Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події 08.11.2022 - 20.11.2022 (2частина)

15:55 18-01-2023


Редакционная строка

У Бундестазі хочуть переглянути ланцюги поставок зброї через позицію Швейцарії щодо України

Анастасія Печенюк

15:58, 06.11.22

2 хв.4281

Німеччина більше не може бути залежною у таких питаннях від "нейтралітету" інших країн.

У Бундестазі хочуть переглянути ланцюги поставок зброї через позицію Швейцарії щодо України / фото depositphotos.com

Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн закликає переглянути ланцюги поставок озброєння.

Як пише DieZeit, це пов’язано із вето Швейцарії на постачання в Україну зенітних боєприпасів для німецького Gepard. 

Штрак-Ціммерманн наголосила, що Німеччина більше не може бути залежною у таких питаннях.

"Звичайно, ми маємо, навіть якщо це важко, прийняти, якщо Швейцарія через свій статус нейтралітету не хоче передавати боєприпаси, які використовуються в кризових зонах", – зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Швейцарія передасть 100 мільйонів доларів на відновлення енергоінфраструктури України

Швейцарія запровадила санкції проти Ірану

Водночас вона закликала задуматись над тим, що станеться, якщо Німеччина чи одна з країн НАТО зазнає нападу, а боєприпаси, виготовлені у Швейцарії, не будуть доставлені через цей "нейтралітет".

"З точки зору політики безпеки світ змінився з 24 лютого, і Німеччина повинна негайно перевірити відповідні маршрути доставки … і змінити або скоригувати їх, якщо це необхідно", – закликала Штрак-Ціммерманн. 

Швейцарське вето на постачання боєприпасів

Минулого місяця міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт звернулася до уряду Швейцарії з проханням надати дозвіл на поставку 12400 снарядів швейцарського виробництва для зенітних самохідних артилерійських установок Gepard, які Берлін вже поставив Україні для допомоги у війні з Росією. Та Швейцарія відхилила запит Німеччини.

Це сталося не вперше, аналогічна ситуація мала місце у квітні. Швейцарія наголошує, що не може погодитися на передачу військового обладнання швейцарського походження Україні, поки остання бере участь у міжнародному збройному конфлікті.

Швейцарія наголошувала, що не змінюватиме позицію щодо реекспорту своїх боєприпасів, техніки чи зброї. 

Вас також можуть зацікавити новини:

 

  1. Новини
  2. Війна

читать на русском 

 

Байден не використовує ленд-ліз для України: Жданов зробив несподіваний прогноз (відео)

Катерина Шварц

12:37, 06.11.22

2 хв.43934

Експерт розповів, на яких умовах США постачають Україні зброю.

Байден вирішив не використовувати процедуру ленд-лізу / фото REUTERS

Президент США Джо Байден, ймовірно, вирішив не користуватися процедурою ленд-лізу і давати Україні необхідне озброєння не у кредит, а у рамках грантової допомоги.

Як заявив військовий експерт Олег Жданов, практично нічого з виділених Штатами засобів і коштів повертати не потрібно.

"Зброя передається нам безоплатно і залишається у постійному користуванні нашою країною, нашими силовими структурами, без зобов'язань повернення. Ось так зараз допомагають Сполучені Штати. Кількість озброєння залишає бажати кращого. Ми б хотіли багато і сьогодні, а вони дають по трохи... Але озброєння йде, не можна сказати, що це повний нуль. Воно йде не в тих кількостях, як ми б хотіли, але воно надходить", – зазначив він.

За його словами, Білий дім займає таку позицію, і ніхто не міг вгадати, як поведе себе Байден в плані використання процедури ленд-лізу.

"До речі не здивуюся, що в січні, прийшовши до влади, республіканці постараються перекрити нам кисень у плані грантової допомоги... і пересадити нас на процедуру ленд-лізу, коли ми будемо повинні ще повернути це озброєння після закінчення війни", – додав Жданов.

Військова допомога США: новий пакет озброєння

Як заявив президент США Джо Байдена, з моменту широкомасштабного вторгнення РФ Україна вже отримала від Штатів допомогу на суму понад 25 мільярдів доларів.

Днями стало відомо, що в новому пакеті військової допомоги  США передадуть Україні системи ППО, 45 танків Т-72, 250 БТР M1117, 40 бронекатерів і 1100 PhoenixGhost.

СШАзброяядерна зброявійна в Україніленд-ліз

Д

  1. Війна

читать на русском 

 

Війна в Україні стала просто розминкою, наближається велика криза - WSJ

Олена Коваленко

12:28, 06.11.22

4 хв.73923

Вторгнення Росії в Україну показало, що сила американського військового стримування слабшає.

Адмірал Річард зазначив, що Америка зберігає перевагу в підводних човнах / фото ua.depositphotos.com

На дев'ятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну вже очевидно, що війна в Україні - це тільки розминка.

Як повідомляє WSJ, таку заяву зробив Глава Стратегічного командування ЗС США Чарльз Річард, який переконаний в тому, що наближається велика криза.

 "Український конфлікт, в якому ми зараз знаходимося - тільки розминка. Наближається велика криза. І пройде не так багато часу, і ми пройдемо перевірку на міцність", - зазначив Річард.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Кремль масово звільняє командувачів, які провалили захоплення України - розвідка Британії

Атаки дронами, удари з артилерії: ворог обстріляв прикордоння двох областей України (фото)

Україна не воюватиме за Крим: Жданов насторожив заявою (відео)

Кремль масово звільняє командувачів, які провалили захоплення України - розвідка Британії

Як зазначається в матеріалі, вторгнення Росії в Україну показало, що сила американського військового стримування слабшає, і цей факт, схоже, занадто мало хто з наших лідерів готові визнати публічно. 

"Коли я оцінюю наш рівень стримування проти Китаю, корабель повільно тоне. Він тоне повільно, але він тоне, оскільки, по суті, вони впроваджують свої можливості в поле швидше, ніж ми" - зазначив лава стратегічного командування ЗС США.

Адмірал Річард зазначив, що Америка зберігає перевагу в підводних човнах — "можливо, єдина справжня асиметрична перевага, яку ми все ще маємо", — але навіть це може зникнути, якщо Америка не набере темп, "вирішивши проблеми з технічним обслуговуванням і розпочавши нове будівництво". 

Як йдеться в матеріалі, новина торік про те, що Китай випробував гіперзвукову ракету, яка облетіла весь світ і приземлилася вдома, повинна була викликати більше тривоги, ніж викликала. Це означає, що Китай може поставити під загрозу будь-яке місто чи об'єкт США і, можливо, залишитися непоміченим. Той факт, що випробування застало США зненацька і перевершило гіперзвукові можливості Америки, погіршує ситуацію.

"Раніше ми вміли рухатися швидко, а тепер втратили це мистецтво", — додав адмірал. Військові говорять про те, як ми збираємося пом'якшити нашу передбачувану можливу невдачу з розгортання нових балістичних підводних човнів, бомбардувальників або зброї дальньої дії, замість того, щоб запитати: "Що для цього потрібно? Це гроші? Це люди? Вам потрібні авторитети?",- зазначив адмірал.

Як зазначається в матеріалі, поки Китай не нападе на Тайвань або не зробить будь-які інші дії, які завдадуть шкоди інтересам США або союзників, США нічого не можуть з цим вдіяти.

Війна в Україні та позиція Китаю:

У серпні глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Китай поки зберігає нейтралітет

Разом з тим, на сайті МЗС Китаю з'явилося повідомлення про те, що Пекін підтримуватиме Росію під керівництвом Володимира Путіна і планує посилювати співпрацю між країнами. На думку російського опозиціонера та екс-депутата Держдуми РФ Геннадія Гудкова, таким чином Сі Цзіньпін нібито хотів заспокоїти Путіна.

Фахівці Інституту науки та міжнародної безпеки впевнені, що офіційний нейтралітет Китаю у війні РФ проти України на практиці є постійною, хоч і обмеженою, підтримкою.

У середині жовтня FinancialTimesповідомила, що ЄС збирається переглянути свою стратегію щодо Пекіна. Згідно з документом, підготовленим для держав-членів дипломатичною службою блоку, міністрам країн ЄС рекомендується розглядати Китай як тотального конкурента з обмеженими сферами потенційної взаємодії.

"Китай став ще сильнішим глобальним конкурентом для ЄС, США та інших партнерів-однодумців", – зазначено в документі.

Також в документі зазначалося, що Євросоюз повинен тісно співпрацювати зі Сполученими Штатами, посилити свій кіберзахист і диверсифікувати свій ланцюжок поставок за межі Китаю.

Водночас лідери Китаю та США виступили із заявами про те, що готові зробити крок до взаєморозуміння.

3 листопада з'явилася інформація про те, що Китай все більше дратується через війну в Україні, яку Путін і може залишити Россі без підтримки.

4 листопада 2022 року головний дипломат ЄС закликав не ставити Китай в один ряд з Росією.

Вас також можуть зацікавити новини:

Китайвійна в УкраїніУкраїна і РосіяРосіяКитай і Росія

 

Папа Римський заявив, що має велику пошану до російського гуманізму

Людмила Жерновська

01:41, 07.11.22

2 хв.8452

Він каже, що опинився між двома народами, до яких має прихильність.

Папа Римський / фото REUTERS

Папа Римський Франциск заявив, що жорстокість, з якою російські військовослужбовці діють в Україні, не властива російському народові.

Під час повернення з Бахрейну він заявив, що має велику пошану до російського народу та гуманізму, пише VaticanNews.

"Мене вражає – і тому я вживаю слово "багатостраждальна" [дослівно: "martoriata" - "піддана мукам" від "martoriare" - "катувати, мучити"] – ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ – це великий народ; це [жорстокість] найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму", - сказав він.

Він підкреслив, що російський письменник Федір Достоєвський "до сьогодні надихає християн до осмислення християнства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Бундестазі хочуть переглянути ланцюги поставок зброї через позицію Швейцарії щодо України

США направили військові літаки у бік Ірану на тлі загрози нападу на Саудівську Аравію

Чи змінять хід війни нові поставки зброї у Росію: експерт дав прогноз

Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу", - підкреслив він.

Папа Римський додав, що у 11 років український священик навчив його прислуговувати під час української літургії.

"Через це мені також дуже подобається українська літургія. Я опинився між двома народами, до яких маю прихильність. І не тільки я. Святий Престол провів чимало конфіденційних зустрічей, багато речей з позитивними результатами", - сказав він.

Заяви Папи Римського про війну в Україні

У червні Франциск заявив, що не підтримує російського президента Володимира Путіна, однак вважає, що війну могли "якось спровокувати, або не попередити".

Пізніше він сказав, що сьогодні йде третя світова війна, а також назвав "морально прийнятним" постачати зброю Україні, щоб допомогти їй захиститися від російської агресії.

Володимир Зеленський запрошував Папу відвідати Україну, однак той каже, що лікар заборонив йому здійснювати такі поїздки.

У вересні він розповів, що сприяв найбільшому з початку повномасштабної війни обміну військовополоненими між Україною та Росією.

Вас також можуть зацікавити новини:

війна в УкраїніПапа Римський

ДО

 

В Ірані вимагають «рішуче розправитися» з протестувальниками: йдеться про заклик до страти 14 тисяч осіб

227 представників Ісламської ради звернулися до судової системи з проханням "рішуче впоратися з ініціаторами нещодавніх заворушень". Протести у країні тривають після загибелі 22-річної Махси Аміні, котру заарештували за "неправильне носіння хіджабу".

Вівторок, 8 листопада 2022, 19:41

Підтримати

   

Про це повідомляє державна Агенція новин Ісламської республіки.

Група із 227 іранських депутатів звернулася до судової влади із закликом вгамувати протестувальників та виконати “вирок про відплату”.

Парламент, обраний на неконкурентних виборах у лютому 2020 року, переповнений прихильниками жорсткої лінії та офіцерами Революційної гвардії.

Депутати звинуватили США в організації та фінансуванні й озброєнні протестів і додали, що молодь потрапила “під вплив емоційної пропаганди”. Водночас про причини протестів — загибель Махси Аміні та жорстокість поліції під час придушення акцій — парламентарі не згадали.

“Ми просимо судові органи вжити рішучих заходів щодо осіб, які вчинили ці злочини, і всіх тих, хто допомагав у скоєнні злочинів та провокував заворушення”, — йдеться у заяві.

Законодавці назвали протестувальників “muharib”, що арабською означає “воїн”, проте в ісламському законі – “ворог Бога” і карається така особа смертною карою. Крім того, депутати порівняли протестувальників із членами ІДІЛ.

Резюмуючи заяву, вони висловили вдячність “захисникам безпеки, особливо військовим і правоохоронним силам, а також народу Ірану”.

Відповідно до даних правозахисної агенції HRANA, під час протестів заарештували 14 800 осіб. Як пише IranInternational, цим особам загрожує смертна кара.

“Протест є невіддільним правом людей, а вбивство та винесення смертних вироків протестувальникам є міжнародним злочином. Ті, хто вимагають розстрілу протестувальників, є співучасниками цього злочину і мають понести відповідальність”, – наголосив директор Іранської правозахисної організації Махмуд Амірі Могадам.

Протести в Ірані

В Ірані тривають протести після смерті 22-річної Махси Аміні. Дівчину в Тегерані затримала поліція моралі за “невідповідний одяг” та відвезла до відділку. Перебуваючи під вартою, дівчина впала у кому і через декілька днів померла у лікарні. На протестах чимало іранських жінок відрізають своє волосся, що є ознакою гострої форми протесту.

Поки тривають протести, міжнародні лідери засуджують репресії проти мирних демонстрантів іранськими силами. У середу Сполучені Штати запровадили низку нових санкцій проти іранських чиновників, причетних до репресій.

26 жовтня в Ірані відбулися загальнонаціональні протести, щоб відзначити 40 днів після смерті Аміні, важливий день жалоби в іранській та ісламській традиціях.

Державне інформаційне агентство ISNAзаявило, що сили безпеки “не перешкоджали” протестувальникам відвідати могилу Аміні в Саккезі, а сутички відбулись після того, як вони покинули місце поховання.

Водночас в Ірані сили безпеки та Революційна гвардія захищають уряд від протестувальників, які вже місяць закликають до повалення режиму. Силовики захищають владу, яка тісно вплела сили безпеки в економіку та структуру держави, продовжуючи у такий спосіб своє панування.

Поки тривають протести, міжнародні лідери засуджують репресії проти мирних демонстрантів іранськими силами. У середу Сполучені Штати запровадили низку нових санкцій проти іранських чиновників, причетних до репресій.

Серед тих, хто опинився під санкціями – командир розвідувальної організації Корпусу вартових Ісламської революції та заступник командувача КВІР з операцій, а також двоє чиновників у провінції Сістан і Белуджистан.

Офіційні особи Білого дому кажуть: Сполучені Штати побоюються, що Росія може давати поради Ірану щодо того, як придушити громадські протести.

“Ми стурбовані тим, що Москва може консультувати Тегеран щодо найкращих практик, спираючись на великий досвід Росії у придушенні відкритих демонстрацій”, — заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр під час брифінгу в середу. “Докази того, що Іран допомагає РФ вести війну проти України, очевидні і публічні. І Іран, і РФ зближуються, чим більше вони стають ізольованими. Наше повідомлення Ірану дуже, дуже чітке – припиніть вбивати своїх людей і припиніть надсилати зброю до Росії, щоб допомогти вбивати українців”, – додала вона.

Експерти ООН закликали провести незалежне міжнародне розслідування репресій. У їхній заяві мовиться, що “тривожну кількість протестувальників вже затримано та вбито, багато з яких діти, жінки та люди похилого віку”.

Теги: ПротистоянняІраніранські депутатимітингувальникипротести в Іраніреволюція

Букви в GoogleNews

Підписатись

Підтримати

Читати #Букви у Telegram, Twitter і у Facebook

   

«Найефективнішим дипломатом є ЗСУ» – Порошенко про переговори з Путіним

П'ятий президент України та лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко заявив, що найкращим й найефективнішим дипломатом є Збройні сили України у контексті переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним.

Вівторок, 8 листопада 2022, 19:15

   

Відповідне відео він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Петро Порошенко, який сьогодні, 8 листопада, привіз для трьох бригад у прифронтові райони Миколаївської області вантажівки для перевезення артилерійських снарядів, генератори, медичне обладнання і сотню буржуйок, заявив, що Збройні сили України є найкращими дипломатами й переговорниками з Путіним.

“Нам треба робити потужні дипломатичні зусилля. І найкращим дипломатом, найефективнішим, найдосвідченішим є Збройні сили України. Ось вони так проведуть переговори, що цьому кату, цьому нелюду, цьому вбивці не буде куди діватися. І я як колишній міністр закордонних справ, як п’ятий президент України маю сказати: українці твердо покладаються на “дипломатичні зусилля” Збройних Сил України”, – наголосив п’ятий президент України.

Зазначимо, що нещодавно Петро Порошенко закликав лідерів світових держав скасувати запрошення президента РФ Володимира Путіна на саміт “Великої двадцятки”, який відбудеться в Індонезії на острові Балі.

“Моє звернення до всього світу, і особливо до G7 та G20.  Я думаю, що країнам G20 слід відкликати запрошення Путіна відвідати Балі. Тому що, поки він буде розслаблятися на Балі, саме в той час українці, мирні жителі будуть гинути, будуть вбиті російськими військами”, – зазначив Петро Порошенко.

Також він додав, що місце Путіна має бути не на Балі, а в Гаазі.

Теги: відсіч загарбникудипломатичні відносиниЗбройні сили Українипереговори з рфпереговориПетро Порошенкоповномасштабна війнаросійсько-українська війна - наслідкиукраїнські захисники

Букви в Google News

Підписатись

Читати #Букви у Telegram і у Facebook

Підтримка США триватиме до повної перемоги України – амбасадорка США в ООН

Пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що американська підтримка України є "непохитною" і триватиме "до перемоги нації у цій війні".

Вівторок, 8 листопада 2022, 18:28

Підтримати

   

Про це інформує CNN.

Під час неоголошеної поїздки до Києва вона зазначила, що Захід був (у цьому – ред.) єдиним з першого дня, і немає жодних тріщин у цій єдності.

“Європа єдина. НАТО єдиний. Ми мали двопартійну підтримку в Сполучених Штатах щодо підтримки України”, – наголосила Томас-Грінфілд.

За її словами, підтримка України – непохитна, і Захід продовжуватиме бути єдиними до перемоги України, і поки РФ не виведе свої війська з території України.

Відповідаючи на запитання щодо повідомлень про те, що офіційні особи США закликали Україну показати, що вони все ще відкриті для дипломатичних переговорів з РФ, на тлі побоювань, що суспільна підтримка військових зусиль країни може ослабнути, Томас-Грінфілд заперечила.

“Ми чітко висловилися, — пояснила вона. — Жодних переговорів, в яких Україна не є лідером. Жодних переговорів про Україну без України”.

Міжнародна спільнота, за її словами, “хоче справедливості для народу України”.

Тож будь-які переговори, які відбуваються, мають відбуватися за головуванням України. Саме українці повинні визначити, коли вони будуть готові до цих переговорів, “за підтримки міжнародного співтовариства, дотримуючись хартії, яку РФ порушила”.

8 листопада до Києва приїхала представниця США при ООН амбасадорка Лінда Томас-Грінфілд. Вона перебуває в Україні, щоб продемонструвати непохитну підтримку Сполучених Штатів України.

Раніше стало відомо, що адміністрація Байдена приватно заохочує лідерів України дати сигнал про відкритість для переговорів з РФ та відмовитися від публічної відмови брати участь у мирних переговорах, якщо президента РФ Володимира Путіна не буде усунуто від влади.

Західні дипломати вважають, що Вашингтон і його союзники не бачать перспектив швидкого припинення війни в Україні шляхом переговорів, враховуючи високі ставки для Москви та Києва, а також той факт, що обидві сторони вірять, що можуть перемогти. Водночас Організація Північноатлантичного договору та її члени заявляють, що вони сповнені рішучості продовжувати надавати економічну та військову допомогу Україні, оскільки вона бореться за те, щоб звести нанівець минулі успіхи військ РФ, та покарати Москву санкціями за її напад на її меншого сусіда.

Теги: амбасадоркадопомога УкраїнізаяваООНпідтримка УкраїниТомас-Грінфілд

Букви в GoogleNews

Підписатись

Підтримати

Читати #Букви у Telegram, Twitter і у Facebook

 

Підтримка США триватиме до повної перемоги України – амбасадорка США в ООН

Пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що американська підтримка України є "непохитною" і триватиме "до перемоги нації у цій війні".

Вівторок, 8 листопада 2022, 18:28

Підтримати

   

Про це інформує CNN.

Під час неоголошеної поїздки до Києва вона зазначила, що Захід був (у цьому – ред.) єдиним з першого дня, і немає жодних тріщин у цій єдності.

“Європа єдина. НАТО єдиний. Ми мали двопартійну підтримку в Сполучених Штатах щодо підтримки України”, – наголосила Томас-Грінфілд.

За її словами, підтримка України – непохитна, і Захід продовжуватиме бути єдиними до перемоги України, і поки РФ не виведе свої війська з території України.

Відповідаючи на запитання щодо повідомлень про те, що офіційні особи США закликали Україну показати, що вони все ще відкриті для дипломатичних переговорів з РФ, на тлі побоювань, що суспільна підтримка військових зусиль країни може ослабнути, Томас-Грінфілд заперечила.

“Ми чітко висловилися, — пояснила вона. — Жодних переговорів, в яких Україна не є лідером. Жодних переговорів про Україну без України”.

Міжнародна спільнота, за її словами, “хоче справедливості для народу України”.

Тож будь-які переговори, які відбуваються, мають відбуватися за головуванням України. Саме українці повинні визначити, коли вони будуть готові до цих переговорів, “за підтримки міжнародного співтовариства, дотримуючись хартії, яку РФ порушила”.

8 листопада до Києва приїхала представниця США при ООН амбасадорка Лінда Томас-Грінфілд. Вона перебуває в Україні, щоб продемонструвати непохитну підтримку Сполучених Штатів України.

Раніше стало відомо, що адміністрація Байдена приватно заохочує лідерів України дати сигнал про відкритість для переговорів з РФ та відмовитися від публічної відмови брати участь у мирних переговорах, якщо президента РФ Володимира Путіна не буде усунуто від влади.

Західні дипломати вважають, що Вашингтон і його союзники не бачать перспектив швидкого припинення війни в Україні шляхом переговорів, враховуючи високі ставки для Москви та Києва, а також той факт, що обидві сторони вірять, що можуть перемогти. Водночас Організація Північноатлантичного договору та її члени заявляють, що вони сповнені рішучості продовжувати надавати економічну та військову допомогу Україні, оскільки вона бореться за те, щоб звести нанівець минулі успіхи військ РФ, та покарати Москву санкціями за її напад на її меншого сусіда.

Теги: амбасадоркадопомога УкраїнізаяваООНпідтримка УкраїниТомас-Грінфілд

Букви в GoogleNews

Підписатись

Підтримати

Читати #Букви у Telegram, Twitter і у Facebook

   

Оккупанты вывезли оборудование с коньячного завода "Таврия", — мэр

08 ноября 2022 в 20:07 

113

: kotygoroshko.mk.ua| Бочки на заводе "Таврия"

По словам городского головы Новой Каховки Владимира Коваленко, российские оккупанты могли похитить у предприятия автоматические линии розлива, а наибольшую ценность представляют спирт для уникального коллекционного коньяка.

Мэр Новой Каховки Владимир Коваленко заявил, что российские оккупанты разграбили коньячный завод "Таврия" и вывезли оборудование. Об этом сообщает Укринформ.

"Заехало на завод очень много транспорта, — заявил Коваленко. — Как мне сообщили, почти всю ночь транспорт с территории предприятия выезжал и вывозил накрытые брезентом грузы".

Мэр объяснил, что российские оккупанты могли похитить у предприятия автоматические линии розлива, а наибольшую ценность представляют спирт, который используется в рецептуре уникального коллекционного коньяка.

По другим данным, оккупанты на грузовиках вывозят разобранное оборудование завода "Таврия" в Новой Каховке.

Напомним, что оккупационные войска в Херсонской области планируют обстрелять населенные пункты и обвинить в этом ВСУ.

Согласно имеющимся разведданным, россияне вывозят награбленное, а местным жителям рассылают сообщения о том, что ВСУ якобы планируют нанести артиллерийский удар по гражданской инфраструктуре.

Оккупанты в Херсоне анонсируют развязку на ближайшие дни. Коллаборант Кирилл Стремоусов заявил, что организованная эвакуация жителей правобережья Херсонщины уже завершена. Люди смогут переправляться на левый берег в частном порядке.

Ранее Фокус сообщал, что Кремль готовится сдать Херсон. И уже составлены методички для объяснения отхода войск РФ. Российскую аудиторию готовят к отступлению армии.

  • Читайте нас в:

МАТЕРИАЛЫ ПО ТЕМЕ

Все дороги ведут в Крым: генерал США Бен Ходжес рассказал, как ВСУ освободят полуостров

  • Сегодня 16:07

Военный исследователь рассказал, почему ракеты ATACMSтак важны для Украины (видео)

  • Сегодня 14:30

"Готовы к сложным решениям": оккупанты в Херсоне анонсируют "развязку событий" в ближайшие дни

  • Сегодня 18:18

Россияне прикрепили на танк канализационные люки как еще одну "броню", но это не помогло (видео)

  • Вчера 18:26

Оккупанты в Херсонской области хотят обстрелять населенные пункты и обвинить ВСУ, – ГУР

  • 22 августа 15:04

Раскрыты подробности неизвестного внедорожника ЗАЗ: его выпустили в одном экземпляре

  • 14 января 15:58

В Днепре лабрадор выпил бутылку коньяка и попал в ветклинику с похмельем (фото, видео)

 

Наші справжні друзі: як українські зірки привітали Польщу з Днем незалежності

11 листопада Польща відзначає велике національне свято

Наталка Лавринець П?ятниця, 11 листопада 2022, 13:45

читать статью на русском

11 листопада у Польщі національне свято – День незалежності від Російської, Німецької та Австро-Угорської імперій, яке держава отримала у 1918 році.

У 2022 році Польща стала для України найбільшим другом та союзником у російсько-українській війні. Країна прийняла до себе мільйони українських біженців та допомагає армії постачанням зброї, боєприпасів та амуніції. Саме тому багато українців, включаючи президента і знаменитостей, вирішили особисто привітати та подякувати країні.

Володимир Зеленський записав зворушливе вітання польською мовою:

"Моя улюблена Польща. Твоїй відновлеійї незалежності сьогодні 104 роки, і мої 104 слова тобі. Україна та Польща - разом. Ти наша сестра. Було різне між нами, але ми рідні, ми вільні. Коли нашій відновленій незалежності було 30 років, Польща була поруч. Коли ми знову зіткнулися зі старим і спільним ворогом, Польща - поруч. Українці завжди про це пам'ятатимуть. Пам'ятатимуть, як зустрічали наших, як нам допомагають. Ваші люди - наші союзники. Ваша дружба - назавжди, наша дружба - назавжди. І ми разом станемо переможцями. З Днем незалежності, Польща!"

Читайте по темі: Польща - одна з країн, які допоможуть Україні відновити енергосистему після російських атак.

Олена Зеленська

Олена Зеленська співпрацює та дружить із першою леді Польщі Агатою Дудою. Своє привітання дружина президента доповнила зворушливим відео.

"Ми вітаємо поляків, які стали не просто нашими сусідами, а нашими справжніми союзниками, друзями та родиною. А мільйони українців приєднаються до своїх польських друзів за святковою вечерею, щоб відсвяткувати разом, - написала перша леді України. - Ми розуміємо ціну незалежності. Захищаючи свою, ми сподіваємося, що Польща ніколи не втомиться нас підтримувати. І ми завжди будемо вдячні і завжди готові протягнути руку допомоги, коли вам це знадобиться".

Катя Осадча

"Нас довго вводили в оману радянськими наративами, ми довго не знали, хто наш справжній друг і справжнє плече, - написала телеведуча. - Дякую за все: за притулок для наших людей, за грошову та моральну допомогу, за розуміння та чуйність, за те, що першими показали всьому світу, як приймати, розселяти, годувати, віддавати своє житло, селити поряд із собою, дбати. Ми ніколи цього не забудемо, наші правнуки будуть у цей день завжди дякувати вам за міцне плече".

Читайте по темі: У Польщі розширили допомогу українським біженцям: хто може отримати 710 злотих.

Фото: https://www.instagram.com/kosadcha

Тарас Тополя

Фронтмен гурту "Антитіла" володіє польською і не вперше звертається до поляків їхньою рідною мовою.

"Свобода - найцінніша річ, яку неможливо купити, тому що справжня свобода - у серці. Бажаємо, щоб вона супроводжувала вас завжди, - сказав він. - Ми знаємо, яку велику жертву потрібно зробити, щоб відсвяткувати незалежність, і бажаємо вам, щоб така жертва ніколи більше не знадобилася. Нехай радість від відновленої незалежності супроводжує вас щодня і завжди".

Джамала

Джамала брала участь у польських "Танцях із зірками", і продюсери шоу зробили його благодійним заради допомоги українським дітям. Саме тому співачка привітала Польщу з особливою теплотою.

"Свобода - найбільший скарб. І кому як не нам з вами, друзі, розуміти її цінність. Польща, вітаю вам із Днем незалежності! Бажаю цінувати кожну мить вільного життя в країні таких крутих людей. Нескінченно вдячна за ваше дружнє плече у цей скрутний час", - написала вона