Киевская Русь - Украина

Боже та Київська Русь-Україна - понад усе!

Информационный портал   email: kievrus.ua.com@gmail.com


26.04.2024

Подивись в мої очі, враже
Герб Украины

Події - грудень.2022 (4 частина)

17:12 08-02-2023


Редакционная строка

Росія завдає шкоди економіці України, щоб зруйнувати єдність між США та союзниками — WP

До масованих ракетних ударів Росії по українському енергетичному сектору Київ очікував, що наступного року для покриття основних витрат знадобиться щонайменше 55 мільярдів доларів іноземної допомоги. Москва руйнує економіку України, щоб зменшити підтримку з боку США та союзників.

Четвер, 15 грудня 2022, 16:44

Про це повідомило TheWashingtonPost.

За два місяці масованих ударів Росія завдала суттєвих руйнувань критично важливій інфраструктурі України. Окупанти “прорвали діру в попередніх економічних прогнозах”. Деякі чиновники вважають, що Україні може знадобитися додатково ще 2 мільярди доларів щомісяця, а тим часом політичні лідери намагаються підготувати західних прихильників до таких найгірших сценаріїв.

Радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко наголошував, що Україні знадобиться “більше фінансової допомоги, і Путін робить це, щоб зруйнувати єдність між союзниками”.

Під час закритої зустрічі в Національному банку України, біля штаб-квартири якого зараз є військовий контрольно-пропускний пункт, розмірковували про те, що може статися, якщо напади Росії посиляться. Зокрема громадяни можуть почати виїжджати з країни, забираючи з собою гроші, потенційно обвалюючи національну валюту, коли обмінюють її на євро чи долари.

У сценарії кризи платіжного балансу уряд може залишитися без міжнародних резервів для оплати важливого імпорту та не в змозі виконати свої зовнішні боргові зобов’язання. Анонімна особа, яка знайома зі звітом банкірів, припускала, що економіка України може скоротитися на 5%, а прем’єр-міністр України Денис Шмигаль озвучував число у 9%. Це скорочення може відбутися на додаток до 33% цього року.

Схоже, Путін намагається зробити допомогу настільки дорогою, щоби прихильники Києва стали відмовлятися від неї. До першого масованого ракетного удару 10 жовтня українські чиновники були оптимістично налаштовані, що західна фінансова підтримка дозволить їм закрити більшу частину, якщо не весь, величезний бюджетний дефіцит у 2023 році.

Через те, що деяка допомога надходила повільно — Київ був змушений друкувати гроші та девальвувати свою валюту. Спроба забезпечити конкурентоспроможність своєї економіки призвела до сплеску інфляції понад 20%. ЄС і США спільно пообіцяли надіслати Україні понад 30 мільярдів доларів наступного року, але поки що це не затверджено. Підтримка призначена лише для того, щоб утримувати країну на плаву день у день.

“Вторгнення Росії знищило лікарні, порти, поля, мости та інші частини критичної інфраструктури країни. Експорт сільськогосподарської продукції скоротився, попри міжнародну угоду про збереження деяких постачань зерна. Величезні масиви української промисловості зараз знаходяться на окупованій території. Близько третини лісів країни знищено”, — наголосили у повідомленні.

Київ та союзники стикаються з тим, що ключові стовпи економіки, як видобуток вугілля, промислове виробництво, інформаційні технології, не можуть функціонувати без світла чи інтернету. Через це у країні може зрости рівень безробіття.

“У разі повного відключення світла на більш тривалий період нам обов’язково знадобиться отримати більше ресурсів, щоб уникнути гуманітарної катастрофи”, — сказав в інтерв’ю Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ.

Кремль, мабуть, досягає більших успіхів в атаках на економіку, ніж на лінії фронту.

Теги: відновлення електропостачаннявідновлення енергетикивідновлення енергопостачаннядопомога Українімасовані атакимасовані ракетні ударипідтримка Україниросійсько-українська війнаСполучені Штати АмерикиСША

Букви в Google News

 

Наступні пів року стануть вирішальними у протистоянні, яке розпочала РФ» – Зеленський у зверненні до Європейської Ради

Наступні пів року стануть багато в чому вирішальними у тому протистоянні, яке розпочала Росія своєю агресією, й вимагатимуть ще більших зусиль.

Четвер, 15 грудня 2022, 15:12

   Зображення: www.president.gov.ua

Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час свого звернення до Європейської Ради.

“Наступні пів року стануть багато в чому вирішальними у тому протистоянні, яке розпочала Росія цією агресією. Агресією проти України й проти кожного з вас, бо фінальна мішень Росії – значно далі, ніж наш кордон і український суверенітет. Наступні пів року вимагатимуть від нас іще більших зусиль, ніж за цей час, що минув”, – заявив Зеленський.

Відтак зазначив, що першочергово енергетичний терор Росії повинен зазнати поразки в усіх формах.

За його словами, будь-який російський енергошантаж, будь-які деструктивні дії Росії проти критичної інфраструктури в Україні чи, наприклад, проти підводних кабелів та газогонів у Європі, будь-які спроби дестабілізації ринків газу й нафти чи атомної енергетики мають отримувати потужні відповіді всієї Європи.

Зеленський наголосив, що з огляду на це вкрай корисною є ідея прайс-кепів на російський енергетичний експорт. Що сильнішим буде такий інструмент, що нижчими – прайс-кепи, то більше стійкості буде у глобального енергоринку.

“Друге – зимова стійкість України. Закликаю продовжувати робити все, щоб ми могли підтримувати енергозабезпечення українців. Третій аспект – оборонна підтримка. Вона має бути не меншою, ніж у минулі пів року. Четверте – дипломатія», – сказав Володимир Зеленський.

Він також закликав союзників й партнерів підтримати українську формулу миру.

“І п’яте – на наступні півроку. Ціннісне завдання. Я вірю, що все, акцентоване мною сьогодні, буде реалізовано. Бо для України й для Європи, коли ми разом, немає нічого неможливого. Будь-який терор ми переможемо, будь-які наші спільні завдання ми реалізуємо”, – підсумував президент України.

Крім того, під час свого звернення до Європейської Ради Зеленський нагадав, що за пів року вдалося повернути Україні та всій Європі територію Харківської області, повернули місто Херсон і частину Херсонщини, які було окуповано Росією ще на початку вторгнення.

Також Зеленський закликав держави Євросоюзу поставити Україні більше сучасного озброєння задля закінчення широкомасштабної війни РФ проти України.

Теги: Володимир ЗеленськийЄвропейська радазверненняміжнародні відносинипідтримка Україниповномасштабна війнаросійські загарбникиросійські окупантиросійсько-українська війна - наслідки

Букви в Google News

 

Залужний: росіяни накопичують сили «десь за Уралом», готуючись до наступу в Україні

За словами Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного, російська армія накопичує сили "десь за Уралом" і готується до наступу в Україні в другій половині зими, а, можливо, навесні.

Четвер, 15 грудня 2022, 15:06

 Про це він заявив в інтерв’ю TheEconnomist. 

Залужний впевнений, що влада РФ хотіла б знову спробувати наступати на Київ. Втім, генерал запевнив, що Україна готує міцний резерв.

“Так само, як у [Другій Світовій війні]… десь за Уралом вони готують нові ресурси”, – сказав Головнокомандувач ЗСУ, маючи на увазі радянське рішення перенести оборонну промисловість на схід, за межі досяжності бомбардувальників. 

На його думку, російська атака може відбутися “у лютому, у кращому випадку – в березні, а в гіршому – наприкінці січня”.

Залужний попередив, що це може статися будь-де: на Донбасі, де Путін прагне захопити решту Донецької області, на півдні – в бік міста Дніпро, навіть до самого Києва. 

Насправді новий штурм столиці – неминучий, вважає він: “Я не сумніваюся, що вони зроблять ще один удар на Київ”.

Теги: війнаВалерій Залужнийвійнаголовнокомандувач Збройних сил Українинаступ РФросійська агресіяросійський наступросійсько-українська війна

Букви в Google News

 

Порівняння масованих ракетних обстрілів росії у жовтні-грудні

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА

 17 грудня 2022, 12:50

Читать на русском

Від безсилля змінити ситуацію на полі бою росія продовжила терористичні атаки на мирні міста України. У середу агресор невдало спробував атакувати Київ та область іранськими дронами, а 16 грудня здійснив черговий масований ракетний удар, внаслідок якого по всій Україні знову почалися перебої з електрикою та водопостачанням. Як завжди, цілями «високоточної» російської зброї стали не лише об'єкти енергетичної інфраструктури, а й житлові будинки. «Слово і діло» порівняло масштабні обстріли росії, які відбулися в жовтні-грудні.

 Ракетні удари по УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Останні кілька разів росія масово запускала ракети по Україні в середині дня близько 13-14 години. 16 грудня обстріл розпочався близько 8:30 ранку, тривалість повітряної тривоги становила чотири-п'ять годин.

По Україні було випущено 76 ракет: 72 крилаті ракети Х-101, «Калібр» та Х-22, а також 4 керовані авіаційні ракети (Х-59/Х-31П). Як зазначили у Повітряних силах ЗСУ, особливістю цієї атаки став пуск крилатих ракет не лише з Каспійського регіону, а й із Саратівської області – в районі Енгельса, де й базуються стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95МС.

Для порівняння: 10 жовтня росія випустила по Україні 84 ракети, 15 листопада – 96, 23 листопада – 67, 5 грудня – близько 70. У всіх випадках, окрім атак у грудні, росія запускала ще й безпілотники.

Сили ППО 16 грудня знищили 60 ракет. Такий самий показник був 5 грудня. 10 жовтня під час атаки було збито 43 ракети, штурмовик Су-25 та 22 безпілотники, 15 листопада – 77 ракет та 12 дронів, 23 листопада – 51 ракета та 5 безпілотників.

Київ 16 грудня пережив одну з найбільших ракетних атак із початку вторгнення: над столицею та областю було збито понад 40 ракет, як зазначив Володимир Зеленський.

Внаслідок ракетного удару, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, пошкоджено приблизно дев'ять об'єктів генерації, через що подача електроенергії споживачам по країні скоротилася наполовину. Крім об'єктів генерації, пошкоджено й об'єкти, що відповідають за розподіл та передачу електроенергії. По всій Україні було введено аварійні відключення світла, виникли перебої з водою.

Але, крім інфраструктури, під удар російських ракет, як завжди, потрапили і житлові будинки. Зокрема, кілька будинків було пошкоджено на Київщині. А у Кривому Розі в результаті удару обрушився цілий під'їзд будинку: відомо про загибель чотирьох людей, ще 13 поранено, зокрема діти. Поранення отримали також люди на Київщині та Дніпропетровщині.

Нагадаємо, вранці 14 грудня Київ атакували дві хвилі дронів Shahed. У столиці пошкоджено одну адміністративну будівлю та кілька житлових, ніхто не постраждав.

На думку розвідки, росія ще має запас на здійснення трьох-п'яти хвиль ракетних ударів по території України.

 

ЦРУ: лідера Китаю непокоять поразки РФ в Україні та ядерна риторика Кремля

В одному з нечастих публічних виступів Бернс сказав, що «безмежна дружба» Росії та Китаю не пройшла випробування у питанні постачання зброї для війни Росії проти України.

Китай занепокоєний невдачею російського вторгнення в Україну, бо це впливає на його плани щодо Тайваню, вважає голова американської розвідки.

Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс вважає, що російський напад на Україну, і особливо провал його початкового плану, викликали занепокоєння у лідера КНР Сі Цзіньпіна.

«Я не думаю, що хтось ще з іноземних лідерів приділяв таку пильну увагу цій війні та поганим військовим результатам Росії, ніж Сі Цзіньпін, коли він думає про власні амбіції на Тайвані та в інших країнах», – сказав Бернс у програмі американського громадського телебачення PBS.

Як сказав Бернс, «було цікаво спостерігати за реакцією китайського керівництва на війну в Україні», бо за кілька тижнів до початку вторгнення в Україну, президент Росії Володимир Путін та керівник Китаю Сі Цзіньпін зустрілися на зимових Олімпійських іграх у Пекіні та проголосили «безмежну дружбу».

Але межі цього партнерства проявилися вже за кілька тижнів – Пекін не постачає зброю до Росії для використання на війні в Україні, сказав Бернс.

«Виявляється, що це партнерство насправді має певні межі, принаймні з точки зору небажання президента Сі надавати Путіну військову допомогу, про яку він просив під час війни в Україні, – сказав Бернс. – Тому я ні на мить не став би недооцінювати прихильність китайського та російського керівництва цьому партнерству».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Делегація США відвідає Китай, Японію та Південну Корею

На запитання про те, що найбільше турбує керівництво ЦРУ у цьому конфлікті, Бернс, кар’єрний дипломат, який зіграв важливу роль у укладенні ядерної угоди з Іраном, і колишній посол США у Росії відповів, що це – ядерна риторика Кремля.

«Я вважаю, що було дуже небезпечне бряцання ядерною зброєю, яким займаються Путін та інші навколо нього», – сказав Бернс і додав, що заради цієї розмови він зустрічався з головою російської розвідки Сергієм Наришкіним.

За словами Бернса, Москва намагається залякати Захід, але, він наполягає, що наразі американська розвідка «не бачить чітких доказів планів застосування тактичної ядерної зброї».

«Ми дуже чітко дали зрозуміти, президент дуже чітко дав зрозуміти росіянам, які серйозні ризики це буде мати. Я вважаю, що також було дуже корисно, що Сі Цзіньпін і прем’єр-міністр Індії також висловили свою стурбованість щодо використання ядерної зброї. Я думаю, що це також впливає на росіян», – сказав Бернс.

Як повідомляв «Голос Америки», у середині листопада під час зустрічі із головою Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним директор ЦРУ Вільям Бернс застеріг Росію від використання ядерної зброї.

На зустрічі, що пройшла в Анкарі, директор ЦРУ попередив російську сторону про наслідки застосування ядерної зброї та небезпеки для стратегічної стабільності внаслідок таких дій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

Директор ЦРУ застеріг Росію від використання ядерної зброї

грудень 17, 2022

«Ким ти не був, якщо ти борешся за свободу, Україна вітає тебе». Американська трансгендерка, журналістка, медикиня – про свій досвід війни

«Для українців моя гендерна ідентичність взагалі не є важливим питанням", - говорить Ешто-Сірілло.

Допомога Україні виграти цю війну є найкращою інвестицією в національну оборону США, вважає медикиня кримсько-татарського добровольчого батальону Сара Ештон-Сірілло. Перед тим, як приєднатися до батальону, тривалий час вона була єдиною іноземною репортеркою, яка висвітлювала війну з Харківської області.

Більше

 Директор ЦРУ застеріг Росію від використання ядерної зброї

Директор ЦРУ Вільям Бернс під час слухань у Сенаті, 14 квітня 2021. GraemeJennings/REUTERS

У понеділок під час зустрічі із головою Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним директор ЦРУ Вільям Бернс застеріг Росію від використання ядерної зброї, повідомили американські офіційні особи.

Зустріч пройшла в Анкарі. Директор ЦРУ попередив російську сторону про наслідки застосування ядерної зброї та небезпеки для стратегічної стабільності внаслідок таких дій, йдеться у заяві представника Ради національної безпеки при президенті США. На зустрічі також обговорювалася доля американських громадян, які перебувають у російських в'язницях, у тому числі Брітні Ґрайнер і Пола Вілана.

Це була перша з початку прямого російського вторгнення в Україну американсько-російська зустріч на такому високому рівні. Вона проведена за ініціативою адміністрації Джо Байдена, яка останніми місяцями йде на контакти з представниками Кремля, щоб попередити їх про неприйнятність використання ядерної зброї. Особливу тривогу у Вашингтоні викликала інформація, що з'явилася в жовтні, про те, що російські генерали обговорювали використання тактичної ядерної зброї.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:

"Продовжуватимемо підтримувати українців". Захід реагує на нові обстріли РФ українських міст

Вона з'явилася на тлі спроб Кремля звинуватити Київ у намірі застосувати так звану "брудну бомбу". У жовтні міністр оборони Ллойд Остін двічі дзвонив до міністра оборони Росії Сергія Шойгу, застерігаючи від застосування ядерної зброї. Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван провів кілька телефонних розмов із секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим.

Нещодавно президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія не має наміру застосовувати в Україні ядерну зброю. З початку війни президент Росії неодноразово публічно натякав на можливість використання ядерної зброї для захисту цілісності Росії.

За даними газети NewYorkTimes, на зустрічі глав розвідувальних відомств двох країн не порушувалося питання щодо можливості проведення мирних переговорів між Росією та Україною. Американські представники наголошують, що обговорення цього питання неможливе без участі та попередньої згоди офіційного Києва. Українське керівництво було заздалегідь обізнане про зустріч Вільяма Бернса та Сергія Наришкіна.

Всі новини дня

грудень 17, 2022

ЦРУ: лідера Китаю непокоять поразки РФ в Україні та ядерна риторика Кремля

В одному з нечастих публічних виступів Бернс сказав, що «безмежна дружба» Росії та Китаю не пройшла випробування у питанні постачання зброї для війни Росії проти України.

Китай занепокоєний невдачею російського вторгнення в Україну, бо це впливає на його плани щодо Тайваню, вважає голова американської розвідки.

Більше

Пентагон очікує на "динамічний" розвиток подій на полі бою взимку і наголошує на нагальності навчання українських військових. Інтерв'ю

 Заступниця помічника міністра оборони у справах Росії, України та Євразії Лора Купер, жовтень 2022 року

Високопосадовиця Пентагону, відповідальна за Україну сказала Голосу Америки в четвер, про те, що просунуте навчання військових України є “надзвичайно нагальним”. Пентагон оголосив, що США збільшуватимуть кількість українських військових, яких вони навчають щомісяця.

Європа має збільшити виробництво зброї для України і для власних потреб, бо вона не може перекладати свою безпеку на США – чиновник ЄС

У США є виклики в Азії, і в разі потреби, «не зможуть забезпечити деякі з основних засобів оборони для Європи, каже європейський чиновник. На фото – ракетний есмінець типу «Арлі Берк» USSSampsonВМС США під час проходу через Тайванську протоку. 26 квітня 2022 року.

Країни Європейського Союзу мають збільшити виробництво зброї та боєприпасів, щоб допомогти Україні відповісти на збройну агресію проти неї Росії, та для власних потреб, говорять офіційні представники західних країн та експерти.

 

РФ штучно обмежує рух через Босфор —Мінінфраструктури 

Через затримку реєстрації на інспекцію з боку Росії нині в протоці Босфор майже 100 суден стоять в черзі.

Про це повідомляєМіністерство інфраструктури України.

На інспекційну перевірку Спільного координаційного центру учасників «зернової угоди» у Босфорі очікують 92 українських судна з зерном.

«Черга продовжує зростати через штучне обмеження з боку РФ реєстрації на інспекцію. Наприклад, із 65 заявлених суден стороною агресора було зареєстровано лише 3 на поточну добу», – повідомляють в міністерстві.

Вони додали, що така ситуація призводить до обмежень роботи українських портів і недоекспорту продукції мінімум в 3 млн тонн на місяць.

«За дві доби з портів Великої Одеси вийшли 4 судна зі 145 тисяч тонн пшениці для Азії. Серед них балкер STAREMERALDзі 71 тисяч тонн пшениці для Індонезії», – заявили в міністерстві.

Ніні в портах Великої Одеси під обробкою 23 судна. На них завантажують 734 тисяч тонн української агропродукції. По «зерновому коридору» рухаються 3 судна під завантаження 166 тисяч тонн агропродукції.

Нагадаємо. що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів телефонну розмову з президентом РФ Путіним, під час якої, зокрема, йшлося про можливість експорту «зерновим коридором» інших продуктів та товарів.

Підтримуйте Громадське радіо наPatreon, а також встановлюйте наш додаток:

якщо у вас Android

якщо у вас iOS

 

·Асоціація міст України звернулась до Президента щодо вето на закон 5655

ЄС офіційно затвердив макрофінансову допомогу для України на 18 млрд євро

Допомога призначена на 2023 рік.

Сергій Албул

LB.ua в Google News

Фото: ukrinform.ua

В ніч на п’ятницю, 16 грудня, за письмовою процедурою формально було затверджено виділення Україні макрофінансової допомоги у 2023 році в обсязі 18 мільярдів євро.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради.

«Письмова процедура формального ухвалення чотирьох законодавчих актів завершена. Це означає, що Рада ЄС формально ухвалила наступні законодавчі акти: регуляторні правила з доповнення Багаторічного бюджету ЄС на 2021-2027 роки, які надають ЄС можливість використовувати бюджетні резерви ЄС для макрофінансової допомоги Україні в 2023 році. Це означає, що всі країни-члени ЄС братимуть участь у цих зусиллях», - йдеться у повідомленні.

Серед інших важливих законодавчих актів, що були ухвалені за письмовою процедурою:

- Директива (регуляторний документ) із забезпечення мінімального рівня оподаткування для міжнародних підприємницьких груп та великих внутрішніх груп в ЄС;

- Виконавче рішення Ради ЄС із захисту Бюджету Європейського Союзу проти порушень принципів верховенства права в Угорщині (так зване правило Механізму обумовленості);

- Виконавче рішення Ради ЄС, яке ухвалює оцінку Єврокомісії щодо Угорського плану відновлення та стійкості.

Нагадаємо, у вівторок, 14 грудня, Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення щодо виділення Україні макрофінансової допомоги у наступному році в обсязі 18 млрд євро. Допомога в обсязі 18 млрд євро у 2023 році надається Україні в формі кредиту на вигідних умовах.

Раніше ЄС уклав угоду з Угорщиною, яка дозволяє надати Україні 18 млрд євро. Будапешт також погодився скасувати вето на глобальний мінімальний корпоративний податок у розмірі 15%.

Читайте головні новини LB.uaв соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram

ТЕМИ: ЕКОНОМІКАЄВРОСОЮЗВІЙНА З РОСІЄЮ

LB.ua в Google News

Вже 75% киян із теплом, - Кличко

За день окупаційні війська завдали 5 ракетних ударів та здійснили понад 10 обстрілів з РСЗВ, - Генштаб

Росія отримала нову партію "Шахедів", - ГУР

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Інститут законодавчих ідей

Межигір?я, Сухолуччя і предмети розкоші: ВАКС конфіскував майно Януковича

У чому звинувачують президента-втікача, на яких підставах конфіскували його активи? Янукович фігурує в кількох кримінальних провадженнях, і стосовно нього вже винесено один вирок…

Один із розробників криптовалюти OneCoinзізнався в обмані на $ 4 мільярди

НОВИНИ

 5:42 pm, 17 Грудня, 2022

Міністерство юстиції США повідомило, що колега найрозшукуванішої криптошахрайки Руджі Ігнатової зізнався у викраденні близько $ 4 мільярдів інвесторських коштів.

Карл Грінвуд був співзасновником криптовалюти OneCoinразом із так званою криптокоролевою Руджею Ігнатовою, яка досі перебуває у федеральному розшуку. Грінвуд та Ігнатова заснували фінансову піраміду OneCoin, яку вони та їх офшорна компанія OneCoinLtdпросували під виглядом криптовалюти.
Ігнатова обіцяла інвесторам зробити OneCoinнайпопулярнішою віртуальною валютою у світі, закликаючи користувачів переводити власні заощадження на інвестиційні рахунки OneCoin.

Як стало відомо, Грінвуда заарештували в Таїланді ще у 2018, а потім екстрадували до США, де він досі перебуває під арештом. Наразі йому висунуто обвинувачення в організації фінансової піраміди та обмані інвесторів. Дізнавшись, що прокуратура Південного округу Нью-Йорка (SDNY) починає посилено боротися з фінансовими злочинами, Карл Грінвуд вирішив у всьому зізнатися. Його спільницю досі не знайдено. Влітку Ігнатову внесли у список 10 найбільш розшукуваних криптошахраїв.

Вважають, що Руджа Ігнатова тепер може бути чоловіком. Про це свідчить низка ескізів, які ілюструють ймовірні зміни у зовнішності горезвісної бізнеследі. Правоохоронці припускають, що Ігнатова могла вдатися до таких хитрощів, щоб уникнути арешту за свої махінації.

Також існують припущення, що Руджа Ігнатова може переховуватися в Дубаї. Журналісти ВВС стверджують, що Ігнатова нібито купила віллу в ОАЕ вартістю 20 мільйонів доларів, де, ймовірно, живе упродовж останніх п’яти років. BBCтакож виявила, що вона уклала багатомільйонну угоду з королівським шейхом Еміратів Саудом бін Фейсалом Аль Касімі.

  

СХОЖІ ЗАПИСИ

ТОП НОВИНИ

Один із розробників криптовалюти OneCoinзізнався в обмані на $4 мільярди

2 години тому

Штучний інтелект навчився писати пісні замість музикантів

3 години тому

Розробники Fortniteстворили мову програмування віртуальних всесвітів

5 години тому

 

BTC

$16,695.91

-0.63%

ETH

$1,178.90

-0.76%

BNB

$237.19

-1.78%

XRP

$0.35

-1.79%

SOL

$12.25

-4.06%

Всі курси

 

Twitter розблокував акаунти американських журналістів

Своє рішення Ілон Маск обґрунтував результатами опитування у соцмережі.

Сергій Албул

LB.ua в Google News

Фото: EPA/UPG

Власник компанії Twitter Ілон Маск погодився на розблокування акаунтів ряду журналістів американських ЗМІ через дві доби після блокування.

Про це Маск повідомив у Twitter. 

"Блокування облікових записів, які розкривали моє місце розташування, скасовується", - написав Маск.

Своє рішення він обґрунтував результатами опитування у соцмережі щодо термінів розблокування. Більшість користувачів висловилися за негайне розблокування.

Нагадаємо, Twitterпризупинив облікові записи понад півдюжини журналістів із CNN, NewYorkTimes, TheWashingtonPostта інших видань у четвер увечері, оскільки власник компанії Ілон Маск звинуватив репортерів у публікації «по суті координат вбивства» для нього та його родини. 

Наприкінці жовтня Маск придбав Twitterза 44 мільярди доларів і швидко скасував політику попереднього керівництва проти ненависті та дезінформації. Він пішов на відновлення колишнього президента Дональда Трампа та інших облікових записів, призупинених під попереднім керівництвом, заявивши, що новою політикою Twitterє «свобода слова, але не свобода доступу».

На початку грудня новий власник TwitterІлон Маск розкрив частину документів, які були в архівах соцмережі, у зв'язку зі скандалом щодо ноутбука, який, ймовірно, належав сину президента США Хантеру Байдену. З файлів зрозуміло, що адміністрація мережі виконувала вимоги політиків щодо видалення невигідних публікацій.

Читайте головні новини LB.uaв соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram

ТЕМИ: TWITTERЖУРНАЛІСТИІЛОН МАСК

LB.ua в Google News

 

Китайські вчені навчилися видобувати водень із морської води максимально дешевим способом

Для цього способу не потрібні дорогі опріснювачі та насоси

974ПЕРЕГЛЯДИ

17 ГРУДНЯ 2022, 12:26

фото Nature

Морська вода є нескінченним джерелом металів, мінералів, питної води, кисню та водню. Однак головна проблема – видобувати їх звідти економічно вигідно. У Китаї знайшли рішення – навчилися видобувати водень без зайвих витрат.

Джерело. Про це пише 3DNews з посиланням на IEEESpectrum.

Деталі. Водень витягується з води у процесі електролізу. Це проста операція, але тільки якщо видобувати цей газ із прісної води. Видобуток водню безпосередньо з морської води вимагає попереднього опріснення або дуже складних установок. Розчинені в морській воді солі (іони) металів та мінералів руйнують каталізатори електролізерів та інші вузли пристроїв. Крім того, потрібні насоси для прокачування морської води.

Вчені з Нанкінського технічного університету в Китаї в журналі Natureрозповіли про унікальну установку, яка без насосів та швидкого зносу каталізаторів здатна тривалий час видобувати водень та кисень прямо з морської води.

«Наша стратегія реалізує ефективний і прямий електроліз морської води, аналогічний розщепленню прісної води, без помітного збільшення експлуатаційних витрат», – сказав Цзунпін Шао, професор хімічної інженерії з Нанкінського технічного університету в Китаї.

Для захисту каталізаторів від впливу морської води – солей та іонів – запропоновано цікаве рішення. Покриті каталізатором електроди, на яких виробляється водень та кисень (один на катоді, а інший на аноді), ніколи не контактують із морською водою. Від цього їх захищає насичений електроліт у вигляді гідроксиду калію, в який ці електроди занурені. Як туди потрапляє вода?

Електроліт по обидва боки електродів захищений мембраною. Багата фтором мембрана пропускає водяну пару, але не рідину. Через мембрану в електроліт потрапляє лише водяна пара, залишаючи солі в морській воді. В електроліті пара знову перетворюється на воду і розщеплюється на водень та кисень як опріснена вода без негативних наслідків для каталізаторів. Закачування пари в електроліт йде рахунок зовнішнього надлишкового тиску і не вимагає насосів.

Дослідники довели роботу інноваційної установки на практиці. Демонстратор із 11 електролізних осередків опустили у води затоки Шеньчжень, де він пропрацював без зупинки 130 днів. Щогодини установка виробляла 386 л водню.

Витрати електрики йшли тільки на підкачування свіжої морської води і на процес електролізу.

Система відмінно себе показала у випробуваннях, хоча про комерційне впровадження говорити поки що рано. Вчені планують значно підвищити її ефективність, для цього необхідні експерименти з різними складами електроліту та каталізаторів.

Бекграунд. Як повідомлялося, вчені США здійснили прорив у галузі термоядерного синтезу – він тепер може стати безкінечним джерелом енергії і з часом звести до мінімуму потребу в викопних джерелах енергетики.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ

Сі Цзіньпін доручив китайському уряду налагодити “міцніші економічні зв'язки з росією” - WSJ

Вашингтон внесе до чорного списку 30 китайських виробників чипів – Bloomberg

Вчені США здійснили прорив у галузі термоядерного синтезу – він тепер може стати безкінечним джерелом енергії

 

Сі Цзіньпін доручив китайському уряду налагодити “міцніші економічні зв'язки з росією” - WSJ

Китай збільшить інвестиції в росію та експортуватиме ще більше російських енергоресурсів

996ПЕРЕГЛЯДІВ

14 ГРУДНЯ 2022, 20:09

ПОДІЛИТИСЯ

 фото DR

Лідер Китаю Сі Цзіньпін в останні місяці намагався публічно дистанціювати Пекін від москви, оскільки росія зазнавала поразок у війні проти України. Однак за дипломатичними виступами Сі поглиблює свою довгострокову ставку на росію. Зокрема, в останні тижні глава КНР доручив своєму уряду налагодити “міцніші економічні зв'язки з росією”.

Джерело. Про це пише TheWallStreetJournal із посиланням на політичних радників Пекіна.

Деталі. За даними видання, Китай має на меті розвивати торговельні відносини, які цього року вийшли на новий рівень і «стали рятівним колом для москви» в умовах тиску Заходу.

За словами джерел газети, план включає збільшення Китаєм імпорту російської нафти, газу та сільськогосподарських товарів, розширення спільних енергетичних партнерств в Арктиці та збільшення китайських інвестицій у російську інфраструктуру, у тому числі залізниці та порти.

Крім того, росія та Китай нарощують операції в рублі та юані, щоб уникнути санкцій та розширити обіг китайської валюти.

Зміцнення співпраці москви та Пекіна стане «новим поворотом» у відносинах країн: до початку війни лідери оголосили про «безмежне партнерство», але після російського вторгнення в Україну Китай почав сумніватися у необхідності тісної співпраці з росією.

Сі Цзіньпін досі публічно не критикував дії росії в Україні. Проте, як кажуть джерела WSJ, у вересні на саміті Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані китайський лідер демонстрував путіну свій “дискомфорт” у зв'язку з агресією росії.

На початку листопада Сі також вперше виступив проти застосування ядерної зброї в Європі та ескалації конфлікту в Україні на тлі погроз російської сторони використати таку зброю. Пізніше китайський лідер підтвердив свою позицію у розмові з Джо Байденом.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ

Китайські вчені навчилися видобувати водень із морської води максимально дешевим способом

Пригожин вимагає визнати Францію державою-спонсором тероризму після замаху на главу “Русского дома” в ЦАР

Reuters: росія продавала Індії нафту нижче її собівартості

 

Twitter під керівництвом Маска масово блокує акаунти журналістів і всіх, хто його критикує

“Громадські платформи не можуть діяти за примхою дратівливого мільярдера”, наголосили “Репортери без кордонів”

235ПЕРЕГЛЯДІВ

17 ГРУДНЯ 2022, 14:04

ПОДІЛИТИСЯ

фото DR

Твіттер-акаунт журналіста «Голосу Америки» Стівена Германа все ще заблоковано. Герман – один із кореспондентів американських ЗМІ, чиї сторінки на цій платформі потрапили до блокування без жодних пояснень. Серед інших – акаунти журналістів CNN, Washington Post та New York Times. Багато хто з них публікував статті та твіти про зміни в Twitter після придбання соцмережі Ілоном Маском.

Джерело. Про це пише “Голос Америки”.

Деталі. Блокування облікових записів відбулися після того, як Twitterзмінив правила щодо обміну інформацією «про місцезнаходження в реальному часі».

Маск тоді припинив дію облікового запису ElonJet, який, використовуючи дані про польоти, що знаходяться у відкритому доступі, інформував публіку про переміщення приватного літака самого мільярдера.

«Критикувати мене цілими днями – це абсолютно нормально, але «зливати» мої особисті дані, фіксуючи моє місце розташування в реальному часі, і наражати на небезпеку мою сім’ю – ні», – написав у TwitterМаск.

Потім він додав, що журналісти – не виняток із правил. За його словами, акаунти, що публікують особисті дані, заблоковані тимчасово терміном на 7 діб.

При цьому новий власник Twitterвирішив провести опитування на тему того, коли відновити роботу облікових записів: прямо зараз чи через тиждень.

«Комітет захисту журналістів» висловив своє невдоволення діями керівництва Twitter.

«Ми стурбовані повідомленнями про те, що облікові записи журналістів, які висвітлювали останні події, пов'язані з Twitterта його власником Ілоном Маском, заблоковані на платформі. Якщо підтвердиться, що таким чином їм відплатили за їхню роботу, це буде серйозним порушенням права журналістів інформувати про те, що відбувається, без страху чи репресій», – заявили в Комітеті.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» назвала те, що сталося, показником того, що необхідно запровадити демократичні гарантії для таких цифрових платформ, як Twitter.

«Якщо такі сайти, як Twitter, є громадськими майданчиками, вони не можуть діяти за примхою дратівливого мільярдера», – наголосили в організації в електронному листі до Служби новин «Голосу Америки» (VOA).

Офіційний представник VOAНайджел Гіббс підтвердив, що обліковий запис Стівена Германа, в минулому – голови корпункту VOAу Білому домі та журналіста з більш ніж 100 000 підписників, було заблоковано.

«Пан Герман не отримав від Twitterжодної інформації про те, чому його обліковий запис було заблоковано. Як старший національний кореспондент, пан Герман висвітлює міжнародні та внутрішні події, і це блокування перешкоджає виконанню ним його журналістських обов'язків. Ми вимагаємо відновити сторінку пана Германа та надати пояснення про причини блокування», – наголосив Гіббс.

Сам журналіст називає те, що сталося, обурливим.

«Це відбувається так: ви в Twitter, і раптово щось спливає на екрані про те, що ваш обліковий запис заблокований. Пізніше прийшло повідомлення, що обліковий запис тимчасово заблоковано і, якщо я хочу оскаржити це, надавалося посилання, за яким я міг це зробити. Але посилання не працює. Минулої ночі Ілон Маск у рамках віртуального круглого столу у відповідь на твіт на цю тему заявив, що це сталося в результаті так званого «доксінгу», що, очевидно, неправда. Наскільки ми знаємо, він просто обирає своєю мішенню відомих журналістів, які або писали про корпоративну діяльність Twitter, або посилалися на матеріали про обліковий запис, який стежив за переміщеннями його особистого літака», – сказав Герман.

Американська асоціація дипломатичної служби випустила офіційну заяву з вимогою негайно розблокувати обліковий запис Стівена Германа.

«Представники Американської дипломатичної служби використовують стандарти, створені Сполученими Штатами, як один з найефективніших інструментів у своєму дипломатичному арсеналі. Одним із базових елементів є дотримання та повага свободи слова, закріпленої у Першій поправці до Конституції США», – йдеться у прес-релізі Асоціації.

CNNі NewYorkTimesтакож прокоментували те, що сталося, і назвали рішення Twitter«імпульсивним і необґрунтованим», а також «спірним і нещасним».

Бекграунд. Як повідомлялося, Маск опублікував документи, пов’язані з сином Байдена, і звинуватив «Твіттер» у видаленні постів за вказівкою «згори».

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ

Маск продав свої акції Teslaна майже $3,6 млрд

Ілон Маск поступився статусом найбагатшої людини світу власнику LouisVuitton

Маск підтвердив, що Twitterзбільшить ліміт знаків у повідомленні з 280 до 4 тисяч

 

Ілон Маск поступився статусом найбагатшої людини світу власнику LouisVuitton

НОВИНИ

БІЗНЕС

Ілон Маск поступився статусом найбагатшої людини світу власнику LouisVuitton

Forbesоцінив статки Арно в $188 млрд, Маска – у $176 млрд

812ПЕРЕГЛЯДІВ

14 ГРУДНЯ 2022, 12:24

ПОДІЛИТИСЯ

Ілон Маск

Що сталося. Мільярдер Ілон Маск поступився першим місцем у рейтингу Real Time Billionaires виконавчому директору групи LVMH Бернару Арно.

Джерело. Про це свідчить рейтинг журналу Forbes.

Деталі. Видання оцінило статки Арно в $188,6 млрд, а капітал Маска – у $176,8 млрд.

За даними Forbes, за добу статки Маска скоротилися на $4,5 млрд (-2,49%), тоді як Арно збагатівся на $2,7 млрд (+1,44%).

Так само в індексі мільярдерів від Bloomberg Маск зі статками $164 млрд поступається Арно, який володіє $171 млрд.

Бекграунд. Нагадаємо: після того, як Твіттер перейшов до Ілона Маска, соцмережа втратила сотні мільйонів доларів доходів. Поки Маск переключив свою увагу на зміну ситуації в Твіттер, акції Teslaв листопаді впали на 5%, досягнувши найнижчого рівня з червня 2021 року.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ

Twitterпід керівництвом Маска масово блокує акаунти журналістів і всіх, хто його критикує

Маск продав свої акції Teslaна майже $3,6 млрд