Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


24.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події - грудень.2022 (3 частина)

17:01 08-02-2023


Редакционная строка

Що Patriotможе дати Україні? – пояснення AP

Це був критичний поворотний момент, коли цієї неділі з'явилися новини про те, що США погодилися відправити в Україну ракетну батарею Patriot— те, чого президент України Володимир Зеленський протягом кількох місяців добивався, щоб посилити протиповітряну оборону своєї країни. Офіційні особи США підтвердили угоду, і найближчим часом очікується офіційне оголошення. Але деякі експерти передбачають, що ефективність системи обмежена, вбачаючи у постачанні певний "символізм".

Четвер, 15 грудня 2022, 20:00

 Про це йдеться в огляді TheAssociatedPress.

13 грудня американський телеканал CNNповідомив, що адміністрація президента Байдена доопрацьовує плани щодо спорядження системи протиракетної оборони Patriotв Україну, про що може бути оголошено вже цього тижня. План Пентагону ще має схвалити міністр оборони Ллойд Остін, перш ніж його буде відправлено на підпис Байдену.

Patriot– це керована ракетна система класу “земля-повітря”, яку було вперше розгорнуто в 1980-х роках. Вона може вражати літаки, крилаті ракети та балістичні ракети меншої дальності.

Кожна батарея Patriotскладається зі встановленої на вантажівці пускової системи з вісьмома пусковими установками, які можуть утримувати до чотирьох ракет-перехоплювачів кожна, наземного радара, станції управління та генератора. Армія заявила, що зараз має 16 батальйонів Patriot. У звіті Міжнародного інституту стратегічних досліджень за 2018 рік зазначено, що ці батальйони керують 50 батареями, які мають понад 1200 ракет-перехоплювачів.

Американські батареї регулярно розгортають по всьому світу. Крім того, Patriotтакож експлуатують або купують Нідерланди, Німеччина, Японія, Ізраїль, Саудівська Аравія, Кувейт, Тайвань, Греція, Іспанія, Південна Корея, Об’єднані Арабські Емірати, Катар, Румунія, Швеція, Польща та Бахрейн.

“Система Patriotє однією з найбільш широко використовуваних, надійних і перевірених систем протиракетної оборони, що можуть допомогти захистити Україну від балістичних ракет, які постачає Іран”, – сказав директор Проекту протиракетної оборони у Центрі стратегічних та міжнародних досліджень Том Карако.

Протягом багатьох років система Patriotі ракети постійно модифікувалися. Поточна ракета-перехоплювач для системи Patriotкоштує приблизно 4 мільйони доларів, а пускові установки коштують близько 10 мільйонів доларів кожна, повідомляє CSISу липневому звіті про протиракетну оборону. За такої ціни невигідно використовувати Patriotдля збивання набагато менших і значно дешевших іранських безпілотників, які Росія купує та використовує в Україні.

“Вистрілити ракетою вартістю мільйон доларів по безпілотнику вартістю 50 000 доларів – це хибна пропозиція”, – зазначив полковник запасу морської піхоти у відставці та старший радник CSISМарк Канчіан.

Батареї Patriotможе знадобитися до 90 військовослужбовців для її експлуатації та обслуговування, і протягом кількох місяців США не хотіли надавати складну систему, тому що відправлення військ в Україну для її експлуатації не підходить адміністрації Байдена.

Але були також побоювання, що розгортання системи спровокує Росію чи ризик того, що випущена ракета потрапить до Росії, що може призвести до подальшої ескалації конфлікту. Зокрема 15 грудня російське МЗС попередило, що план США щодо спорядження Україні сучасних ракет ППО стане “ще одним провокаційним кроком з боку США”, що спричинить реакцію Москви.

За словами офіційних осіб, наполегливість українських лідерів та руйнування цивільної інфраструктури країни, зокрема й відключення електрики та тепла на тлі зими, зрештою подолали сумніви США щодо постачання Patriot.

Ключовою перешкодою буде навчання. Американські війська мають навчати українські сили тому, як використовувати та обслуговувати систему. Армійці, відряджені до батальйонів Patriot, проходять широку підготовку, щоб вміти ефективно виявляти ціль, захоплювати її за допомогою радара та вести вогонь.

США навчали українські війська роботі з іншими складними системами озброєння, зокрема з високомобільними ракетними артилерійськими системами, відомими як HIMARS. У багатьох випадках їм вдавалося скоротити час навчання, виводячи українські війська на фронт за кілька тижнів. Офіційні особи відмовилися повідомити подробиці про те, скільки часу займе навчання, і де саме воно проводитиметься.

Україна зіштовхується з цілою низкою російських загроз, і система Patriotхороша проти одних і безсила проти інших.

Один колишній військовий високопосадовець, знайомий із системою Patriot, сказав, що вона буде ефективною проти балістичних ракет малої дальності і є переконливим сигналом про підтримку США, але одна батарея не змінить ходу війни.

Посадовець, який говорив на умовах анонімності, оскільки угоду з Україною ще не оприлюднено, зазначив, що одна батарея Patriotмає велику дальність, але може охоплювати лише обмежену широку територію. Наприклад, Patriotможуть ефективно захистити невелику військову базу, але не можуть повністю захистити таке велике місто, як Київ. Вони можуть забезпечити покриття лише для сегменту міста.

Patriotчасто розгортаються як батальйони, що включає чотири батареї. Цього не буде у випадку з Україною, яка, за словами офіційних осіб, отримає лише одну батарею.

Patriotмає потужніший радар, який краще розрізняє цілі, ніж система С-300 радянських часів, яку використовували українці, але й вона має обмеження.

Проте здатність Patriotнацілюватися на деякі балістичні ракети та літаки потенційно може захистити Київ, якщо президент Росії Володимир Путін виконає свою постійну погрозу застосувати тактичну ядерну зброю.

Компанія Raytheon, що виробляє Patriot, заявляє, що з 2015 року вона брала участь у 150 перехопленнях балістичних ракет. Однак успішність Patriotнеодноразово ставилася під сумнів. У звіті Рахункової палати уряду за 1992 рік йдеться про те, що не вдалося знайти доказів, що підтверджують повідомлення про те, що система досягла 70% успіху проти ракет “Скад” у війні в Перській затоці. У 2018 році успіх Саудівської Аравії у використанні Patriotпроти ракет, випущених повстанцями-хуситами в Ємені, ставився під сумнів, коли з’явилися відеоролики про збої систем.

Проте, все ж, крім можливостей Patriot, її розгортання – це велика заява про підтримку України.

“Тут багато символізму”, – наголосив Канчіан.

Теги: Patriotоглядозброєння Українипідтримка Українипостачання для УкраїниППОПРО

Букви в Google News

 

«У битві за майбутнє без Москви Польща – на боці України» – політолог Магда про блокування Польщею виділення 18 млрд євро Україні

Польща заблокувала пакет рішень, серед яких – і надання Україні 18 мільярдів євро фінансової допомоги. На думку українського політолога й журналіста Євгена Магди, блокування Варшавою відповідного документа свідчить про економічні проблеми Польщі, які не пов'язані з бажанням зменшити допомогу Україні.

Четвер, 15 грудня 2022, 19:45

  Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Нещодавно стало відомо, що Польща заблокувала пакет рішень, серед яких – і надання Україні 18 мільярдів євро фінансової допомоги, через інше рішення щодо окремого плану мінімальної ставки корпоративного податку.

“Є велике розчарування в тому, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок”, – заявив європейський дипломат.

Зазначається, що йдеться про 4 документи, а саме допомога Україні, план витрат Угорщини в межах фонду відновлення Євросоюзу, рішення про заморожування 6,3 мільярда євро для Будапешта, а також податкова реформа. Усе це було частиною угоди, яку країни-члени ЄС мали ухвалити 14 грудня.

На прохання Польщі початковий крайній термін — 17:00 — продовжили до 20:00. Втім, коли й цей термін минув, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала упродовж понад 11 годин переконував польського прем’єра Матеуша Моравецького піти на поступки, однак марно.

Своєю чергою, український політолог та журналіст Євген Магда заявив, що цілком очевидно, що блокування Польщею пакетної угоди Євросоюзу, де одним з пунктів є допомога Україні на 18 млрд євро на 2023 рік, російська пропаганда зараз використає на повну потужність. Адже є факт з конкретною цифрою.

Зокрема, він наголосив, що, попри блокування відповідного пакету рішень, Польща лишається вірною союзницею, солідарною з Україною. Як приклад, він нагадав про понад 200 танків Т-72 та дивізіон САУ Krab, які Україні передали поляки.

“Польща викладається по повній для допомоги нашим біженцям та ЗСУ у протистоянні російській навалі. І Bayraktarвід Славоміра Сєраковського, і 75% наших біженців, які живуть у сім’ях, і потік вантажів з/в Україну – всі ці факти реально вражають”, – зауважив Євген Магда.

Він також додав, що блокування конкретного документа Варшавою – це економічні проблеми самої Польщі, зокрема через податки, які не пов’язані з бажанням зменшити допомогу Україні.

На думку політолога, скоріше за все, Кремль використовуватиме будь-яку нагоду для того, щоб вбити клин між Україною та Польщею. І буде сіяти “зраду” на всіх рівнях шляхом брехні.

“Так, на жаль, буває. Як і те, що посилення Польщі в ЄС не до смаку Німеччині та іншим “старосвітським” країнам. Швидше за все, це питання вирішиться до кінця грудня на рівні ЄС. Особисто я знаю: у битві за майбутнє без Москви Польща – на нашому боці”, – підсумував Євген Магда.

Теги: Євген Магдаміжнародні відносиниповномасштабна війнаподаткиПольщаросійсько-українська війна - наслідкифінансова допомога

Букви в Google News

 

СБУ викрила депутата від «ОПЗЖ», який «передав» окупантам заводи у Запорізькій області

Правоохоронці викрили колишнього голову Пологівської районної ради Запорізької області, який входив до забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя". Зрадник передав окупантам заводи харчової та хімічної промисловості.

Четвер, 15 грудня 2022, 19:03

    Зображення: ssu.gov.ua

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними СБУ, після захоплення російськими загарбниками частини Запорізької області він один із перших підтримав окупантів. За це його призначили очільником місцевої окупаційної адміністрації і дозволили сформувати штат псевдооргану. Перебуваючи на посаді, колаборант виконував вказівки Кремля щодо перелаштування роботи українських підприємств на користь країни-агресорки.

Насамперед ворога цікавили великі об’єкти хімічної та харчової індустрії. Саме їх потужності Москва планувала використовувати для забезпечення потреб воєнно-промислового комплексу та військових угруповань РФ.

Для цього колаборант здійснив інвентаризацію місцевого бізнесу і зобов’язав підприємців перереєструватися у створеній окупантами «военно-гражданской администрации».

Крім того, зловмисник змушував менеджмент українських компаній сплачувати податки до бюджету РФ і постачати готову продукцію до країни-агресорки. У разі незгоди зрадник погрожував переслідуванням з боку каральних органів РФ і фізичною розправою.

Для координування роботи колаборанта за ним слідкував російський куратор – заступник губернатора Пензенської області. Саме з ним ворожий поплічник погоджував питання “передання” агресору українських підприємств, а також організації і проведення псевдореферендуму в тимчасово захопленому районі.

Крім того, колаборант брав активну участь у пропагандистських проєктах Кремля і був “героєм” псевдодокументальних фільмів одного з ідеологів “рашизму” Івана Охлобистіна. Зараз зловмисник намагається переховуватись на тимчасово окупованій території України. Проте співробітникам СБУ вдалося встановити місця його перебування.

Теги: Державна зрадаЗапорізька областьзрадникколаборантповномасштабна війнаросійські окупантиросійсько-українська війна - наслідкиСБУспівпраця з окупантамиспівпраця з росіянами

Букви в Google News

 

Міжнародний шлях постачання, який веде до російських дронів «Орлан-10» – розслідування Reuters

Сотні російських безпілотників, які зловісно ширяють над українським полем бою, завдячують своїм існуванням еластичному ланцюжку постачання, який, ухиляючись від санкцій, часто пролягає через пошарпаний офіс над ринком у Гонконзі, а іноді й через жовтий будинок у передмісті Флориди.

Четвер, 15 грудня 2022, 18:57

Про це повідомляє Reuters.

БПЛА “Орлан-10” — це відносно низькотехнологічний і дешевий вбивця, який скерував багато з 20 000 артилерійських снарядів, які Росія щодня випускала по українських позиціях у 2022 році, вбиваючи до 100 солдатів на день, згідно з даними.

Розслідування, проведене Reutersі російським ЗМІ iStoriesу співпраці з Королівським інститутом об’єднаних служб, оборонним аналітичним центром у Лондоні, виявило логістичний слід, який охоплює весь світ і закінчується на виробничій лінії Орлана-10, Спеціальному технологічному центрі в м. Санкт-Петербург, Росія.

Базуючись на російських митних і банківських документах, розслідування знаменує собою перший випадок, коли шлях постачання американських технологій простежено аж до російського виробника, чия система озброєння використовується у війні проти України.

Спеціальний технологічний центр, який колись виготовляв різноманітні гаджети для спостереження для російського уряду, тепер зосереджується на безпілотниках для військових, вперше потрапив під санкції США після того, як президент Барак Обама заявив, що співпрацював з російською військовою розвідкою, щоб спробувати вплинути на події 2016 року.

Санкції, які набули чинності в 2017 році, заборонили будь-якому американському громадянину або резиденту чи американській компанії постачати будь-що, що могло б потрапити до Спеціального технологічного центру. У березні цього року уряд США посилив ці обмеження, заблокувавши всі продажі будь-якої американської продукції для будь-якого кінцевого військового споживача, і фактично заблокував усі продажі в Росію високотехнологічних товарів, таких як мікрочіпи, комунікаційне та навігаційне обладнання.

Ніщо з цього не зупинило виробництво безпілотника Орлан-10.

Центр спеціальних технологій не відповів на письмовий запит про коментар. Але один провідний науковець, який також є основним акціонером, сказав в інтерв’ю Reuters, що компанія відчуває “високий попит” на свої дрони.

У заяві Reutersречник міністерства торгівлі сказав, що департамент не може коментувати наявність чи відсутність розслідування. Речник додав: “Ми без вагань використаємо всі наявні в нашому розпорядженні інструменти, щоб перешкоджати зусиллям тих, хто прагне підтримати військову машину Путіна”.

Серед найважливіших постачальників для російської програми безпілотників був гонконгський експортер AsiaPacificLinksLtd, який, згідно з російськими митними та фінансовими документами, надавав частини на мільйони доларів. Багато деталей є мікрочіпами американських виробників.

Експортні товари Азійсько-Тихоокеанського регіону до Росії, в основному, постачалися одному імпортеру в Санкт-Петербурзі, який мав тісні зв’язки з Центром спеціальних технологій, свідчать ці митні записи. Компанія-імпортер SMTiLogicмає спільну адресу з виробником дронів і має багато інших зв’язків.

Власник AsiaPacific, Антон Трофімов, є росіянином-емігрантом, який закінчив китайський університет і має інші бізнес-інтереси в Китаї, а також компанію у Торонто, Канада.

Трофімов  житель скромного району Іст-Йорк у Торонто. Він не відповів на запитання, надіслані електронною поштою та LinkedIn. Жінка, яка відчинила двері, назвалася дружиною Трофімова і сказала, що передасть йому повідомлення, щоб він зв’язався з Reuters.

Околиці розташовані далеко від офісу Азійсько-Тихоокеанського регіону в обшарпаній і вузькій офісній будівлі біля бічної алеї та пішохідного ринку в діловому районі Гонконгу.

Коли офіс нещодавно відвідав журналіст Reuters, там нікого не було. За словами адміністратора будівлі, компанія ділить кімнату з трьома іншими орендарями.

Попри це, цього року бізнес процвітає. За сім місяців, з 1 березня по 30 вересня, починаючи з лютневого вторгнення Росії, Азійсько-Тихоокеанський регіон різко збільшив свій бізнес, експортуючи запчастини на суму близько 5,2 мільйона доларів США, порівняно з приблизно 2,3 мільйона доларів США за той самий період 2021 року, що робить його найбільшим постачальником iLogic, згідно з даними. Записи також показують, що багато компонентів були виготовлені технологічними компаніями США.

Серед частин, надісланих AsiaPacificдо iLogicза той самий період 2022 року, були мікросхеми на 1,8 мільйона доларів, виготовлені AnalogDevices(ADI.O), 641 000 доларів — від TexasInstruments(TXN.O) і 238 000 — від Xilinx. Постачання також включали моделі авіаційних двигунів японської компанії SaitoSeisakusho, які використовуються в Orlan10, як свідчать фотографії безпілотників, знайдених в Україні.

Фінансові записи, надані російським чиновником і перевірені Reuters, показують, що Центр спеціальних технологій покладається на низку постачальників, але найбільш помітний – iLogic. Відповідно до запису власних банківських квитанцій і платежів iLogic, який бачив Reuters, iLogicпрацює майже виключно на виробника дронів.

Згідно з даними митниці, з 2017 року iLogicімпортувала в Росію близько на 70 мільйонів доларів – переважно електронної продукції. А згідно з фінансовими документами, перевіреними iStoriesі Reuters, майже 80% доходу компанії припадає на бізнес із Центром спеціальних технологій.

Своєю чергою, ті самі фінансові документи свідчать, що найбільшим замовником Центру спеціальних технологій є міністерство оборони Росії, яке заплатило майже 6 мільярдів рублів ($99 мільйонів) з лютого по серпень цього року.

Телефоном провідний науковець і головний акціонер Центру спеціальних технологій Олексій Терентьєв сказав, що війна змусила його зосередитися на виробництві безпілотників. За його словами, санкції США спричинили компанії проблеми, але вона завжди знаходила “когось у світі, щоб продати їй те, що їй було потрібно”.

На узбережжі південно-східної Флориди живе в шикарному приміському будинку, одразу за природним заповідником, ще одна особа, яка постачає російську програму безпілотників.

Ігор Каждан, 41-річний громадянин США та Росії, володіє компанією IKTech, яка з 2018 по 2021 роки продала в Росію електроніку на суму близько 2,2 мільйона доларів, згідно з даними російської митниці, понад 90% якої було продано iLogic.

Російські митні записи показують, що IKTechпродала iLogicблизько 1000 друкованих плат американського виробництва в період з жовтня 2020 року по жовтень 2021 року, у той час, коли федеральний закон забороняв постачання будь-якої такої технології Центру спеціальних технологій, безпосередньо чи через іншу компанію.

Плати, вартістю близько 274 000 доларів, були зроблені каліфорнійським виробником Gumstix. Каліфорнійська компанія повідомила Reuters, що “дуже стурбована” інформацією про поставки та проведе розслідування.

На фотографіях, зроблених українськими офіційними особами внутрішньої частини захопленого безпілотника, які побачив Reuters, видно плату Gumstix, яка майже ідентична платам, відвантаженим компанією IKTech. Згідно зі списком компонентів, знайдених на іншому безпілотнику, наданому RUSIта Reutersукраїнським урядом, плата є частиною блоку керування Орлан-10.

Діяльність Каждана привернула увагу влади США. Буквально за два тижні до того, як російські танки вкотилися в Україну, а над головою почали гудіти безпілотники Орлан-10, федеральні агенти заарештували Каждана. Пізніше його звинуватили за 13 пунктами в контрабанді та ухиленні від експортного контролю під час продажу електронних компонентів до Росії в період з грудня 2021 року по лютий 2022 року.

У листопаді 2022 року, після того, як Каждан визнав себе винним за двома пунктами звинувачення, федеральний суддя засудив його до трьох років умовно, оштрафував на 200 доларів і позбавив його близько 7000 доларів. У разі визнання винним за всіма пунктами, Каждану може загрожувати 40 років ув’язнення.

Говорячи на порозі свого будинку в Данія-Біч, штат Флорида, Каждан заявив, що масштаби його експорту до Росії були мінімальними порівняно з іншими компаніями, коли йому було повідомлено, що він може допомагали російській програмі безпілотників.

На слуханні щодо винесення вироку в листопаді 2022 року Каждан сказав судді округу Південна Флорида, що він почав вести бізнес з Росією після того, як налагодив контакти з імпортерами на супутниковій конференції в 2016 році. Незабаром після цього імпортери переконали його відмовитися від вимог звітності та ліцензування, сказав він.

Міністерство юстиції США відмовилося коментувати цю справу.

Росіяни готують до 200 тисяч військових: не виключено новий наступ на Київ — Залужний

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний поділився прогнозами щодо дій російських військових наступного року та назвав стратегічні завдання Збройних сил України. Він оцінив можливість бойових дій стосовно окупованого Криму, а з боку Росії – можливість нового наступу на Київ.

Четвер, 15 грудня 2022, 17:39

 Про це повідомили в інтерв’ю TheEconomist.

Валерій Залужний підкреслив, що до 24 лютого в Україні фронт простягався на 403 км і 232 опорні пункти, але після цього він збільшився до 2 500 кілометрів. На початку вторгнення завданням захисників було зупинити натиск росіян і розподілити менші сили.

За його словами, Москва збирала ресурси для ведення повномасштабної війни приблизно 3,5 – 4 роки. За цей період Кремль інтенсивно нарощував людей, техніку, боєприпаси тощо. За три місяці від 24 лютого РФ вичерпала ресурси, не досягнувши практично жодного результату, що свідчить про те, що вони обрали неправильну позицію й тепер шукають, як із неї вийти.

Москва вирішила зосередитися на Донбасі, щоб зберегти ресурси, які залишилися, але “стратегічно це безпрограшна ситуація для російської армії”. Швидше за все, росіяни шукають способи, як зупинити бойові дії та отримати павзу будь-якими способами, зокрема атаками на цивільну енергетичну інфраструктуру. Кремлю потрібен час, аби зібрати ресурси та створити новий потенціал для продовження спроб досягти своїх цілей.

Головнокомандувач підкреслив, що окупанти утримують лінію фронту 1 500 км, щоб не дати ЗСУ перегрупуватися. Залужний наголосив, що те, що вони “зараз сильно воюють, це, звичайно, дуже погано, але це не розв’язання стратегічної проблеми – це просто виснажує Збройні сили України”.

“Тому, як і під час Другої світової війни, я не сумніваюся, швидше за все, десь за Уралом готують нові ресурси. Вони готуються на 100%. Боєприпаси готуються, не дуже, але все ж. Це не будуть ті ресурси, які могли бути за два роки припинення вогню. Так не буде. Це буде паршиво, і бойовий потенціал буде дуже-дуже низьким, навіть якщо він залучить ще мільйон людей в армію, щоб кидати тіла, як це зробив Жуков (провідний радянський командувач часів Другої світової, – ред.), це не принесе все одно бажаного результату”, – наголосив він.

Стратегічні завдання ЗСУ

Українським захисникам важливо втриматися на лінії фронту та не втратити позицій. Київ має за допомогою партнерів дуже чітко відстежувати, що відбувається на передовій, і де окупанти готуються.

Другим завданням є підготовка до загострення бойових дій, які можуть статися у лютому або березні. За його словами, війну необхідно вести свіжими силами та резервами, бо нині “війська пов’язані в боях, вони стікають кров’ю”, але тримаються “виключно завдяки мужності, героїзму та вмінню своїх командирів тримати ситуацію під контролем”.

ЗСУ мають створити резерви і підготуватися до атаки, яка може відбутися у гіршому випадку наприкінці січня. Загострення може розпочатися не на Донбасі, а в напрямку Києва, з Білорусі або навіть з півдня.

“Ми зробили всі розрахунки: скільки нам потрібно танків, артилерії і так далі, і так далі. Це те, на чому кожен повинен зараз зосередитися. Хай вибачать мені солдати в окопах, але зараз важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів для більш тривалих і важких боїв, які можуть початися наступного року”, – додав Валерій Залужний.

Після утримання рубежів і позицій разом із накопиченням ресурсів вкрай важливими є протиракетна і протиповітряна оборона.

“На мою особисту думку, я не енергетичний експерт, але мені видається, що ми – на межі. Ми балансуємо на тонкій межі. А якщо (електромережу, – ред.) зруйнують…, тоді починають мерзнути солдатські дружини та діти. І такий сценарій можливий. Який настрій буде у бійців, уявляєте? Без води, світла, тепла чи можна говорити про підготовку резервів для продовження бойових дій?” – запитав головнокомандувач.

Ситуація зі зброєю та можливий наступ росіян на Київ

Валерій Залужний додав, що Україні вистачає військових, але ми потребуємо танків, сучасних БМП, боєприпасів тощо. На сьогодні російські війська відійшли на відстань, куди не можуть дістати Himars, а ось “дальнішого у нас нічого немає”.

“Зараз маємо коефіцієнт 0,76 (успішності роботи ППО, – ред.). Росіяни використовують цей коефіцієнт ефективності 0,76, коли планують свої атаки. Це означає, що замість 76 ракет вони запускають 100. А 24 проходять і досягають цілі. А що дві ракети роблять з електростанцією? Два роки не працюватиме”, – наголосив він.

За його словами, фахівці НАТО обізнані з ситуацією “до дрібниць”. ЗСУ вже отримали деякі NASAMS, Iris-T, але їхню кількість треба нарощувати, і поки що цієї техніки недостатньо. Україні ж потрібні “десятки таких”.

Стосовно питання наступу на окупований Крим головнокомандувач сказав, що треба спочатку подолати відстань у 84 км до Мелітополя. Цей населений пункт надав би повний вогневий контроль над сухопутним коридором, бо з Мелітополя вже можна обстрілювати Кримський перешийок.

Проте при розгляді цього питання треба врахувати ресурси, оскільки вони потрібні для формування боєздатності. На сьогодні використовується набагато менше снарядів, а в Європи немає великої кількості боєприпасів.

“Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600 – 700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого. Але двома бригадами я не зможу”, – підкреслив Валерій Залужний.

За його словами, мобілізація у РФ спрацювала, бо росіяни керуються логікою: “Велить їм цар воювати, і вони воюють”. Головнокомандувач провів аналогію з двома чеченськими війнами, де було те саме.

“Можливо, вони не настільки добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв 1,2 – 1,5 млн осіб… Росіяни готують близько 200 тисяч нових військових. Я не сумніваюся, що вони спробують взяти Київ ще раз”, — резюмував Залужний.

В Одесі викрито провайдера, який надавав доступ до пропагандистських телеканалів РФ

Правоохоронці викрили одеського провайдера, який надавав безперешкодний доступ до трансляції пропагандистських телеканалів та інтернет-ресурсів РФ і так званих "ЛНР/ДНР".

Четвер, 15 грудня 2022, 17:10

    Зображення: www.gp.gov.ua

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України.

За даними слідства, попри заборону РНБО України, підприємство не здійснило блокування контенту Росії. Його співробітники налаштовували обладнання таким чином, щоб користувачі мали змогу безперешкодно отримувати доступ до телебачення, інтернет-ресурсів РФ і тимчасово окупованих територій України. Послуга з підключення коштувала 3 000 грн і 250 грн щомісячної абонплати.

Компанія з 2016 року і до цього час брала участь у публічних закупівлях з надання послуг для державних установ та військових частин Одещини.

Правоохоронці провели обшуки в офісі підприємства та за місцями розташування обладнання. Відтак, вилучено телекомунікаційні прилади та проведено фіксування трафіку.

Зображення: www.gp.gov.ua

Зазначимо, що у липні співробітники кіберполіції викрили мешканця Запоріжжя, який займався розробкою ресурсів для трансляції заборонених російських телеканалів.

Зловмисник надавав доступ користувачам до перегляду заборонених на території України каналів, що пропагують війну та насильство. За даними правоохоронців, чоловік створив та адміністрував 6 вебсайтів, на яких надавав доступ до телеканалів РФ, мовлення яких заборонено в Україні.

Він транслював пропаганду, фейки та заклики до геноциду українців. За це він отримував кошти. Налаштована на сайтах реклама приносила 36-річному зраднику щонайменше 6 тисяч доларів на місяць.

Після проведення обшуку в його оселі виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, що використовувалася у протиправній діяльності.

 

Чого можна очікувати від Росії у 2023 році: аналіз ForeignAffairs

Різдво Христове стане сумною віхою для українського народу. Мине майже рівно десять місяців, як російські війська вторглися в країну, принісши спустошення такого масштабу, якого в Європі не бачили з часів Другої світової війни. Загинули десятки тисяч українців. Мільйони покинули свої домівки.

Четвер, 15 грудня 2022, 16:56

  Відповідний матеріал опублікувало видання ForeignAffairs.

Але Різдво також стане похмурим для Росії. Москва планувала короткий і переможний наступ. Натомість Україна дала їй гіркий урок сучасної війни та національної стійкості. Українці постійно знижували військовий потенціал Росії, завдаючи шкоди її силам на полі бою та в тилу. Вони підірвали репутацію Росії як у всьому світі, так і у свідомості російських військових, командирів і громадян.

Україна відтіснила Росію від Києва, повернула собі північно-східну Харківську область, звільнила частину Донбасу. Нещодавно вона звільнила Херсон – єдиний обласний центр, який Росії вдалося захопити.

Однак ще зарано ставити на Росії хрест. Президент Росії Володимир Путін призначив нового військового командувача генерала Сергія Суровікіна очолити вторгнення, і Суровікін виглядає більш жорстоким і здібним, ніж його попередники. Насамперед він розпочав енергійну та жахливу кампанію повітряних атак, яка знищила більшу частину енергетичної інфраструктури України – тактику, орієнтовану на цивільних осіб, яку він відточив, керуючи російськими військами в Сирії. Суровікін відповідав за відступ Росії з Херсона, але, на відміну від того, як Росія відступала з-під Києва чи Харкова, Суровікін подбав про те, щоб цей відступ було добре організовано і добре проведено.

Суровікіну буде важко досягти успіху, враховуючи численні проблеми російської армії, такі як погіршення оснащення та низький бойовий дух. Але він працює над об’єднанням військових під своїм командуванням. Він майже напевно складає плани битви, які є чітко зосередженими, на відміну від минулих нападів, які розсіювали російські війська. Якщо Київ хоче зберегти перевагу, йому потрібно буде передбачити стратегію Суровікіна, зберігаючи підтримку Заходу, а це означає продовження інновацій на полі бою.

Що Росія планує на 2023 рік

Для людей, які слідкували за війною, багато чого з того, що Росія планує на 2023 рік, видасться знайомим. Москва, наприклад, продовжить використовувати пропаганду про агресію НАТО, щоб спробувати утримати Китай, Індію та інші наразі нейтральні держави від участі в західних санкціях. Режим Кремля також використовуватиме дезінформацію та фейки, щоб зберегти підтримку війни серед своїх громадян. Також Москва неминуче проведе додаткові військові призови.

Так само Путін продовжуватиме свою енергетичну війну. Він й надалі позбавлятиме Європу газу в надії, що під час зимових морозів вони змусять Київ погодитися на припинення вогню. Кремль також заохочуватиме нові атаки на енергосистему України.

Проте інші елементи стратегії Росії будуть новими — і Суровікін відіграє вирішальну роль у цих змінах. Схоже, що генерал став першим воєначальником, якого Путін явно підтримує, і, згідно з нещодавньою промовою директорки національної розвідки США Авріл Хейнс, російський президент тепер краще поінформований про повсякденні операції збройних сил. Якщо Путін впевнений, що він поінформований краще, ніж був до жовтня, він, швидше за все, надасть Суровікіну більшу автономію у використанні широкого спектра російських сил в Україні. Суровікін міг би використати цю відносну свободу дій, щоб поставити роздроблені військові та найманські групи Росії під єдиний контроль.

Консолідація сама по собі не зробить російські війська дійсно боєздатними. Суровікін командує армією, яка страждає від низького морального духу і постійно втрачає своїх людей і найкращу техніку. Принаймні взимку Суровікін буде оборонятися, роблячи все можливе, щоб зберегти свої сили на тлі тривалих українських атак.

Але він почне готувати російські війська до нових операцій. Суровікін, наприклад, працюватиме над відновленням постраждалих підрозділів шляхом розгортання десятків тисяч новомобілізованих військових в Україні. Якщо (і, майже напевно, коли) ці війська виявляться слабкими, він може працювати над покращенням навчання ще в Росії. Він спробує скористатися поточною промисловою мобілізацією Росії, щоб отримати кращу зброю в більших обсягах. Російський генерал також створить системи для захисту ключових маршрутів постачання, побудує стійкішу мережу логістики та накопичить боєприпаси та запаси для майбутніх наступальних операцій.

Суровікін, швидше за все, буде прискіпливішим у плануванні та здійсненні атак. Він намагатиметься забезпечити вирівнювання російських сил на полі бою та вдосконалюватиме тактику своєї країни, щоб уникнути часто фрагментарних і нескоординованих підходів його попередників. І генерал працюватиме над тим, щоб Україні було важче контрнаступати.

Суровікін, наприклад, продовжуватиме свою кампанію проти української інфраструктури – тактику, яка відволікає як українські, так і західні ресурси від наступальних операцій Києва. Ці удари також забезпечують пропаганду для російської внутрішньої аудиторії, як би огидно це не звучало.

Зараз Росія розмістила невеликі контингенти солдатів у Білорусі, щоб змусити Україну тримати більшу кількість військових навколо Києва, позбавляючи українську армію військ, яку вони могли б використовувати деінде. Ймовірно, Суровікін проводитиме більше подібних заходів.

Він, ймовірно, буде проводити політичну діяльність з «русифікації» окупованих Росією частин України. Цей процес буде нагадувати те, що зробила Росія в Херсоні: переведення місцевої економіки з української гривні на рубль, зміна шкільної програми та викрадення українських дітей і відправлення їх на усиновлення до Росії.

Як Україна повинна протидіяти для перемоги

На сьогодні українські військові все ще мають перевагу. На відміну від початку війни, Україна вирішує, де і коли вести бої та контролювати їх. Щоб залишитися на висоті, українцям потрібно зрозуміти, а потім підірвати плани Путіна і Суровікіна.

По-перше, це означає, що Київ має продовжувати протидіяти інформаційній війні Росії.

Також військова стратегія України має розвиватися. Їй доведеться передбачити і перемогти бойові дії Суровікіна. Для цього країна, швидше за все, посилить спостереження за російськими лініями фронту, логістичними та командними центрами, що може допомогти виявити слабкі місця, якими вона може скористатися. Також Україна має розширити програму відправки військових і молодшого начальницького складу до Європи для інтенсивнішої підготовки, роблячи свої і без того відлагоджені війська навіть кращими за російські мобілізовані.

Україні потрібно буде продовжувати шукати шляхи знищення російських можливостей, які сприяють вторгненню, зокрема російські логістичні, транспортні та командні центри.

Здійснюючи ці кроки, українські лідери та планувальники можуть допомогти запобігти появі більш енергійної, інтегрованої та творчої російської армії. І якщо Україна зможе продовжувати перемагати на полі бою, Київ може спробувати ізолювати і, можливо, навіть відвоювати весь Донбас і Крим. Повернення цих областей та автономії є заявленою метою українського уряду. Але успішне переміщення на ці території виявиться дуже складним завданням.

Попереду ще довгий шлях, перш ніж Україна досягне того моменту, коли зможе вторгнутися до Криму. Зараз у нього більше нагальних криз і викликів. Країні, наприклад, необхідно знайти способи швидко реконструювати та зміцнити свою енерго- та тепломережі на тлі нападів Росії, зокрема через отримання додаткової допомоги від Заходу. Києву також потрібно буде ретельно продумати послідовність і пріоритетність своїх наземних, повітряних та інформаційних операцій у 2023 році, подібно до того, як він організовував свої контрнаступи протягом останніх кількох місяців, щоб змусити Росію одночасно воювати на півночі, сході та півдні.

На щастя, є багато підстав вважати, що Київ може перемогти навіть відновлену російську армію. Міжнародні кампанії впливу України були зразком для вивчення та наслідування для інших демократичних країн. Українці довели перевагу над росіянами в адаптації та оновленні тактики та військових установ. І моральний дух у них набагато кращий. Війна не несе певності, попри попередні перемоги. Але якщо Україна зможе зберегти підтримку Заходу, це може довести, що нова теорія перемоги Путіна є такою ж помилковою, як і його широкомасштабне вторгнення загалом.

Теги: Foreign Affairsатака інфраструктуривійнаросійська стратегіяросійсько-українська війнаСергій Суровікін

Букви в Google News

 

Сі Цзіньпін зміцнює зв’язки між РФ та Китаєм, розширюючи торгове та енергетичне партнерство – WSJ

Лідер Китаю Сі Цзіньпін в останні місяці намагався публічно дистанціювати Пекін і Москву, оскільки Росія зазнає поразки у війні проти України. Однак поза дипломатичними виступами Сі на практиці поглиблює свою довгострокову ставку на Росію.

Четвер, 15 грудня 2022, 16:50

   Про це йдеться у матеріалі TheWallStreetJournal.

За словами політичних радників Пекіна, останніми тижнями він доручив своєму уряду налагодити міцніші економічні зв’язки з Росією, спираючись на торговельні відносини, які зміцнилися цього року і стали порятунком для Москви на тлі тиску Заходу.

План включає збільшення китайського імпорту російських нафти, газу та сільськогосподарських товарів, більше спільних енергетичних партнерств в Арктиці та збільшення китайських інвестицій у російську інфраструктуру, таку як залізниці та порти.

Росія і Китай також проводять більше фінансових операцій в рублях і юанях, а не в євро або доларах, що допомагає захистити їх від майбутніх санкцій і ввести китайську валюту в ширший обіг.

Зміцнення зв’язків є останнім поворотом у двосторонніх відносинах, які посилилися безпосередньо перед російським вторгненням, коли у спільній декларації стверджувалося, що для партнерства “немає меж”. Після того, як Китай, здавалося, задумався щодо такого тісного зближення з Москвою, згодом таки почав зміцнювати свою співпрацю.

“Сі зміцнював відносини Китаю з Росією, в основному, незалежно від російського вторгнення, – сказав Юнь Сунь, директор китайської програми Центру Стімсона, вашингтонського аналітичного центру. – Відносини можуть ставати все тіснішими”.

У письмовій заяві МЗС Китаю зауважили, що “Китай і Росія є всебічними стратегічними партнерами одне одного. Розвиток двосторонніх відносин ґрунтується на принципах позасоюзництва, неконфронтації та ненацілювання на треті сторони”.

Партнерство Китаю з Росією допомогло захистити Москву від економічних наслідків західних санкцій, дозволивши російському лідеру Володимиру Путіну продовжувати свою війну. Це також сприяє глобальному розколу, перешкоджаючи багатьом країнам, що розвиваються, залежним від Китаю в торгівлі, ставати на бік конфлікту.

Росія та Китай давно прагнуть притупити вплив США у світі. Це – спільна мета, яка загострилася в останні роки, оскільки обидві країни стали впевненими, що вони можуть змінити міжнародний порядок, який обидві вважають упередженим на користь Заходу та її союзників.

Давнє захоплення Сі Росією та Путіним зміцнило його прагнення посилити зв’язки з північним сусідом. Очікується, що 69-річний китайський лідер відвідає Москву наступного року, ймовірно, після сесії законодавчих зборів Китаю в березні. Візит, якщо він відбудеться, стане вже 40-ю зустріччю двох лідерів віч-на-віч.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що Пекін і Москва “продовжуватимуть здійснювати обміни на всіх рівнях”.

Одначе, нещодавно ескалація війни в Україні змусила Пекін піти на дипломатичний шлях. Китаю все ще потрібні західні технології та тісні зв’язки з іншими іноземними державами, щоб реалізувати своє прагнення випередити США як найбільшу економіку світу.

Сі, який прийшов до влади в 2012 році, також зіштовхується з проблемами вдома, оскільки в Китаї спостерігається найгірший економічний спад за останні десятиліття та суворі обмеження щодо контролю за COVID-19, які викликали хвилю загальнонаціональних протестів. Тим часом його домовленості з Путіним залишили Китай дедалі більш ізольованим на світовій арені.

За словами аналітиків із закордонних справ та урядових радників у Пекіні, в останні місяці Сі публічно намагався послабити відносини з Росією, щоб уникнути колективної негативної реакції Заходу. Зокрема, китайський лідер нещодавно сказав іншим світовим лідерам, що він виступає проти використання ядерної зброї в Україні – після офіційних погроз Путіна.

Походження

Проросійські настрої Сі частково випливають із його родини та біографії. У 1953 році, в рік народження Сі, Мао Цзедун розпочав кампанію з вивчення Радянського Союзу як моделі для політичної, економічної та військової систем Китаю.

Батько Сі, Сі Чжунсюнь, партійний революціонер, який воював разом з Мао, поїхав до Радянського Союзу наприкінці 1950-х років, щоб вивчити його важку промисловість.

На думку істориків, цей рух глибоко вплинув на молодість Сі, привівши до глибоко вкоріненого захоплення так званими радянськими цінностями.

Його “російський комплекс”, як називають політики, був настільки глибоким, що майже три десятиліття радянсько-китайського розколу через ідеологічні та інші розбіжності не похитнули його. Відносини між Пекіном і Москвою покращилися після розпаду Радянського Союзу та створення російської держави в 1991 році, оскільки обидві сторони вбачали у США конкурента.

У 2013 році авторитарні лідери поділилися схожими баченнями відновлення колишньої слави своїх країн. “У мене така ж особистість, як у вас”, – сказав Сі Путіну під час його візиту до Москви.

Відтоді двоє розробили ритуал вітати один одного з днем ??народження.

Після приходу до влади Сі прагнув змінити структуру керівництва Китаю, наближаючи її більше до “моделі Путіна”. Він знизив рейтинг потужного Постійного комітету Політбюро, який, своєю чергою, надав йому більше повноважень.

Економічні зв’язки між Китаєм і Росією поглиблюються після незаконної анексії Москвою Криму в України в 2014 році.

Відмова Пекіна приєднатися до західних санкцій проти Росії зробила деякі сектори російського бізнесу, включно з енергетикою та виробниками сільськогосподарської продукції, все більш залежними від китайських ринків і фінансування.

У доповіді, надісланій альма-матер Сі, престижним Університетом Цінхуа, стверджувалося, що російська економіка не має майбутнього, що передбачає незначну вигоду для Китаю від більш тісних відносин, на думку людей, обізнаних у цьому питанні.

Люди кажуть “нісенітниці”, — написав Сі на полях доповіді.

Посилення співпраці

Торгова війна колишнього президента США Трампа проти Китаю допомогла підштовхнути цю азійську країну ближче до Росії, кажуть політичні радники в Пекіні.

На початку літа 2019 року, невдовзі після того, як експрезидент США Трамп звинуватив Китай у недотриманні досягнутої торговельної угоди та запровадив нові штрафні мита на китайську продукцію, Сі увосьме відвідав Москву як найвищий лідер Китаю.

Торгівля між Китаєм і Росією різко зросла, до 146,9 мільярда доларів минулого року з 95,3 мільярда доларів у 2014 році, згідно з даними китайської митниці. Цього року офіційні особи та аналітики очікують, що вона сягне рекорду у 200 мільярдів доларів.

Сира нафта становить половину загального російського імпорту Китаю, а Росія все більше залежить від свого південного сусіда з електронікою.

Згідно з даними Swift, у липні Росія стала третім за величиною ринком платежів у юанях за межами материкового Китаю.

Російський державний енергетичний гігант “Газпром” нещодавно заявив, що почне виставляти рахунки Китаю в юанях і рублях за постачання природного газу, а російський банк заявив, що запускає грошові перекази в Китай у юанях.

Наприкінці 2021 року Пекін почав планувати саміт, щойно Путін прийняв запрошення Сі відвідати відкриття зимових Олімпійських ігор у Пекіні в лютому.

У той час західні країни, включаючи США, Велику Британію та Канаду, закладали основу для дипломатичного бойкоту Ігор через порушення прав людини в Китаї.

Ці кроки розлютили Пекін і змусили Сі зробити сміливу заяву про відносини Китаю з Росією, заявивши, що партнерство “не має меж”.

Домінування Китаю у відносинах з РФ

Намір полягав не в тому, щоб оголосити про прихильність Росії у випадку війни, а радше в тому, щоб надіслати повідомлення про те, що дві країни рішуче протистоять тому, що вони сприймали як зростаючу американську загрозу.

Коли російські війська скупчилися на кордонах України, а китайським офіційним особам були представлені дані розвідки США про те, що Росія збирається вдертися, Пекін відкинув цей сценарій як малоймовірний.

Під час обміну думками Сі намагався підвищити роль Китаю як доброзичливої ??наддержави, пообіцявши співпрацювати з Росією для відновлення стабільності. За словами політичних радників Пекіна, китайський лідер також мав намір використати зустріч, щоб передати своє невдоволення агресією Росії в Україні.

За словами радників, повідомлення було спрямоване особливо на європейських союзників Вашингтона. У той час Пекін обговорював з Німеччиною візит канцлера Олафа Шольца. Тоді під час зустрічі з Шольцем у Пекіні китайський лідер чітко дав зрозуміти, що він виступає проти “використання або погроз застосуванням ядерної зброї”.

За даними Білого дому, він підтвердив цю позицію під час зустрічі з президентом Байденом на індонезійському острові Балі в середині листопада.

В офіційному китайському звіті про зустріч не було жодної згадки щодо подібного коментаря, навмисне, щоб не створити у Путіна враження, що обидва лідери об’єдналися проти нього.

Посиливши свою опозицію щодо ядерної зброї, Сі дав зрозуміти, що він має перевагу у двосторонніх відносинах, кажуть політичні радники та експерти із закордонних справ.

“Це не говорить про те, що Китай покидає Росію, але це свідчить про те, що Китай вважає прийнятним зневажливе ставлення до Росії”, – сказала пані Сун з Центру Стімсона. “Домінування Китаю у відносинах зростає”, – додала вона.

Зауважимо, що за перші вісім місяців 2022 року інвестиції Китаю в РФ становили $450 млн, збільшившись на 150% проти аналогічного періоду минулого року.

Теги: TheWallStreetJournalаналітикавигода для Китаюекономічні зв'язкиКитайпозиція КитаюполітикаПутінСіРФ

Букви в Google News