменів, на основі рейтингу Forbes, можна назвати дніпропетровських бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

У них є спільний бізнес, зокрема найбільший банк України "Приватбанк".

Сам Ігор Коломойський відкрито називає пана Боголюбова "бізнес-партнером".

Експерти Forbes поставили пана Коломойського на третє місце з 1,4 мільярда доларів, а пана Боголюбова – на четверте з 1,3 мільярда доларів.

Боголюбов Коломойський
Зліва направо: президент Ізраїлю Шимон Перес, президент місцевої єврейської громади Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський у Дніпропетровську в 2010 році

Пан Коломойський контролює нафтопереробні активи: "Укртатнафту", "Нафтохімік Прикарпаття" та НПЗ "Галичина" та мережу автомобільних заправок "Укрнафта" та "Авіас". Також він контролює низку гірничо-видобувних підприємств і металургійні активи.

Є в нього значні активи і у харчовій промисловості.

Сам він визнає, що його структури контролюють державні підприємства "Укрнафту" та "Укртрансгаз".

Також пан Коломойський володіє телеканалами "1+1" та "2+2", а також футбольним клубом "Дніпро".

У Верховній Раді близькими до Ігоря Коломойського є група депутатів-мажоритарників з БПП, які нещодавно вийшли із фракції після конфлікту губернатора з владою.

Також лояльними до нього вважають мажоритарників з Дніпропетровщини, зокрема Бориса Філатова та лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша.

Ігор Коломойський ще навесні 2014 року почав фінансувати кілька добровольчі батальйони, які воюють у зоні АТО. Найвідомішим з них є "Дніпро-1", командир якого Юрій Береза є депутатом Ради від "Народного фронту" прем’єра Арсенія Яценюка.

За свідченням депутатів Сергія Лещенка та Мустафи Найєма, у конфлікті навколо державної компанії "Укртранснафта" на боці пана Коломойського брав участь член парламенту Віталій Хомутиннік, який є керівником депутатської групи "Відродження" чисельністю у 22 людини.

"Трубний король" Віктор Пінчук

Вже не один місяць в Україні триває інформаційна війна між Ігорем Коломойським та іншим дніпропетровським бізнесменом Віктором Пінчуком.

Пан Пінчук, за даними Forbes, займає другу сходинку у рейтингу найбагатших із 1,5 мільярда доларів.

Найбільшими активами Віктора Пінчука є металургійна компанія, яка переважно спеціалізується на виробництві труб - "Інтерпайп" та низка гірничо-збагачувальних комбінатів Дніпропетровщини.

Переважну частину цих активів пан Пінчук отримав під час приватизації початку 2000-х років, коли президентом країни був його тесть Леонід Кучма.

Пінчук Яценюк
Віктор Пінчук після анексії Криму провів саміт YES у Києві

Найвідомішим медіа-активом Віктора Пінчука є група StarLightMedia, до якої входять канали СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2 та QTV.

Віктор Пінчук, Ігор Коломойський та Рінат Ахметов брали участь у приватизації гірничодобувних підприємства "Укррудпром" у 2004 році, яку проводив нещодавно загиблий екс-керівник фонду держмайна Михайло Чечетов.

Щодо одного із об’єктів тієї приватизації, Криворізького залізорудного комбінату, пан Пінчук судиться з Ігорем Коломойським у Лондоні.

У Верховній Раді у Віктора Пінчука немає власної групи депутатів.

У різних фракціях парламенту працюють деякі колишні менеджери компаній пана Пінчука, зокрема, мажоритарник від Дніпропетровщини Яків Безбах, за якого в 2012 році агітував особисто Віктор Пінчук.

Пан Пінчук давно займається благодійністю через фонд власного імені, організовував міжнародні конференції Yes у Ялті, а також окремий ланч на міжнародному форумі в Давосі.

Аграрні "соратники" Порошенка

До п’ятірки найбагатших бізнесменів країни Forbes зарахував відомого бізнесмена у аграрній сфері, директора "Миронівського хлібокомбінату" Юрія Косюка.

Його статки наразі оцінюються в 1,1 мільярда доларів.

Його бізнес орієнтований на виробництво та переробку сільськогосподарської продукції, при цьому левова її частка вже експортується до ЄС.

Юрій Косюк є соратником президента Петра Порошенка. Новообраний президент одразу після інаугурації призначив його першим заступником своєї адміністрації.

Косюк Порошенко
Петра Порошенка та Юрія Косюка зараховують до першої десятки переліку Forbes

На цій посаді він працював до грудня 2014 року, а після звільнення став радником президента.

Самого Петра Порошенка Forbes ставив на 8 місце у списку зі 750 мільйонами доларів.

Основними активами родини президента є підприємства харчової промисловості, зокрема і корпорація Roshen. На ринку медіа президент контролює "5 канал".

До фракції президентського блоку Петра Порошенка належить депутат Андрій Вадатурський, син власника одного з найбільших у державі аграрних холдингів "Нібулон" Олексія Вадатурського.

За версією Forbes, Андрій Вадатурський займає 14-у сходинку у рейтингу та володіє статками у півмільярда доларів.

Депутат Жеваго

До десятки найбагатших українців належить колишній політичний соратник Юлії Тимошенко, бізнесмен Костянтин Жеваго.

Його статки, за приблизними підрахунками Forbes, складають понад 700 мільйонів доларів.

Жеваго, Порошенко
У парламенті Костянтин Жеваго знаходив спільну мову з Петром Порошенком

Пан Жеваго контролює гірничу корпорацію Ferrexpo та фінансово-промислову групу "Фінанси та Кредит", якій належить автомобільний завод "КрАЗ".

З початком конфлікту на сході компанія отримала значну кількість військових замовлень на вантажні та бронеавтомобілі для військових.

У Верховній Раді 6-го скликання Костянтин Жеваго працював у фракції БЮТ, а в 2012 та 2014 роках обирався як самовисуванець в окрузі на Полтавщині й не приєднувався до жодних груп та фракцій.

Він часто є лідером у рейтингах депутатів, які найбільше прогулюють засідання парламенту. Пан Жеваго орієнтує свій бізнес на західні ринки й визнає, що більшість часу проводить у Лондоні.

Костянтин Жеваго контролює футбольний клуб "Ворскла" з Полтави.

Фірташ у екзилі

Одним з найвідоміших бізнесменів України є Дмитро Фірташ, який донедавна вважався ключовим гравцем на ринку газу у Східній Європі.

Щоправда Forbes дає йому у рейтингу всього 17-е місце зі статками у 270 мільйонів доларів.

Дмитро Фірташ був одним із учасників компанії "Росукренерго", яка займалася постачанням російського газу до України.

Зараз він керує групою компаній DF Group, яка володіє низкою хімічних підприємств у Рівному, Черкасах, Сумах, Сєвєродонецьку та Горлівці. Також у нього є значні активи у гірничій промисловості.

Фірташ Хорошковський
Валерій Хорошковський у 2013 році продав свою частку в "Інтері" Дмитру Фірташу

Титановий бізнес пана Фірташа продовжує працювати у анексованому Росією Криму.

Дмитро Фірташ володіє найрейтинговішим телеканалом України – "Інтером".

Бізнесмен вже рік перебуває під арештом у Австрії й чекає на рішення щодо екстрадиції до США.

У парламенті фракцію "Опозиційного блоку" очолює давній соратник пана Фірташа Юрій Бойко, а також працюють кілька депутатів, які раніше вважалися його соратниками.

Бензинова група Єремеєва

У ході конфлікту навколо "Укрнафти" та "Укртранснафти" Ігор Коломойський неодноразово звинувачував у намаганнях захопити ці компанії "групу Єремеєва".

Сам бізнесмен поки що ці звинувачення ніяк не прокоментував, хоча його помічники обіцяли ВВС Україна дати з цього приводу окрему прес-конференцію.

Ігор Єремеєв, за версією журналу Forbes, входить у шостий десяток найбагатших людей з майже 60 мільйонами доларів, проте за останні роки він набуває все більшої ваги в українській політиці.

Волинський бізнесмен займається енергетичним бізнесом – контролює мережу заправок WOG та групу компаній "Континіум", яка володіє відомими продуктовими брендами "Комо", та "Галичина".

Єремеєв
Ігор Єремеєв є давнім соратником Володимира Литвина

В останні роки його компанії часто вигравали великі тендери на постачання нафтопродуктів державним структурам.

У 2000-х роках він належав до Народної партії спікера Володимира Литвина, а до парламентів двох останніх скликань обирався у мажоритарному окрузі на Волині.

Ігор Єремеєв у Верховній Раді керує групою з правами фракції "Воля народу", до якої входить 19 депутатів.

У чинному уряді Арсенія Яценюка посаду міністра інфраструктури отримав колишній директор групи "Континіум" Андрій Пивоварський, якого призначили за квотою БПП.

Тігіпко і Хорошковський у тіні

Після втечі з України Віктора Януковича одним з найперспективніших політиків з команди Партії регіонів вважався Сергій Тігіпко.

Пан Тігіпко був депутатом парламенту та володів низкою активів у машинобудуванні, страховому бізнесі, а також продажу ліків.

Тігіпко
Сергій Тігіпко після провалу на виборах рідко з'являється на публіці

Зараз Forbes оцінює його статки у майже 700 мільйонів доларів та зараховує до десятки у рейтингу.

На дочасних виборах до Ради в 2014 році він вів власну партію "Сильна Україна", за списком якої також балотувались низка менеджерів компаній Дмитра Фірташа, а також ще один учасник списку Forbes - Валерій Хорошковський.

Проте партія не подолала виборчий бар’єр, а пани Тігіпко та Хорошковський зникли із публічної політики.

Бізнесмени-депутати

У Верховній Раді працюють ще низка бізнесменів середньої руки, яких журнал Forbes зараховує до перших п’ятдесяти найбагатших людей країни.

Один зі спікерів "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич контролює активи у нафтогазовій сфері, займаючи двадцяте місце списку найбагатших українців.

Його статки оцінюються у 200 мільйонів доларів.

Нестор Шуфрич
Нестор Шуфрич мав гарні стосунки з молодшим сином Віктора Януковича

Харківський бізнесмен Олександр Фельдман у парламенті не входить до жодної з фракції.

Його статки оцінюють у 175 мільйонів доларів, а головним його активом є концерн харківський "АВЕК" та місцевий ринок "Барабашово".

До групи Ігоря Єремеєва "Воля народу" входить депутат В’ячеслав Богуслаєв, обраний в окрузі Запоріжжя.

Він керує машинобудівною компанією "Мотор Січ", а його статки оцінюють у понад у 145 мільйонів доларів.

Колишній губернатор Донецької області та співвласник компанії ІСД Сергій Тарута у парламенті не увійшов до жодної фракції.

За даними Forbes, його статки можуть складати понад 140 мільйонів доларів.

Позафракційним лишається й співвласник мережі магазинів "Епіцентр" Олександр Герега, статки якого складають майже 100 мільйонів доларів.