Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


25.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події листопад 2022 - грудень.2022 (5 частина)

17:50 02-02-2023


Редакционная строка

Данілов відповів на заяви Макрона про гарантію безпеки Росії: українська кров на руках Путіна

Лілія Рагуцька

Лілія Рагуцька

War

4.12.2022 13:25

https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-circle.svg1https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-messanger-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/telegram-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/twitter-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/common/letter-dark.svg

Читать на русском

Данілов відповів на заяви Макрона про гарантію безпеки Росії: українська кров на руках Путіна

В Україні відреагували на заяву президента Франції Еммануеля Макрона щодо необхідності надання Росії "гарантій безпеки". Київ обурений розмовами про те, що держава-терорист, яка вбила тисячі українців та стерла з лиця землі цілі міста та села, замість трибуналу має відбутися підписанням якоїсь угоди з "гарантіями".

Гарантувати слід безпеку світу від Росії, а єдина запорука того, що Росія більше не нападатиме на інші країни, полягає у повній денуклеаризації та демілітаризації держави-агресорки. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Реагуючи на заяву Макрона щодо того, що світ може надати "гарантії безпеки" Росії та її правлячому режимові в обмін на виведення російських військ з України, Данілов нагадав, що Росія вбила тисячі українців у ході своєї жорстокої та неспровокованої війни проти нашої держави.

"Країні-терористу та вбивці хочуть надати гарантії безпеки? Замість Нюрнбергу – підписання угоди з РФ і рукостискання? Українська кров на руках Путіна не завадить businessasusual? Дивна логіка підкилимної дипломатії, час якої скінчився", – обурився секретар РНБО.

Якщо вже й вести розмову про гарантії безпеки, то вони потрібні не агресору, а світові, який потерпає від агресії Росії.

"Питання – гарантувати безпеку світу від т.зв. Росії, а не навпаки. Досвід Будапешта вам на допомогу. Коли ти беззбройний, ти не становиш загрозу. Ми, на жаль, знаємо. Денуклеаризована й демілітаризована т.зв. Росія – найкраща гарантія миру для Європи та світу", – наголосив Данілов.

Водночас посадовець зауважив, що певну гарантію путінський режим усе ж таки неодмінно отримає.

"Єдина гарантія – це гуманізм європейської судової системи, після вироку в Гаазі не передбачено смертної кари", – додав Данілов.

 

Нагадаємо, напередодні, 3 грудня, президент Франції Макрон знову заговорив про "гарантії безпеки" для Росії. На думку глави держави, світ має продумати "гарантії безпеки" для Росії на випадок, якщо вона забере свої війська з України.

Макрон вважає, що Путін дуже боїться нападу НАТО, тому одночасно з тим, як захистити західні країни від російської агресії, на його думку, у західних лідерів має боліти голова також про те "як дати гарантії Росії того дня, коли вона повернеться за стіл переговорів".

Водночас 1 грудня стало відомо, що Франція починає роботу над створенням спецтрибуналу для Росії. Як підготовка майбутнього трибуналу, де на лаві підсудних за злочини в Україні мають опинитися злочинці на чолі з Путіним, поєднується з ініціативою Макрона щодо "гарантій безпеки" – наразі незрозуміло

Ліквідувати УПЦ (МП) не менш складно, ніж здерти погони ФСБ з духовенства російської церкви

Орест Сохар

Орест Сохар

3.12.2022 10:12

1 хвилина

25,5 т.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-circle.svg156https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-messanger-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/telegram-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/twitter-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/common/letter-dark.svg

Читать на русском

Ліквідувати УПЦ (МП) не менш складно, ніж здерти погони ФСБ з духовенства російської церкви

РНБО ініціювала заборону українського філіалу Гундяєва. Що далі?

Враження перше: ліквідувати УПЦ (МП) не менш складно, ніж здерти генеральські погони ФСБ з вищого духовенства російської церкви.

Перш ніж Кабмін клопотатиме перед Радою про законодавчу заборону, Держслужба з етнополітики має надати церковно-канонічну оцінку зв'язку УПЦ МП із центром у Москві. На це підуть місяці.

УПЦ (МП) не є юридичною організацією. Просто вивіска. Закривати доведеться кожну парафію, яких понад 12 тисяч.

Припинити діяльність церковної організації можна лише через суд, - так говорить закон. Уявіть кількість судів, які мають відбутися, і кількість доказів, які потрібно зібрати по кожній парафії. Тому треба змінювати законодавство.

Держава може забрати в УПЦ лише культові споруди, що мають історичне та культурне значення і перебувають у державній власності та передані в оренду… як уже переводять Києво-Печерську Лавру до складу ПЦУ.

Також силовикам дані вказівки криміналізувати підтримку "руського міра" і карати його апологетів.

Враження друге. Майбутнє єдиної церкви залежить від того, наскільки грамотно депутати ВР пропишуть законопроєкт про заборону УПЦ (МП). Адже чимало запитань зависли у повітрі:

– Чи проходитимуть "батюшки" процедуру люстрації, і чи дадуть покаянним "перевзутися?

– Як вирішуватиметься доля майна, що належить місцевим релігійним громадам?

– Якою взагалі буде доля українського філіалу РПЦ: він постане з попелу після невеличкого ребрендингу чи всім буде одна дорога - до ПЦУ.

Тому рішення про заборону УПЦ (МП) - це ще не перемога, а крок до неї. Хоча важливий крок.

Не пропустіть головного. Підписуйтеся на "Орестократію".

У Пентагоні пояснили корінну причину нападу Путіна на Україну і весь демократичний світ

Марина Ліснічук

Марина Ліснічук

War

4.12.2022 08:52

119,1 т.

https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-circle.svg88https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-messanger-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/telegram-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/twitter-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/common/letter-dark.svg

Читать на русском

 

Міністр оборона США Ллойд Остін заявив, що війна російського диктатора Володимира Путіна проти України й усього демократичного світу не є наслідком розширення НАТО. Вона стала причиною його розширення, і тепер через дії Кремля Європа має справи з найбільшою кризою безпеки від часів закінчення Другої світової.

Про це він сказав на Форумі національної оборони ім. Рейгана в Сімі-Веллі. Глава Пентагону додав, що російські окупанти цілеспрямовано жорстко атакують мирних українців, передає Reuters.

"З навмисною жорстокістю Росія ставить під приціл мирних жителів і цивільні цілі. Російські напади призвели до загибелі дітей, руйнування шкіл і розгрому лікарень", – наголосив американський високопосадовець.

Він також зазначив, що Кремль намагається сильніше втягнути США у війну, проте "Вашингтон не буде втягнутий у війну Путіна.

Остін відкинув звинувачення Москви у створенні загрози національній безпеці РФ із боку Північноатлантичного альянсу. Він наголосив, що з моменту повномасштабного вторгнення на територію України Росія неодноразово змінювала риторику щодо причин і цілей війни. Однією з тих, які висловлювалися найчастіше, було "розширення НАТО до небезпечних для РФ масштабів".

Але наближення Альянсу до кордонів РФ є наслідком розв’язаної Путіним війни, а не навпаки, вважає глава Пентагону. Він додав: навіть попри те, що Росія є членом Ради Безпеки ООН, вона веде жорстоку війну і цілеспрямовано намагається "знищити демократію для більш ніж 43 мільйонів людей".

За словами глави оборонного відомства США, звинувачення у створенні загрози для національної безпеки Російської Федерації, які лунають з боку Кремля на адресу НАТО, є необґрунтованими і суперечать реальному стану справ. Остін наголосив, що наближення Альянсу до кордонів РФ відбулося саме через розв’язану Путіним війну.

"Росію не провокували, їй не погрожували, на неї не нападали. Натомість, одна людина обрала війну. Путінська війна не є наслідком розширення НАТО – вона є причиною розширення НАТО, і тепер через тугу Кремля за зниклою імперією Європа зіткнулася з найбільшою кризою безпеки від часів закінчення Другої світової війни", – висловився очільник Пентагону.

Він нагадав, що НАТО посилило східний фланг у Європі, а США збільшили кількість своїх військових на континенті до 100 тисяч (раніше було близько 80 тис.). Остін додав, що Альянс не буде безпосередньо втягнуто у війну, але союзники підтримуватимуть Україну до переможного кінця.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у середу, 7 грудня, сенатори США проведуть секретний брифінг щодо надання військової допомоги Україні. На ньому буде порушено питання позиції Білого дому, який наполягає на виділенні $37 млрд на додаткове постачання української армії.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatelта Viber. Не ведіться на фейки!

Иудаисты

4 грудня 2022, 13:15 • Вікторія Данильченко • 26355

В Ірані заявили про ліквідацію поліції моралі на тлі протестів

 

Поліція моралі, що офіційно називалася «патрулем поведінки», була заснована в 2006 році за президента Махмуда Ахмадінежада

Поліція моралі, що офіційно називалася «патрулем поведінки», була заснована в 2006 році за президента Махмуда Ахмадінежада

Іран ліквідував поліцію моралі на тлі масових протестів, що тривають понад два місяці, заявив генеральний прокурор країни.

Іранське державне інформаційне агентство IRNA4 грудня процитувало Мохаммада Джафара Монтазері, який сказав, що «поліція моралі не має нічого спільного з правосуддям». Монтазері відповідав на запитання, «чому ліквідують поліцію моралі».

Монтазері також заявив, що уряд може переглянути закон, який наказує жінкам обов’язкове носіння хіджабу. За його словами, зараз це питання обговорюється спільно парламентом та Міністерством юстиції, рішення може бути винесене за один-два тижні.

Протести в Ірані почалися 16 вересня після повідомлення про смерті 22-річної Махси Аміні у лікарні, куди її привезди з черепно-мозковою травмою з поліцейського відділку. Тегеран, 19 вересня

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Протести в Ірані: чому розпочалися, чого хочуть протестувальники

 

Раніше офіційні особи Ірану не допускали можливості, що вимоги протестувальників можуть бути виконані.

У розпалюванні протестів іранська влада звинувачувала США, Ізраїль, пов’язані з ними «терористичні та сепаратистські групи», а також курдських опозиціонерів, які базуються в Іраку.

Поліція моралі, що офіційно називалася «патрулем поведінки», була заснована в 2006 році за президента Махмуда Ахмадінежада. Її співробітники стежили за дотриманням іранцями, насамперед жінками, «правил скромності» і носіння хіджабу. Іранки багаторазово свідчили про грубість та образи з боку патрульних.

Іранські школярки знімають хустки на знак протесту, 3 жовтня

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Іран: до протестів долучаються школярки та студентки

 

Протести в Ірані розпочалися у вересні після загибелі 22-річної Махси Аміні з курдської меншини. Аміні була затримана поліцією моралі за розпущений хіджаб; з поліцейської дільниці її відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла. Протестувальники вважають, що причиною її смерті стало побиття.

Іранці по всій країні, включаючи столицю Тегеран, третій місяць продовжують виступати проти поліцейського насильства і ширше проти боротьби іранської влади з інакодумством, за повалення нинішнього голови держави аятоли Алі Хаменеї та за демократизацію країни.

Поліція жорстоко переслідує демонстрантів. За даними організації з прав людини в Ірані (IHR), що базується в Осло, в ході протестів понад 400 людей, у тому числі кілька десятків неповнолітніх, були вбиті урядовими військами по всій країні. 14 листопада іранський суд ухвалив перший смертний вирок учаснику протестів.

Протести в Ірані, ілюстративне фото

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

В Ірані заарештували племінницю Хаменеї після засудження нею режиму – брат

Росія вкрала на окупованих територіях України пшениці на $1 мільярд – NASA

Володимир Пазій

Володимир Пазій

Економіка

4.12.2022 14:10

861

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-circle.svg0https://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/facebook-messanger-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/telegram-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/social/twitter-blue.svghttps://cdn.obozrevatel.com/core/img/icons/common/letter-dark.svg

Читать на русском

Країна-терористка Росія зібрала пшениці на тимчасово окупованих територіях України на $1 млрд. З непідконтрольних нашій державі територій зібрано майже 6 мільйонів тонн пшениц.

Було зібрано близько 88% озимих культур, посіяних на окупованих територіях, а незібрані площі були переважно вздовж лінії фронту. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на дослідженням із використанням супутникових зображень програми NASA. 

Російські кораблі експортували частину зібраного зерна до країн, включаючи Лівію та Іран, але важко оцінити загальні обсяги. Справа в тому, що вантажовідправники приховують походження вантажів. Росія заперечує крадіжку зерна, але офіційні особи публічно заявляють про відновлення поставок зерна з окупованих портів.

Головний прокурор Швейцарії, провідного центру торгівлі сировиною, попередив, що комерціалізація награбованої сировини може бути військовим злочином. Найбільший український виробник HarvEastзаявив, що всі озимі культури, які він висадив на своїх землях у Донецькій області, зібрали окупанти цього літа.

"Цього року озима пшениця дала дуже високий урожай для цього регіону завдяки сприятливим погодним умовам. Все, що збирали на наших полях, розкрадали і вивозили з України", – сказав генеральний директор HarvEastДмитро Скорняков. 

Раніше повідомлялося, що з окупованих районів України вивозили не лише зерно, а й насіння соняшнику. Їх доставляли на російські заводи, де із краденого українського насіння робили олію.

Йдеться про постачання як мінімум на 7 російських маслозаводів у Ростовській та Воронезькій областях, а також у Краснодарському краї.

Як з'ясували в BBC, оголошення про вивезення насіння публікують, зокрема, у закритому чаті в WhatsAppна 500 учасників. При цьому, за даними журналістів, організатори вивезення наголошують, що йдеться про "не викрадену" продукцію, а про "підконтрольну військово-цивільній адміністрації".

Як повідомляв раніше OBOZREVATEL, Україна розпочала експорт зерна нового врожаю, що допомагає знизити світові ціни на продовольство. Сам урожай цього року постраждав через війну, а відключення електроенергії погано позначаються на експорті продовольства, проте Україна залишається однією з головних житниць на планеті.

 

У Великобританії завершилися військові тренування українських бійців

Їх проводили канадські інструктори в координації з армією Сполученого Королівства.

Віра ПерунВіра Перун, Авторка новин

LB.ua в Google News

У Великобританії завершилися військові тренування українських бійців

Фото: Facebook/Генштаб ЗСУ

У Великобританії завершилася остання у 2022 році серія тренувань для українських військових.

Про це йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ у Facebook.

 

Ці навчання стартувала в середині літа. Їх проводили інструктори Збройних сил Канади операції UNIFIERUK(канадська військова місія з навчання та розбудови потенціалу в Україні) у тісній координації з британською армією. 

"Повернувшись у конфлікт, українські солдати використають на практиці важливі уроки, які вони засвоїли з права збройних конфліктів, тренувань з надання допомоги та евакуації поранених на полі бою, надання першої медичної допомоги, польових умінь, стрільби, убезпечення та розпізнавання вибухової загрози, а також навчання веденню бою як у міських умовах, так і в окопах", - розповіли в Генштабі.

Канада відновить навчальну програму для українських бійців у січні 2023 року. Під час операції UNIFIERкраїна надішле до Сполученого Королівства понад 220 своїх військовослужбовців. Більшість з них працюватимуть інструкторами.

В українському командуванні додали, що UNIFIERстартувала в 2015-му, а цьогоріч її розширили і продовжили до 2025 року. Наразі під час місії підготували понад 33 000 військовослужбовців Збройних сил України.

Нагадаємо, Велика Британія надала партію зимового спорядження українським військовим.

У листопаді Євросоюз офіційно оголосив про запуск Місії військової допомоги українським військовослужбовцям. Ця програма діятиме 24 місяці, в її межах навчатимуться 15 000 військових.

Читайте головні новини LB.uaв соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram

ТЕМИ: ВЕЛИКОБРИТАНІЯКАНАДАВІЙСЬКОВІ НАВЧАННЯВІЙНА З РОСІЄЮ

 

WSJ: США перепрограмували установки HIMARS, щоб Україна не могла запускати ракети по росії

Маркіян Климковецький

05 Грудня 2022 20:22

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.hromadske.ua/posts/278200/1-14thfarconductshirainexerciseaspartofdefender-europe22dvids7232028jpg/large.jpgІлюстративе фото: HIMARSпід час навчань DEFENDER-Europe, 24 травня 2022 року

WikimediaCommons

Сполучені Штати перепрограмували свої реактивні системи залпового вогню HIMARS, які передали Україні, щоб їх не можна було використати для обстрілу далекобійними ракетами по території росії.

Про це пише TheWallStreetJournalз посиланням на неназваних посадовців США.

Як зазначає видання, в Адміністрації президента Джо Байдена кажуть, що це запобіжний захід для зменшення ризику війни Вашингтона з москвою.

Від червня США передали Україні 20 систем HIMARSта велику кількість ракет до них із дальністю в майже 80 кілометрів. ЗСУ використовують їх для ударів по російських складах боєприпасів та палива, а також командних пунктах і базах зберігання техніки на окупованих територіях.

Але передані Україні установки мають унікальну функцію, яка не дозволяє їм стати ще більш потужними бойовими системами, зазначає видання. За словами представників США, у Пентагоні модифікували ці HIMARS, щоб вони не могли запускати ракети великої дальності, наприклад, ATACMS, які можуть летіти на 300 кілометрів.

США утрималися від постачання Україні ракет великої дальності ATACMS. Але модифікації гарантують, що Україна не зможе використовувати американські установки HIMARSдля стрільби цими ракетами, навіть якщо Київ придбає їх в інших країн. Також Україна не зможе використовувати ці системи для стрільби іншими типами ракет більшої дальності.

WSJпише, що ці нерозголошені модифікації відображають побоювання американських посадовців щодо того, що Україна може перестати виконувати свою обіцянку не завдавати ударів по території росії зі зброї, наданої Штатами.

читайте також

У Латвії заявили, що Україні треба дозволити завдавати удари по військових об'єктах у росіїCNN: Україна просить США надати ракети ATACMSз умовою погоджувати цілі

Більше про:ATACMSHIMARSthe wall street journalракетиозброєнняСША

Зараз читають

 

Міноборони рф визнало удари по своїх військових аеродромах. Звинувачує Україну

05 Грудня 2022 19:28

Важливо

В Одесі викрили групу, яка контролювала витрати міста та порядок денний міськради

05 Грудня 2022 19:04

Важливо

росіяни випустили по Україні 70 ракет. Понад 60 із них збила ППО — Повітряні сили

05 Грудня 2022 17:43

Оксфордський словник обрав три головні слова 2022 року. Серед них є вислів, пов'язаний з Україною

05 Грудня 2022 17:47

У кремлі заявили, що путін проїхався Кримським мостом

05 Грудня 2022 16:33

Повітряні сили: окупанти провели три хвилі атак зі стратегічних бомбардувальників та кораблів

05 Грудня 2022 16:19

Всі новини

 

Война рф против Украины: 15 тысяч граждан считаются пропавшими без вести

20:29 | 05.12.2022

https://flot2017.com/wp-content/uploads/2022/12/160095-scaled-1-696x464.jpg

Из-за полномасштабной российской вооруженной агрессии в Украине 15 тысяч человек считаются пропавшими без вести.
Об этом в Facebook сообщил уполномоченный по правам человека Дмитрий Лубинец.

«В связи с полномасштабной вооруженной агрессией россии против Украины 15 000 человек пропали без вести. Вы только представьте: судьба тысяч людей неизвестна. Кого-то из них уже, возможно, нет в живых. Их всех ищут родные и безграничные страдания в семьях» от неизвестности. Родные ждут хорошую весть. Ждут с надеждой в сердце», — написал он.

Напомним, ранее «Флот 2017» сообщал, что с начала полномасштабного вторжения около 2,8 млн украинцев были вынуждены уехать или были депортированы на территорию россии.

Также сообщалось, что незаконно депортированных российской федерацией из Украины граждан будут пропускать в страну без документов.

 

Уровень угрозы вырос: в ВСУ прокомментировали мобилизацию в россии

18:34 | 05.12.2022

 

 

 

 

https://flot2017.com/wp-content/uploads/2022/12/4_armyinform_com_ua_650x410.jpg

Уровень угрозы для Украины вырос на фоне мобилизации в россии, в рамках которой призвали около 310 тысяч человек.

Об этом сообщает РБК-Украина со ссылкой на интервью командующего Сухопутными войсками ВСУ Александра Сырского в эфире телемарафона.

«Такое количество (310 тысяч мобилизованных рф) увеличило нам угрозу. Это не просто слова, это новые бригады, новые батальоны, прошедшие подготовку. Это пополнение, которого так ожидала российская армия, потому что она была фактически истощена», — отметил он.

Также Сырский рассказал, что новообразованные российские подразделения имеют лучший уровень подготовки, чем те, которые были отправлены на фронт в первые дни полномасштабного вторжения.

Напомним, ранее «Флот 2017» сообщал, что россияне готовят полномасштабную мобилизацию мужчин в армию россии на оккупированной территории Запорожской области.

Также сообщалось, что матери мобилизованных из Кубани едут в Москву на протест.

 

Скільки у світі ядерних реакторів та скільки років вони працюють

СВІТ

 5 грудня 2022, 17:50

Читать на русском

У Міжнародному агентстві з атомної енергії сподіваються до кінця року досягти угоди щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС. Починаючи з серпня, російські окупанти регулярно обстрілюють станцію, через що вона вперше в історії була повністю відключена та отримала пошкодження інфраструктури, що потрібна для запуску двох енергоблоків. АЕС в Енергодарі, нагадаємо, є найбільшою в Європі, в експлуатації на ній п'ять із шести енергоблоків. Усього в Україні 15 ядерних реакторів, середній вік яких становить близько 33,4 років. Скільки ядерних реакторів в інших країнах – на інфографіці «Слово і діло».

 

В Україні функціонують 15 ядерних реакторів, їхній середній вік понад 33 роки. Як у інших країнах – на інфографіці.

Скільки у світі ядерних реакторівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Загалом у всьому світі розташовано 411 ядерних реакторів (104 з них у країнах Європейського союзу), середній вік яких становить 31 рік.

По одному ядерному реактору експлуатується в Нідерландах (49 років), Вірменії (42,5 роки), (Словенії 40,7 років), Ірані (10,8 років), Білорусі (1,7 років).

У США працюють 92 ядерні реактори, їхній середній вік трохи більше 41 року. У росії в експлуатації 37 ядерних реакторів, їм у середньому менше 30 років.

59 ядерних реакторів працює у Франції (в середньому трохи більше 37 років), 55 – у Китаї (9 років), 24 – у Південній Кореї (близько 22 років), 19 – в Індії (24,2 роки), 17 – у Канаді. (У середньому 39 років), 10 – у Японії (31,4 року).

По два ядерні реактори функціонують у Південній Африці, Болгарії, Бразилії, Мексиці, Румунії, ОАЕ.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як часто росія обстрілювала Запорізьку АЕС (станом на середину жовтня).

Також ми писали, як діяти у разі ядерного вибуху

 

Китай до 2035 року може майже вчетверо збільшити кількість своїх ядерних боєголовок – Пентагон

СВІТ

 30 листопада 2022, 09:14

Читать на русском

 

Китай збільшує свої ядерні сили набагато швидше, ніж передбачали США. До 2035 року країна може мати вже півтори тисячі ядерних боєголовок.

Фото: AFP

Китай нарощує свої ядерні сили і готується до 2035 року майже вчетверо збільшити кількість боєголовок, що є у нього, швидко скорочуючи відставання від США.

Про це йдеться у звіті Пентагону за 2022 рік China Military Power, повідомляє CNN та AP.

Звіт заснований на минулорічному попередженні військових про те, що Китай нарощує свої ядерні сили набагато швидше, ніж передбачали США.

https://media.slovoidilo.ua/media/publications/17/165773/165773-1_medium.jpg«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнутіПорівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.26 вересня 2022, 09:00

У минулому році Пентагон заявив, що кількість китайських ядерних боєголовок може збільшитися до 700 протягом шести років і може перевищити 1000 до 2030 року. Однак у новому звіті йдеться, що зараз Китай має близько 400 ядерних боєголовок, і це число може зрости до 1500 до 2035 року.

Для порівняння Сполучені Штати мають 3750 активних ядерних боєголовок.

У звіті йдеться, що в 2021 році Китай також провів 135 випробувань балістичних ракет, що більше, ніж решта світу разом узятий.

Згідно з звітом, Китай має постійну армію чисельністю майже 1 мільйон солдатів, найбільший військово-морський флот у світі за кількістю кораблів і треті за величиною військово-повітряні сили у світі.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки боєголовок є в наявності у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Також ми вивчили ядерні доктрини цих країн та розібралися, у яких випадках вони можуть застосувати ядерну зброю.

«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнуті

ПОЛІТИКА

 26 вересня 2022, 09:00

Росія в особі володимира путіна та кремлівських пропагандистів знову погрожує всьому світу ядерною зброєю. Путін заявив, що у відповідь на «зазіхання на територіальну цілісність» рф застосовуватиме для захисту «всі доступні засоби». У світі засудили небезпечну риторику диктатора, нагадавши, що ядерну зброю має не тільки росія, але переможця у такій війні не буде. Зараз до так званого ядерного клубу входять дев'ять держав: США, росія, Китай, Франція, Велика Британія, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль (неофіційно). На інфографіці «Слово і діло» – порівняння їхніх ядерних потенціалів. Відразу обмовимося, точної статистики щодо кількості ядерних боєголовок немає – держави вважають за краще не розкривати ці дані. Тому можна оперувати лише приблизними оцінками міжнародних організацій.

 

Порівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

Порівняння ядерних потенціалів країнСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

 

Порівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

Розгорнуті стратегічні боєголовки ядерних країнСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За оцінкою Федерації американських учених, станом на початок 2022 року у світі налічується сумарно 12,7 тисяч ядерних боєголовок. Понад 9,4 тисяч перебувають на військових складах, решту боєголовок було виведено з експлуатації, але вони все ще чекають на демонтаж.

З 9 тисяч 440 боєголовок, які є на військових складах, близько 3 тисяч 730 розгорнуті у складі оперативних сил. Приблизно 2 тисячі американських, російських, британських та французьких боєголовок (із усіх розгорнутих) перебувають у стані підвищеної готовності та готові до використання у найкоротші терміни.

Найбільший ядерний запас має росія – приблизно 5 тисяч 977 боєголовок, щоправда з них близько півтори тисячі знято з експлуатації або чекає на демонтаж. Розгорнуто у рф 1588 стратегічних боєголовок.

На другому місці США, які поступово скорочують свій ядерний потенціал, – 5 тисяч 428 ядерних боєголовок. Близько 1720 з них знято з експлуатації або підлягає демонтажу, 1644 – розгорнуто.

Серед європейських країн ядерним арсеналом володіють лише Франція та Велика Британія. На озброєнні Франції є 290 ядерних боєголовок (280 розгорнуто), Британії – 225.

На озброєнні Китаю є 350 ядерних боєголовок. Майже однаковий ядерний потенціал у Пакистану та Індії – 165 та 160 боєголовок відповідно.

Ізраїль ніколи не підтверджував, але й не спростовував наявність ядерної зброї, ведучи політику «непрозорості». Але за оцінками експертів, країна має близько 90 ядерних боєголовок.

Північна Корея з 2005 року відкрито веде програму створення ядерної зброї, а цього року офіційно проголосила себе ядерною державою. На озброєнні КНДР має 20 боєголовок.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, США протягом кількох місяців відправляли до москви приватні повідомлення, попереджаючи керівництво росії про «серйозні наслідки», які потягне застосування ядерної зброї.

Військовий експерт вважає, що якщо Україна розгромить окупаційні війська та здобуде впевнену перемогу на полі бою, у росії можуть відібрати її ядерний арсенал.

Раніше було названо три сценарії, як путін може застосувати тактичну ядерну зброю.

Папа Римський прокоментував погрози путіна щодо застосув

ання ядерної зброї

СВІТ

 21 вересня 2022, 17:30

Папа Римський назвав «божевіллям» заяву президента росії владимира Путіна щодо можливого застосування ядерної зброї у війні проти України.

Папа Римський назвав «божевіллям» заяву президента росії владимира Путіна щодо можливого застосування ядерної зброї у війні проти України.

Про це заявив понтифік під час своєї сьогоднішньої промови перед людьми на площі Святого Петра у Ватикані, пише CNN.

«Ця трагічна війна (війна в Україні, - ред.) доводить нас до того, що деякі люди думають про ядерну зброю, це божевілля», - заявив Франциск.

https://media.slovoidilo.ua/media/publications/17/165617/165617-1_medium.jpgУ росії почалася мобілізація: як соцмережі реагують на рішення путінаРеакцію соцмереж на оголошення путіним мобілізації в росії – дивіться в добірці Слово і діло.21 вересня 2022, 13:25

Нагадаємо, Володимир Путін оголосив про мобілізацію в росії з 21 вересня. Він також заявив, що при загрозі «територіальної цілісності» росія використає «всі засоби, котрі є в розпорядженні».

Володимир Зеленський не вірить у те, що путін зможе застосувати ядерну зброю.

У свою чергу в НАТО вважають, що путін використовує небезпечну та безрозсудну ядерну риторику.