Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Український супутник "Січ-2-30" на ракеті Маска запустили у космос: відео історичної події (https://gazeta.ua/)

14:34 14-01-2022


Редакционная строка

14.01.2022

 

 

 

 

Український супутник
Український супутник "Січ-2-30" запустили в космос на ракеті Ілона Маска. Фото: facebook.com/zelenskiy95

 

 

 

 

 

 

13 січня о 17:25 за київським часом з бази космічних сил США на мисі Канаверал стартував запуск українського супутника "Січ-2-30".

Він вийде на орбіту вперше за 10 років. Ракету-носія Falcon 9 розробила компанія Space X Ілона Маска, передає Gazeta.ua.

"Січ-2-30" має від'єднатися від розгінного блоку на круговій орбіті за 1 год. 23 хв. 2 с після відриву ракети від стартового столу. На це буде вікно 29 хв. Вихід на орбіту має відбутися о 18:50. Якщо все піде за планом, вже о 20:15 супутник пролетить над Україною, а згодом надішле перше зображення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Утричі більший за хмарочос: до Землі летить небезпечний астероїд

Дані із супутника оброблятимуть у Поліському нацуніверситеті в Житомирі. Станції приймання коштували ВНЗ 3 млн грн, передає Суспільне.

Успішний запуск може дати зелене світло для запуску цілої групи супутників, які допоможуть українській економіці зростати, а українським військовим - спостерігати за супротивником.

Супутник "Січ-2-30" завважки 180 кг виготовили в Дніпрі для моніторингу стану довкілля, ліквідації наслідків стихійних лих і спостереження за переміщенням військової техніки й кораблів. Витрати на виробництво супутника сягнули 120-130 млн грн. Запуск за допомогою ракети SpaceX коштуватиме ще $1,99 млн.

Останній вітчизняний супутник - "Січ-2" - Україна відправила на орбіту в серпні 2011-го за допомогою ракети-носія "Дніпро-1". Її виготовили із залученням російських компаній.

З початку війни на Донбасі співробітництво з Росією в аерокосмічній сфері припинили. Українська аерокосмічна промисловість залишилася без низки російських компонентів, важливих для виробництва супутників. Під контролем РФ у Євпаторії опинився і Центр управління і випробування космічних засобів разом з обладнанням, яке використовували для управління супутником "Січ-2".

Хоча "Січ-2-30" є прямим наступником "Січ-2", між ними є відмінності.