Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Росія хоче, щоб Україна переглянула закон про статус Донбасу (https://dilo.net.ua/)

09:34 16-09-2021


Редакционная строка

16.09.2021

Фото: ілюстративне

Російська делегація в Тристоронній контактній групі (ТКГ) заявила, що Україна повинна переглянути "закон про особливий статус" Донбасу, оскільки він нібито "застарів".
 

Крім того, Москва робить все, щоб “формула Штайнмаєра” не була реалізована, і в цьому звинуватили Київ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника української делегації в ТКГ Сергія Гармаша.

“Стратегічний задум (Москви – ред.) сьогодні розкрив представник Росії Борис Гризлов. Виявляється, “закон про особливий статус”, прийнятий ще в 2014 році, їм вже не подобається – “застарів”, – написав у Facebook Гармаш за підсумками зустрічі ТКГ.

За його словами, Росія робить все, щоб “поховати” так звану “формулу Штайнмаєра” і тому вимагає перегляду всього закону.

“Інакше кажучи, вони хочуть, щоб процес був нескінченним”, – додав Гармаш.

Він назвав “ідею” російської сторони “сумнівною”, оскільки закон про статус Донбасу прийнятий на виконання Мінська-1 і на нього кілька разів посилається комплекс заходів, тобто, Мінськ-2.

Гармаш зазначив, що після сьогоднішньої зустрічі ТКГ стало очевидно, що цього року імплементації “формули Штайнмаєра” в українське законодавство точно буде.

“Річ у тому, що, згідно з Мінськими угодами, ми повинні узгодити її із запрошеними в ТКГ консультантами. Але Москва блокує обговорення і формули, і тексту поправки в закон”, – пояснив він.

Гармаш нагадав, що наприкінці цього року “закон про особливий статус Донбасу” втрачає силу, і чи продовжить його дію Верховна рада ще на рік – невідомо. Однак узгодити текст поправки узгодити буде вже фізично неможливо – до “години x залишилося 2-3 засідання ТКГ”.

На думку Гармаша, ближча тактична мета Росії полягає в тому, щоб звинуватити Україну в невиконанні зобов’язання, взятих на саміті нормандської четвірки в Парижі в 2019 році.

“У процесі підготовки зустрічі міністрів закордонних справ нормандської четвірки, яка може пройти на полях Генасамблеї ООН, Москві, яка не виконала жодного зобов’язання свого президента, хоча б один такий “гріх” Києва – дуже до речи”, – резюмував він.