Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


19.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

У справі Майдану оголосили нові підозри (https://www.ukrinform.ua/)

16:52 09-11-2021


Редакционная строка

09.11.2021

У справі Майдану оголосили нові підозри

Офіс Генерального прокурора оголосив нові підозри у справі Майдану колишнім очільникам правоохоронних органів часів президентства Віктора Януковича.

Про це повідомила Генпрокурор Ірина Венедіктова у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Сьогодні прокурори Офісу Генпрокурора та слідчі ДБР повідомили про зміну підозр та нові підозри 9 членам організованої злочинної групи колишнього Президента України, які допомагали йому залишитись при владі, придушуючи протести на Майдані силою. Минулої п’ятниці про нову підозру також повідомлено самому експрезидентові”, - написала Венедіктова.

Вона уточнила, що серед підозрюваних - колишні міністр внутрішніх справ, керівник ГУМВС України в м. Києві, їхні заступники, командир столичного полку міліції особливого призначення «Беркут», командувач внутрішніх військ МВС, міністр оборони, голова Служби безпеки та його заступник.

Читайте також: Розгін Майдану: екскомандиру «Беркуту» оголосили підозру в організації теракту та вбивств

За словами Генпрокурора, цих експосадовців уже притягували до відповідальності за 468 епізодами подій на Майдані. Тепер же у результаті роботи слідчих зібрано докази їх причетності уже до 1019 епізодів, зафіксованих у найкривавіші дні Революції гідності - 18-20 лютого 2014 року.

“Члени організованої злочинної групи на виконання незаконної вказівки її керівника – на той час Президента України, залучивши підлеглих працівників МВС, СБУ, військовослужбовців ЗСУ, вчинили та організували вчинення низки злочинів: перевищення правоохоронцями влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також терористичного акту. Їх метою було незаконне перешкоджання акціям протесту у центрі Києва, а результатом – масові жертви серед мітингувальників, в тому числі, протиправне заподіяння смерті 67 особам. Всього від таких дій підозрюваних постраждали 887 цивільних осіб та 132 працівники правоохоронних органів”, - заявила Генпрокурор.

Венедіктова уточнила, що злочини, які інкримінують колишнім посадовцям, досліджуються у так званій материнській справі Майдану, фініш розслідування якої є "нашою ключовою метою на цей рік".

Читайте також: Розгін Майдану: суд продовжив запобіжний захід ексначальнику СБУ Києва Щеголєву

Зокрема, за її словами, йдеться про вчинення теракту у першій половині дня 18 лютого 2014 року під час ходи до Верховної Ради на підтримку змін до Конституції, що обмежували повноваження Президента, про спроби силового розгону Майдану під виглядом проведення антитерористичної операції у другій половині дня 18 лютого до ранку 19 лютого 2014 року, коли сталася пожежа у будівлі Федерації профспілок України.

Генпрокурор додала, що мова також про розстріли мітингувальників «чорною ротою» київського «Беркута» 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, коли було вбито 48 беззбройних майданівців та поранено 85 учасників Революції гідності.

Як повідомлялося, 5 листопада слідчий Державного бюро розслідувань повідомив про підозру експрезидентові України як очільнику організованої злочинної групи. За версією слідства, до складу групи входили колишні високопосадовці МВС, СБУ та Збройних Сил України. Всі вони підозрюються у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень під час масових акцій протесту, які проходили у центрі Києва з 18 по 20 лютого 2014 року.