Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


17.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події - грудень.2022 (2 частина)

16:27 03-02-2023


Редакционная строка

СБУ викрила «міністрів» так званої «ДНР», які організовували депортацію українських дітей до РФ

Співробітники Служби безпеки України викрили псевдопосадовців так званої "ДНР", які причетні до організації примусового вивезення українських дітей-сиріт до Російської Федерації.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 15:52

 Про це повідомила пресслужба СБУ.

У результаті слідчо-оперативних дій було зібрано беззаперечні докази вини ще двох “посадовців” псевдодержавних утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької області.

Зловмисниками виявилися “министр здравоохранения” та “министр доходов и сборов” терористичної організації “ДНР”. За даними правоохоронців, ці двоє російських громадян входять до найближчого оточення ватажка терористів Пушиліна і завдяки йому вони були призначені до керівних лав окупаційних органів у липні цього року.

Саме вони причетні до організації примусового вивезення українських дітей-сиріт з тимчасово захоплених районів Донецької області до Росії під виглядом поїздок до дитячих таборів. Також керівник окупаційного “Минздраву займався переформатуванням медичної галузі регіону під потреби країни-агресорки.

Під час слідства встановлено, що за його вказівкою переоблаштовують місцеві лікарні у військові шпиталі для поранених російських загарбників.

До того ж, очільник “Минфину “ДНР” займається питаннями перелаштування промислових потужностей регіону для забезпечення потреб воєнно-промислового комплексу та військових угруповань РФ.

Зараз зловмисники перебувають на тимчасово окупованій території сходу України. Проте правоохоронцям вдалося встановити місця їх перебування.

 

Окупанти випустили по Україні 76 ракет, з них 60 збито – Залужний

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що, за попередніми даними, під час сьогоднішньої масованої ракетної атаки росіяни випустили по території України 76 ракет. Із них 60 було збито силами ППО.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 14:42

Про це йдеться у Telegram-каналі Залужного.

Він повідомив, під час обстрілу російські окупанти запускали ракети з районів Каспійського та Чорного морів.

Загалом було випущено 76 ракет, з яких:

Водночас силами та засобами зенітних ракетних військ Повітряних сил та ППО Сухопутних військ вдалось знищити 60 ворожих ракет.

“Ракетний терор і зухвалі спроби противника пробити протиповітряну оборону Києва не змусять нас скласти зброю. Вірте в ЗСУ!”, – наголосив Головнокомандувач українських військ.

Теги: Валерій Залужниймасований ракетний обстрілобстріли Україниракетні обстрілиросійські ракетисили ППО

 

«Колосальні інфраструктурні руйнування»: Терехов про сьогоднішні ракетні удари по Харкову

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що сьогоднішня масована ракетна атака росіян завдала "колосальних інфраструктурних руйнувань" місту. Він закликав містян набратись терпіння, адже на даний час у Харкові немає світла, води та тепла.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 14:08

 Про це йдеться у Telegram-каналі Терехова.

За його словами, сьогоднішні ракетні удари по Харкову завдали “колосальних інфраструктурних руйнувань” місту.

Перш за все серйозно пошкоджено енергетичну систему Харкова, – наголосив він.

“Наші комунальні служби разом з енергетиками вже почали ліквідовувати те, що накоїв ворог”, – зазначив очільник Харкова.

Він закликав харків’ян з розумінням та терпінням поставитись до ситуації, яка склалась.

“Я знаю, що у ваших домівках немає світла, відсутнє опалення, припинено подачу води. Прошу вас користуватися “Пунктами незламності”. Там вас забезпечать гарячими напоями, а також ви зможете підзарядити мобільні телефони”, – додав він.

Терехов наголосив, що буде зроблено все можливе, аби у найкоротші терміни відновити те, що було знищено росіянами.

Варто зауважити, що, за даними Харківської ОВА, під час ранкового масованого ракетного удару росіян по Україні 10 ворожих ракет вдарили по Харківській області. 

Теги: Ігор Тереховмасовані ракетні удариобстріл Харковаобстріли критичної інфраструктуриракетні обстрілиХарків

Букви в Google News

 

Над Києвом силами ППО збито 37 ракет із 40, випущених РФ – КМВА

Сьогодні, 16 грудня, окупанти здійснили масовану ракетну атаку по всій Україні, відтак у повітряному просторі Києва було зафіксовано 40 ворожих ракет, 37 з яких знищено.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 13:17

  Про це повідомила пресслужба Київської міської військової адміністрації.

У КМВА наголосили, що сьогодні столиця витримала одну з найбільших ракетних атак від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

“У повітряному просторі столиці було зафіксовано близько 40 ракет. З них силами ППО було знищено 37. Інформація щодо руйнувань та жертв уточнюється. Поки що відомо про одного постраждалого в Дніпровському районі, йому на місці було надано медичну допомогу без шпиталізації”, – розповіли в КМВА.

Зазначимо, що у Києві внаслідок масованих ракетних обстрілів рух метро тимчасово зупинено на всіх гілках. Зараз підземні станції працюють як укриття.

“Будь ласка, залишайтеся в укриттях! Про відновлення руху повідомимо додатково”, – наголосив мер Києва.

Крім того,  у Києві внаслідок масованого ракетного удару росіян по критичній інфраструктурі почались перебої з водопостачанням. Зараз у Києві вводяться екстрені відключення електроенергії. Під час ранкової ракетної атаки у трьох районах столиці пролунали вибухи. Мовиться про ГолосіївськийДеснянський та Дніпровський.

Згодом у столиці о 12:19 оголосили про відбій повітряної тривоги.

Теги: Kyivвипущені ракетивоєнні злочини РФобстріли інфраструктуриповномасштабна війнаППОракетні обстрілиросійсько-українська війна - наслідкиукраїнські захисники

Букви в Google News

 

Глава російського Сбербанку та голова ЦБ РФ попередили Путіна про наслідки західних санкцій за місяць до повномасштабного вторгнення – FT

За місяць до того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, найвищі економічні довірені особи президента РФ Володимира Путіна відвідали його резиденцію в Ново-Огарьово під Москвою, щоб поінформувати очільника Кремля про ймовірні наслідки західних санкцій.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 12:59

Про це повідомляє FinancialTimes.

Серед тих, хто намагався відмовити Путіна від військової ескалації навколо України – глава “Сбербанку” Герман Греф та очільниця ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна.

За даними видання, Греф підготував доповідь на 39 сторінок про катастрофічні наслідки для російської економіки у випадку посилення західних санкцій.

За місяць до початку широкомасштабного вторгнення, коли ситуація вже була напруженою, російські технократи побоювались, що Путін оголосить про визнання Росією псевдореспублік “ДНР” та “ЛНР”, що викликало б “шалену реакцію Заходу” та завдало б шкоду російській економіці.

Ельвіра Набіулліна, голова центрального банку РФ, та інші особи поділяли занепокоєння Грефа та допомогли підготувати доповідь.

У доповіді йшлось про те, що санкції Заходу призведуть до паніки на фінансових ринках та потенційно відкинуть економіку РФ на десятиліття назад.

Зазначалось, що протягом двох років ВВП Росії може впасти на 30% у доларовому еквіваленті, а інфляція змусить ЦБ підняти процентні ставки до 35%, скоротивши реальні доходи на п’яту частину.

Якість життя росіян відставатиме навіть від країн, що розвиваються, оскільки обмеження на імпорт призведуть до дефіциту не лише передових технологій, але й таких необхідних товарів, як ліки та продукти.

Коли Греф розповідав про можливі наслідки, Путін перервав його і запитав, що має зробити Росія, щоб уникнути найгірших санкцій, розповіли декілька осіб, які знають про зустріч.

Однак технократи виявились занадто боязкими, аби застерегти Путіна від військової ескалації, і не змогли змусити себе сказати йому, що він ризикує стати жертвою геополітичної катастрофи.

Греф та Набіулліна завершили зустріч з Путіним, не знаючи про подальші плани російського президента, і чи взяв він до уваги їхнє попередження.

Повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, через три дні після того, як Путін визнав сепаратистів Донбасу, перевершив їхні найгірші побоювання. Вони зрозуміли справжні наміри Путіна разом зі всім світом – після його звернення по телебаченню.

Відмова Путіна прислухатися до застережень технократів спустошила їх.

“Я ніколи не бачив [Грефа] таким. Він був повністю розчавлений, у стані повного шоку. Усі вважають це катастрофою, а він – більше, ніж будь-хто інший”, – розповіла особа, яка бачила Грефа у перші дні війни.

Через чотири дні Путін зібрав своїх технократів та почав запитувати, як пом’якшити санкції Заходу.

Набіулліна, за вбранням якої довгий час уважно стежили деякі інвестори на наявність закодованих сигналів, сиділа в чорному.

Однак коли Захід ввів жорсткі антиросійські санкції, технократи Путіна, які попереджали його про наслідки, кинулись йому на допомогу у подоланні цих санкцій. У процесі вони переконалися, що їхні власні апокаліптичні прогнози не справдилися.

У вузьких колах російської політичної еліти таких технократів, як Греф і Набіулліна, колись вважали модернізаторами, реформістською противагою силовикам, ветеранам жорстких служб безпеки, які стояли за іншим плечем Путіна.

Однак коли їм випала можливість захистити свою віру у відкриті ринки та виступити проти війни, вони відмовилися. Замість того, щоб порвати із Путіним, технократи зміцнили свою роль у сприянні йому, використовуючи свій досвід та інструменти, щоб пом’якшити удар західних санкцій і утримати економіку Росії під час війни.

Російська економіка уникла найдраматичніших прогнозів, зроблених західними економістами – і самими технократами – щодо впливу санкцій, причому цього року удар по ВВП, ймовірно, складе близько 3,5 – 5,5%.

Хоча Росію значною мірою ізольовано від глобальних банківських і платіжних систем, економіка змогла повернутися до готових замін, створених технократами.

“Економічна команда справді його врятувала. Ось чому він тримає їх поруч. Якби силовики контролювали [економіку], падіння ВВП дійсно склало б 10-15%. Він не божевільний. Ось чому він залишив їх на посадах”, – сказав колишній російський високопосадовець.

Протягом майже десяти років перебування на чолі російського центрального банку Набіулліна старанно плекала репутацію головного технократа Кремля. Вона вивела Росію з економічної кризи 2014 року, приборкала інфляцію за допомогою ультраагресивної грошово-кредитної політики та взяла на себе потужні особисті інтереси в сумнозвісно корумпованому банківському секторі.

У міру зростання напруженості із Заходом через Україну, особливо після анексії Криму в 2014 році, Набіулліна вжила заходів, щоб захистити Росію від санкцій, розробивши незалежну платіжну систему та накопичивши 643 мільярди доларів валютних резервів.

Але, за словами Олександри Прокопенко, колишньої чиновниці центрального банку, масштаби вторгнення – і нищівні західні санкції у відповідь – все одно застали Набіулліну зненацька.

“Ні в кого не було сценарію вторгнення Росії в Україну. Були стрес-тести держкомпаній і банківської системи, але повномасштабного військового конфлікту, заморожених резервів і такого рівня санкцій ніхто не бачив”, – зауважила вона.

Нездатність Набіулліної передбачити заморозку резервів зробила її мішенню для тиску з боку провідних силовиків, які висунули таку фігуру, як Юрій Глазьєв (радник президента РФ з питань регіональної економічної інтеграції), щоб замінити її навесні. Але Путін, очевидно, впевнений у її здатності вивести Росію з кризової ситуації, замість цього призначив її на третій термін.

“Все залежить від центрального банку. Якщо центральний банк не працює належним чином, то вся економіка повністю зруйнована. Якби прийшов Глазьєв, рубль навіть не друкувався б на папері. Їм просто довелося б видати шматки дерева”, – зазначив експосадовець РФ.

Набіулліна публічно просила співробітників центрального банку об’єднатися, щоб допомогти простим росіянам пережити фінансові потрясіння війни.

До кінця весни паніка, в основному, вщухла. Платіжні системи, на розробку яких центральний банк витратив роки, дозволяли внутрішнім переказам вільно проходити, навіть коли санкції значною мірою відрізали Росію від зовнішнього світу.

Високі ціни на енергоносії дозволили Росії збільшити дохід до бюджету – половина якого припадає на нафту і газ – на 34% в річному обчисленні з січня по квітень, і допомогли рублю відновитися після стрімкого падіння стосовно долара.

Однак це було не лише завдяки діям технократів. У той час, як російський доларовий дохід від продажу енергоресурсів зріс, санкції значно ускладнили для Росії купівлю імпорту, що призвело до того, що економіка мала значне позитивне сальдо торгівлі. Це послабило тиск на рубль, дозволивши Набіулліній послабити валютний контроль і почати знижувати процентні ставки.

“Центральний банк зменшив паніку в перший же день”, – наголосив Сергій Гур’єв, проректор і професор економіки паризького університету SciencesPo.

Але “за центробанком стоїть ОМОН”, – додав Гур’єв.

“Якби ви запитали мене рік тому, що станеться, якщо уряд оголосить, що ви не можете забрати свої гроші з банку, я б сказав, що буде масовий протест. Але в цьому конкретному випадку громадяни розуміли, що якщо вони будуть протестувати, то їх посадять або поб’ють”, – зауважив він.

Серед тих, хто намагався попередити Путіна про небезпеку санкцій у січні, Греф найбільше засмучений війною.

За 15 років керування Сбербанком він перетворив мертву, корумповану радянську монополію роздрібних депозитів на провідний світовий банк з амбіціями кинути виклик провідним технологічним компаніям Кремнієвої долини. Греф, колишній міністр економіки, колись сподівався, що успіх Сбербанку переконає Путіна, що ринкові реформи в Росії – можливі.

Але після того, як санкції відрізали Росію від світових ринків, “усе, що він збудував, було знищено”.

“Він – людина світу. Він любив відвідувати форуми, конференції та зустрічі. Він весь час був у Кремнієвій долині. Він дружив з Джеком Ма. А тепер він – ізгой”, – наголосило джерело.

Теги: РосіяВолодимир Путінвторгнення в УкраїнуГерман ГрефЕльвіра Набіуллінаросійсько-українська війнаРосіяУкраїна

Букви в GoogleNews

 

У Львові виявили склад із викраденими запчастинами до військової авіатехніки на сотні млн грн

У Львові правоохоронці знайшли склад із краденими запчастинами до військової авіатехніки, зокрема до літаків МіГ.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 12:37

   Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України.

За даними слідства, із території оборонного підприємства було викрадено деталі комплектування до військової авіатехніки.

Під час обшуків у торговельному павільйоні на одному із ринків Львова правоохоронці виявили і вилучили більш як 18 000 запчастин до військової авіатехніки, зокрема літаків МіГ.

Також в межах кримінального провадження проведено обшук на території іншої області, де виявлено понад 40 000 аналогічних запчастин, технічну документацію, телефони та інші речові докази у справі. Мовиться про датчики та інші комплектувальні частини, призначені для військової авіатехніки.

За попередніми оцінками, вартість вилученого становить понад 250 млн грн. Враховуючи, що за оцінками спеціалістів вилучені запчастини належать до категорії дефіцитних комплектуючих, буде вирішуватись питання щодо їх найшвидшої передачі на потреби Збройних сил України.

 Зображення: www.gp.gov.ua

Теги: військова авіаціявійськова техніказапчастинилітакиЛьвівМіг-26повномасштабна війнаросійські окупантиросійсько-українська війна - наслідкисклад

Букви в Google News

Читати #Букви у Telegram і у Facebook

 

Втрати ворога: за добу ліквідовано 680 російських окупантів

В Україні триває 296-та доба повномасштабного російського вторгнення. За цей період часу ЗСУ ліквідували понад 97 тисяч росіян, з яких 680 - за минулу добу.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 10:41

 Про це повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України.

Згідно з оновленими даними, за час повномасштабної російсько-української війни – з 24 лютого 2022 року по 16 грудня 2022 року – російські окупаційній війська зазнали таких втрат (дані орієнтовні):

– особового складу ? близько 97 270 (+680 за добу)

– танків ? 2 980 (+5 за добу)

– бойових броньованих машин ? 5 952 (+6 за добу)

– артилерійських систем – 1 946 (+3 за добу)

– РСЗВ – 410 (+4 за добу)

– засоби ППО ? 211

– літаків – 281

– гелікоптерів – 264

– БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 648 (+4 за добу)

– крилаті ракети ? 592

– кораблі/катери ? 16

– автомобільної техніки та автоцистерн – 4 563

– спеціальна техніка ? 172

49 дітей загинуло внаслідок повномасштабної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 16 грудня листопада 2022 року 449 дітей загинули та понад 859 отримали поранення різного ступеню тяжкості внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації в Україні.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 09:30

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора у Telegram.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, більше ніж 1 308 дітей постраждали в Україні внаслідок дій російських загарбників. Проте ці цифри не є кінцевим результатом, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях України.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 428, Харківській – 267, Київській – 117, Миколаївській – 80, Запорізькій – 78, Херсонській – 74, Чернігівській – 68, Луганській – 65, Дніпропетровській – 34.

Також стало відомо про загибель 14 грудня двох хлопчиків 14 та 17 років біля міста Торецьк Донецької області. Вони підірвалися на протитанковій міні.

Крім того, 12 грудня внаслідок обстрілу ворогом міста Херсон отримали поранення двоє дітей 6 та 10 років. 15 грудня внаслідок обстрілу військами РФ міста Марганець Дніпропетровської області отримала поранення 16-річна дівчина.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 3 126 закладів освіти, 337 з них зруйновано повністю.

Теги: вбивство дітейвбивство мирних жителіввбивство цивільнихвоєнні злочини РФОфіс генпрокурораповномасштабна війнаросійсько-українська війна - наслідки

Букви в Google News

Підписатись

Читати #Букви у Telegram і у Facebook

   

Малоймовірно, що росіянам вдасться здійснити успішний наступ на Київ у 2023 році – ISW

Низка українських високопосадовців заявили про плани Кремля знову наступати на Київ у 2023 році. На думку аналітиків Інституту вивчення війни, якщо війська РФ дійсно намагатимуться знову захопити Київ, ця спроба буде такою ж невдалою, як і у 2022 році.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 09:17

   

Про це йдеться у щоденному звіті ISW.

За словами аналітиків, залишається надзвичайно малоймовірним, що російські сили зможуть взяти Київ, навіть якщо вони знову атакуватимуть з Білорусі.

“Надзвичайно малоймовірно, що російські сили атакуватимуть північну Україну взимку 2023 року більш успішно, ніж це було в лютому 2022 року. Війська РФ сильно деградували і їм бракує тієї бойової потужності, яку вони мали, коли Росія намагалася (і провалила) свій повний удар спроби захопити Київ у лютому 2022 року”, – наголосили експерти.

Експерти додали, що російські війська не змогли зберегти свої здобутки по всій Україні та втратили понад 70 000 квадратних кілометрів окупованої території після того, як покинули Київ.

Окрім цього, росіяни у Бахмуті просуваються не більше ніж на 100-200 метрів на добу після зосередження там основних зусиль.

“Росія не встановила переваги в повітрі, не кажучи вже про панування в повітрі в Україні, і в основному вичерпала свій арсенал високоточних боєприпасів. Українські війська, зі свого боку, підготували значну оборону на півночі України та зараз краще підготовлені до оборони, ніж у лютому 2022 року”, – мовиться у звіті.

Експерти резюмували, що місцевість уздовж білорусько-українського кордону не є сприятливою для маневреної війни та можливих шляхів вторгнення з Білорусі до Києва.

Теги: ISWВійна в Українізлочини росіянІнститут вивчення війнинаступ на Київросійсько-українська війна

Букви в GoogleNews

Підписатись

США розглядають надання Україні більше зброї на тлі ймовірного нового наступу росіян на Київ – Politico

За інформацією ЗМІ, Сполучені Штати розглядають можливість передати Україні комплекси Patriot, бомбові комплекти та посилити навчання ЗСУ, оскільки Кремль все ще прагне захопити більше українських територій.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 08:28

   

Про це повідомляє Politico.

Сполучені Штати розглядають можливість розширення підтримки України, оскільки Київ стурбований тим, що Росія може знову розпочати вторгнення, щоб захопити столицю вже в січні. Про це виданню повідомили шестеро осіб, знайомих з обговореннями.

Окрім надання системи протиракетної оборони Patriot, адміністрація президента США Джо Байдена також розглядає надсилання іншої зброї, такої як спільні комплекти боєзапасів для прямого нападу, які перетворюють некеровані авіаційні боєприпаси на “розумні бомби” і наземні бомби малого діаметра, які значно розширять діапазон ударів України, розповіли троє осіб.

15 грудня Пентагон також оголосив, що розширює навчання українських військових на базі США в Німеччині. Військові США на даний час навчають кілька сотень українців на місяць тому, однак згідно з новим планом, щомісяця навчання проходитимуть близько 500 українців. Згідно з новою програмою, українських військових навчатимуть не лише як користуватись зброєю, а й координуванню маневрувань піхоти з підтримкою артилерії.

Прохання Києва про допомогу стають все гострішими, адже війна затягується, а РФ бомбардує міста, знищивши вже половину енергетичної інфраструктури країни.

Головнокомандуючий ЗСУ генерал Валерій Залужний, в інтерв’ю Economistзаявив, що, на його думку, Росія мобілізує 200 000 нових військ і може намагатися захопити Київ вже в січні. Тому він просив ще сотні танків, бойових машин піхоти та гаубиць, щоб допомогти відбити російські сили, а також протиракетну оборону.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що мобілізаційні зусилля Росії та нещодавнє переміщення важкого озброєння свідчать про те, що Москва може готуватися до широкомасштабного наступу в січні та лютому.

Залужний поспілкувався з міністром оборони Ллойдом Остіном, радником з національної безпеки Джейком Салліваном і головою Об’єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі під час телефонної розмови 13 грудня, у якій також брали участь міністр оборони України Олеський Резніков і Андрій Єрмак, який очолює Офіс президента України.

Вранці 16 грудня Остін і Міллі поінформували членів Палати представників США про ситуацію в Україні. Вони обговорювали відправку Patriotв Україну, але сказали, що рішення ще не схвалено.

Один із планів, який розглядається, передбачає передачу Україні ракетної батареї Patriot— варіант PatriotAdvancedCapability-3, який створений для перехоплення балістичних ракет. Іншим варіантом є укладання контракту з RaytheonTechnologiesна створення нових систем з нуля, але це може зайняти роки.

Одна з проблем, з якою стикаються посадовці, – це навчання українських солдатів роботі зі складною системою. Для експлуатації та обслуговування однієї батареї Patriotможе знадобитися до 90 військовослужбовців, а відповідне навчання займає місяці.

Patriotбули б однією з найдосконаліших видів зброї, надісланих США з початку війни, і допомагали б Києву протистояти ударам російської авіації та ракет цієї зими. Але українські посадовці також просять нової зброї більшого радіуса дії, щоб допомогти своїм збройним силам здійснити контратаки всередині Росії.

Попри те, що США відмовилися надати армійську тактичну ракетну систему радіусом дії до 300 км, офіційні особи розглядали можливість надсилання наземних бомб малого діаметра, запропонованих Boeing, які мають радіус дії приблизно 160 км, За даними Reuters, які першими повідомили про це, ця зброя поєднує бомбу малого діаметра GBU-39 з ракетним двигуном M26.

Американські посадовці та дипломати, що перебувають у Європі, протягом останніх двох тижнів обговорювали таку передачу озброєння та потенційні наслідки цього.

За словами одного американського чиновника та особи, знайомої з переговорами між США та Україною, офіційні особи також обговорюють надсилання спільних комплектів боєзапасів для прямого нападу. Українські літаки МіГ радянської епохи не оснащені комплектом “розумних бомб”, але українські війська могли б їх закріпити — подібно до того, як вони пристосували свої літаки для перенесення протирадіаційних ракет.

Українці працюють над технічними проблемами своїх літаків і безпілотників, щоб дозволити їм нести високоточні бомби. Є дві версії комплектів JDAM: одна дозволяє некерованій бомбі стати високоточним боєзапасом, а інша також розширює радіус дії бомби залежно від її розміру.

Законодавці США також обговорюють шляхи підтримки потреб України на полі бою на великі відстані без ескалації конфлікту. Ці розмови відбуваються на тлі зростання занепокоєння в адміністрації Байдена з приводу розширення військового партнерства між Тегераном і Москвою, яке дозволило відправити сотні безпілотників до Росії.

Однак офіційні особи поки що утримуються від ухвалення остаточного рішення щодо зброї далекого радіусу дії частково через те, що адміністрація стурбована реакцією президента РФ Володимира Путіна.

Українці також звертаються до інших союзників, зокрема в Європі, за допомогою у зміцненні своїх можливостей дальньої дії. Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес цього тижня заявив, що він “відкритий” щодо запиту України на системи озброєнь великої дальності.

Поки що європейські та американські офіційні особи залишаються в згоді, публічно обіцяючи продовжувати підтримку України практично стільки, скільки буде потрібно.

Але навантаження на запаси та фінансова ситуація у все більш вразливій Європі — де інфляція становить 11 % — викликали розмови між американськими чиновниками та їхніми колегами про те, наскільки довго вони можуть продовжувати задовольняти вимоги Києва — насамперед у ситуації, коли завершення війни ще не видно.

Офіційні особи США впевнені, що будь-які потенційні мирні переговори між Києвом і Москвою мають вести українці. А офіційні особи в Києві, включаючи президента Володимира Зеленського, поки що не сигналізували про бажання співпрацювати з Москвою, доки Росія не припинить бомбардування країни та не виведе свої війська з усієї території України.

У Генштабі України зазначали, що ймовірність участі Білорусі у війні проти України залишається низкою, однак режим невизнаного президента РБ Олександра Лукашенка здійснює кроки, які можуть свідчити про підготовку до бойових дій з Україною.

 

У різних країнах світу цього дня 16 грудня відзначають:

Цього дня у світі:

У Пентагоні відповіли на заяви Росії щодо надання Україні системи Patriot

Росія назвала наміри Вашингтона передати Україні системи ППО Patriot"черговим провокаційним кроком" Білого дому. Речник Пентагону Патрік Райдер відповів на ці закиди.

П’ятниця, 16 грудня 2022, 00:31

   Про це повідомляє Укрінформ.

Він сказав, що вважає це іронічним і дуже красномовним – коли агресор використовує такі слова.

“Я б просто сказав, що вважаю це іронічним і дуже красномовним… Посадовці країни, яка жорстоко атакує свого сусіда під час незаконного та неспровокованого вторгнення в рамках кампанії, яка націлена на вбивство невинних цивільних осіб та знищення цивільної інфраструктури, воліють використовувати такі слова, як “провокаційний” для опису оборонних систем, призначених для порятунку життів та захисту цивільних осіб”, – сказав Райдер.

Він зауважив, що “важливо пам’ятати, що саме Росія тут є агресором”, попри спроби російської пропаганди зобразити себе жертвою.

Він підкреслив, що США не воюють з Росією і не прагнуть конфлікту – їх увага зосереджена на допомозі Україні:

“Наша увага зосереджена на наданні Україні безпекової допомоги, якої вона потребує для самозахисту. Це те, що ми обіцяли робити задовго до того, як РФ вирішила вторгнутися, і те, що ми продовжуватимемо робити стільки, скільки буде потрібно”.

Патрік Райдер наголосив: рішення про надання Україні систем ППО Patriot абсолютно не залежить від реакції Росії.

Офіційні особи США підтвердили угоду, і найближчим часом очікується офіційне оголошення. Але деякі експерти передбачають, що ефективність системи обмежена, вбачаючи у постачанні певний “символізм”.

 

«Зараз Україна навіть більше потрібна НАТО, аніж навпаки» – Порошенко про перспективу вступу до Альянсу

Лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко під час зустрічі з членами Конгресу та офіційними представниками уряду США минулого тижня у Вашингтоні заявив, що не має сумнівів у тому, що Україна поверне собі всі окуповані території, зокрема й Крим.

Четвер, 15 грудня 2022, 23:48

   

Про це він зазначив в інтерв’ю кореспондентові Української служби “Голосу Америки”.

Політик зауважив, що перемогою для України може стати не лише звільнення усіх територій, але й вступ до НАТО. Водночас Порошенко пояснив, що зараз Україна навіть більше потрібна НАТО, аніж навпаки.

Посилаючись на Форум під егідою Міжнародного демократичного союзу (IDU), він заявив, що надзвичайно важливо створити глобальну коаліцію на підтримку України та глобальну антипутінську коаліцію.

“Путін використовує енергетику як зброю, внаслідок чого бідні країни платять більше грошей за енергію. Він використовує продовольство як зброю. Півмільярда осіб у всьому світі можуть померти голодною смертю, – сказав Порошенко. – Путін використовує проблему біженців як зброю. Путін все використовує як зброю”.

Український політик закликав знайти спосіб, аби захистити світ від Путіна та “депутінізувати його”.

Порошенко дав декілька порад міжнародним партнерам:

Водночас перемога залежатиме від співпраці.

“Чим швидше ми це зробимо, тим краще. Так само, як і постачання нової зброї для українських Збройних сил – це найкоротший шлях до миру. Пам’ятайте про це”, – зазначив Порошенко.

На запитання про те, чи лежить відповідальність за війну лише на Путіні, лідер партії “ЄС” відповів, що багато росіян підтримують Путіна і тому несуть відповідальність за скоєні воєнні злочини в Україні спільно з ним.?

Він зауважив, що надважливо обмежити вплив РФ у світі, зупинити її вплив на прем’єр-міністрів, на неурядові організації, на засоби масової інформації, які фінансуються російським лобі. Саме це має стати інструментом, який необхідно задіяти, щоб не дозволити Путіну “використати демократичний механізм для підриву демократичного процесу у світі”.

“Тому що Україна бореться не лише за свою територію, Україна бореться не лише за свій народ, Україна бореться за свободу, демократію, за весь західний світ”, – наголосив політик.

Порошенко також закликав надати більше зброї українським військовим, аби впоратись з російською навалою.

Відповідаючи на запитання про те, яким він бачить майбутнє України, Порошенко резюмував, що країна, безсумнівно, зміниться.

“Я думаю, що, попри дуже важкі втрати, які ми зазнали – люди, промисловість, економіка, міста – ми дуже дорожитимемо свободою завдяки тій ціні, яку ми платимо за майбутнє України. Україна буде іншою. Без сумніву. Вона буде кращою”, – зазначив політик.

Раніше Петро Порошенко в етері телекомпанії MSNBC заявив, що президенту РФ Володимиру Путіну не можна довіряти і його не варто боятися, і як світ об’єднався навколо України – так він має створити й антипутінську коаліцію.

40% населення України потребує негайної гуманітарної допомоги – Міжнародна організації з міграції

У зв'язку з постійними російськими атаками, українці з настанням морозів перебувають у дуже складній ситуації. Близько 18 мільйонів людей – 40 відсотків населення України – потребують термінової гуманітарної допомоги.

Четвер, 15 грудня 2022, 23:17

   Про це інформує пресслужба Міжнародної організації з міграції (МОМ).

Попри те, що в Україну прийшли зимові морози і попри атаки на системи електропостачання та опалення, дані, зібрані Міжнародною організацією з міграції, показують, що лише 7 відсотків українців активно розглядають можливість залишити своє місце проживання. 

Навіть у разі тривалих відключень усіх основних інженерних комунікацій без термінів ремонту, двоє з трьох кажуть, що не полишать свій дім.

Водночас приватні ресурси для виживання стають дефіцитними, оскільки 43 відсотки всіх домогосподарств в Україні вичерпали свої заощадження. Щоб зменшити витрати, 63% респондентів повідомили, що вони нормують споживання газу, електроенергії та твердого палива.

“Близько 18 мільйонів людей – 40 відсотків населення України – потребують термінової гуманітарної допомоги”, – сказав голова представництва МОМ в Україні Ань Нгуєн.

Майже 40% вимушених переселенців з України хочуть залишитися у Німеччині

Більшість із понад 500 тисяч українців, які через війну виїхали до Німеччини, відчувають себе там бажаними гостями, а близько 37 % висловили бажання оселитися у ФРН назавжди або на кілька років.

Четвер, 15 грудня 2022, 20:55

 Про це свідчать результати соціологічного опитування, повідомляє DW.

Окрім цього, 34% переселенців в Німеччині планують залишитися до завершення війни, тоді як 27% ще не визначилися. І лише близько 2% заявили, що мають намір виїхати протягом року.

В опитуванні взяли участь понад 11 тисяч українських переселенців, 80% з яких — жінки. Так, 17% респондентів працездатного віку виявилися вже працевлаштованими.

Проте, як свідчить опитування, українці у ФРН значно менше задоволені життям, ніж самі німці. Серед висловлених запитів — потреба в більшій підтримці, особливо у вивченні німецької мови, пошуку роботи, отриманні медичної допомоги та пошуку житла.

З початком повномасштабної війни РФ проти України Німеччина прийняла більше українців, ніж будь-яка інша країна Європейського Союзу, окрім Польщі.

Водночас канцлер ФРН Олаф Шольц обіцяв підтримувати Україну “стільки, скільки буде потрібно”, його заява стосувалась максимальної підтримки ЗСУ усім необхідним, зокрема на тлі зими.

Тоді як у Чехії ухвалили можливість продовження віз тимчасового захисту для українців. Переселенцям збільшили терміни до кінця березня 2024 року.

Також стало відомо, що країни Східної Європи готуються знову відкрити приймальні центри та поповнюють запаси продовольства в очікуванні можливої нової хвилі переселенців з України, оскільки наближається зима, а РФ продовжує атакувати енергосистему України.

Зауважимо, що кремлівські пропагандисти у соціальних мережах розгорнули кампанію проти тимчасово переміщених осіб з України. Росіяни намагаються “демонізувати” українців на тлі енергетичної кризи у Європі, щоб підірвати підтримку України.

З січня 2023 року ще понад 19 тисяч українських військових проходитимуть навчання у Великій Британії

З першого січня 2023 року близько 19 200 українських солдатів пройдуть військову підготовку у Великій Британії.

Четвер, 15 грудня 2022, 21:10

 Про це заявив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко під час брифінгу в медіацентрі “Україна – Укрінформ”.

“За вісім років війни інструктори з Великої Британії навчили близько 25 тисяч наших офіцерів і солдатів, перебуваючи в Україні. Наразі ця робота перенесена у Велику Британію. До нового року ми закінчуємо підготовку майже 10 тисяч військових. Починаючи з 1 січня, ще 19 200 солдатів і офіцерів будуть навчені на території Великої Британії”, – розповів Пристайко.

А також додав, що Велика Британія проводить навчання не сама, вона залучила ще десять країн до підготовки українських військовослужбовців. Також Вадим Пристайко розповів, що він нещодавно відвідував підрозділи, де були офіцери з таких країн, як Австралія і Нова Зеландія. Тобто всі країни допомагають, а Велика Британія часто виступає координатором цієї допомоги.

Крім того, посол України поінформував, що під час 5-тижневого навчального курсу британські інструктори вчили цивільних українців, як стати ефективними солдатами і як зберегти життя.

У відповідь на запитання стосовно спеціалізації військовослужбовців, які почнуть навчання з 1 січня 2023 року, Вадим Пристайко відповів, що переважна більшість з них – це солдати піхоти, серед яких вибиратимуть лідерів, які поповнять сержантський корпус і з яких виростатимуть молоді командири.

Читайте також:

Як українські військові проходять навчання за кордоном: ексклюзивне інтерв’ю

Варто зазначити, що за інформацією низки американських посадовців адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість щомісячно навчати до 2500 українських військових на американській базі у Німеччині.

Якщо рішення буде ухвалено, це означатиме, що зросте не лише кількість військових, яких навчатимуть американці, а й тип навчання загалом.

Від початку повномасштабного російського вторгнення США провели навчання лише для декількох тисяч українських солдатів. У більшості випадків це були заняття для невеликої групи військових, яких навчали користуватись конкретним озброєнням.

Відповідно до нової програми, США будуть навчати значно більшу кількість українських військових складнішій тактиці бою, зокрема координуванню маневрів піхоти з артилерійською підтримкою. Тобто, це буде “набагато інтенсивніше навчання”, аніж ЗСУ отримують у Польщі та Великій Британії, наголосило джерело знайоме з пропозицією.

Зазначається також, що ця пропозиція була внесена за дорученням України і на даний час перебуває на етапі міжвідомчого розгляду в адміністрації Байдена.

Appleпосіла перше місце у рейтингу найвпливовіших брендів світу

Корпорація AppleInc. очолила рейтинг найвпливовіших брендів у світі. Американська компанія посіла перше місце у переліку, який складає дослідницька компанія WorldBrandLab.

Четвер, 15 грудня 2022, 20:23

Про це повідомило WBL.

Наступною після Appleвизначили компанію MicrosoftCorp. Третю сходинку посів Google, який минулого року очолював рейтинг.

Крім того, до ТОП10 увійшли ще п’ять компаній із США:

У пресрелізі дослідницької компанії зазначили, що фірми зі Сполучених Штатів Америки представляють 198 із 500 найкращих брендів. Країна зберігає вплив як глобальна супердержава брендів.

“Франція, Японія, Китай і Велика Британія складають другий за впливом світовий табір… Німеччина, Швейцарія та Італія складають третій ряд лідерів брендів”, – йдеться в релізі.

Група WorldBrandLabскладає рейтинг найвпливовіших брендів світу з 2003 року. Дослідники відстежують понад 80 тисяч брендів із 60 країн, але нині у рейтингу представлено 33 країни.

Теги: AppleGoogleбрендирейтинг найвпливовішихMicrosoftрейтинг

Букви в Google News