Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


27.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події листопад 2022 - грудень.2022 (2 частина)

16:08 19-01-2023


Редакционная строка

У Латвії мер назвав Крим "частиною РФ". Глава МЗС Рінкевичс нагадав йому позицію держави

Этот материал также доступен на русском

08.11.2022, 15:48

10

0

В закладки

У Латвії мер назвав Крим

Едгарс Рінкевичс (Фото: EPA)

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс нагадав меру латвійського міста Даугавпілс Андрійсу Елксніньшу від русофільської партії Согласие про офіційну позицію держави щодо війни РФ проти України після того, як останній назвав тимчасово окупований Крим "частиною Росії". Відповідну заяву опубліковано на сайті латвійського МЗС.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Глава МЗС направив Елксніньшу листа про те, що його висловлювання не відповідають зовнішньополітичній позиції Латвії — за його словами, всі офіційні особи країни мають поважати позицію Риги.

Він закликав мера та інших представників місцевого самоврядування "суворо дотримуватися" позиції Латвії з питань зовнішньої політики, "висловлюючи ці позиції чітко і недвозначно".

Рінкевичс нагадав, що Латвія послідовно та беззастережно підтримує Україну з початку російської агресії у 2014 році й не визнає незаконної анексії тимчасово окупованих територій.

Читайте також: Кулеба: Не акцентуйте на "особливості" Криму. Він не відрізняється від Луганська чи Донецька

Дмитро Гриниченко

 

Виступ Путіна свідчить про те, що він хоче стерти саме поняття українського народу — ISW

Этот материал также доступен на русском

28.10.2022, 08:54

45

8

В закладки

Виступ Путіна свідчить про те, що він хоче стерти саме поняття українського народу — ISW - Фото

Володимир Путін (Фото: скриншот з відео)

Виступ російського диктатора Володимира Путіна у дискусійному клубі "Валдай" у Москві 27 жовтня свідчить про те, що він хоче знищити українську державу та стерти саме поняття українського народу. Про це повідомили у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Аналітики звертають увагу на промову Путіна, в якій він відкидає суверенітет та незалежність України, що вкотре несумісно із можливістю реальних переговорів.

Диктатор виголосив вже "традиційний" для себе набір псевдоісторичних та пропагандистських кліше про те, що "Росія створила Україну", а також про "єдиний народ" та уявну загрозу з боку НАТО.

Заяви Путіна заперечують юридичний факт існування України як держави, попри те, що РФ визнавала суверенітет України та український народ як окрему націю.

Наративи глави Кремля про "єдиний народ" вказують на його головну мету – знищити українську державу та стерти поняття українського народу. Зазначається, що він не приймає будь-якої ідеї про те, що існує незалежна українська ідентичність.

"Ці заяви, поряд із багатьма діями Росії, повинні викликати серйозні роздуми над питанням про те, чи є війна РФ проти України актом геноциду, оскільки геноцид юридично визначається як "дії, що здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу", — резюмували у зведенні.

Читайте також: Путін знову стикається із невдоволенням "партії війни". Мова про Кадирова і Пригожина — ISW

Дмитро Гриниченко

Ще по темі

 

Путін не хоче реальних переговорів і все ще зберігає "максималістські" цілі війни — ISWПутін знову стикається із невдоволенням "партії війни". Мова про Кадирова та Пригожина — ISWСтолтенберг про відхід Путіна: НАТО реагуватиме на дії Росії незалежно від того, хто буде при владі

 

Норвегія приведе армію у стан підвищеної боєздатності. Причина — війна Росії проти України

Этот материал также доступен на русском

31.10.2022, 16:28

1

0

В закладки

Норвегія приведе армію у стан підвищеної боєздатності. Причина — війна Росії проти України - Фото

Прапор Норвегії (Фото: скриншот з відео)

Норвегія з 1 листопада приведе збройні сили у стан підвищеної бойової готовності через війну Росії проти України. Про це заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре, якого цитує TheGuardian.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, норвезькі збройні сили будуть приведені у стан підвищеної бойової готовності, щоб "підсилити свою реакцію на війну в Україні".

Він зазначив, що сьогодні склалася "найважча ситуація за кілька десятиліть".

"Немає жодних ознак того, що Росія поширює свою війну на інші країни, але посилення напруженості робить нас більш уразливими для загроз, розвідувальних операцій та кампаній впливу", — сказав він.

Також читайте: Швеція почне озброювати Україну сучасними системами. Можливо, це будуть САУ

Дмитро Гриниченко

Ще по темі

Виступ Путіна свідчить про те, що він хоче стерти саме поняття українського народу — ISWЗеленський про Херсон: Росія влаштувала інформаційну атаку, щоб ми перекинули туди військаБілорусь. ЗСУ наростили угруповання на кордоні та адекватно реагують на загрози — Генштаб

 

Китай засудив санкції проти Ірану за допомогу РФ у війні. Називає їх "незаконними та односторонніми"

Этот материал также доступен на русском

22.10.2022, 08:18

48

12

В закладки

Китай засудив санкції проти Ірану за допомогу РФ у війні. Називає їх

Ван Веньбін (Фото: EPA)

У Міністерстві закордонних справ Китаю виступили проти накладання санкцій на Іран за допомогу Росії у війні проти України. Про це на брифінгу повідомив речник МЗС КНР Ван Веньбін.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, Китай виступає проти "незаконних односторонніх санкцій, запроваджених без мандату Ради Безпеки ООН та без підстав міжнародного права".

"За нинішніх обставин ми закликаємо до спокою та стриманості з боку всіх зацікавлених сторін", — сказав Веньбін.

Він зазначив, що КНР заохочує та підтримує "всі дипломатичні зусилля, які сприяють мирному врегулюванню, та зусилля щодо спільної роботи з деескалації".

19 жовтня Євросоюз погодив санкції проти трьох фізичних осіб та однієї організації, які постачають до Росії іранські безпілотники. Детальніше про тих, хто потрапив під санкції, — тут.

Читайте також: Китай та Індія не виявляють дружнього ставлення до України. Потрібно зайняти чийсь бік — Арахамія

Дмитро Гриниченко

Ще по темі

Росія пригрозила ООН "переглядом співробітництва" через іранські дрони. Кислиця: Дебільна логікаНетаньягу проти постачання зброї Україні Ізраїлем. Говорить, що її може отримати ІранКитай та Індія не виявляють дружнього ставлення до України. Потрібно зайняти чийсь бік — Арахамія

 

Росія пригрозила ООН "переглядом співробітництва" через іранські дрони. Кислиця: Дебільна логіка

Этот материал также доступен на русском

20.10.2022, 07:21

226

1

В закладки

Росія пригрозила ООН

Сергій Кислиця (Фото: Постійне представництво України в ООН/Facebook)

Росія пригрозила генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу "переглядом співробітництва", якщо він спрямує в Україну експертів для перевірки іранських дронів. Постійний представник України в організації Сергій Кислиця назвав це "воістину дебільною логікою". Про це він написав у Twitter.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

На закритому засіданні Ради Безпеки ООН щодо використання Росією у війні проти України іранських безпілотників представник РФ Дмитро Полянський закликав Гутерріша "утриматися від участі в будь-якому "нелегітимному" розслідуванні".

"Інакше нам доведеться переглянути нашу співпрацю з ними, що навряд чи відповідає чиїмось інтересам. Ми не хочемо цього робити, але іншого виходу не буде", — сказав представник країни-окупанта.

Росія та Іран заявляють, що у генсека ООН нібито немає мандату на спрямування експертів до України для перевірки використання безпілотників.

Кислиця назвав виступ Полянського "воістину дебільною логікою від однієї з найогидніших осіб, яких коли-небудь бачила ООН".

ДОВІДКА. На початку осені до ракетних ударів Росія додала іранські дрони-камікадзе Shahed-136 – окупанти маркують їх як "Герань-2". 24 вересня МЗС України закликало Іран "негайно припинити постачання зброї до РФ для вбивств українців, а не шукати виправдання". Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян заявив, що Тегеран не надавав Росії будь-якої зброї для використання у війні проти України, і наполягає на необхідності політичного вирішення конфлікту.

Читайте також: Кислиця звернувся до місії Ірану в ООН — Чому ваш уряд вбиває мешканців Києва?

Дмитро Гриниченко

Ще по темі

Нетаньягу проти постачання зброї Україні Ізраїлем. Говорить, що її може отримати ІранРада Безпеки ООН обговорить на закритому засіданні питання іранських безпілотників і Росії — ReutersКислиця звернувся до місії Ірану в ООН — Чому ваш уряд вбиває мирних мешканців Києва?

 

Трюдо з нагоди роковин Голодомору: Українці ніколи не відмовляться від свободи

Новини Цензор.НЕТ За кордоном

трюдо

Сьогодні українці платять високу ціну за незалежність своєї держави, але не відмовляться від свободи, як і під час Голодомору-геноциду.

Про це у своєму зверненні з нагоди роковин Голодомору заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, передає Цензор.НЕТ з посиланням на Укрінформ.

"Українці витривалі. Сьогодні нас знову надихає їхня сила та хоробрість перед жорстоким та невиправданим вторгненням російського режиму до їх країни. Як і покоління перед ними, народ України не відмовиться від свого багатовікового бачення вільної та незалежної держави", - сказав Трюдо.

Читайте також на "Цензор.НЕТ": Канада випустила держоблігації на підтримку України

Він наголосив, що Канада продовжуватиме підтримувати Україну у її боротьбі із російською агресією.

"Уряд Канади продовжить непохитну підтримку українського народу, який обороняє свою державу, а також наших спільних цінностей демократії та поваги до прав людини. Ми завжди відстоюватимемо те, що є правильним, й будуватимемо кращий світ для усіх", - зазначив прем’єр-міністр.

ПОДІЛИТИСЯ: 

ДИВІТЬСЯ ЦЕНЗОР.НЕТ У YOUTUBE

·         Українці ніколи не сприймуть рішення Канади щодо турбіни для "Північного потоку", - Зеленський - Трюдо

·         "Holodomorisgenocide": завтра українці у різних містах світу вимагатимуть визнати Голодомор геноцидом

·         Українці більше ніколи не здадуться. Ми засвоїли урок, - Резніков

·         Українці отримали премію Сахарова "За свободу думки"

Учасники саміту G20 через присутність РФ відмовляться від спільного фото, - TheGuardian

Велика Британія підготувала 10 українських екіпажів для гелікоптерів Sea King, які передають Україні

Остап Крамар

Остап Крамар

26 Листопада 2022 19:24

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.hromadske.ua/posts/277235/royalmarinejumpsintotheseafromseakinghelicoptermod45147719jpg/large.jpgБританські морські піхотинці проводять навчання у 2007 році, використовуючи гелікоптер Sea King

Wikimedia Commons

Військово-морські сили Великої Британії навчили 10 українських екіпажів керувати військовими гелікоптерами Sea King, які британці постачають Україні.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

Уперше про постачання Україні гелікоптерів SeaKing23 листопада повідомив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, якого цитує BBC. За його словами, Україні передадуть три вертольоти, один із яких вже надіслали.

Це перші вертольоти, які британці погодилися передати Україні з початку війни. Їх використовуватимуть для пошуково-рятувальних місій.

Що відомо про SeaKing?

Які саме гелікоптери SeaKingнадсилають Україні, Воллес не уточнив. А втім, «Мілітарний» розповідає, що такі вертольоти до 2018 року використовували військові Великої Британії.

Їх постачала британська компанія WestlandHelicopters. Її гелікоптери WestlandSeaKingзначно відрізняються від американської версії, зокрема іншими системами протичовнової боротьби та повністю комп’ютеризованою системою управління.

читайте також

Міністр оборони Британії: в інтересах України — продовжити бойові дії взимку

 

З боку Білорусі «підкинули» Україні групу нелегальних мігрантів

Вікторія Бега

Вікторія Бега

26 Листопада 2022 15:28

На кордоні з Білоруссю українські прикордонники затримали групу нелегальних мігрантів, яких туди доставили ймовірно білоруські прикордонники.

Про це повідомили в Державній прикордонній службі України.

Там уточнили, що шістьох громадян Пакистану та Бангладеш на державному кордоні затримали прикордонники житомирського загону. Затримані розповіли, що до кордону їх привезли на авто люди у військовій формі, ймовірно представники прикордонної служби Білорусі. Далі їм вказали рухатися в бік українського кордону. Зі слів мандрівників, до цього вони без успіху намагалися потрапити в Польщу, теж із допомогою білорусів.

Українські прикордонники з'ясували, що в Білорусі затримані контактували з представниками правоохоронних органів, які організовували їхній незаконний маршрут та наказали нелегальним мігрантам зв'язатися з ними після того, як перетнуть кордон з Україною. У ДПСУ стверджують, що це підтверджено листуванням у телефонах іноземців.

Зараз із затриманими проводять перевірки та встановлюють всі обставини спроби незаконного перетину кордону.

Міграція з Білорусі

Міграційна криза на кордоні Білорусі та країн ЄС почалася навесні 2021 року. Значне зростання кількості нелегальних мігрантів фіксували на кордоні з ЛитвоюПольщею та Латвією. Через це країни оголосили про будівництво парканів на кордонах, щоб хоч якось стримати людей.

Лідери країн Балтії та Польщі поклали відповідальність за міграційну кризу на кордоні на білоруську владу. Білорусь зі свого боку звинувачувала країни ЄС у «протиправній поведінці» з мігрантами й біженцями та в порушенні власних принципів.

Перед початком повномасштабної війни міграція в Україну суттєво зменшилися, але впродовж останніх місяців проблема знову виникає.

детальніше про міграційну кризу читайте тут

Мігранти на кордоні. Лукашенко йде на нове загострення з ЄС. Як реагує Брюссель і до чого тут Пу

 

У Сирії завдали ракетного удару по базі США

Ярослав Герасименко

Ярослав Герасименко

26 Листопада 2022 04:45

По патрульній базі США в Сирії випустили дві ракети. Внаслідок нападу ніхто не постраждав.

Про це повідомляє Центральне командування Збройних сил США.

Обстріл стався вчора, 25 листопада, на базі в Аль-Шаддаді. Ніхто не постраждав, майно також не пошкоджено.

Сирійські демократичні сили відвідали місце запуску та знайшли третю невипущену ракету. 

«Атаки такого роду ставлять під загрозу коаліційні сили та цивільне населення та підривають стабільність і безпеку в Сирії та регіоні, здобуті важкою працею», — зазначив речник ЦК ЗС США, полковник Джо Бучіно.

Операція США в Сирії

З 2014 року США разом зі своїми країнами-партнерами розпочали активну протидію бойовикам Ісламської держави на території Сирії. 

У липні 2022 року США авіаударом ліквідувала лідера «Ісламської держави» в Сирії, що входив до п'ятірки ватажків угруповання бойовиків.

Водночас військові бази Сполучених Штатів у Сирії 24 серпня зазнали двох ракетних обстрілів з боку підтримуваних Іраном бойовиків.

читайте також

«Час відплати». Міноборони Туреччини заявило про удари по базах курдських бойовиків на півночі Сирії та ІракуІзраїль вдарив по авіабазі в Сирії, якою користується і росія

«Час відплати». Міноборони Туреччини заявило про удари по базах курдських бойовиків на півночі Сирії та Іраку

 

Денис Булавін

20 Листопада 2022 02:59

Турецьке Міноборони заявило, що країна завдала авіаударів по кількох містах на півночі Сирії та Іраку, де розміщувалися бази курдських бойовиків, які «використовувалися для нападів на Туреччину».

Про це йдеться у пресрелізі відомства.

Так, ціллю ударів були бази забороненої Робітничої партії Курдистану (РПК) і груп сирійських курдів YPG, яке Туреччина вважає крилом РПК.

У Міноборони Туреччини зазначили, що повітряна операція була проведена відповідно до прав на самооборону, що випливають зі статті 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй, «щоб запобігти терористичним нападам з півночі Іраку та Сирії, забезпечити безпеку кордонів і знищити тероризм у його джерелі».

«Час відплати! За підступні напади негідників притягнуто до відповідальності!» — заявили у відомстві перед оприлюдненням офіційного пресрелізу. У Twitterопублікували світлину винищувача.

Згодом турецьке Міноборони оприлюднило кадри, на яких видно влучання по цілях. Відео підписали так: «Гнізда терористів зруйновані точними ударами».

Сирійські демократичні сили (SDF), очолювані курдами, заявили ввечері 19 листопада, що турецька авіація обстріляла два села, населені внутрішньо переміщеними особами на півночі Сирії, пише Reuters.

Раніше міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу звинуватив заборонену Робітничу партію Курдистану (РПК) у вибуху на проспекті Істікляль, що у Стамбулі.

Турецькі правоохоронці вважають, що наказ про вчинення теракту надійшов з Айн аль-Араб на півночі Сирії, де, за словами Сойлу, РПК має штаб-квартиру. Наразі жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за вибух.

AssociatedPress зазначає, курдські бойовики заперечують свою причетність до вибухів.

«Анкара та Вашингтон вважають РПК терористичною групою, але не мають спільної думки щодо статусу груп сирійських курдів, які були союзниками США в боротьбі проти угруповання "Ісламська держава" у Сирії», — йдеться у матеріалі.

Що відомо про вибух?

У неділю, 13 листопада пролунав вибух на проспекті Істікляль у Стамбулі — одній з найпопулярніших пішохідних вулиць у Стамбулі. Унаслідок вибуху померло 6 людей та ще 81 людина постраждала.

Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг заявив, що інцидент стався після того, як невідома жінка, що просиділа на одній з лавок протягом 40 хвилин, встала з неї. Наразі розглядають два варіанти вибуху: внаслідок самопідриву бомби чи віддаленого підриву.

 

Президент Реджеп Таїп Ердоган запевнив, що винні будуть покарані. Він засудив «підлий напад» на мешканців Стамбулу, і сказав, що в повітрі відчувається «запах терору».

 

Ізраїль вдарив по авіабазі в Сирії, якою користується і росія

Ірина Сітнікова

ІринаСітнікова

14 Листопада2022 08:10

Ізраїль13 листопадазавдавракетногоударуповеликійавіабазі«Шайрат» усирійськійпровінціїХомс, якою, зокрема, користуваласьросія.

Про ракетний удар повідомило сирійське державне інформаційне агентство SANA.

Там заявили про двох загиблих та ще трьох поранених унаслідок ізраїльської ракетної атаки по військовій авіабазі «Шайрат».

За даними сирійської сторони, о 23:18 13 листопада Ізраїль здійснив повітряну ракетну атаку з напрямку Тріполі-Гермель на півночі Лівану. Там заявляють, що сирійська ППО збила низку ракет.

У правозахисному центрі TheSyrianObservatoryForHumanRights(SOHR) повідомили, що ізраїльські удари по Сирії були націлені на склади зброї та боєприпасів і підтримуваний Іраном штаб ополчення в районі міжнародного аеропорту Дамаска.

Reutersіз посиланням на військове джерело пише, що удари були націлені на злітно-посадкову смугу на сирійській авіабазі.

Злітно-посадкова смуга та підземні споруди в «Шайраті», зокрема укриття для літаків, були значно розширені російськими військовими за останні три роки. росія зберігає значну військову присутність у Сирії, використовує авіабазу «Шайрат» та має сили, розміщені поблизу неї.

Усього, як зазначає SOHR, Ізраїль завдав 6 авіаударів. Це вже 29-та атака за 2022 рік. Збройні сили Ізраїлю, які зазвичай не коментують повітряні нальоти, не надали коментарів і щодо цієї атаки.

читайте також

Ізраїль ударив по місцю збирання іранських дронів у Сирії — правозахисники

 

Україна повернула з полону ще 12 українців, серед них захисники Маріуполя, ЧАЕС та Зміїного

Євгенія Луценко

Євгенія Луценко

26 Листопада 2022 14:27

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.hromadske.ua/posts/277217/photo2022-11-2614-19-57jpg/large.jpgПовернені з полону українські військові, 26 листопада 2022 року

Telegram/ Андрій Єрмак

Під час чергового обміну полоненими Україна повернула додому 12 військових та цивільних.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Додому повернулися четверо бійців Військово-морських сил, двоє нацгвардійців, учасник тероборони та прикордонник. Серед них двоє офіцерів та семеро рядових і сержантів. Вони захищали Маріуполь, Чорнобильську АЕС та острів Зміїний.

Також звільнили з полону трьох цивільних: подружжя та чоловіка, який вважався зниклим безвісти.

#нашівдома

Черговий обмін полоненими. Нам вдалося звільнити 12 наших людей. Додому їдуть воїни, які захищали зокрема Маріуполь, ЧАЕС та острів Зміїний. pic.twitter.com/CApZTlsbzN

— AndriyYermak(@AndriyYermak) November26, 2022

Загалом за останній тиждень із полону повернули 98 українців. Так, 23 листопада повернули 35 українських військових та одного цивільного, а 24 листопада — 50 українських військових.

У Головному управлінні розвідки Міноборони 3 листопада повідомляли, що з початку повномасштабного вторгнення росії Україні вже вдалося звільнити з полону 1138 військовослужбовців.

А наприкінці вересня очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук розповідала, що росія досі утримує в полоні 2,5 тисячі українців, серед них багато цивільних. 

читайте також

Між Україною та росією зросла частота обмінів полоненими. В ISWприпустили, у чому причина«Кинули, як м'ясо»: як живуть і що розповідають окупанти в українському полоні

Більше про:обмін полонених


Поділитися:

·         https://hromadske.ua/images/client/icons/ico-fb.svg

·         https://hromadske.ua/images/client/icons/ico-tw.svg

·         https://hromadske.ua/images/client/icons/ico-telega.svg

Зараз читають

 

Помер міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей

26 Листопада 2022 15:48

З боку Білорусі «підкинули» Україні групу нелегальних мігрантів

26 Листопада 2022 15:28

Важливо

Україна повернула з полону ще 12 українців, серед них захисники Маріуполя, ЧАЕС та Зміїного

26 Листопада 2022 14:27

Між Україною та росією зросла частота обмінів полоненими. В ISWприпустили, у чому причина

26 Листопада 2022 09:42

Важливо

Україна бойкотуватиме ПА ОБСЄ, а Польща не виявила уламків другої ракети: головне за ніч 26 листопада

26 Листопада 2022 06:49

У Сирії завдали ракетного удару по базі США

·Маск хоче через суд відібрати ім'я в української компанії «Старлінк». Насправді вона старіша за американську

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.hromadske.ua/posts/276885/largejpg/large.jpg

Байден заявив, що на співпрацю Ілона Маска з іншими країнами «варто звернути увагу»

Маркіян Климковецький

10 Листопада 2022 04:48

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.hromadske.ua/posts/275524/largejpg/large.jpgАмериканський мільярдер і підприємець Ілон Маск, Вашингтон, 9 березня 2020 року

APPhoto/ SusanWalsh

Президент США Джо Байден заявив, що зв'язки американського підприємця Ілона Маска з іншими країнами «варті того, щоб на них звернули увагу».

Про це пишуть The Guardian та NBC.

На пресконференції у Байдена запитали, чи вважає він Маска загрозою для національної безпеки США та чи повинен уряд розслідувати його придбання Twitter за допомогою конгломерату Саудівської Аравії.

«Я вважаю, що співпраця та/або технічні відносини Ілона Маска з іншими країнами заслуговують уваги. Я не кажу про те, чи робить він щось неналежне. Я вважаю, що вони варті уваги», — сказав Байден.

Наприкінці жовтня Bloomberg писало, що в Білому домі розмірковують, чи потрібно перевірити деякі компанії Маска на наявність загрози національній безпеці. Ідея такої перевірки з'явилася після серії твітів Маска, які повторюють тези російської пропаганди.

Трохи контексту

Ілон Маск, гендиректор Tesla і новий власник Twitter, має значні бізнес-інтереси в Китаї. Ця країна є другим за величиною ринком Tesla, і близько половини своїх автомобілів компанія виробляє на заводах у Китаї. Маска критикували за надмірну дружбу з керівною Комуністичною партією Китаю.

Купівля Маском Twitterвикликала побоювання, що зв’язки мільярдера з Китаєм можуть вплинути на те, як він керувати соцмережею. Наприклад, у питаннях видалення китайської урядової пропаганди або спонсорованих державою кампаній з дезінформації.

читайте також

У Китаї подякували Маску, який рекомендує створити «спеціальну адміністративну зону» для Тайваню

Відносини Маска з Саудівською Аравією також потрапили під увагу. Саудівський принц Аль-Валід бін Талал і його інвестиційна компанія стали другим за величиною інвестором у Twitter після купівлі платформи Маском. Два сенатори США — демократи Рон Уайден і Кріс Мерфі — минулого тижня закликали до «ретельної перевірки» угоди з Twitter.

Видання CNBC вказує, що Маск не є фанатом Байдена і активно критикує демократів. На проміжних виборах до Конгресу США він агітував американців голосувати за республіканців.

Стосовно російсько-української війни, Маск пропонував Україні назавжди віддати Крим росії й провести «перевибори» на інших окупованих землях. Він також заявляв, що його компанія SpaceXхоче відмовитися від фінансування послуг Starlinkдля України, але після критики передумав.

читайте також

У кремлі похвалили Маска за його «мирний план» завершення війни. медведєв пропонує дати званняСкандальні заяви Маска про Україну. Що залишилося за кадром

Генсек НАТО Столтенберг відмовився від контактів з Росією через війну в Україні

Новини » Політика

сб, 11/26/2022 - 19:30

Автор:АСПІ - інформаційне агентство ASPI

последние новости в Украине останні новини в Україні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг категорично відмовився від перемовин з Росією, доки вона не припинить війну в Україні. Про це він заявив під час Парламентської асамблеї НАТО в Мадриді.

"Доки Росія продовжуватиме так поводитися щодо України, в нас не вийде збудувати змістовний діалог”, – заявив Столтенберг.

 

США опублікували звіт про постачання зброї Україні у 2022 році

Новини » Політика

сб, 11/26/2022 - 16:49

Автор:АСПІ - інформаційне агентство ASPI

последние новости в Украине останні новини в Україні

США поставили Україні понад 88 тисяч тонн озброєнь та військової техніки на загальну суму 21,5 мільярди доларів із кінця лютого 2022 року. 

Про це повідомив Держдеп США. Зокрема, Україна отримала 236 артилерійських систем - 142 буксировані 155-мм гаубиці M777A2 та 36 105-мм гаубиць. Також було поставлено 38 реактивних систем залпового вогню HIMARSта 20 120-мм мінометів.

Крім того, ЗСУ отримали понад 1 мільйон артилерійських снарядів, 108,5 тисячі переносних ракетних комплексів для боротьби з броньованими цілями, 1,4 тисяч переносних зенітних ракетних комплексів, 15 вертольотів, 46 радарів, 10,2 тисяч автоматів та пістолетів, понад 70 мільйонів набоїв для стрілецької зброї та 26 патрульних катерів.

Для доставки озброєння важкі транспортні літаки - як військові, так і зафрахтовані Пентагоном - здійснили 878 рейсів до Європи. Задіяно було також 48 кораблів та 4 тисячі трейлерів.

війна

росія україна

США

допомога

По темі 26 ЛИСТОПАДА2022, 19:30

Генсек НАТО Столтенберг відмовився від контактів з Росією через війну в Україні