Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події листопад 2022 - грудень.2022 (3 частина)

16:44 19-01-2023


Редакционная строка

Глава Пентагону Остін заявив про ризики поширення ядерної зброї через вторгнення Росії в Україну

Новини » Політика

сб, 11/26/2022 - 13:27

Автор:АСПІ - інформаційне агентство ASPI

последние новости в Украине останні новини в Україні

На думку міністра оборони США Ллойда Остіна, повномасштабне вторгнення Росії в Україну може спонукати автократів по всьому світу до гонки за розробкою ядерної зброї. Це потенційно може призвести до небезпечної ери ядерного розповсюдження.

Про це Остін сказав на Галіфакській безпекової конференції, повідомило Politico. У виступі очільник Пентагону окреслив можливий сценарій, в якому автократи поспішатимуть отримати ядерну бомбу, якщо Росія не отримає відсіч через повномасштабне вторгнення в Україну. "Вони цілком можуть прийти до висновку, що отримання ядерної зброї дасть їм власний індульгенцію для агресії. І це може розкрутити небезпечну спіраль ядерного розповсюдження", – сказав Остін.

Він застеріг, що президент Росії Володимир Путін "може знову вдатися до глибоко безвідповідального брязкання ядерними шаблями", якщо війна в Україні затягнеться, а українські сили й далі здобувати перемоги над російськими військами. Міністр оборони США наголосив, що допомога Україні в обороні від Росії відповідає американським національним інтересам, і немає іншого вибору, окрім як допомогти Києву в його боротьбі, оскільки мирні переговори найближчим часом навряд чи відбудуться.

"За останні дев'ять місяців Росія кілька разів погрожувала застосувати тактичну ядерну зброю проти України, а також бездоказово звинувачувала Київ у підготовці провокації з використанням "брудної бомби", - підкреслив Остін.

Кулеба закликав до повної заборони медіаресурсів Росії у світі

Новини » Політика

сб, 11/26/2022 - 11:59

Автор:АСПІ - інформаційне агентство ASPI

последние новости в Украине останні новини в Україні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зауважив, що в етерах підконтрольних Кремлю телеканалів фактично здійснюється підбурювання до геноциду українців і ці ресурси варто заборонити в усіх країнах світу.

Про це він написав у Twitter, коментуючи опубліковані проектом Russian Media Monitor фрагменти з ефіру російського телеканалу. У ньому прямо розповідають, що метою ракетних ударів Росії є енергетична інфраструктура, а коментуючий депутат Держдуми заявляє, що це є "виявом священної ненависті" до українців і має на меті змусити цивільне населення вимагати капітуляції.

"Підбурювання до геноциду на російському телебаченні - у повному розпалі. Вони визнають, що Росія б’є по українській критичній інфраструктурі для того, щоб створити нестерпні умови для цивільного населення, та закликають до нових ударів. Російську пропаганду потрібно повністю заборонити - і в ЄС, і в інших країнах світу", - відреагував Кулеба.

війна

росія україна

дмитро кулеба

© 2019 Інформаційне агентство ASPI

https://aspi.com.ua/news/politika/kuleba-zaklikav-do-povnoi-zaboroni-mediaresursiv-rosii-u-sviti#gsc.tab=0

 

МЗС України звернулося до Шольца з вимогою поставити Путіну ультиматум

Новини » Політика

сб, 11/26/2022 - 00:03

Автор:АСПІ - інформаційне агентство ASPI

последние новости в Украине останні новини в Україні

У МЗС закликали канцлера Німеччини Олафа Шольца не просити, а вимагати від російського президента Володимира Путіна вивести війська з України. Там нагадали, що РФ розуміє лише силу.

Про це написав у Twitterзаступник міністра закордонних справ Андрій Мельник. "Пане канцлер. Радий, що ви закликали Путіна: "Закінчити цю війну", але це лише слова. Росія розуміє тільки силу. Поставте Путіну ультиматум. З болісними наслідками. Зупинити енергетичний геноцид українців. Зробіть це, будь ласка", - написав Мельник.

війна

росія україна

Шольц

володимир путін

© 2019 Інформаційне агентство ASPI

https://aspi.com.ua/news/politika/mzs-ukraini-zvernulosya-do-sholca-z-vimogoyu-postaviti-putinu-ultimatum#gsc.tab=0

 

У Путіна потрапили у скандал з постом про Київ

Новини » Політика

пт, 11/25/2022 - 17:01

Автор:АСПІ - інформаційне агентство ASPI

последние новости в Украине останні новини в Україні

Одіозний російський політик Дмитро Медведєв знову розійшовся заявами щодо України. Його обурило те, що українці хочуть повернути свій Крим.

Натомість він розмріявся про захоплення Києва. У TelegramМедведєв написав, що у Києві "постійно погрожують повернути Крим". Втім, у нього є "беззаперечні факти", які треба "нагадати".

"Тому хочу їм нагадати незаперечні факти:
1. Київ – столиця Стародавньої Русі.
2. Київ – велике малоросійське місто у складі Російської імперії.
3. Київ – республіканська столиця у складі СРСР.
І нарешті, Київ – просто російське місто, в якому завжди думали та говорили російською. Щоб було все ясно, що і як треба повертати", - написав Медведєв.

Всеукраїнська асоціація громад закликала парламент прийняти реформу містобудування

НОВОСТЬ НА РУССКОМ →

СУБОТА 26 ЛИСТОПАДА 2022 19:40

   

Всеукраїнська асоціація громад закликала парламент прийняти реформу містобудуванняФото: Всеукраїнська асоціація громад закликала парламент прийняти реформу містобудування (Віталій Носач, РБК-Україна)

АВТОР: ЮЛІЯ БОЙКО

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування "Всеукраїнська асоціація громад", до складу якої входить 863 ОМС, закликала парламент якнайшвидше підтримати в другому читанні законопроект про реформу містобудування (№5655).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ініціатора законопроекту, заступника голови комітету ВРУ з питань організації держвлади, самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олену Шуляк у Facebook.

Аграрії зазначили, що головними перевагами законопроекту є утворення нових основ регулювання містобудівної діяльності, запровадження перевірки проектної документації на будівництво об’єкта та відомостей на предмет їх повноти, відповідності, достовірності програмними засобами Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, розмежування компетенції в сфері містобудівного контролю та містобудівного нагляду.

"Враховуючи важливе значення даного законопроекту для реформування галузі за наслідками проведення консультацій з громадами, Правління ВАГ прийняло рішення про погодження даного законопроекту без зауважень, проте відмічає необхідність подальшого нормативно-правового забезпечення містобудівного контролю виконавчими органами сільських, селищних, міських рад" , - йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що ВАГ братиме активну участь у формуванні та обговорені подальших законодавчих ініціатив сфері реформування містобудівного законодавства.

Нагадаємо, раніше законопроект закликали якнайскоріше прийняти члени коаліції "Українська рада бізнесу", до складу якої входить 104 бізнес-асоціацій різних галузей економіки України, Торгово-промислова палата, Всеукраїнська аграрна рада, а також Ліга страхових організацій України, асоціація "Страховий бізнес", Харківський союз страховиків та Асоціація рієлторів України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

 

Окрім ухилення від сплати податків, Жеваго підозрюють ще й у роботі на Росію

НОВОСТЬ НА РУССКОМ →

СУБОТА 26 ЛИСТОПАДА 2022 19:17

     

Окрім ухилення від сплати податків, Жеваго підозрюють ще й у роботі на РосіюФото: Костянтин Жеваго (zhevago.info)

АВТОР: АРТЕМ ГОРОВЕНКО

Слідчі Державного бюро розслідувань проводять обшуки на підприємствах, пов’язаних з колишнім народним депутатом Костянтином Жеваго. Перевіряється можлива причетність Жеваго та інших підконтрольних йому осіб до колабораційної діяльності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"У рамках розслідування кримінального провадження слідчі ДБР проводять обшуки на підприємствах, пов'язаних із колишнім народним депутатом Жеваго. Перевіряється можлива причетність Жеваго та інших підконтрольних йому осіб до колабораційної діяльності, роботи його підприємств на користь РФ", - розповів співрозмовник агентства.

За його словами, йдеться, зокрема, про підприємства корпорації "Артеріум".

Також, як зазначило джерело, слідчі дії проводяться вдома в осіб, які від імені Жеваго провадять господарську діяльність в Україні та купують нерухомість та активи підприємств реального сектора економіки на користь екс-нардепа.

"Існує стійкий взаємний фінансово-господарський зв'язок між Жеваго та цими підприємствами", - пише Інтерфакс-Україна.

Як відомо, раніше Бюро економічної безпеки відкрило кримінальне провадження щодо компаній Жеваго, яких підозрюють в умисному заниженні рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн.

У липні 2021 року Жеваго було оголошено у міжнародний розшук на запит Державного бюро розслідувань в іншій справі - як власника банку "Фінанси та Кредит" його підозрюють в організації розтрати 113 млн доларів банку (еквівалент 2019 р. близько 2,5 млрд грн). Він досі перебуває у розшуку згідно з офіційною базою МВС.

При цьому статки Костянтина Жеваго Forbesоцінює у 2,4 млрд доларів - за версією видання, він є третім найбагатшим українцем.

Бізнес Жеваго включає в тому числі виробництво медикаментів. Корпорація "Артеріум", понад 90% якої належить Жеваго, є лідером на українському роздрібному ринку антибіотиків із продажу у грошовому еквіваленті.

Понад 11% проданих в Україні антибіотиків у 2020-2021 роках припадало на компанію Жеваго. Після початку повномасштабного вторгнення Росії "Артеріум" Жеваго продовжував вести бізнес у країні-агресорі.

К Земле стремительно приближается потенциально опасный астероид

19:50, Сегодня

Технологии

астероид фото

Фото: depositphotos.com

Этот космический объект входит в первую пятерку крупнейших известных потенциально опасных астероидов.

Международная группа ученых обнаружила крупный космический объект типа Аполлона, который долгое время скрывался в солнечном свете.

Об этом сообщает TheWatchers.

Отмечается, что этот объект, получивший название 2022 AP7, имеет диаметр от 1,1 до 2,3 км, что делает его крупнейшим потенциально опасным астероидом, обнаруженным примерно за восемь лет.

2022 AP7 был впервые замечен в обсерватории Серро-Тололо-DECam, Чили, 13 января 2022 года.

Минимальное расстояние пересечения орбиты Земли для AP7 2022 составляет 0,0475 астрономической единицы. Перигелий орбиты астероида находится на расстоянии около 0,83 астрономической единицы от Солнца.

Ранее Курсор писал, что ученые объяснили, почему Луну видно днем.

Также наш сайт сообщал, что подтверждена общая теория относительности в галактических масштабах.

 

Парламент Румунії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Документ визнає Голодомор злочином, вчиненим проти українського народу та людства

542ПЕРЕГЛЯДИ

24 ЛИСТОПАДА 2022, 14:16

ПОДІЛИТИСЯ

192

Парламент Румунії визнав Голодомор геноцидом українського народу

romania.europalibera.org

Румунський парламент проголосував у середу за Декларацію, яка засуджує штучно створений голод (Голодомор), якого український народ зазнав у результаті радянської окупації у 1932-1933 роках.

Джерело. Про це пише румунське Радіо Свобода.

Деталі. 248 голосів “за” і один утримався за ухвалення декларації про геноцид українців, жертвами якого стали 10 млн людей.

Документ висловлює солідарність з українським народом і віддає шану жертвам навмисно організованого голоду.

Європейська інтеграція, йдеться в документі, заснована на примиренні та прийнятті трагічних моментів в історії ХХ століття, на побудові спільного майбутнього, заснованого на спільних цінностях та принципах. Пам’ять про такі трагедії допомагає запобігти подібним подіям у майбутньому.

«Голодомор – це унікальне вбивство на території Радянського Союзу, безпрецедентне за масштабами, темпами та характером злочинів. На початку 1930-х мужність і завзятість українців у протистоянні колективізації спровокували протистояння з тоталітарною системою. За оцінками істориків, на початку 1930-х років проти колективізації, терору та насильства з боку радянської влади відбулося понад 4000 повстань(...). Людські втрати внаслідок Голодомору склали близько 10 мільйонів осіб. Реальні цифри ніколи не стануть відомими», – заявив депутат НЛП Александру Мурару.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ

Міноборони Польщі: призначення Мельника заступником глави МЗС України — «погане рішення»

Україна вимагає вибачень за шарф Віктора Орбана

Румунія та Естонія вимагають “конкретних доказів” щодо постачання Іраном ракет росії

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Також Голодомор визнали геноцидом ще понад 17 країн світу.

Текст: Надія Паливода, редакторка стрічки новин

 

DefenceExpress: Російські вантажні літаки ледь не кожного дня літають до Китаю, рейси маскують

Автор:

Костя Андрейковець

Дата:

20:08, 27 листопада 2022

Російські вантажні літаки Ан-124 «Руслан» компанії «Волга-Днєпр» щонайменше десять разів на тиждень літають до Китаю. При цьому вони часто вимикають транспондери для маскування, а їхні пункти призначень — міста, де розташовані оборонні підприємства.

Про це пише портал DefenceExpress.

Ан-124 літають у Чженчжоу й Урумчі. Ці міста є потужними логістичними та промисловими центрами. У Чженчжоу базуються підрозділи китайського оборонного гіганта Norinco.

Портал проаналізував китайські соцмережі, у яких також звернули увагу на часті візити російських Ан-124. Там публікували відео з аеропорту Чженчжоу і вказували, що літаки забрали «військову допомогу — екіпірування, бронежилети, шоломи, одяг тощо».

Також портал зазначив, що зафіксовані рейси — це лише ті, що потрапили в сервіси моніторингу польоту цивільних літаків. Вочевидь, їх було більше.

Читайте також:

МВС: окупанти вже пошкодили 32 тисячі цивільних об’єктів і 700 об’єктів інфраструктури

Внаслідок обстрілів російських окупантів в Україні постраждало вже близько 32 тисяч цивільних об'єктів і понад 700 об'єктів критичної інфраструктури.

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в ефірі телемарафону, пише "УП".

Він зазначив: "Як і належить терористам, під прицілом у них (росіян – ред.) цивільні об'єкти. На сьогодні нараховано близько 32 тисяч подібних об'єктів, які зазнали уражень від російських снарядів. Це, в першу чергу, приватні або багатоквартирні будинки мирних мешканців. Лише 3% від кількості зафіксованих обстрілів – це військові об'єкти.

Під прицілом росіян залишаються та об'єкти критичної інфраструктури. Станом на зараз зафіксовано понад 700 об'єктів критичної інфраструктури – це аеродроми, мости, нафтобази, електричні підстанції і тому подібне, які попали під удари орків".

Єнін зазначив, що росіяни "досі марять маніакальним бажанням занурити Україну в темряву, і немає жодних підстав вважати, що вони зупиняться".

Він запевнив: "Нас можуть чекати досить непрості часи, але і уряд готується, і я знаю, що переважна більшість українців так само готуються до подібних атак, і нас не зламати".

Перший заступник міністра також повідомив, що на сьогодні 524 населених пункти в 7 регіонах України мають проблеми з електропостачанням – йдеться як про повну відсутність електроенергії, так і часткову.

↓Читайте також

https://rubryka.com/wp-content/uploads/2022/11/vijska-rf-1-150x85.jpg

Генштаб: рф має наміри здійснити перекидання своїх підрозділів з білорусі в Україну

Рашисти вбили 440 українських дітей

14:44 | 28.11.2022

934

Читайте также

Аналитика10:00 | 28.11.2022

Окупанти побоюються наступу ЗСУ на сході Херсонщини — ISW

Новости13:19 | 28.11.2022

Херсон залишається вразливою точкою на півдні України, — Міноборони Британії

Новости12:43 | 28.11.2022

Рашисти оголосили про черговий обмін полоненими

https://sprotyv.info/wp-content/uploads/2022/10/children-kharkiv-photo-sergii-533x261.jpg

В Офісі генерального прокурора повідомили про те, що більше ніж 1291 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії росії.

Зазначається, що станом на ранок 28 листопада 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 440. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 851.

Наголошується, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 424, Харківській — 266, Київській — 117, Миколаївській — 77, Запорізькій — 76, Херсонській — 70, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Дніпропетровській — 33.

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

Депортованим у Росію українцям не видають документи

Окупанти навмисно створюють гуманітарну кризу на тимчасово окупованих територіях й натомість пропонують місцевим виїхати до РФ, при цьому погрожуючи обстрілами "української сторони".

ХВИЛЯ 28.11.2022 17:20:00

Невизнання російських паспортів / Фото: beztabu.net

Невизнання російських паспортів / Фото: beztabu.net

У Центрі національного спротиву повідомили про те, що українцям, які погодились на "евакуацію" до РФ, не видають документів.

Зазначається, що росіяни продовжують "евакуацію" населення на півдні. Окупанти навмисно створюють гуманітарну кризу на тимчасово окупованих територіях й натомість пропонують місцевим виїхати до РФ, при цьому погрожуючи обстрілами "української сторони".

"Ті, хто погодився, по приїзду не отримують паспортів РФ й посвідки проживання. Натомість їм дають папірець, що вони виїхали з ТОТ. Відтак, фактично вони перебувають на території РФ без прав", - йдеться у повідомленні.

Центр національного спротиву закликає мешканців ТОТ залишити регіон й виїхати до підконтрольних уряду України регіонів.

Голови МЗС 7 країн Північної Балтії прибули до Києва

Основні теми зустрічей

ХВИЛЯ 28.11.2022 15:07:00

До Києва приїхали глави МЗС 7 країн-союзниць України

До Києва приїхали глави МЗС семи країн-союзниць України

EdgarsRink?vi?s

В Україну прибули сьогодні міністри закордонних справ семи країн: Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він наголосив, що основними темами нашої зустрічі були зброя, фінанси та санкції проти агресора. У 9-му санкційному пакеті Україна розраховує на повноцінне відключення російських банків від SWIFTта заборону в’їзду в ЄС громадян держави-терориста. Значну увагу також приділили енергетичній сфері й обстрілам росією нашої критичної інфраструктури.

На фото: зі Швеції (Тобіас Білльстрем), Естонії (Урмас Рейнсалу), Фінляндії (Пекка Хаавісто), Ісландії (Тоурдіс Кольбрун Рейкфьорд Гільфадоуттир) та Норвегії (Аннікен Хюітфельдтс) Ландсбергіс).

"Подякував північноєвропейським та балтійським країнам за їхню допомогу з енергетичним обладнанням. Ця підтримка допомагає українцям залишатися незламними та продовжувати боротьбу проти варварської російської агресії", - зазначив Шмигаль.

 

Єврорада додала порушення санкцій до списку кримінальних злочинів

Два важливі кроки

ХВИЛЯ 28.11.2022 15:22:00

Єврорада додала порушення санкцій до списку кримінальних злочинів

Європейська рада ухвалила рішення додати до списку злочинів ЄС порушення санкцій. Зазначається, що Євросоюз ухвалив безпрецендентну кількість обмежень проти Росії, щоб підтримати Україну та перешкодити країні-агресору. І тепер країни одноголосно вирішили, що для ефективної дії санкцій необхідно докладати спільних зусиль.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Євроради, повідомляє "Хвиля".

"Щоб досягти успіху, їх реалізація потребує спільних зусиль, і сьогоднішнє рішення є важливим інструментом для забезпечення припинення будь-яких спроб обійти ці заходи", - наголосив міністр юстиції Чехії Павло Блажек.

Країни-члени ЄС на сьогоднішній день мають розбіжності в уявленнях, що є порушенням санкцій і яке покарання мають понести ті, хто "провинився".

Санкции против России / Фото: agropolit.com

Санкции против России / Фото: agropolit.com

І в цьому випадку включення порушення санкцій до списку "злочинів ЄС" можна вважати першим кроком щодо забезпечення однакового рівня застосування обмежувальних заходів у всьому Євросоюзі. Це рішення також допоможе запобігти спробам обходу або порушення заходів ЄС.

Другий крок після ухвалення рішення - пропозиція щодо директиви, яка містить мінімальні правила щодо визначення кримінальних злочинів та покарань за порушення обмежувальних заходів ЄС.

Потім цей проект директиви необхідно буде обговорити та ухвалити Радою та Європейським парламентом.

 

З початку повномасштабної війни загинула 101 жінка-військовослужбовець, – Резніков

Зниклими безвісти вважаються 50 жінок-військових.

Ірина ГамалійІрина Гамалій, Авторка новин

LB.ua в Google News

З початку повномасштабної війни загинула 101 жінка-військовослужбовець, – Резніков

Фото: Facebook /93 ОМБр ‘Холодний Яр’

Наразі безпосередньо у бойових діях беруть участь близько 5 000 жінок-військових. З початку повномасштабного воєнного вторгнення РФ загинула 101 жінка-військовослужбовець.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніковпише Укрінформ.

“Безпосередньо в бойових діях беруть участь близько 5 000 жінок. Загинула 101 жінка-військовослужбовець. Зниклими безвісті обліковуємо 50, поранених більше 100. 50 жінок вже відзначені державними нагородами, мають звання Героїв України, на жаль, посмертно”, – повідомив міністр під час Українського жіночого конгресу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ  YOUTUBEКАНАЛ

Наразі у ЗСУ проходять службу 59 786 жінок. З яких 41 000 – це військовослужбовиці і, відповідно, майже 19 000 – це цивільні працівниці. Це не тільки медики, це і різні спеціальності, але це все – Збройні сили України, – зазначив голова Міноборони.

Станом на 20 липня в ЗСУ було 38 629 жінок-військовослужбовиць.

Нагадаємо, у жовтні Верховна Рада ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік. 

 

Понад 150 киян загинули через ракетні чи бомбові удари Росії, – Кличко

Пошкоджено чи зруйновано понад 350 житлових будинків.

Ірина ГамалійІрина Гамалій, Авторка новин

LB.ua в Google News

?Понад 150 киян загинули через ракетні чи бомбові удари Росії, – Кличко

Фото: МВС

Унаслідок бомбових та ракетних ударів РФ у столиці пошкоджено чи зруйновано 678 об’єктів. Загинули понад 150 киян, серед них – четверо дітей.

Про це повідомив столичний мер Віталій Кличко, пише сайт КМДА.

Зазначається, що загалом у Києві внаслідок бомбових та ракетних ударів пошкоджені чи зруйновані 678 об’єктів. Із них понад 350 житлових будинків, 77 закладів освіти, 80 об’єктів житлово-комунального господарства, 25 об’єктів транспортної інфраструктури та 26 – охорони здоров’я.

Від початку широкомасштабної війни в столиці загинули понад 150 мирних киян, із них четверо дітей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ  TЕЛЕГРАМ КАНАЛ

Нагадаємо, внаслідок влучання російської ракети у Вишгородському районі Київської області 23 листопада загинуло четверо людей, 27 були травмовані.

 

Причетні до депортації українців у РФ вчинили військові злочини, - Борель

Депортація українців із тимчасово окупованих територій до Росії - це грубе порушення міжнародного законодавства, наголосив Боррель.

ХВИЛЯ 15.09.2022 13:49:00

Жозеп Боррель

Жозеп Боррель

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив про те, що депортація українців із тимчасово окупованих територій до Росії - це грубе порушення міжнародного законодавства та гуманітарного права, винні у таких діях мають нести відповідальність за військові злочини.

Про це він сказав на пленарному засіданні Європарламенту під час слухань щодо фактів насильницької депортації громадян України до Росії.

"Ми вимагаємо, щоб будь-які перевірки чи фільтрація та будь-які затримання в результаті таких перевірок проходили у правових рамках з повагою до принципів необхідності та пропорційності. Ми нагадуємо, що примусове вивезення громадянських заборонено міжнародним гуманітарним правом, зокрема Женевською конвенцією. Всі випадки насильницького зникнення бути ретельно розслідувані, а ті, хто їх вчинив, повинні нести відповідальність за військові злочини", - підкреслив Боррель.

За його словами, ЄС вимагає, щоб усі особи, визнані зниклими безвісти на територіях України, що знаходилися під військовим контролем РФ, було знайдено, тобто місце їхнього перебування було чітко визначено. Ці люди мають бути негайно відпущені та повернуті до своєї країни. У цьому контексті ЄС наполягає на безперешкодному доступі співробітників ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та представників громадянського суспільства до всіх місць, де загарбники утримують громадянські.

Високий представник ЄС окремо наголосив, що особливу тривогу викликає доля осіб, найбільш вразливих у таких ситуаціях, зокрема жінок та дітей. Вони стикаються з підвищеними ризиками, зокрема сексуальної експлуатації, насильства та торгівлі людьми.

"Наш спільний обов'язок – зосередитися на засудженні та досягненні відповідальності за такі вчинки... Позиція Європейського Союзу через невиправдану і непровоковану агресивну війну Росії проти України очевидна: ЄС стоятиме поряд з Україною так довго, як це буде потрібно. І ЄС вживає заходів проти росії – агресора та країни - винуватці звірств та злочинів проти України та українського народу", - сказав Боррель.

Він нагадав, що серед таких заходів – найбільший в історії пакет санкцій, який уже призводить до найгіршого з 1990 року економічного падіння Росії. Минулого тижня Євросоюз повністю припинив дію угоди про спрощення візового режиму з Росією. Крім того, ЄС працює з партнерами по всьому світу, щоб пояснити природу російської агресії, а також те, що саме Росії, а не санкції Заходу, спричинили продовольчу та енергетичну кризи. У цьому контексті ЄС прагне ізолювати росію на міжнародній арені, послідовно викриває вчинені цією країною порушення міжнародного законодавства та міжнародного гуманітарного права.

"Європейський Союз підтримує всі зусилля щодо притягнення Росії до відповідальності і прагне задокументувати докази проти винних у військових злочинах. Ми знаємо про випадки насильницького переміщення людей на територіях під військовим контролем Росії або на території самої Російської Федерації. Офіс ООН з прав людини знайшов змістовні показання". переміщення дітей без супроводу. Ми заохочуємо структури ООН та неурядові організації з прав людини провести роботу з документування цих звинувачень, щоб мати ґрунтовну картину їхнього змісту та масштабу", - зазначив Високий представник ЄС.

Джерело: Укрінформ

Папа визнав Росію нападником на Україну: Не називаю Путіна, тому що це і так відомо

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ — ПОНЕДІЛОК, 28 ЛИСТОПАДА 2022, 17:39

4321

https://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_fb.svghttps://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_twitter.svg0https://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_comments.svg

https://img.pravda.com/images/doc/0/3/03f3345-rym.jpg

Папа Римський Фрациск в інтерв'ю журналістам назвав українців народом-мучеником через російську агресію.

Джерело"VaticanNews"

Пряма мова Фрациска: "Коли я говорю про Україну, то говорю про народ-мученик, мученицький народ. Якщо існує мученицький народ, то є той, хто його мучить. Коли я говорю про Україну, я говорю про жорстокість, тому що маю багато інформації про жорстокість військ, які вторгаються.

Загалом, найжорстокішими є, мабуть, ті, хто з Росії, але не належить до російської традиції, наприклад, чеченці, буряти і так далі. Безумовно, той, хто нападає, – це російська держава. Це цілком зрозуміло. Іноді я намагаюся не конкретизувати, щоб не образити, а радше засудити в загальному, хоча добре відомо, кого я засуджую. Не обов’язково вказувати ім'я та прізвище".

Деталі: Папа розказав, що на другий день війни пішов до російського посольства (при Святому Престолі), незвичайний жест, тому що Папа ніколи не ходить до посольства.

"І там я сказав послу сказати (Володимиру) Путіну, що я готовий поїхати за умови, що він надасть мені віконце для переговорів. Міністр закордонних справ (Сергій) Лавров надіслав мені формальну відповідь, ввічливий лист, з якого я зрозумів, що поки що в цьому немає необхідності", - додав Папа.

Також Франциск відзначив, що ніколи не давав нагоди думати, "що я прикриваю агресію".

"Чому я не називаю Путіна? Тому що це не потрібно; це вже відомо. Однак іноді люди чіпляються за деталь. Всі знають мою позицію, з Путіним чи без Путіна, не називаючи його імені", - підкреслив Папа.

Франциск додав, що цими днями припадає річниця Голодомору, геноциду, який Сталін вчинив проти українців (у 1932 - 33 роках). "Я вважаю доречним згадати про це як про історичний попередник (нинішньої) війни", - підкреслив Папа.

Захід побоюється кривавого і важкого повернення Криму – The Economist

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 28 ЛИСТОПАДА 2022, 15:07

42718

https://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_fb.svghttps://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_twitter.svg26https://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_comments.svg

https://img.pravda.com/images/doc/a/d/ad74d42-316709788-841873310382406-4370223440583945094-n.jpg

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО GETTYIMAGES

Західні партнери України стримано ставляться до повернення Криму і окупованого Донбасу. У виданні зазначають, що Україна може зіткнутися із опором російських партизан і має замислитися про небезпеку вузьких, відкритих смуг або болотистих місцевостей.

Джерело: The Economist

Дослівно: "Військові операції в Криму, як правило, закінчуються тисячами загиблих: лише за останнє століття сотні тисяч полягли, насамперед у громадянській війні в Росії і Другій світовій війні, не кажучи вже про величезні жертви під час Кримської війни 1850-х років.

Захоплення півострова зазвичай вимагало перетину вузьких, відкритих смуг або болотистих місцевостей.

Військові експерти, які добре знають рельєф півострова, зазначають, що топографія півострова має заставити Україну замислитися.

Адмірал Микола Жибарєв, який у 1992 році спровокував розпад Чорноморського флоту Росії, оголосивши свій фрегат українським, тепер каже, що дипломатія є найперспективнішим шляхом до повернення спірної території.

Андрій Риженко, капітан флоту у відставці, який народився у Криму, каже, що для успішної операції потрібно багато чого зробити правильно. "Є реальна перспектива, що все закінчиться кровопролиттям. Це операція, яка не потрібна Україні".

Деталі: Відзначається, що західні партнери України побоюються, що операція з повернення Криму або Донбасу (з військової точки зору, можливо, більш легка пропозиція) може підштовхнути Росію до ескалації і навіть до застосування ядерної зброї.

Колишній командувач десантно-штурмовими військами України Михайло Забродський розповів, що операція з повернення Криму не тільки можлива, але й готувалася до 2023 року.

Проте він не зміг сказати, коли саме може розпочатися ця операція. 

Забродський також наполягає на тому, що українські військові планувальники розробили тактику, яка може спрацювати.

За його словами, Україна не має наміру вступати в безглуздий лобовий штурм Криму: "Існують інші "цікаві" можливості для маневру загальновійськовими силами, з використанням сухопутних військ, морських десантів і повітряних атак".

Російському морському і повітряному домінуванню можна перешкодити за допомогою "асиметричних трюків".

Він додав, що атаки українських безпілотників на Чорноморський флот наприкінці жовтня, пошкодження флагманського корабля "Адмірал Макаров" та руйнування частини Керченського мосту стали прикладами мислення України: "Ми здивуємо людей - і багато разів - знову".

Політичні лідери в Києві в приватних розмовах визнають, що повернути Донбас і Крим буде складніше.

Вони визнають, що значна частина населення там залишається вороже налаштованою до Києва.

Операція з повернення Криму, ймовірно, наштовхнеться на партизанський опір з боку проросійських сил.

Українське командування стримане щодо своїх наступних кроків.

Джерела у ЗСУ кажуть, що "нічого не виключено", в тому числі і операції на території, захопленої Росією до 24 лютого.

Дороги, що ведуть до Криму, зараз знаходяться в межах досяжності українських вогневих засобів, включаючи "Himars", які ускладнили російську логістику.

Призначена Росією влада в Криму готується до наземної атаки, віддаючи накази про будівництво нових укріплень і траншей, а також оголошуючи надзвичайний рівень загрози в декількох частинах півострова.

Місцеві жителі Джанкоя повідомляють, що окопи будуються поблизу авіабази.

Першочерговим завданням для України залишається руйнування Кримського мосту, що з'єднує материкову частину Росії з Кримом.

Російські військові теж це розуміють і відповідно розробили і укомплектували оборонні лінії.

Джерело у військовій розвідці впевнене, що структурні переваги України, насамперед, її здатність організовувати високомобільні раптові атаки та розривати лінії постачання, переважатимуть.

"Ми демонстрували на кожному етапі, що наша тактика і акцент на логістику є правильними. Ми покажемо це знову", - говорить джерело.

У виданні зазначають, що спроба повернути Крим буде дорого коштувати у військовому плані і призведе до розколу з союзниками.

ТЕМИ: КРИМОКУПАЦІЯЗБРОЙНІ СИЛИ

Погрожував і морив голодом: російський сержант катував у Катюжанці ветеранів АТО

ОЛЕНА РОЩІНА  ПОНЕДІЛОК, 28 ЛИСТОПАДА 2022, 17:59

683

https://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_fb.svghttps://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_twitter.svg0https://www.pravda.com.ua/images/v6/ico_comments.svg

Українські правоохоронці заочно повідомили про підозру російському сержанту, який катував колишніх учасників АТО у Катюжанці під час окупації Київщини.

Джерело: Офіс генерального прокурора України

Деталі: За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Київської обласної прокуратури встановлено та повідомлено про підозру сержанту 83 окремої гвардійської десантно-штурмової бригади Міноборони РФ за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний у лютому-березні 2022 року під час тимчасової окупації села Катюжанка Вишгородського району проводив обшуки будівель в населеному пункті. 

Озброєний окупант незаконно затримав двох чоловіків – колишніх учасників АТО. Він погрожував їм вбивством і вимагав повідомити інформацію про розташування позицій ЗСУ. 

Також його цікавило місце перебування учасників АТО, працівників правоохоронних органів та проукраїнськи налаштованих громадян.

Військовослужбовець РФ змусив чоловіків спуститися до підвалу місцевої школи, на території якої розташовувалось приміщення для катування затриманих людей. 

Там впродовж декількох днів продовжувався незаконний допит потерпілих з метою одержання інформації. Їм погрожували розстрілом, били та катували, не давали їжу і воду.

ТЕМИ: КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬОКУПАЦІЯВІЙНАРОСІЯ

Home

Новина дня

Влада США заборонила ввезення в країну нового телекомунікаційного обладнання від таких китайських компаній, як Huawei, Dahua, Hangzhou, Hyteraта ZTEчерез загрозу національній безпеці. Про це пише Bloomberg.

Федеральна комісія зі зв’язку ухвалила нові правила 25 листопада. Крім заборони на продаж таких техногігантів, як Huaweiта ZTE, під санкції потрапили і виробники обладнання для відеоспостереження DahuaTechnologyCo, HangzhouHikvisionDigitalTechnologyCoLtdта телекомунікаційної компанії HyteraCommunicationsCorp. Ltd.

“Нові правила є важливою частиною наших постійних дій щодо захисту американського народу від загроз у національній безпеці, пов’язаних з телекомунікаціями”, – заявила глава Федеральної комісії зв’язку Джесіка Розенворселі.

See also

В Україні з`являться ЦНАПи нової формації

Штайнмаєр привітав намір Бундестагу визнати Голодомор геноцидом

ПОНЕДІЛОК, 28 ЛИСТОПАДА 2022, 19:14

0

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр привітав намір Бундестагу визнати Голодомор в Україні та кваліфікувати його як геноцид українського народу.

Про це він сказав в інтерв'ю DW, пише "Європейська правда".

"Це була свідома стратегія сталінського режиму в 1932 і 1933 роках, щоб дозволити частині населення тодішнього Радянського Союзу померти від голоду", - сказав Штайнмаєр.

Німецький президент додав, що він "дуже, дуже вдячний" за те, що парламент вирішив ухвалити таке рішення.

Раніше стало відомо, що чотири фракції Бундестагу - партії "світлофорної коаліції" та ХДС - готові підтримати резолюцію з визнанням Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.

У тексті Голодомор визнають геноцидом та ставлять в один ряд з іншими злочинами проти людяності XXсторіччя, у тому числі Голокостом. 

Резолюцію мають винести на голосування 30 листопада, розгляд почнеться о 18:00 з дебатів, які триватимуть близько 40 хвилин. Стежити за голосуванням можна буде у трансляції на сайті Бундестагу.

 

У Зеленського озвучили кількість загиблих українських бійців у війні з РФ

01 грудня 2022 в 22:46 

819

все, військовий, окопФото: Getty Images | В ОП озвучили кількість загиблих українських військових

Окрім того, радник ОП Михайло Подоляк озвучив думку, що кількість загиблих серед мирного населення за дев'ять місяців після повномасштабного вторгнення ЗС РФ в Україну становлять вже значно більше ніж 20 тисяч.

За дев'ять місяців повномасштабної війни з Росією Збройні Сили України втратили близько 13 тисяч військових. Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

"У нас є офіційні оцінки Генерального штабу, є офіційні оцінки, про які говорить Верховний головнокомандувач. І вони у нас становлять від 10 до 12,5-13 тисяч загиблих", — сказав Подоляк.

Радник глави Офісу президента також озвучив приблизну кількість загиблих серед мирного населення.

За його словами, кількість жертв серед цивільного населення України склала понад 20 тисяч і ця цифра може виявитися дуже суттєвою.

Зазначимо, що раніше Міністерство оборони України чітко заявило про свою позицію щодо оприлюднення у пресі інформації про загиблих та поранених військових. У відомстві зазначили, що ця інформація залишатиметься закритою до завершення воєнного стану в країні.

Нагадаємо, раніше радник Офісу президента України Олексій Арестович спростував дані про 100 тисяч убитих військових ЗСУ. Радник ОП згадав дані Валерія Залужного за серпень про 9 тисяч загиблих українських солдатів. З того часу показник не сильно змінився, співвідношення втрат із російською стороною — 1:7.

Фокус також писав про те, що голова Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн сказала, що з 24 лютого загинули понад 20 тисяч мирних громадян та 100 тисяч військовослужбовців України. Крім того, фон дер Ляєн озвучила розмір завданих Україні збитків. За її словами, руйнування внаслідок війни в країні оцінюються у 600 мільярдів євро.

РНБО просить законодавчо заборонити роботу УПЦ МП в Україні

РНБО доручила уряду почати процедуру заборони пов'язаних з РФ релігійних організацій

Суспільство — Юрій Братюк, 23:01, 1 грудня 2022 221 0

фото з відкритих джерел

Рада національної безпеки та оборони України на засіданні 1 грудня доручила Кабінету міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити в Україні діяльність релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії, – насамперед, ідеться про Українську православну церкву Московського патріархату. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців.

РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій. Державній службі з етнополітики та свободи совісті – забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Також доручено забезпечити перевірку наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

По-четверте, усім органам, до компетенції яких належать питання у сфері забезпечення національної безпеки, – активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України і застосувати персональні санкції – прізвища будуть оприлюднені невдовзі.

За словами Зеленського, зараз потрібно підвищити статус і посилити можливості Державної служби з етнополітики та свободи совісті."Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави", – сказав президент.

Іспанський виробник зброї для України отримав посилку з вибухівкою

Світ — Володимир Пиріг, 08:41, 1 грудня 2022 6457 0

Посилку з, ймовірно, вибуховим пристроєм 30 листопада отримало не лише посольство України в Мадриді, а й іспанська компанія Instalaza. Вона виробляє зброю, яка постачається зокрема в Україну, повідомила іспанська медіакомпанія Cope.

Поліція з’ясовує, чи є зв'язок між посилкою з вибухівкою, відправленою вдень 30 листопада в посольство України в Мадриді, з посилкою, яку отримала сарагоська збройова компанія Instalaza. Джерела у Міністерстві внутрішніх справ Іспанії повідомили журналістам, що незадовго до 19:00 у компанії було виявлено підозріле поштове відправлення.

Правоохоронці прибули на місце та провели контрольовану детонацію. Слідчі вивчають пристрій, що вибухнув, і оцінюють, чи є зв'язок між цією подією та інцидентом в посольстві України в Мадриді.

Instalaza– збройова компанія, яка з 1943 року проектує й виготовляє військове піхотне спорядження та експортує свою продукцію у більш ніж 35 країн. Компанія виробляє ручні протитанкові гранатомети та прилади нічного бачення. У березні цього року Іспанія відправила до України 1370 гранатометів С-90 та Alcotánразом із партією ручних кулеметів та 700 000 набоїв різного калібру.

30 листопада в українському посольстві в Мадриді пролунав вибух. Постраждав співробітник, який відкривав посилку. Пакунок було відправлено на ім'я самого посла. На ній не було зворзворотної адреси й вона не була схожа на пошту, яку зазвичай надсилають дипломатам.