Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


28.03.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події 22.11. 2022 - .26.11.2022 (2 частина)

13:45 06-01-2023


Редакционная строка

Як влаштований Інтернаціональний легіон та чому іноземні бійці постали на захист України?

У зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації в Україні був створений Інтернаціональний легіон, у складі якого служать добровольці з 55 країн усіх континентів. Точну кількість бійців не називають, адже інформація є конфіденційною. Вони виконують надскладні задачі та звільняють окуповані території нашої держави. Як розповідав «Телеграф», деякі історії іноземців, що вирішили разом з українцями боротися проти путінської орди справді вражають. Вони мають спільну ціль – боротися проти путінської орди та захистити свободу України.

Інститут інформаційної безпеки Інститут інформаційної безпеки

LB.uaв GoogleNews

Представники яких країн постали пліч-о-пліч з українцями?

Найбільше в іноземному легіоні американців і британців, за ними йдуть поляки та канадці, а потім – представники решти держав. Загалом легіон налічує представників більше пів сотні країн з усіх континентів, навіть таких далеких, як Бразилія, Південна Корея, Австралія. Про це розповів речник Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру.

Чому вони вирішили обороняти нашу державу та які завдання вони виконують?

Побачивши новини про жахи війни в Україні, вони прийняли рішення їхати та боротися з несправедливістю РФ. Пропонують свою допомогу навіть люди без бойового досвіду. Вони займаються комунікаційною сферою або проходять навчання безпосередньо в Україні. Деякі учасники є професійними бійцями, тому вони виконують задачі високого рівня у найгарячіших точках. Зокрема вони брали участь у звільненні Київської та Харківської області. Юридично легіон є частиною ЗСУ, тому фінансується він з оборонного бюджету.

«Це стосується всіх видатків на проживання, зарплати бійців, зброї та амуніції. У нас є додаткові благодійні кошти від приватних донорів. Зібрані на різних платформах кошти ми витрачаємо виключно на обладнання для наших бійців, яке не входить у стандартний військовий пакет, що видається ЗСУ», – проінформував спікер легіону Дам’єн Магру.

Або смерть, або перемога України: що ще іноземці кажуть про свою ініціативу

Канадський стрілець Воллі воював з терористами в Іраку, Сирії та Афганістані, а на початку повномасштабного вторгнення Росії почав захищати Україну. Його називають найкращим снайпером світу. І тут він не заради грошей, а заради ідеї. Наразі чоловік не оформлений в українській армії та нічого не отримує.

Ще одним учасником бойових дій, що поділяє наші цінності є американець. Він мав бойовий досвід, тож коли побачив звернення президента України про прохання допомогти, впевнено вирішив їхати.

«Я тут вже 7 місяців, тому або перемога, або моя смерть. Моя задача захистити свободу цієї держави. Навіть якщо росіяни відкинуть мене до Карпат, я готовий відстрілюватися до останнього кутка України. Та я вірю, що цього не буде, бо ми переможемо. Ми вже перемагаємо», – коментує військовий.

Чому іноземні бранці важливі для кремля?

Окупанти використовують факт присутності іноземців у ЗСУ для проведення інформаційно-психологічних операцій ще з 2014 року. Зокрема маніпуляції використовують коли хтось з іноземців потрапляє у полон. Так, 9 червня так званий "верховний суд днр" “засудив” до страти двох громадян Великої Британії − Ейдена Есліна та Шона Піннера. Їх назвали “найманцями”, які збиралися захопити владу та “скинути конституційний лад днр”. Тоді окупанти намагалися тиснути на уряди США та Великої Британії та повідомили, що іноземці можуть просити про помилування. 21 вересня Есліна та Піннера разом з іншими іноземцями все-таки вдалося звільнити з російського полону під час одного з обмінів.

"Український свідок" розповів про британського снайпера, який воює на боці України

 

Київрада має порадитися з громадою щодо розташування військового меморіального кладовища

Військові, екологи та історики вимагають у Київради невідкладно почати обговорення з громадою, аби визначити гідне місце для поховання полеглих у російсько-українській війні захисників.

Наприкінці жовтня Київрада підтримала вимогу центральної влади і обрала для створення меморіального кладовища урочище Лиса гора. Рішення, яке не пройшло громадських обговорень, підтримала критично мала кількість депутатів Київради — 62 (мінімально необхідна кількість — 61).

Рух ЧЕСНО дослідив, чому громада проти, які пропонують альтернативи для поховання полеглих і як реагує на ці події міський голова Віталій Кличко.

https://i.lb.ua/124/45/637ddda8e51ea.jpeg

Фото: ЧЕСНО

Вікторія Олійник, Рух ЧЕСНО

LB.ua в Google News

https://i.lb.ua/087/20/637ddd83d5fbf.jpeg

Військовослужбовець, засновник юридичної компанії “Міллер” Масі Найєм наголошує, що рішення Київради має бути змінено. На його думку, Лиса гора — недоречне місце для військового кладовища, бо воно завдає шкоди пам’яті загиблих військових з огляду на історичні події, які там відбувались (за часів окупації Києва Російською імперією там була в’язниця, місце страти та поховання злочинців).

“Першочергово мають бути залучені до обговорення військові і громада. Інакше це рішення, яке не приживеться. Рано чи пізно суспільство його змінить. Депутатам треба нагадати, для чого це робити. Це потрібно для історії і пам’яті про доблесть військових. Логічно, що люди мають сказати своє слово. Дуже важливо, яким чином мають бути оформлені поховання і як будуть написані дані на надгробках, щоб люди приходили туди, де поховані друзі, і знали, що це світле місце, де можна побути з ними наодинці. Я їздив на кладовище на Троєщині, і це жах. Там могили так стоять, що я не міг пройти до свого друга і доводиться переступати через чиїсь поховання. Це дуже неправильно”, — наголошує Масі Найєм.

Масі Найєм про Національне військове меморіальне кладовище на Лисій горі у Києві

Найєм наголошує, що депутати можуть ще “схаменутися без стусанів суспільства”. Але він певний, що суспільство готове “допомогти ухвалити інше рішення”, якщо не почнеться діалог із громадою.

Петиція до влади Києва вже набрала потрібну кількість голосів, а громадська ініціатива “Марш за Київ” направила владі листа з вимогою організувати публічні обговорення. Цей лист підтримала низка організацій, зокрема і Рух ЧЕСНО.

Очільник “ЧЕСНО. Київ” Сергій Огородник, який з перших днів війни воює на передовій, переконаний, що Лису гору як місце поховання не сприймуть ані кияни, ані військові:

“На це є декілька причин: ідеологічна — Лиса гора асоціюється в українців із потойбічними темними силами, і робити там Пантеон Героїв — блюзнірство; екологічна — це урочище, яке має статус природоохоронної території. Необхідно провести громадські слухання із залученням громади, експертів та ветеранів. Місце має обиратись спільно та обов’язково з урахуванням усіх ціннісних та екологічних деталей. Громада має багато пропозицій щодо місця розташування та особливостей Національного військового меморіального кладовища, про що пишуть і говорять активісти. І їхня думка має бути почута, бо війна не закінчиться завтра, і цей Пантеон будується на довгі роки та має стати частиною нашої історії”.

У Києві дійсно є земля, де можна зробити гідне місце для вшанування пам’яті полеглих.

https://i.lb.ua/098/50/637ddd8e396cc.jpeg

Лиса гора — регіональний ландшафтний парк, який є природним заповідником та об’єктом історико-культурної спадщини. На таких територіях будівництво, зміна меж, ландшафту, вирубка дерев тощо заборонені законом.

Ми можемо безповоротно втратити деякі види рослин із Червоноі? книги, які зустрічаються виключно у флорі Лисої гори. Констатується також невідповідність призначенню рельєфу території, адже можливі зсуви та руйнування поховань. Такі ризики неприпустимі в питаннях гідного вшанування пам’яті загиблих Захисників та Захисниць. Відкритим залишається також інфраструктурне облаштування доступу до вшанування та дотримання принципів безбар?єрності.

https://i.lb.ua/009/41/637dddb4853da.jpeg

Фото: Ландшафтна карта територіі? РЛП 'Лиса гора'

Крім того, там іще кілька років тому знаходили міни та снаряди. Тому будь-яке поховання може завершитись трагічно.

https://i.lb.ua/018/35/637dddbd1753b.jpeg

Фото: FacebookКиївського еколого-культурного центру

Більше того, експерт у сфері містобудування Георгій Могильний нагадує, що в законі не прописано, хто обирає місце для кладовища: Кабмін, Мінветеранів, КМДА чи депутати Київради. Він наголошує, що у Києва є затверджений генплан, і Лиса гора як територія під кладовище у ньому не значиться.

“Чому територіальні громади не мали можливості дати пропозиції, не було проведено громадських обговорень? Національне військове меморіальне кладовище створюється в Україні лише один раз, і цей об’єкт важливий для вшанування боротьби українців за демократичні цінності та свободу. Приймати рішення поспіхом, із порушенням законодавства, без урахування особливостей територій (а на місці плато Лисої гори знаходяться захоронення злочинців) неприйнятно”.

Таким чином, і військові, і екологи, і експерти з містобудування наголошують на неприйнятності рішення, яке підтримали депутати Київради.

https://i.lb.ua/108/43/637ddd98ef612.jpeg

Активні громадяни вже мають свої пропозиції, які дійсно варті уваги. Так, екологи разом із депутаткою Київради Олесею Пинзеник знайшли одразу п’ять ділянок для військового кладовища. У коментарі Руху ЧЕСНО Пинзеник зазначає, що ділянки біля Берковецького цвинтаря та на території ВДНГ є найбільш відповідними як за законодавством, так і за інфраструктурним облаштуванням. Звісно, ці території мають свої особливості, проте і Лиса гора не відповідає всім вимогам для такої забудови.

https://i.lb.ua/030/54/637ddd4a68cda.jpeg

Фото: ЧЕСНО

“Ці п’ять ділянок — це лише те, що ми з екологами змогли знайти одразу, проте в Києві та Київській області ще є багато місць, які могли б підійти для облаштування військового кладовища. Потрібно залучати громадськість, профільних фахівців, екологів, істориків, архітекторів та обговорювати пропозиції”, — зазначає Олеся Пинзеник.

І це далеко не вичерпний список пропозицій. Масі Найєм пропонує розглянути околиці Києва:

“Тут є дуже багато місць, наприклад по Обухівській трасі є гарне місце під горою, там таке просторе місце, де може бути світлий меморіал”.

Рух ЧЕСНО звернувся до міського голови Віталія Кличка, аби він прокоментував ситуацію.

“Це було доручення Кабміну, тому Київрада мала розглянути це питання. І підтримала його, оскільки підтримує всі питання, що стосуються військових. Втім, в ситуації, коли є інша думка у чималої кількості киян та військових, рішення депутатів може бути переглянуте. Тим більше що у нас є й інші варіанти щодо можливого місця для створення такого кладовища. Оскільки у столиці великих ділянок землі для такого цільового призначення немає, у нас є пропозиція розглянути варіанти біля Києва, в області. Які ми готові обговорити з громадою та військовими”, — коментує Віталій Кличко.

Нагадаємо, історія створення Національного військового меморіального кладовища триває вже понад два роки. Відповідний законопроєкт розроблявся тривалий час спеціалістами з кількох міністерств та Інституту національної пам?яті і розглядався Верховною Радою аж до травня цього року. Спочатку обговорення проєкту було відкритим для суспільства та експертів, проте на етапі прийняття остаточної редакції туди були внесені сумнівні правки, які створили умови для вибору земельної ділянки для розміщення кладовища без громадських обговорень.

Проте після початку повномасштабного вторгнення цей проєкт однозначно потребував змін. І деякі правки депутатів відкрили значне поле для зловживань та недопущення суспільства до прийняття рішень. За такий проєкт проголосували в кінці травня, і вже у червні закон був підписаний та опублікований. З того часу за реалізацію проєкту активно взялись уряд та КМДА.

Вікторія Олійник, Рух ЧЕСНО

Читайте головні новини LB.uaв соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram

ТЕМИ: КИЇВРАДАВІЙСЬКОВІГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇПОХОВАННЯ ВІТАЛІЙ КЛИЧКОКЛАДОВИЩА

LB.uaв GoogleNews

ЗСУ ліквідували вже 86 150 російських військових

 

Збройні сили України з 24 лютого по 25 листопада ліквідували близько 86 тисяч 150 російських агресорів, при цьому лише за минулу добу – 430 осіб.

Про це Генеральний штаб ЗСУ повідомляє у Фейсбуці.

Також знищено:

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках.

Звання почесного громадянина Києва отримав Джонсон

 

24 листопада Київська міська рада ухвалила рішення про надання колишньому прем?єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону звання почесного громадянина Києва.

Про це повідомив міський голова Віталій Кличко.

Кличко написав: "Борис неодноразово відвідував українську столицю — і в мирний, і в найдраматичніший час нашої боротьби проти російського агресора".

Кличко запевняє, що Джонсон робив і надалі робитиме все можливе, щоби Велика Британія та світові лідери надавали необхідну допомогу Україні.

Довідка

Ще у березні Борис Джонсон, бувши очільником британського уряду, закликав лідерів країн Вишеградської групи (Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини) розробити "План Маршалла" для України, за яким планують відновити країну після війни.

У серпні тоді ще прем'єр Борис Джонсон приїхав до Києва привітати Україну з Днем Незалежності. Тоді він оголосив новий пакет допомоги на понад 50 млн фунтів стерлінгів. Допомога включала сотні безпілотників та протитанкові боєприпаси.

↓Читайте також

https://rubryka.com/wp-content/uploads/2021/09/klychko-e1638376413438-150x85.jpeg

У столиці до кінця дня має з'явитися світло та зв'язок, - очільник міста

 

Розшукуваного екс-голову НБУ Шевченка помітили у Відні, - ЗМІ

 

Колишній голова Національного банку Кирило Шевченко, якого оголосили в міжнародний розшук, наразі облаштувався у столиці Австрії Відні.

Про це йдеться у розслідувані УП "Батальйон Відень 2. Втікачі, родичі, депутати, міністри".

Шевченко помітили у компанії екс-заступника міністра юстиції Дениса Чернишова, якого також оголошено у розшук.

Також у ЗМІ з'явилося фото, на якому зафіксовано Шевченка ще з одним фігурантом розслідування НАБУ, колишнім депутатом від партії блок Петра Порошенка Олександром Грановським.

Журналісти дізналися, що в будинку, де живе Шевченко, колись мешкав віденський заможний клас, а зараз однією з особливостей будівлі, унікальної для Відня, є те, що на першому поверсі є власний спа-салон, великий басейн, а також фітнес-центр.

Як зазначається у розслідуванні, Шевченко багато часу проводить вдома.

"Протягом декількох днів ми під'їжджаємо за цією ж адресою, але колишнього можновладця більше не вдається помітити. Натомість на третьому поверсі будинка іноді горить світло", – говориться у розслідування.

Рубрика:

Економіка

 

НОВИНИЗА КОРДОНОМ

25.11.22 12:02 3 784 14

війна (35363) Зеленський (14460) Крим (11857) Пєсков (1299) деокупація (786)

Пєсков відповів на заяви Зеленського щодо деокупації Криму: "Про це не може бути й мови"

Новини Цензор.НЕТ За кордоном

пєсков

Речник Путіна Дмитро Пєсков прокоментував заяву президента Володимира Зеленського щодо деокупації Криму.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на пропагандистське видання РИА Новости.

"Зроблені заяви говорять про неготовність та небажання Києва вирішувати проблеми невоєнними методами, Зеленський говорить про відчуження російської території, про це не може бути й мови", - сказав прессекретар російського диктатора.

Нагадаємо, раніше Зеленський закликав не гаяти час на варіанти, які не передбачають деокупації Криму.

"Якщо хтось готовий запропонувати нам шлях щодо деокупації Криму невійськовим шляхом, я буду тільки за… Якщо рішення не передбачає деокупацію і Крим є частиною Російської Федерації, ніхто не повинен марнувати на це свій час. Це марна трата часу". - сказав президент України.

Дивіться: Росіяни масово перекидають військову техніку з окупованого Криму на материк, - ЗМІ. ВІДЕО+ФОТОрепортаж

ПОДІЛИТИСЯ: 

 Мені подобається

ЧИТАЙТЕ ЦЕНЗОР.НЕТ У FACEBOOK

Глава МЗС Британії зустрівся з Зеленським

НОВОСТЬ НА РУССКОМ →

КИЇВ, П'ЯТНИЦЯ 25 ЛИСТОПАДА 2022 12:14

     

Глава МЗС Британії зустрівся з ЗеленськимФото: президент України Володимир Зеленський та глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі (twitter.com/JamesCleverly)

АВТОР: НАТАЛІЯ ЮРЧЕНКО

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Великобританії Джеймсом Клеверлі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на британського міністра в Twitter.

"Президенте Зеленський, Велика Британія підтримує вас діями, а не тільки словами. Я дав вам обіцянку сьогодні. Британія має намір дотриматися її", - зазначив міністр.

Раніше ми повідомляли, що глава МЗС Британії вперше прибув з візитом до Києва. У столиці України він провів зустріч з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Крім того, Клеверлі перед візитом анонсував додатковий пакет допомоги на 3 млн фунтів стерлінгів. Також Україна отримає карети швидкої допомоги та машини екстреної допомоги.

Нагадаємо, що минулого тижня Україну відвідав прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак, який теж зустрівся з Володимиром Зеленським.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

   

Читайте РБК-Україна в GoogleNews

Ми стабільно кладемо батальйон. Арестович розповів про щоденні втрати армії РФ

НОВОСТЬ НА РУССКОМ →

П'ЯТНИЦЯ 25 ЛИСТОПАДА 2022 05:18

     

Ми стабільно кладемо батальйон. Арестович розповів про щоденні втрати армії РФФото: Олексій Арестович (bukinfo.com.ua)

АВТОР: ВОЛОДИМИР КОСТИРІН

Російські окупанти в Україні, навіть коли інтенсивність бойових дій знижується, щодня втрачають на фронтах убитими та пораненими близько 400-600 солдатів. Під час активних боїв ворожі втрати зростають до 1000 на день.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на слова радника Офісу президента Олексія Арестовича в ефірі "Фейгін LIVE".

"Коли активні бойові дії - буває до тисячі на день убитих і поранених у російської армії. Коли не активні - до 600-400. Нижче за 400 я взагалі такого не пам'ятаю", - зізнається він.

Арестович уточнив, що йдеться про втрати ворога в живій силі у вигляді безповоротних та санітарних - убитими та пораненими.

"Багато, загалом. Починаються активні бойові дії, або з їхнього боку, або з нашого, різко полізло у них вгору. Ми стабільно кладемо зараз батальйон. Це переважно на напрямі Соледар - Бахмут. Там вони все одно посилають хвилями атаки, з відповідним результатом". ", - зазначив радник ОП.

За словами Арестовича, на цьому напрямі погано навчених воювати мобілізованих росіян уже не менше ніж 50%.

"Вони основний кістяк військ зараз представляють. Кадрові виведені на російську і білоруську території, і відновлюються зараз для майбутніх звершень. За рахунок тих же мобілізованих. А на 1-й і 2-й лініях не менше 50% мобілізованих, може і 60% десь", - розповів він.

Також Арестович зазначив, що наразі в окупантів на фронті основне навантаження - це найманці з приватних військових компаній та "частково мобілізовані".

"Кадрових менше. Мобіки зараз тягнуть основне навантаження війни, погано навчені... Рівень бойових дій упав. Але їх просто багато - вони наситили фронт", - сказав радник ОП.

Раніше повідомлялося, що за даними Forbes, Росія за 9 місяців повномасштабної війни проти України витратила чверть свого бюджету, і далі бойові дії коштуватимуть Кремлю ще дорожче.

Додамо, що за інформацією Генштабу ЗСУ, станом на 24 листопада втрати РФ з початку повномасштабного вторгнення склали вже 85 720 своїх військових.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Меркель заявила, що наприкінці каденції не могла вплинути на Путіна

НОВОСТЬ НА РУССКОМ →

П'ЯТНИЦЯ 25 ЛИСТОПАДА 2022 04:19

     

Меркель заявила, що наприкінці каденції не могла вплинути на ПутінаФото: Ангела Меркель і Володимир Путін (GettyImages)

АВТОР: ВОЛОДИМИР КОСТИРІН

Екс-канцлерка Німеччини (2005 - 2021 роки) Ангела Меркель заявила, що не змогла провести переговори з президентом РФ Володимиром Путіним перед повномасштабним вторгненням в Україну і вплинути на російського диктатора, оскільки вона мала незабаром залишати свою посаду.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю колишньої канцлерки ФРН журналу DerSpiegel.

За словами Меркель, влітку 2021 року, після переговорів президента США Джо Байдена та Путіна, вона хотіла "встановити незалежний європейський формат дискусії" щодо України з керівником Кремля спільно з президентом Франції Еммануелем Макроном у Раді ЄС.

Однак, цю ініціативу підтримали не всі політики.

"Проте у мене більше не було важелів, щоб наполягати, бо, зрештою, всі знали: вона йде восени", - сказала екс-канцлерка.

Згадуючи свій прощальний візит до Москви у серпні 2021-го, Меркель зізналася, що мала "дуже ясне відчуття", що її вже не сприймають, як впливового політика.

"З точки зору впливу в політиці, з вами покінчено". Для Путіна важлива тільки влада. У цей останній візит він також привів із собою Лаврова, а то ми часто зустрічалися наодинці", - каже Меркель.

Нагадаємо, раніше у вересні Ангела Меркель закликала серйозно ставитися до слів Володимира Путіна. При цьому пізніше на її заяву про те, що начебто без участі РФ мир у Європі неможливий, різко відреагували в Офісі президента України.

Додамо також, нещодавно канцлер Німеччини Олаф Шольц зізнався, що досі отримує поради від Ангели Меркель, своєї попередниці на цій посаді.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

     

Читайте РБК-Україна в GoogleNews

Володимир Пу

Головна — Суспільство — Війна — 25 листопада 2022, 12:15

Нижня палата парламенту Нідерландів оголосила Росію країною-спонсором тероризму

Рішення не має економічних наслідків.

Ірина ЛисогорІрина Лисогор, керівниця відділу "Новини"

 

Палата представників парламенту Норвегії визнала Росію спонсором тероризму. Більшість депутатів підтримали подану депутатом Томом ван дер Лі пропозицію, пише NRC

Рішення ухвалено у зв?язку з повномасштабним вторгнення Росії в Україну. Воно є символічним, оскільки законодавство Нідерландів не передбачає наслідків за визнання країни спонсором тероризму. 

Ініціатива була подана через день після аналогічного рішення Європарламенту. Однак, відповідно до законодавства ЄС, визнати спонсорами терористів із наслідками можна лише осіб чи організацій. 

Державами-спонсорами тероризму визнає і Державний департамент США. Включення до цього списку має потужні наслідки – жорсткі економічні і політичні санкції з боку Вашингтона. Однак в цьому переліку поки що п?ять країн, і Росії серед них немає.

Читайте головні новини LB.uaв со

Головна — Економіка — Бізнес — 24 листопада 2022, 08:52  

Шалені продажі. Що відбувається з російською нафтою?

Попри санкції, які вже запровадили проти РФ, Москва в цьому році продовжувала активно продавати свої сировинні товари. В кінці жовтня-на початку листопада 2022 року її нафту купували шаленими темпами.

Втім, уже в грудні росіянам варто готуватись до іншої динаміки. І новий, 2023 рік, схоже, буде в цьому лише початком.

Олександр ДецикОлександр Децик

 

Віталій Алєксєєв

LB.uaв GoogleNews

Чому росіяни могли заробляти на нафті?

«Росія, як один із найважливіших у світі виробників нафти, газу та сировини, має давні та прибуткові торговельні партнерства. Розірвати ці зв’язки нелегко», – констатує видання TheNewYorkTimesв матеріалі щодо того, чому з окупантами продовжують торгувати.

А наприкінці жовтня та на початку листопада російський морський експорт сирої нафти взагалі досяг максимуму за останні п’ять місяців.

https://i.lb.ua/073/11/5e25676ed32a4.jpeg

Фото: belrynok.by

За даними Bloomberg, на початку жовтня продаж цих вуглеводнів росіян морським транспортом зріс до 3,6 мільйона барелів на день, що є найвищим рівнем з початку червня.

При цьому експорт сирої нафти з Росії морем до Азії та суднами без визначеного призначення на початок листопада досяг 2,067 млн барелів на добу – найвищого рівня цього року.

А доходи Росії від нафтового експорту зросли на 16 мільйонів доларів США до 149 мільйонів доларів за тиждень станом на початок листопада – це найвищий експортний дохід Росії за п’ять тижнів.

Цьому сприяло те, що з початку великої війни проти України, ціни на енергоносії активно зростали. І тому, навіть продаж менших за обсягами партій міг приносити окупантам прибутки, співставні з минулорічними.

«По окремих напрямах обсяги продажу газу/нафти впали втричі, але по грошах росіяни часто мають те саме», – розповів LB.uaколишній спец представник з питань санкціи?ної політики МЗС України Олексій Макеєв.

А очікування обмежень лише збільшило ажіотаж.

«Росія доставляє сиру нафту, як божевільна перед санкціями», – зазначає у своїй статті для Oilprice оглядач Джуліана Гейгер.

Економіст Олексій Кущ теж вважає, що у росіян купували енергоносії, зокрема, нафту, аби мати запаси наперед.

Олексій Кущ

Фото: dyvys.info

Олексій Кущ

«Багато країн запасаються нафтою перед тим, як в грудні почнуть діяти обмеження на її транспортування морським шляхом. Щодо країн ЄС та інших наших партнерів, то після початку дії ембарго на російську нафту в ЄС 5 грудня, обсяги значно скоротяться», – каже він.

Як довго окупанти зможуть заробляти на нафті?

5 грудня США разом із країнами G7 та Євросоюзу запровадять заборону на морські перевезення російської нафти. А за два місяці - 5 лютого 2023 року - на росіян очікує, заборона на перевезення ще й нафтопродуктів морським шляхом.

Танкер Sovcomflot, котрий перевозить паливні матеріали з РФ до країн-споживачів

Фото: Sovcomflot

Танкер Sovcomflot, котрий перевозить паливні матеріали з РФ до країн-споживачів

За словами президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, це нафтове ембарго знизить до кінця вже цього, 2022 року, на 90% імпорт нафти з Росії в країни Євросоюзу. А ЄС, як вже писала LB.ua, у 2021 році був найбільшим її споживачем та купував 42% усього російського експорту цієї сировини.

Основний канал її постачання - транспортування морем. Зокрема, на нього припадає 75% російського нафтового експорту до Європи.

Тож, як мінімум, фізичні обсяги продажів російської нафти з початком грудневого ембарго значно скоротяться.

Та чи зможе РФ і далі отримувати прибутки від зростання цін на неї?

Як зазначає Мінфін США, усі ці обмеження по транспортуванню будуть частиною заходів щодо встановлення стелі (граничного рівня) цін на сировину з Росії. 

Союзники ведуть консультації, щодо встановлення верхньої межі на нафту з РФ на рівні 40-60 доларів за барель.

За неофіційною інформацією, зараз середня собівартість видобутку нафти у РФ становить $44 за барель.

Загроза санкцій вже впливає на ціну

Росіяни намагаються пере направити обсяги, які не зможуть продавати ЄС, в Азію. Та ці маршрути довше, транспортування по ним дорожче, заробітки менші.

До того ж, на тлі усіх санкцій, навіть ті країни, які будуть продовжувати купувати у РФ нафту, будуть більш вибагливими, обережними іпочнуть вимагати суттєвих знижок, щоб нівелювати ризик від операцій з ними.

Так, росіяни вже мають проблеми на ринку Індії, де два найбільші нафтопереробні заводи – ключові донедавна споживачі російської нафти – призупинили її купівлю на спотовому ринку (коли товари, купуються та продаються для негайної доставки). Сталось це після пакету жовтневих санкцій Євросоюзу, який всього лише заклав основу для встановлення верхньої межі цін на морське транспортування російської нафти до третіх країн, а також – подальших обмежень на морське транспортування сирої нафти та нафтопродуктів до третіх країн.

https://i.lb.ua/079/48/6375c0d519862.jpeg

Фото: facebook/Укрнафта

Певно тому США не заперечують загалом, щоб Індія й надалі закуповувала російську нафту дорожче за граничні ціни, встановлені «великою сімкою», повідомляє Reuters. 

Як пояснила голова Мінфіну США Джанет Йеллен, її країна вважає, що обмеження, навіть попри закупівлю Індією, все одно зрештою призведуть до зниження світових цін на нафту та обмеження доходів.

При цьому, на її думку, Росія не зможе продавати стільки нафти, як до обмежень, без значних знижок від граничних цін.

Та й через вже наявні санкції, російську нафту індуси купували зі знижкою в 20-25 доларів, – при листопадових цінах нафти 96 доларів за барель, РФ продавала її по 73 доларів.

Китайці теж закуповували російську сиру нафту за ціною від 16 до 17 відсотків дешевше, ніж в інших країнах. До 2022 року таких знижок у них не було.

Та навіть при цьому, у вівторок, 22 листопада стало відомо, що в Китаї призупинили закупівлю частини російської нафти через невизначеність щодо рівня цін, який буде встановлений на початку грудня, після запровадження санкцій Європейського Союзу.

А на тлі неминучих санкцій деякі китайські нафтопереробники вже навіть замовили альтернативні поставки нафти з Бразилії та Західної Африки, щоб застрахуватися від перебоїв з російською нафтою в грудні, навіть попри те, що вони дорожчі за нафту із РФ.

На тлі зменшення рівня російської нафти на міжнародному ринку в організації країн-імпортерів пішли чутки про збільшення видобутку, у якості альтернативи російської сировни. За даними ЗМІ, в ОПЕК+ замислилися збільшити нафтовидобуток на тлі обмежень для Росії . Зростання видобутку до 500 000 барелів на день можуть обговорити на засіданні організації 4 грудня.

Тож у 2023 році у РФ матиме набагато менше можливостей так активно заробляти на нафті, як в цьому році.

Це вже визнають самі росіяни.

https://i.lb.ua/097/17/5f39292b59a1c.jpeg

Фото: EPA/UPG

Так у прогнозі Мінекономрозвитку оккупантів йдеться про те, що ціна на нафту марки Uralsпісля зростання 2022 року до $80 за барель поступово знижуватиметься — до $65 за барель 2025-го.

Однак, навіть цей сценарій там оцінюють як «оптимістичний».

Бо, як вказує у своїх зауваженнях до прогнозу Рахункова палата РФ, при визначенні цього рівня цін не наведена інформація, чи враховуються в ньому коливання нафтових цін внаслідок нових санкцій, спроб обмежити вартість російської нафти та запровадження ембарго. Та зазначає, що подібні дії здатні суттєво вплинути на котирування.

Ціна на нафту марки Uralsможе скоротитися значно вище, попереджають аудитори.

Олександр ДецикОлександр Децик, редактор відділу "Економіка"

Віталій Алєксєєв, Журналіст

Читайте головні новини LB.uaв соціальних мереж

Енергоблоки Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС відключені, - Енергоатом

На станціях спрацював аварійний захист.

Віра ПерунВіра Перун, Авторка новин

LB.ua в Google News

Енергоблоки Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС відключені, - Енергоатом

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС 23 листопада спрацював аварійний захист через зниження частоти в енергосистемі. У результаті всі енергоблоки були автоматично відключені.

Про це повідомили в пресслужбі НАЕК "Енергоатом".

https://i.lb.ua/static/donate/news.png

У компанії додали, що станції працюють у проєктному режимі, без генерації в енергосистему. Видача відновиться, як тільки нормалізується робота енергосистеми. Наразі радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях у нормі.

В Енергоатомі додоли, що через зниження частоти було зупинено живлення власних потреб Запорізької АЕС.

"Станція перейшла в режим повного блекауту. Всі дизель-генератори – в роботі. Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС залишається в нормі", - зазначили в НАЕК.

Нагадаємо, про відключення енергоблоків Хмельницької АЕС спершу повідомив керівник ОВА Сергій Гамалій. Частина Хмельницького без води. Також відсутня напруга в більшості громадах області.

Читайте головні новини LB.uaв соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram

ТЕМИ: ЕНЕРГОАТОМПІВДЕННО-УКРАЇНСЬКА АЕСХМЕЛЬНИЦЬКА АЕСВІЙНА З РОСІЄЮРІВНЕНСЬКА АЕС

Як ставитися до російської культури та просувати український культурний продукт за кордоном

Аспен Інститут Київ провів бесіду присвячену культурі. До діалогу Інститут залучив українських культурних діячів та членів Спільноти — лідерів різних сфер. Серед учасників бесіди були філософ Вахтанг Кебуладзе та режисер Влад Троїцький. Вахтанг Кебуладзе розповів як українцям варто ставитися до російської культури, а Влад Троїцький поділився рецептом просування українського культурного продукту за кордоном.

Аспен Інститут Київ Аспен Інститут Київ

LB.uaв GoogleNews

Роль українських культурних феноменів у деконструкції концепції "руского міра"

Ксенофобія та відсутність позитивних героїв: як звірства росіян пов’язані з характером їхньої культури

Вахтанг Кебуладзе переконаний, що неможливо відокремити російську мову, культуру, літературу від Путіна або Сталіна. Від самого початку російська культура є абсолютно ксенофобською і у цьому лежить коріння звірств, які вчиняють росіяни.

Вахтанг Кебуладзе

Вахтанг Кебуладзе

Німців можна було умовно лікувати, змушуючи їх читати Гете, тому що Гете — це письменник світового масштабу. Те, що він писав, стосується кожної людини. А якщо росіяни і далі читатимуть Пушкіна, вони ставатимуть ще гіршими, тому що Пушкін — ксенофоб. Ніхто не сперечається з тим, що він талановитий поет, але саме тому, що ця література талановита, вона — небезпечна, — зазначає філософ.

Режисер Влад Троїцький вбачає у російській літературі й іншу небезпеку — її принципову антигуманність. На думку Троїцького, у цій літературі немає жодного позитивного героя:

Влад Троїцький

Влад Троїцький

Я застав Радянський Союз, всі ми проходили російську літературу. Поняття «велика російська література» було аксіоматичним. Тоді видавалося нормою, що Печорін, Онєгін, Раскольніков — герої. Насправді, вся російська література говорить про непотрібність людини: ні собі, ні комусь іншому. І, на жаль, не можна сказати — давайте викреслимо цю особливість, все пройде. Так не виходить, тому все це — інерційні процеси.

Усіх, хто вважає себе росіянами, зачіпає, коли до них та їх культури ставишся з іронією

Вахтанг Кебуладзе вважає, що у українців є постколоніальна деформація — ми надто серйозно ставимося до російської культури. Дуже багато людей в Україні, навіть патріотично налаштованих, не можуть уявити світ без неї. Але дійсність така, що російська культура — одна з багатьох у світі — для когось вона цікава, а для когось ні. Наприклад, якщо спитати освіченого європейця чи європейку про російську літературу, вони назвуть лише Толстого та Достоєвського. У світі просто не читають цю літературу.

На думку Вахтанга, усіх, хто вважає себе росіянами, зачіпає, коли до них та їх так званої великої культури ставишся з іронією. Філософ переконаний, що це modusvivendi— саме іронічного ставлення ми і маємо притримуватися. У цьому контексті він також розповів про «ефект Чікокі»:

Я був в Іспанії і мої друзі музиканти запросили мене на концерт. За їх словами мені мало бути цікаво, тому що вони гратимуть Чікокі. Я перепитав чому мені мало б бути цікаво слухати Чікокі і зрозумів, що іспанцям важко вимовити слово Чайковський, тому вони говорять Чікокі. Повірте, якщо в світі зникне музика Чікокі, то буде дуже багато іншої музики. Ми не помремо і наші діти не будуть неосвіченими невігласами, якщо не слухатимуть Чайковського.

Вахтанг розповів, що озвучив цей ефект на форумі бібліотекарів у Львові багато років тому, але у той час вже тривала російсько-українська війна. За словами філософа, він ніколи не відчував такої хвилі ненависті до себе — зреагував російський інтернет, увімкнулися тролі. Серйозні критичні, розгляди російської культури, історії, літератури, політики від Вахтанга не отримували такої ненависті. Це маркер того, що дійсно неприємно росіянам.

Щоб змінювати тренди, треба пропонувати місцевим унікальний продукт, вписаний у їхню систему координат

Протягом багатьох років росіяни формували у європейських країнах інтелектуальне культурне середовище, яке «підгодовували». У Франції для цього проводили круглі столи, конференції стосовно, наприклад, вивчення екзистенціалізму, основоположником якого наче є Достоєвський. Росіяни і зараз дуже потужно використовують softpower. Натомість Україна, на жаль, системно не працювала зі своїм позиціонуванням назовні до початку повномасштабного російського вторгнення.

Влад розповів про український арт-фронт, створений після 24 лютого. За цей час у різних країнах вдалося провести більше 160 вистав. На його думку, секрет успіху у тому, щоб не замикатися, бути відкритими та готовими вчитися, не втрачаючи при цьому своє коріння.

Ефективно працює створення колаборацій. Наприклад, європейським або американським театрам не вистачає трушної енергії. Нам, можливо, не вистачає компетенцій. Коли ти об’єднуєш енергію з усією надбудовою, яка існує у Старому і Новому світі, продюсуванням, технологіями, отримуєш продукт іншої якості. З точки зору зміни трендів ти маєш спілкуватися з місцевими людьми, а щоб робити це на перенасиченому ринку — запропонувати їм унікальний продукт, але вписаний у їх систему координат — фестивалів, майданчиків, тощо.

Деколонізація і сила відсутності, або Чому вся російська культура є тоталітарною

Аспен Інститут Київ Аспен Інститут Київ

Головна — Блоги — Блог Юрія Маслова — 21 листопада 2022, 13:05