Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Перспективи ЗСУ: Що за Стратегічний оборонний бюлетень підписав Зеленський (https://www.depo.ua/)

09:25 21-09-2021

Президент Володимир Зеленський запустив новий Стратегічний оборонний бюлетень, який визначатиме безпекову стратегію України до 2025 року


Редакционная строка

21.09.2021

Перспективи ЗСУ: Що за Стратегічний обор…

Фото: Офіс президента

Таким чином президент ввів у дію рішення РНБО від 20 серпня 2021 року.

Що таке Стратегічний оборонний бюлетень

Це документ оборонного планування, що визначає основні напрямки воєнної політики України та розвитку сил оборони.

Його розробляє Міноборони і подає на розгляд РНБО, яка своїм рішенням скеровує документ президентові.

В Україні вперше Стратегічний оборонний бюлетень з'явився у 2004 році і був розрахований на період до 2015 року. Що саме він собою передбачав – невідомо, тому що його текст в загальному доступі досі відсутній. Однак, у 2012 році, до завершення чинності попереднього, був введений в дію новий СОБ – також таємний, але цього разу на невизначений період.

Третій Стратегічний оборонний бюлетень ввів у дію президент Петро Порошенко у 2016 році, він діяв  до кінця 2020 року. І ось, 17 вересня 2021 року Володимир Зеленський запустив новий СОБ, який визначатиме безпекову стратегію України до 2025 року.

Про що документ

У першій частині Стратегічного оборонного бюлетеня викладено підсумок оборонної реформи, яка реалізовувалася впродовж 2016-2020 років, і основні результати оборонного огляду.

У другій визначено основні напрями реалізації воєнної політики України, перспективну модель ЗСУ і вимоги до її побудови. Також викладено стратегічні цілі розвитку сил оборони.

Згідно з документом, основою Стратегії воєнної безпеки є всеосяжна оборона країни. Військова політика прогнозовано передбачає відновлення територіальної цілісності України та відсіч загрози з боку Росії. Ще один пункт – впровадження у силах оборони стандартів НАТО, участь у спільних з альянсом операціях і навчаннях, задоволення критеріїв членства для подальшої інтеграції в євроатлантичні структури.

У документі визначено перспективну модель Збройних сил України, задля якої потрібно досягти п'яти цілей: 

  1. Ефективний оборонний менеджмент і система об'єднаного керівництва силами оборони та військового управління в ЗСУ, що здійснюються на засадах демократичного цивільного контролю, інших принципах і стандартах НАТО.
  2. Професійний та вмотивований особовий склад сил оборони, підготовлений військовий резерв, які підтримуються ефективними прозорими системами кадрового менеджменту, військової освіти й науки, охорони здоров'я і соціальним захистом.
  3. Сучасне озброєння і військова техніка, що забезпечує виконання завдань Збройними силами України та іншими складовими сил оборони, зокрема спільно з відповідними структурами держав-членів НАТО.
  4. Розвинута військова інфраструктура, об'єднана логістика та достатні запаси матеріальних засобів, дієва система медичного забезпечення, що відповідають потребам Збройних сил України та інших складових сил оборони для відсічі збройній агресії проти України.
  5. Інтегровані оперативні спроможності сил оборони, що забезпечують стримування, стійкість і відсіч збройній агресії проти України, а також протидію гібридним загрозам.

Що спільного з попереднім СОБом

В обох версіях бюлетеня передбачається приведення українського військового сектору до стандартів НАТО. Згідно з попереднім СОБом, цю мету Україна мала реалізувати до кінця 2020 року.

Ми не встигли, але виконали багато. Зокрема, перевели Генштаб ЗСУ на J-структуру (частина стандартів НАТО) і введели окремі посади головнокомандувача та начальника Генштабу ЗСУ. Завершили формування нових командувань (Командування військ зв'язку та кібербезпеки, Командування сил підтримки), які дозволили позбавити Генштаб від невластивих йому функцій.

 

 J-структура Генштабу ЗСУ

 

Читайте також: Реформа Генштабу: Де Порошенко і Зеленський знайшли спільну мову та чому це важливо

Також запровадили нову вдосконалену організаційно-штатну структуру Об'єднаного оперативного штабу та його трансформацію в Командування об'єднаних сил.

В рамках удосконалення систем управління основна увага приділяється питанням відокремлення функцій генерування від функції застосування. Функції генерування покладено на командування видів і родів військ та частково – на Генеральний штаб, тоді як функцію застосування військ покладено на Об'єднаний оперативний штаб, який сьогодні реалізує це в Операції Об'єднаних сил.

А от форми ведення операцій та бойових дій не змінили. 

 

Таким чином нинішній Стратегічний оборонний бюлетень є продовженням попереднього. Певною мірою це позитивний момент, тому що таким чином оборонний сектор уникне чергового потрясіння, а Україна стане ще більш прогнозованою для стратегічних партнерів

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»