Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

"На наших очах буде творитися історія" - Кулеба розповів про Кримську платформу (https://gazeta.ua/)

11:29 19-08-2021


Редакционная строка

19.08.2021

 

 

Разом з Україною на саміті буде 45 учасників. Фото: Getty Images

 

 

 

 

Крим повернуть на міжнародний порядок денний, буде створена коаліція держав для деокупації півострова. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу у четвер.

"Стратегія зовнішньої політики, яку ми нещодавно ухвалили, базується на концепції побудови архітектури безпеки для України. І ми самі творці свого щастя, безпеки.

Є магістральний напрям членства України в НАТО, але це питання не короткострокової перспективи. А безпека потрібна Україні тут і зараз.

Відповідно ми працюємо над створенням альянсів, різних форматів за участі різної кількості держав. Для того, щоб, як пазл зібрати безпеку нашої держави в цілісну картину. Так з'явився Люблинський трикутник, Асоційоване трі?о. І зараз ми зробимо наступний крок - з'явиться Кримська платформа", - сказав очільник МЗС.

За чотири дні "на наших очах буде без перебільшення творитися історія", зі слів міністра. Запустять перший міжнародний формат щодо Криму, поверне Крим на міжнародний порядок денний і створить коаліцію держав.

"Готову в буквальному сенсі щодня опікуватися проблемами Криму з метою його деокупації", - заявив Кулеба.

23 серпня засновниками Кримської платформи стануть 45 держав і міжнародні організації.

Будуть президенти Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Молдови, Словенії, Фінляндії і президент Європейської Ради.

Також будуть прем'єр-міністри Румунії, Грузії, Хорватії і Швеції, глави парламентів Швейцарії і Чеської Республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти відправили в СІЗО ще двох кримських татар

14 держав представлять міністри закордонних справ Туреччини, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Бельгії, Австрії, Нідерландів, Люксембургу, Ірландії, Данії, Болгарії, Чорногорії і Північної Македонії.

Від Великої Британії і Португалії будуть міністри оборони, від США - міністр транспорту, Норвегії - державний секретар МЗС.

Сім держав будуть представлені на рівні послів - Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада і Греція.

На саміті будуть три міжнародні організації - НАТО, Рада Європи, ГУАМ і Європейська комісія.

Загалом разом з Україною - 45 учасників.

"Я хочу подякувати кожному, хто попри шалений тиск Російської Федерації рішуче підтвердив свою участь у Кримській платформі", - заявив Кулеба.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

З початку російської агресії на Донбасі під час бойової обстановки загинули 2694 українських військовослужбовців, отримали поранення 10 237, повідомляли Збройні сили України у травні.