Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


19.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події 22.11. 2022 - .26.11.2022 (5 частина)

14:25 06-01-2023


Редакционная строка

СВІТ

Вищий суд Британії відмовив Шотландії у референдумі про незалежність, в Единбурзі відреагували

23 листопада 2022 в 13:34 

Поширити

шотландія референдум незалежністьУ Шотландії хочуть провести другий референдум щодо незалежності

Лондон не визнає право парламенту Шотландії з власної ініціативи заявити про проведення другого плебісциту після виходу зі складу Сполученого Королівства.

Верховний суд Великої Британії ухвалив, що законодавчий орган Шотландії не має повноважень для проведення другого референдуму про незалежність. Про це повідомляє SkyNews.

Як уточнюється, судді ухвалили одноголосне рішення з цього приводу. В ухвалі суду йдеться, що для проведення ще одного голосування в країні необхідне схвалення парламенту Великої Британії.

Президент суду лорд Рід зокрема підкреслив, що акт про заснування законодавчого органу Шотландії передбачає, що його повноваження обмежені. Це означає, що парламент в Единбурзі не може виступати із законодавчими ініціативами у питаннях, які є винятковою компетенцією парламенту Сполученого Королівства у Вестмінстері.

Уряд Шотландії планував провести другий референдум про оголошення незалежності від Великої Британії 19 жовтня 2023 року.

На плебісцит планували винести питання "Чи має Шотландія стати незалежною країною?".

В Единбурзі вже відреагували на рішення суду. Перша міністриня Шотландії Нікола Стерджен заявила, що попри розчарування вона поважає рішення Верховного суду Великої Британії.

"Хоча я розчарована рішенням Верховного суду, я поважаю його. Суд не створює законодавства, а лише інтерпретує його", — прокоментувала вона.

За словами шотландського політика, законодавство Великої Британії, яке не дозволяє Шотландії самостійно обирати своє майбутнє без згоди Вестмінстера, "викриває міф про те, що Сполучене Королівство є добровільним партнерством" і лише додає причин для проведення референдуму.

Референдум про незалежність у Шотландії

Перший референдум із питань незалежності Шотландії пройшов 18 вересня 2014 року. Явка на голосуванні становила 85% населення. Голоси розподілилися майже порівну. Так, 55,30% (2 001 926 осіб) висловилися проти виходу Шотландії зі Сполученого королівства Великобританії та Ірландії. Незалежність країни підтримали 44,70% (1 617 989 осіб).

У квітні 2019 року Нікола Стерджен заявила, що якщо Велика Британія вийде з Євросоюзу, то в Шотландії проведуть другий референдум щодо незалежності країни. У вересні того ж року вона підтвердила намір уряду в Единбурзі провести плебісцит після виходу зі Сполученого Королівства.

  • Читайте нас у:
  • TelegramЧитайте у Telegram
  • FacebookЧитайте у Facebook
  • TwitterЧитайте у Twitter
  • google-newsЧитайте у Google news

шотландія референдум незалежність

 

Берлін спростував слова Джонсона про те, що Німеччина розраховувала на капітуляцію України, – ЗМІ

23 листопада 2022 в 21:07 

Поширити

Представник Олафа Шольца рішуче відкинув звинувачення Джонсона

За даними журналістів, речник німецького канцлера Олафа Шольца дипломатично розкритикував експрем'єра Британії через його заяву.

Німеччина відкидає заяву ексглави уряду Великобританії Бориса Джонсона про те, що перед повномасштабним вторгненням Росії Берлін вважав, що для України краще здатися, ніж втягуватися у тривалу та виснажливу війну. Про це пише TheGuardian.

Прессекретар німецького канцлера Олафа Шольца рішуче відкинув ці твердження, дипломатично розкритикувавши Джонсона.

"Ми знаємо, що дуже цікавий колишній прем'єр-міністр завжди має унікальні стосунки з правдою, і цей випадок — не виняток", — прокоментував представник Шольца.

Що сказав Джонсон про позицію Німеччини?

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що більшість західних країн не змогли передбачити сценарій вторгнення Росії в Україну. За його словами, перш ніж згуртуватися, лідери світових держав дотримувалися різних поглядів щодо перспектив російсько-української війни.

"На певному етапі німецька позиція полягала в тому, що якщо це [вторгнення Росії] відбудеться, то це буде катастрофа, але тоді було б краще, щоб усе швидко закінчилося і Україна впала", — заявив Джонсон. Водночас він додав, що така думка Берліна обумовлена низкою економічних причин.

Окрім цього, британський політик висловив невдоволення реакцією Італії на попередження про майбутню війну. Експрем'єр Великобританії згадує, що в італійському уряді спочатку не поділяли його поглядів на ситуацію, аргументуючи це залежністю від російських енергоресурсів.

Нагадаємо, після падіння ракети у польському селі Пшеводов Німеччина запропонувала Варшаві системи ППО Patriot. У Берліні готові допомогти сусідам захистити повітряний простір за допомогою винищувачів Eurofighterта системи протиракетної оборони.

  • Читайте нас у:
  • TelegramЧитайте у Telegram
  • FacebookЧитайте у Facebook
  • TwitterЧитайте у Twitter
  • google-newsЧитайте у Google news

ВОЄННИЙ ФОКУС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА

З лазерним наведенням: Британія надала Україні сучасні ракети Brimstone, — Telegraph

22 листопада 2022 в 04:06 

Поширити

Ракета, Brimston, зброя, Британія, Україна, поставки зброї, війна в УкраїніФото: MBDA | Ракета Brimston

Дальність пуску високоточних британських ракет нового покоління вдвічі вища, ніж у їхніх попередників, раніше наданих Україні.

Великобританія передала Україні модернізовані високоточні ракети Brimstone 2, які надійшли на озброєння королівських Військово-повітряних сил у 2016 році. Про це повідомляє газета The Daily Telegraph.

У виданні пишуть, що вдосконалені ракети Brimstone мають лазерну систему самонаведення. Це дозволяє з великою точністю вражати мішені, що рухаються. Крім того, Brimstone 2 є ефективними проти сучасних видів броні.

При запуску з літака дальність польоту ракет становить 60 кілометрів, а при використанні наземних пускових установок – 12 кілометрів. Таким чином, Brimstone2 може долетіти вдвічі далі, ніж Brimstone.

У британській армії для запуску таких снарядів зазвичай використовують винищувачі Tornadoі Typhoon. У свою чергу, збройні сили України застосовують з цією метою вантажні машини.

За даними журналістів, одна ракета Brimstone2 коштує приблизно 207 тисяч доларів.

Що таке Brimstone2?

Brimstone— це високотехнологічна ракета класу "повітря-земля", що самонаводиться, яка була розроблена для ВПС Великобританії. Характеристики другої версії були значно покращені порівняно з першою. У 2016 році Brimstone2 додатково модернізували за рахунок впровадження нечутливого ракетного двигуна та боєголовки. Ракета Brimstoneшироко використовувалася в операціях в Афганістані, Лівії та Сирії.

Нагадаємо, що під час візиту до Києва прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак повідомив про надання Україні сучасних систем протиповітряної оборони. На посилення українського ППО у Британії виділили 50 мільйонів фунтів стерлінгів.

Ще Фокус писав, що Збройні сили України отримали турецькі високоточні ракети TRLG-230. Крім того, Туреччина передала Україні наземне обладнання РЕБ та обладнання для безпілотників BayraktarTB2.

 

У льодах Сибіру ожив вірус, якому 48 500 років

Наука 25 Листопада 2022 в 12:48 Денис Коротинський  978 1 мин., 37 сек.

 

Льди Сибіру / фото: pixabay.com

 

Вчені виявили пандоравірус в льодах Сибіру. Йому приблизно 48 500 років. Складається він з гігантських клітин і є найстарішим з колись виявлених. Більш того, випадок незвичайний ще й, тому що пандоравірус ожив.

Про це повідомляє Daily Mail.

 

Пандоравірусна едома може стати джерелом нової пандемії, попереджають вчені. Виявили його в льодовиках, що розтанули в Якутії. Він здатний вражати прості одноклітинні організми, такі як амеба. Для рослин і тварин не несе загрози.

 

Але вчені застерігають, в будь-який момент може статися мутація, і тоді з високою часткою ймовірності світ зіткнеться з новою хворобою.

 

Це вже сьомий з відроджених вірусів. Раніше ожили цедратвірус, мегавірус, пітовірус та інші представники цього біологічного виду. Особливість їх в тому, що самі по собі вони представляють неживі організми, але потрапляючи в живе середовище, активно в ній розмножуються і проявляють властивості живих.

 

Назву знахідка отримала на честь ящика Пандори. Вперше її виявили у 2013 році. Це другий за величиною з, відомих науці, пітовірусів. Він має довжину 0,5 мікрометра і добре помітний у звичайному світловому мікроскопі.

 

Виявив його професор Мішель Клавері. Вірусолог з Екс-Марсельського університету у Франції разом з колегами вже довгі роки працюють над тим, що знаходять стародавні віруси та воскрешають їх. Це потрібно для того, щоб більш ефективно протидіяти сучасним патогенним вірусам.

 

Всього під час експедиції в Якутії знайшли 9 унікальних зразків, але саме цей викликав найбільший інтерес. По-перше, вразив його вік. По-друге, розміри, адже за мірками вірусологів він просто величезний.

 

Професор Клавері також розповів, у чому небезпека вічної мерзлоти, а вона займає 65% території РФ. У ній зберігається величезна кількість незвіданих небезпек для всього людства. Танення льодовиків — основна проблема, з якою потрібно боротися, щоб виключити можливі ризики.

Росії тепер складніше наступати, вона витратила дві третини боєприпасів – розвідка Естонії

Этот материал также доступен на русском

25.11.2022, 17:05

 

В закладки

Росії тепер складніше наступати, вона витратила дві третини боєприпасів – розвідка Естонії - Фото

Марго Гросберг (Фото - скриншот із відео)

Росія вже витратила в Україні дві третини свого запасу боєприпасів і тому змушена знизити наступальну активність. Про такі дані повідомив голова розвідцентру Сил оборони Естонії Марго Гросберг, повідомляє ERR.ee.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

На пресконференції в міноборони Естонії Гросберг сказав, що РФ "витратила приблизно дві третини боєприпасів, що в неї були, або трохи менше цього".

Це, на його думку, призвело до того, що останніми тижнями спостерігається зниження наступальної активності російських підрозділів в Україні.

За "економного витрачання боєприпасів" Росії вистачить ресурсу для обмежених операцій ще приблизно на місяць, сказав Гросберг. За його оцінкою, Росія зараз займається накопиченням боєприпасів для весняних атак.

З дефіцитом боєприпасів у Росії глава естонської розвідки пов'язав спроби Кремля отримати ракети та безпілотники в Ірану та Північної Кореї.

Гросберг також зазначив, що наближення зими вносить серйозні зміни у хід воєнних дій. Він сказав, що земля розмокла через дощі і не дозволяє широко використовувати важку техніку, а зниження атмосферного тиску, дощі та низька хмарність обмежують застосування повітряних засобів.

На його думку, через це воєнні операції можуть проводитися лише невеликими підрозділами та на обмеженій території. Це сприяє оборонним операціям та незручно для наступальних дій.

Гросберг очікує, що земля може промерзнути в середині грудня, після чого масштабні воєнні дії можуть поновитися.

Розвідка Естонії також вважає, що Кремль хотів би використати запропоновані ним Києву переговори, щоб отримати перепочинок у важкій для нього ситуації та підготуватися до нового нападу.

Читайте також: Росія прагне не миру, а перепочинку, щоб знову напасти – глави МЗС України та Британії

Сергій Бережний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter.

 

В закладки

 

 Напишіть нам

 

війна розвідка Естонія боеприпаси Марго Гросберг

Ще по темі

Буданов непричетний до вибуху на Кримському мосту. РФ далека від реальності — в.о. глави СБУВійна в Україні все змінила, НАТО треба більше витрачати на оборону — глава МЗС ЕстоніїЗеленський про Ізраїль: Наші розвідки почали працювати, це позитивний тренд у відносинах

 

Данілов: Самостійна позиція може дорого коштувати главам Казахстану, Вірменії та Білорусі

Этот материал также доступен на русском

24.11.2022, 23:56

 

В закладки

Данілов: Самостійна позиція може дорого коштувати главам Казахстану, Вірменії та Білорусі - Фото

Олексій Данілов (Фото - пресслужба РНБО)

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив про побоювання за життя керівників Казахстану, Вірменії та Білорусі через їхню "самостійну позицію", яка може йти всупереч позиції РФ. Про це він сказав у інтерв'ю 24 каналу.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Коментуючи загрозу наступу з півночі за участю білоруських військ, Данілов наголосив, що "ситуація непроста", і Білорусь давно окупована Росією, а керівництво Білорусі "перебуває у заручниках" у РФ.

"Це дуже складна ситуація. Але в Росії все тріщить по швах. Ви бачили те зборище або явище, яке називається ОДКБ. Вже смішно виглядає, коли з росіянами на відстані двох-трьох метрів ніхто навіть фотографуватися не хоче, не кажучи про інше. На сьогодні є окрема позиція Казахстану, Вірменії та Білорусі, і ми дуже хвилюємося за життя керівників цих країн, тому що підла Росія може зробити все, що залежить від неї, щоб змінювати певні процеси у світі", – сказав Данілов.

Секретар РНБО заявив, що Росія – країна-терорист, і від неї можна очікувати чого завгодно.

"Самостійна позиція цих країн може дуже дорого коштувати їхнім керманичам", – вважає Данілов.

Читайте також: Данілов порадив Лукашенку не слухати "потенційних клієнтів мавзолею імені Путіна"

Оксана Житнюк

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter.

 

В закладки

 

 Напишіть нам

 

БІЛОРУСЬ війна Вірменія олексій данілов казахстан одкб

Ще по темі

Данілов назвав абсурдом заклики до переговорів із РосієюКраїни G7 закликали Лукашенка не втягувати Білорусь у війну РФ: будуть "величезні додаткові витрати"Данілов: Певні загрози з території Білорусі можуть бути

Розбір | "Здихатись Гундяєва". СБУ прийшла до Києво-Печерської Лаври: що це значить для УПЦ МП

Этот материал также доступен на русском

https://www.liga.net/images/general/2022/11/22/20221122164650-2918.jpeg?v=1669128557

Колаж - Дарина Дмитренкo/LIGA.net

22.11.2022, 20:09

 

В закладки


СБУ прийшла до Києво-Печерської Лаври, яку очолює митрополит Павло (Лебідь). Що очікує на церкву Онуфрія та якою може бути відповідь патріарха Кирила

У війні Росії проти України журналісти цілодобово ведуть боротьбу на інформаційному фронті. Наша зброя — чесна інформація.
Ворог відібрав у нас основне джерело фінансування — рекламу.
Підтримайте Liga.net, щоб ми встояли і перемогли

Долучитись

Служба безпеки України прийшла до Києво-Печерської Лаври, щоб не допустити "русского мира". За останні два місяці правоохоронці активно взялись за священників УПЦ (Московського патріархату).

Це може свідчити про зміну "релігійного курсу" Зеленського, каже LIGA.net релігієзнавець Дмитро Горєвой: "Раніше могли бути неформальні табу з боку влади на тему релігії. Бо ні для кого не секрет, що священники МП як мінімум зберігають та поширюють проросійську літературу".

Слідчі дії у Лаврі відбулись за день до синоду 23 листопада, на якому можуть бути ухвалені важливі кадрові рішення. Зокрема - щодо намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя), не виключає священник дніпропетровської єпархії УПЦ Андрій Пінчук.

"Вся УПЦ горить від сорому через те, що постійно відбувається у Лаврі. Але у Павла дуже багато грошей і зв'язків", – переконує він LIGA.net.

Що зараз відомо про обшуки у Лаврі та як війна розколола УПЦ МП, чи можна покарати "колаборантів у рясах" - розбір LIGA.net.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

ХВИЛЯ ОБШУКІВ ТА ПІДОЗР

22 листопада зранку Служба безпеки України навідалась до Києво-Печерської лаври. Правоохоронці назвали це "безпековими заходами" з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

Фото – LIGA.net

За даними СБУ, в умовах збройної агресії Росії зростає ризик вчинення терактів, диверсій та захоплення заручників. Тому спецслужба вирішила перевірити дані про використання приміщень УПЦ МП для переховування диверсантів, іноземних громадян та зберігання зброї.

СБУ уточнила, що огляд території та приміщень Лаври проводився за безпосередньої участі представників церкви.

Читайте також: ПЦУ та УПЦ МП затвердили "декларацію взаєморозуміння". Вона відкрита до підписання

Такі ж "безпекові заходи" СБУ разом із Нацполіцією та Нацгвардією провела на території двох жіночих монастирів у Рівненській області: на честь Волинської ікони Божої Матері та Корецького Свято-Троїцького. Також правоохоронці прийшли до приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ, де виявили пропагандистські матеріали та багато готівки.

Власником Корецького жіночого монастиря, за даними Opendatabot, є священний синод РПЦ. Голова синоду – патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв).

Власник Корецького монастиря – синод РПЦ (скриншот)

Хвиля обшуків та підозр священникам УПЦ МП почалася в жовтні. 2 жовтня намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) повідомив, що його шість годин "мурижили" на кордоні з Молдовою.

11 жовтня СБУ провела обшуки у митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, в миру – Анатолій Єлецьких. Пізніше йому оголосили підозру у "розпалюванні релігійної ворожнечі". А під час обшуків у Кіровоградській області СБУ знайшла листування місцевого митрополита Іосафа (Петра Губеня) з главою РПЦ Кирилом. 

15 листопада СБУ відкрила кримінальну справу через пісні про "пробудження матінки-Русі" під час служби у Києво-Печерській Лаврі. 

Читайте також: У Лаврі визнали, що там співали пісню про "матушку-Русь". Священника відсторонили

З початку повномасштабної війни СБУ повідомила про підозру 33 представникам УПЦ МП за допомогу російським окупантам. 

На сайті церкви жодної реакції опубліковано так і не було.

"ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВЗЯВСЯ ЗА РЕЛІГІЮ"

Києво-Печерська Лавра – одна з найважливіших православних святинь із тисячолітньою історією. Кожна лавра – це найавторитетніший монастир, каже LIGA.net релігієзнавець та філософ Юрій Чорноморець. 

"За роки незалежності вони (УПЦ. – Ред.) перетворили Почаївську, Києво-Печерську та Святогірську лаври на осередки зомбування, – вважає Чорноморець. – В лаврах людям насаджують світогляд, який буває лише в тоталітарних сектах".

Частина священників Києво-Печерської Лаври – справжні прихильники "русского мира", каже LIGA.net доктор філософських наук, архімандрит Кирило (Говорун), який у 2007–2009 роках очолював відділ зовнішніх церковних зв'язків РПЦ в Україні. Хоча, додає, їх меншість.

"Вони вірять в особливу місію Росії в цьому світі, що Бог дав Росії завдання: врятувати цей світ від нього самого, а Україна стоїть на перепоні цього шляху, – розповідає він. – І тому вони готові закривати очі на її знищення через те, що є важливіші "завдання".

Читайте також: Половина українців відносять себе до ПЦУ, а до УПЦ Московського патріархату – лише 4%: опитування

Говоруну дивно, чому СБУ прийшла до Києво-Печерської Лаври лише зараз, а не, наприклад, у 2014 році, коли можна було "набагато меншими зусиллями і нервами упередити можливі зловживання". 

На думку Горєвого, триває поступова зміна релігійного курсу влади. 

"Коли Зеленський прийшов до влади, релігійні питання були йому зовсім не цікаві, – каже Горєвой LIGA.net. – Зеленський вважав, що коли держава займається релігійними питаннями – це є спадком Петра Порошенка та старої системи".

Але в останньому листопадовому інтерв’ю Зеленський зізнався, що хотів би більше розбиратися в релігійних питаннях, щоб бути "справедливим у рішеннях щодо державно-конфесійних відносин". Консультантом він обрав релігієзнавця та нардепа 8-го скликання Віктора Єленського.

Горєвой нагадує, що у травні УПЦ МП провела собор, на якому змінила статут, і це нібито мало свідчити про "повну самостійність та незалежність" від Російської православної церкви.

Собор був лише спробою втриматись на плаву, пів року потому резюмує Дмитро Горєвой: "За перші два місяці великої війни [з УПЦ МП] перейшло до ПЦУ близько 500 парафій. Стільки ж парафій вийшли сумарно за всі попередні вісім років, починаючи від анексії Криму".

Читайте також: За час війни з УПЦ МП до ПЦУ перейшли близько 600 громад – Епіфаній

УПЦ МП досі офіційно не опублікувала травневе рішення, і лише наприкінці вересня глава церкви Онуфрій надіслав листа до Держслужби з етнополітики та свободи совісті, у якому стверджує, що відповідно до оновленого статуту УПЦ відмежувалася від московського патріархату. 

"Якщо церква усвідомлює самостійність, то направляє делегації до всіх помісних церков із проханням розглянути свій новий статус, – роз’яснює Чорноморець. – Але Онуфрій жодних делегацій та листів не направляв. Тож його церква фактично продовжує залишатись частиною МП".

Без відповіді керівництва УПЦ МП і досі лишаються численні випадки колабораціонізму та зрадництва серед священників.

Наприклад, під час оголошення незаконної анексії українських територій в Кремлі були присутні священнослужителі УПЦ МП: митрополит Луганський та Алчевський Пантелеймон (Поворознюк), настоятель Свято-Саввинського монастиря Мелітополя архимандрит Іоанн (Прокопенко) та о. Алексій (Федоров) із Херсона. А троє кримських митрополитів самовільно перейшли під управління патріарха Кирила. 

"Добра половина єпископату, думаю, ідеологічно "русскомировцы", – вважає архімандрит Кирило (Говорун). – З різних причин. Через своє виховання, через різні інструменти впливу, зокрема і фінансові, які Москва знайшла. Вони чутливі до цих інструментів мотивації".

В мотивації грошима задіяний Вадим Новинський, який "відіграє велику роль в ідеологічному структуруванні єпископату", додає він.

Низка священників УПЦ, зокрема Андрій Пінчук, вимагають відповіді на ці питання на найближчому священному синоді 23 листопада. 

У квітні Пінчук ініціював збір підписів за міжнародний церковний трибунал над патріархом РПЦ Кирилом (Гундяєвим). А 21 листопада він та інші служителі УПЦ звернувся до Онуфрія з проханням ухвалити на синоді рішення про відновлення євхаристичного спілкування з Константинопольською та іншими помісними православними церквами.

Також Пінчук просить синод розглянути поведінку намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла, який, на думку автора звернення, "ганьбить всіх священників та відвертає мільйони людей від церкви".

"Через нього (Павла. – Ред.) люди часто йдуть не просто з УПЦ МП, а з церкви загалом", – констатує Чорноморець.

Але на практиці Павла можуть зняти лише з однієї причини, вважає Горєвой: "Коли хтось захоче, а, головне, зможе посунути таку масивну фігуру та обійняти контроль над фінансами Лаври".

Павло (Лебідь) є постійним членом священного синоду. І враховуючи його вплив, Павло може паралізувати навіть обговорення питання щодо себе на синоді 23 листопада, каже LIGA.net священник УПЦ Андрій Пінчук. 

Читайте також: Зеленський: Обстріл Святогірської лаври має спонукати УПЦ МП до більш рішучих висновків

ОНУФРІЙ ТА МАЙБУТНЄ УПЦ МП

За даними Пінчука, синод 23 листопада може відправити у відставку митрополита Кіровоградського Іосафа. Також вирішуватиметься доля митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана – але не факт, що під це будуть голоси.

"Якщо Іонафана залишать – це призведе до сутичок у тульчинській єпархії. І до переходу певної кількості парафій до ПЦУ", – прогнозує Пінчук.

На його думку, було б доречно винести на засідання синоду ще й відставку керівника справами УПЦ митрополита Антонія Паканича. 

"Саме Антоній очолює промосковське крило в УПЦ і є основним провідником московських наративів, – пояснює Пінчук. – І допоки він обіймає цю посаду, церква просто не може здихатися від гундяєвського надбання".

Ще у квітні 2022 року спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, коментуючи законопроєкт про заборону УПЦ МП, заявив, що парламент не ухвалюватиме законів, що можуть розколоти українське суспільство.

Чорноморець вважає, що парламент має брати приклад із Латвії. У жовтні там ухвалили закон, за яким Латвійська православна церква стає повністю незалежною від будь-якої церковної влади за межами держави. 

"Україна має ухвалити аналогічний закон. УПЦ треба поставити перед справжнім вибором, а не перед імітацією проукраїнської позиції", – переконаний Чорноморець.

Заборонити УПЦ МП юридично важко, вважає Горєвой. Оскільки кожна окрема парафія – це окрема юридична особа. 

Але можна імплементувати закон про перейменування УПЦ МП, прийнятий ще у 2018-му. Згідно з ним, релігійна організація, чий центр управління перебуває у країні, визнаній агресором, має вказувати це у своїй назві. Причому на це надавалося дев’ять місяців.

Якщо парафії ще цього не зробили – їхні статути втрачають чинність. "На практиці це означає призупинення діяльності юридичної особи, – пояснює Горєвой. – Парафії не зможуть укласти нові договори з комунальними службами, відкрити новий банківський рахунок". 

Але на практиці закон не запрацював, оскільки Мін'юст не вніс зміни до єдиного державного реєстру і не позначив, що статути парафій УПЦ призупинили чинність через невиконання вимог закону.

"Якби Мін'юст виконав вимоги закону – всі парафії МП були б заблоковані", – стверджує Горєвой.

Щодо Києво-Печерської Лаври формальне рішення може ухвалити Кабмін. Тим більше, що для цього можуть бути передумови.

"Через війну половина монахів Лаври зайняли проукраїнську позицію, і всередині Лаври теж є боротьба", – каже Чорноморець.

"Якщо взяти Києво-Печерську Лавру, то… громада розділена. Я думаю, зараз вже більшість монахів займають проукраїнську позицію. Але є меншість, яка вірить у російське месіанство", – підтверджує архімандрит Кирило (Говорун).

За його словами, більшість вірян УПЦ МП — проукраїнські. Меншість — це зомбовані люди, які співають "духовні тантри про Русь святу".

Розділ поглядів є і серед керівництва УПЦ МП. З одного боку, є умовна "проукраїнська" опозиція, яка вимагає від Онуфрія засудження зрадників та колаборантів. З іншого – "відверто проросійська", яка "проклинає Онуфрія через травневий собор", каже Чорноморець.

"Росіяни з радістю позбудуться "зрадників" та посадять лояльніших церковних гауляйтерів, – пояснює він. – Можна подивитися на досвід 17 століття, коли росіяни так само шукали зрадників і брали українських єпископів "облаштовувати" Сибір. Зараз РПЦ так само мріє приїхати на танках та замість усіляких "онуфріїв" поставити своїх гауляйтерів".

Але промосковське крило в УПЦ від 24 лютого помітно зменшилось, підсумовує Пінчук: "Бо багато "помірних" священників, єпископів та мирян позбавились ілюзій, що з Росією можна домовитись".

Читайте також: Розбір | "Сорі, війна, до побачення". УПЦ пішла на розрив із РПЦ, Новинський проти: що вирішив собор

Юрій Смірнов

спеціальний кореспондент LIGA.net

Валерія Кондратова

спеціальний кореспондент Liga.net