Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


29.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Судова реформа: посли G7 і ЄС приїхали в Офіс президента (https://gazeta.ua/)

10:21 17-09-2021


Редакционная строка

17.09.2021

 

 

 

 

 

 

Судова реформа: посли G7 і ЄС приїхали в Офіс президента
Учасники зустрічі говорили про загрози судовій реформі. Фото: president.gov.ua

 

 

 

 

 

 

В Офісі президента відбулася зустріч за участі послів країн G7 та ЄС щодо підтримки судової реформи. Про це повідомив сайт президента у четвер.

Йшлося про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і порядок обрання членів Вищої ради правосуддя.

Учасники обговорили питання формування першого складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на посади членів ВККС і першого складу Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність кандидатів в члени ВРП.

Заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов заявив, що позицію президента Володимира Зеленського можна сформулювати фразою: "ні кроку назад у судовій реформі".

А голова Ради суддів Богдан Моніч сказав, що вони "налаштовані виконати закон, і ми це зробимо". Продовжать роботу над делегуванням кандидатів до Етичної ради.

В ОП пообіцяли "якнайшвидше делегування" представників до Етичної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра знову зриватимуть судову реформу - Шабунін

Учасники зустрічі узгодили спільну заяву.

"Занепокоєні тим, що Рада суддів України не здійснила протягом тридцяти днів вичерпних заходів задля належної реалізації вимог Закону в частині делегування кандидатів з числа суддів або суддів у відставці до складу Етичної ради, чим відтермінувала її формування на невизначений час", - сказано у тексті.

"Категорично не сприймають будь-які спроби поставити під загрозу імплементацію життєво важливої для України реформи, спрямованої на зміцнення верховенства права, підвищення рівня довіри суспільства до органів судової влади, залучення іноземних інвестицій та наближення євроатлантичного майбутнього України", - також йдеться в заяві.

13 вересня 2021 року Рада суддів заблокувала судову реформу - запуск Етичної ради.

13 липня Верховна Рада ухвалила закон про відновлення роботи ВККС. Наступного дня - закон про порядок обрання на посади членів ВРП і діяльності дисциплінарних інспекторів.

Передбачається створення Етичної ради, яка перевірятиме членів і кандидатів до ВРП. Вона має складатися з трьох представників суддів і трьох міжнародних експертів.

Президент Володимир Зеленський підписав закони про реформування ВККС і ВРП 3 серпня.